Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2566
Mărime: 92.55KB (arhivat)
Publicat de: Adonis Constantin
Puncte necesare: 6
Universitatea „Vasile Alecsandrii” Bacău

Extras din proiect

Cerințe proiect:

1. Alegeţi două varibile de marketing care se asociază, pentru un eşantion de minim 500 elemente. (dacă aveţi de la un proiect anterior date grupate după două variabile, puteţi continua cu analiza acestora). Analizaţi şi interpretaţi datele, utilizând tabelul de contingenţă, după care mai adăugaţi o nouă variabilă care ar putea fi factor de influenţă şi, continuaţi analiza.

2. Alegeţi două variabile de marketing aflate în interdependenţă, pentru minim 12 unităţi ale unei colectivităţi. Aplicaţi atât metodele neparametrice cât şi metodele parametrice pentru analiza şi interpretarea legăturii.

3. Analizaţi piaţa unui produs pentru un număr de minim 10 firme concurente, folosind metode de analiză univariată pentru o serie de distribuţie.

4. Efectuaţi o analiză a datelor prin metode învăţate la serii de distribuţie, pentru cazul unui eşantion de 500 persoane, grupate în funcţie de cumpărările efectuate într-o lună pentru achiziţionarea unui produs, în 5 intervalle egale..

Rezolvare:

1. În urma studierii teoriei am constatat că în alegera folosirii unei metode de studiere a legăturiilor dintre variabilele de marketing trebuie avut în vedere tipul scalei pe care sunt măsurate variabilele, numărul variabilelor dependente si a celor independente cât și natura relațiilor dintre variabile. Astfel studierea legăturii dintre variabilele de marketing ajută la indicarea existenței sau nu a legăturii, descrierea naturii dintre variabile sub aspectul direcției, formei, a intensității și semnificației statistice a legăturii. Legătura dintre variabile fiind precizată în cerință, una de asociere. Astfel cele două variabile vor putea fii ambele calitative sau una calitativă și una cantitativă.

Am ales ca motiv al studiului, aflarea traiectoriei consumului de pâine albă pe termen mediu si lung în Onețti, după intervievarea consumatoriilor de pâine albă. Variabile de marketing ce le-am ales sunt: „ frecvența în achiziționarea pâinii” și „ Starea civilă ” pentru un eșantion de 1000 de persoane intervievate, unde voi analiza si interpreta datele cu ajutorul tabelului de contingență.

Frecvență în achiziționarea pâinii

Stare civilă TOTAL

Căsătorit Necăsătorit

Des (mai mult de 3 pâini pe zi) 410 130 540

Rar (mai puțin de 3 pâini pe zi) 210 250 460

TOTAL 620 380 1000

Se poate observă din simpla vizualizare tabelului de contingență că există difernțe pe starea civilă în ceea ce priveşte preferinţa faţă de noul produs. Astfel din cei 620 de indivizi căsătoriți incluși în eşantion, doar 410 achiziționează des pâine în gospodărie, iar din cei 380 necăsătoriți au confirmat că achiziționează des pâine în gospodărie un efectiv de 130 de persoane, atestând prin aceasta că exista o asociere între variabilele studiate.

Pentru a fi mult mai uşor de interpretat datele creez un tabel în care să prezint frecvenţele relative, mai ales că eşantioanele constituite în funcţie de variabila independentă nu sunt egale.

Frecvența în achiziționarea pâinii in gospodărie Starea civilă

Căsătorit Necăsăstorit

Des (mai mult de 3 pâini pe zi) 66.2% 34.2%

Rar (mai puțin de 3 pâini pe zi) 33.8% 65.7%

TOTAL 100 % 100%

Uşor de vizualizat sunt acum diferenţele cantitative în ceea ce priveşte frecvența în achiziționarea pâinii în gospodărie, la nivelul celor două subeşantioane formate – cîsîtoriți şi necăsătoriți, când în tabel sunt prezentate frecvenţe relative. Astfel, din totalul celor căsătoriți 66.2% achiziționează des pâine în gospodărei, iar din rândul celor necăsătoriți, doar 33.8%, confirmându-se prin aceasta legătura dintre cele două variabile. În cazul de faţă legătura este asimetrică, existând o variabilă dependentă achiziția pâinii în gospodării şi una independentă starea civilă.

Datortă vizualizării tabelului de contingenţă se observă că între cele două variabile există o anumită legătură. I-au în studiu o altă caracteristică ce consider că are influenţă asupra variabilei, și anume „Intenția de a cumpăra mai multa pâine ”.

Preview document

Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 1
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 2
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 3
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 4
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 5
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 6
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 7
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 8
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 9
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 10
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 11
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 12
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 13
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 14
Analiza datelor de marketing pentru fabrica de paine Serban - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza a Datelor de Marketing pentru Fabrica de Paina Serban.docx
  • coperta analiza.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza Datelor de Marketing

Analiza datelor de marketing 1. Alegeţi două varibile de marketing care se asociază, pentru un eşantion de minim 500 elemente. (dacă aveţi de la...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?