Zonele Economice Libere in Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Zonele Economice Libere in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 88 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: GHEORGHE ILEANA

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 10 puncte.

Domenii: Management, Economie

Cuprins

INTRODUCERE
CAP.I PREZENTAREA ZONELOR ECONOMICE LIBERE (ZEL)
1.1. Scurt istoric al zonelor libere
1.2. Conceptul de zona libera
1.3. Principalele caracteristici ale ZEL
1.4. Terminologia si clasificarea zonelor libere
1.4.1. Terminologia zonelor libere
1.4.2. Clasificarea zonelor libere
1.5. Distributia ZEL pe mapamond la sfârsitul a sec. XX – începutul sec.XXI
1.5.1. ZEL din tarile dezvoltate si în curs de dezvoltare europene
1.5.2. ZEL din tarile asiatice în curs de dezvoltare
1.6. Obiectivele, avantajele si eficienta ZEL
CAP. II PROMOVAREA EXPORTURILOR ROMÂNESTI PRIN INTERMEDIUL ZONELOR LIBERE
2.1. Istoricul zonelor libere din România
2.2 Posibilitati de dezvoltare a zonelor libere din România în vederea promovarii exporturilor prin atragerea de capitaluri straine
2.2.1. Oportunitatea construirii unor zone libere în România
2.2.2. Cadrul juridic si facilitatile acordate investitorilor straini
2.3. Documentatia privind aprobarea regimului de zona libera în România
2.4. Principalele caracteristici ale zonelor libere din România.
2.5. Rolul ZEL în dezvoltarea comertului exterior al României
2.6. Avantajele oferite de ZEL în România
2.6.1. Avantajele oferite de zonele libere pâna în prezent
2.6.2. Problemele cu care se confrunta zonele libere în prezent
CAP. III ACTUALELE ZONE LIBERE DIN ROMÂNIA
3.1. Zona Libera Sulina
3.2. Zona Libera Constanta – Sud si Zona Libera Basarabi
3.3. Zona Libera Braila
3.4. Zona Libera Giurgiu
3.5. Zona Libera Curtici – Arad
3.6. Proiecte de creare a noi ZEL
3.6.1. Înfiintarea de noi ZEL pe teritoriul României
3.6.2. Posibilitatea crearii zonelor libere la granita cu Republica Moldova
CAP. IV STUDIU DE CAZ: ZONA LIBERA GALATI
4.1. Scurt istoric al zonei libere Galati
4.2. Zona libera Galati în prezent
4.3. Avantajele oferite de zona libera Galati
4.4. Studiu de caz: S.C. Caridio Trade S.R.L.
CAP. V CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Introducere

Lucrarea de fata îsi propune sa abordeze o tema deosebit de interesanta si actuala a finantelor, si anume zonele economice libere.

Zona economica libera este o regiune geografica apartinând uneia sau mai multor tari, în care relatiile economice se dezvolta fara nici un fel de îngradiri din partea statului respectiv. Crearea ZEL este realizata cu scopul de a favoriza dezvoltarea si integrarea economica în zona respectiva. Aceste zone mai sunt denumite si zone de comert liber, de initiativa libera, de prelucrare a produselor de export, zona fara taxe vamale, zona libera industriala etc.

Prezentul studiu este structurat în patru mari capitole care îmbina aspectele cu caracter teoretic cu situatii concrete intalnite in România.

Primul capitol ne introduce in problematica vasta a zonei economice libere- scurt istoric al zonelor libere, conceptul de zona libera principalele caracteristici ale zonei economice libere, terminologia si clasificarea zonelor libere, obiectivele, avantajele si eficienta zonelor libere .

Cel de-al doilea capitol trateaza istoricul zonelor libere din România, posibilitatile de dezvoltare a zonelor libere din România în vederea promovarii exporturilor prin atragerea de capitaluri straine cu crearea unor oportunitati in construirea unor zone libere în România , principalele caracteristici ale zonelor libere din România, avantajele oferite de zonele libere pâna în prezent, problemele cu care se confrunta zonele libere în prezent.

Al treilea capitol prezinta zonele libere din Romania , cateva proiecte de creare a unor noi zone economice libere, infiintarea de noi zone economice libere pe teritoriul României si posibilitatea crearii zonelor libere la granita cu Republica Moldova.

Ultimul capitol il constituie un studiu a zonei economice libere in Galati, in care se prezinta un scurt istoric al zonei, avantajele zonei, scopul fiind acela de afla avantajele economice ale zonei.

Cap.I PREZENTAREA ZONELOR ECONOMICE LIBERE (ZEL)

O zona de liber schimb este un ansamblu geografic si economic în care nu exista nici un obstacol al schimburilor de marfuri si servicii, nici taxe vamale, nici obstacole tarifare. Formarea unei zone de liber schimb poate sa fie considerata ca un prim pas spre unificarea economica a regiunii respective.

Prin zona economica libera se desemneaza un “port liber”, “un depozit liber”, “un aeroport liber”, aflate pe teritoriul unei tari sau în zona de frontiera a doua sau mai multe state, în care sunt eliminate o serie de taxe si restrictii vamale obisnuite altfel.

Din punct de vedere al macroeconomiei zona libera reprezinta “un port, aeroport sau o parte din teritoriul national în care comertul este liberalizat prin desfiintarea oricaror restrictii cantitative sau taxe vamale”.

Din punct de vedere juridic zona de comert liber este o “forma caracteristica de integrare economica ce se concretizeaza în acordul dintre statele membre de a înlatura diversele bariere tarifare si netarifare din calea tuturor sau numai a unora din produsele care fac obiectul schimburilor comerciale reciproce”.

Unii specialisti subliniaza ca zona libera este cea mai completa forma a regimurilor vamale suspensive, o enclava a teritoriului unei tari, unde marfurile au acces liber, sunt scutite de taxe de import-export si unde exista o serie de facilitati cum ar fi regimul liberal asupra profitului realizat. Profesorul libanez Emile Saadia considera zona de liber schimb un panaceu economic universal.

În concluzie, putem spune ca zona economica libera (ZEL) este o regiune geografica apartinând uneia sau mai multor tari, în care relatiile economice se dezvolta fara nici un fel de îngradiri din partea statului respectiv. Crearea ZEL este realizata cu scopul de a favoriza dezvoltarea si integrarea economica în zona respectiva. Aceste zone mai sunt denumite si zone de comert liber, de initiativa libera, de prelucrare a produselor de export, zona fara taxe vamale, zona libera industriala etc.

În afara ZEL propriu-zise, a devenit frecventa si crearea unor zone comerciale libere, numite fie “zone economice speciale”(ca în China), “zone libere deschise”(idem), fie “zone economice internationale”(cum ar fi cea propusa de Suedia între Marea Nordului si Marea Neagra), unele dintre ele întinzându-se pe regiuni continentale, cum ar fi zonele propuse pentru statele din CSI, statele central-europene, zona panamericana sau asiatica a liberului schimb.

1.1. Scurt istoric al zonelor libere

Înca de demult zonele libere erau cunoscute sub denumirea de porturi libere , dar originea lor nu este bine datata. Primul port liber la Marea Mediterana, Cartagina, este mentionat înca din anul 814 î.e.n. Zone libere comerciale au existat în China, Grecia, Roma Antica, zona Mediteranei, coasta de vest a Africii si a Feniciei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Zonele Economice Libere in Romania.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA PETROL-GAZE DIN PLOIESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE –MASTER–