Analiza calității senzoriale a ciocolatei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 8253
Mărime: 65.66KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Lelia Voinea

Extras din document

Scurt istoric al produsului ciocolata: Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in padurile tropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din aceasta perioada.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pe care i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau si macinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cu apa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, de ciocolata. In cultura Maya, populatia avea dreptul sa bea ciocolata doar la ocazii; in rest, acesta bautura era destinata folosirii doar de catre regi. Asemeni drumului pe care îl urmeaza marile civilizaţii, maiaşii au fost cuceriţi de azteci.

La inceput, aztecii negociau cu maiaşii pentru seminţele de cacao, dar treptat au început să le ceară ca tribut, seminţele devenind astfel o veritabilă monedă. Ca şi maiaşii, aztecii consumau băutura de ciocolată amară, condimentată cu tot felul de arome, adăugand în ritualurile lor şi achiete (seminţele copacului de annatto), ceea ce a determinat ca mixtura să devină roşu-sângerie. Pentru azteci, consumul ciocolatei s-a extins la preoţi, la decorarea soldaţilor şi la răsplătirea comercianţilor. Potrivit unei legende, zeul Quetzalcoatl, a adus cacaoa cerească pe pământ. Totodata, ciocolata a reprezentat un element foarte important al spiritualitatii acestor doua culturi, maiasa si azteca. Boabele de cacao erau oferite de catre marii preoti drept ofrande pentru zei, iar in timpul ceremoniilor religioase era servita bautura de ciocolata. Lagende aztece sustineau ca semintele de cacao fusesera aduse din paradis si ca intelepciunea si puterea se trageau din consumul fructelor arborelui de cacao. Conform acestor legende zeul Quetzalcoatl adusese aceste seminte cand a coborat pentru prima oara pa pamant pe o raza a luceafarului de dimineata si le-a oferit omenirii ca dar de pace. Tot Quetzalcoatl este cel despre care se crede ca le-ar fi aratat oamenilor cum sa prajeasca si sa macine semintele de cacao, iar apoi sa le lase la macerat pentru a produce in acest mod o pasta solubila in apa. Aztecii au adaugat adaugat acestei bauturi diverse mirodenii si i-au transformat denumirea in "cacahuatl", adica "apa amara" si au ridicat-o la rangul de bautura rituala. In continuare cacaua era considerata ca fiind izvorul absolut al intelepciunii si al cunoasterii.

Ciocolata se consuma atunci sub forma de fiertura rece careia i se adaugau diverse arome, in special cea de ardei iute. Bautura, preparata prin fermentare, avea spuma care era deosebit de apreciata de azteci, semanand intr-un fel cu berea. Prin urmare, avea un gust amar si condimentat. Aztecii obisnuiau sa o consume in mari cantitati datorita efectelor sale benefice asupra organismului.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său. Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Locul privilegiat al ciocolatei în civilizaţiile moderne se datoreşte aromei sale inimitabile, dar şi unei aureole magice transmise de-a lungul timpului. Într-adevar cacohuaquatl în limba incaşă înseamnă "cadoul grădinarului paradisului către primii oameni", adică a zeului Quetzalcoatl.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "tchocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înfloreşte în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

Spaniolii au tinut inca 100 de ani secretul ciocolatei, din momentul cand au adus-o in tara lor. Cand a reusit sa ajunga in toata Europa, ciocolata a devenit produs de lux. In Franta, datorita costului foarte ridicat al importului de zahar si cacao, ciocolata era interzisa, fiind consumata doar la curtea regelui.

Dezvoltarea exportului de cacao a produs schimbari diferite pe continente diferite. Daca in Europa capetele incoronate comandau noi tipuri de seturi de portelan si argint, special concepute pentru a bea ciocolata, in America Latina deja erau create colonii de sclavi pentru a munci plantatiile de arbori de cacao.

În Franţa, ciocolata era ridicată la stadiul de simbol, rezervată prin decret regal doar pentru membrii aristrocraţiei franceze. Potrivit unei legende, la ciocolată avea acces doar regina Anne de Austria, soţia lui Louis XIII, care se declara ca fiind dependentă de ciocolată.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele. La scurt timp, o nouă invenţie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman.

In 1828, Conrad J. van Houten a patentat o metoda prin care untul de cacao se putea separa de pudra. In acest fel atat bauturile cat si prajiturile cu ciocolata erau mult mai usor de produs.

Italienii erau printre cei mai priceputi cofetari, folosind ciocolata in special in prajituri. Cunostintele lor au fost preluate si dezvoltate de catre elvetieni. Cadbury era cunoscut inca din 1831 cand oferea 12 tipuri de bauturi pe bazade ciocolata.

In 1826 elvetianul Suchard a fondat o fabrica de ciocolata castigand cu produsele sale o medalie de aur la expozitia internationala de la Paris din 1855. In 1879 Nestle a perfectionat procedeul prin introducerea laptelui condensat, iar apoi totul a devenit asa cum cunoastem - ciocolata intr-o multime de sortimente si forme. Chiar si in forma de lenjerie comestibila. Dar despre asta alta data.

Armata este cea care a imprastiat iubirea pentru ciocolata pe intreg globul. Tendinta a inceput la sfarsitul secolului al 19-lea, cand regina Victoria a trimis cadouri de ciocolata soldatilor ei, cu ocazia Craciunului. Popularitatea bomboanelor de ciocolata a explodat pur si simplu dupa Primul Razboi Mondial, cand ciocolata a fost inclusa drept ratie fiecarui soldat inrolat. Pana in 1930, existau deja 40.000 de diferite tipuri de ciocolata.

Preview document

Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 1
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 2
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 3
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 4
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 5
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 6
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 7
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 8
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 9
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 10
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 11
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 12
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 13
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 14
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 15
Analiza calității senzoriale a ciocolatei - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Calitatii Senzoriale a Ciocolatei.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect ciocolată

Introducere Ciocolata reprezintă un produs pentru care populația a prezentat un interes deosebit incă din anii 250 e.n. in ciuda faptului că este...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiza calității senzoriale a ciocolatei

INTRODUCERE: Am ales această temă datorită plăcerii de a citi şi a descoperi lucruri noi şi interesante despre ciocolata si produse din ciocolata...

Evaluarea Calității Croissantelor cu Ciocolată

Introducere Cornurile cu ciocolată sunt produse de panificaţie care fac parte din grupa produselor simple de franzelărie. Din această grupă mai...

Analiza senzorială a bomboanelor de ciocolată

1. Istoria bomboanelor Termenul “bomboană” înglobează actualmente numeroase caracteristici: grad de duritate - tare, elastică sau moale, textura...

Analiza Calității Senzoriale a Produsului Bomboane de Ciocolată

1. Introducere Ideea gustului de dulce a fost descoperit pentru prima dată de oamenii cavernelor care mâncau miere. De-a lungul timpului,...

Evaluarea Calității Senzoriale a Produsului Ciocolată

Cap. I INTRODUCERE Obiectivul principal al acestei lucrări este efectuarea analizei senzoriale a ciocolatei. În vederea atingerii obectivului...

Proiect mărfuri - ciocolată

Introducere Scurt istoric al ciocolatei: Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în...

Analiza calității senzoriale a pâinii

Introducere Produsul ales pentru analiza senzorială este pâinea, deoarece aceasta este un aliment indispensabil de pe mesele noastre. Pâinea face...

Evaluarea caracteristicilor senzoriale ale ciocolatei

Capitolul 1. Prezentare generala Ciocolata este un produs zaharos, susceptibil de a se topi în gură, fără a se putea decela prezenţa particulelor...

Ai nevoie de altceva?