Analiza Cantitativă a Activității de Producție

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 70 în total
Cuvinte : 14687
Mărime: 196.34KB (arhivat)
Publicat de: Lucian M.
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Antonescu Constantin

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. CAPITOLUL I
  3. MODALITĂŢI DE DETERMINARE A ANALIZEI CANTITATIVE A PRODUCŢIEI ŞI DESFACERII PRODUSELOR LA S.C PANIF PUCHENI S.R.L – NOŢIUNI TEORETICE
  4. 1.1. Legile economice 6
  5. 1.2. Analiza legăturilor dintre variabilele cantitative. 7
  6. 1.2.1 Metoda corelaţiei 8
  7. 1.3. Serii cronologice 9
  8. 1.3.1 Indicatori cantitativi de caracterizare a seriilor cronologice 10
  9. 1.4. Analiza cantitativă a componentei sezoniere 12
  10. 1.5. Productivitatea muncii-factor calitativ al creşterii eficienţei economice 13
  11. CAPITOLUL II
  12. DIAGNOSTICUL ECONOMICO-FINANCIAR AL
  13. S.C PANIF PUCHENI S.R.L
  14. 2.1. Prezentarea generală a S.C PANIF PUCHENI S.R.L 16
  15. 2.2. Organizarea structurală 17
  16. 2.2.1 Structura organizatorică 17
  17. 2.2.2 Structura de producţie 18
  18. 2.3. Diagnosticul potenţialului tehnico-productiv 19
  19. 2.3.1 Capacitatea de producţie şi resursele necesare obţinerii produselor 19
  20. 2.3.2 Infrastructura şi mediul de lucru 20
  21. 2.3.3 Caracterizarea produselor 21
  22. 2.3.3.1 Descrierea materiilor prime 21
  23. 2.3.3.2 Caracterizarea celor mai importante produse de patiserie 22
  24. 2.4. Diagnosticul activităţii economice 24
  25. 2.4.1 Structura cheltuielilor de producţie 24
  26. 2.5. Diagnosticul activităţii de marketing 25
  27. 2.5.1 Piaţa de aprovizionare 25
  28. 2.5.2 Piaţa de desfacere 26
  29. 2.5.3 Concurenţa 27
  30. 2.6. Diagnosticul financiar 28
  31. 2.6.1 Structura patrimoniului net 28
  32. 2.6.2 Indicatori de bonitate financiară 29
  33. 2.7. Concluzii generale ale diagnosticului 29
  34. 2.7.1 Puncte forte 29
  35. 2.7.2 Puncte slabe 30
  36. CAPITOLUL III
  37. ANALIZA CANTITATIVĂ A PRODUCŢIEI ŞI DESFACERII PRODUSELOR LA S.C PANIF PUCHENI S.R.L
  38. 3.1. Analiza legăturii dintre eficienţa economică şi productivitatea muncii la S.C PANIF PUCHENI S.R.L 31
  39. 3.1.1 Metoda corelaţiei 33
  40. 3.1.2 Raportul de corelaţie 33
  41. 3.1.3 Coeficientul de corelaţie 34
  42. 3.2. Analiza evoluţiei desfacerilor produselor 36
  43. 3.2.1 Serii cronologice: indicatori absoluţi, indicatori relativi şi indicatori medii 36
  44. 3.2.2 Caracterizarea seriei cronologice folosind indicatori absoluţi, relativi şi medii 37
  45. 3.2.3 Prognoza activităţii de desfacere a produselor în anul 2008 41
  46. 3.3 Analiza cantitativă a componentei sezoniere 41
  47. Concluzii 44
  48. Anexe 47
  49. Bibliografie 69

Extras din proiect

Introducere

Civilizaţia contemporană nu poate să fie imaginată fără datele numerice, deoarece exprimarea cantitativă a devenit o necesitate aproape în toate domeniile cunoaşterii. Necesităţile practice legate de exprimarea şi transformarea vieţii sociale, au determinat, printre altele apariţia şi evoluţia econometriei, analizei economico – financiare, etc.

Analiza cantitativă are la bază fenomenele de masă şi se aflã sub incidenţa legilor cantitative, ce se manifestă sub diferite forme (tendinţă medie).

Analiza cantitativă a luat naştere la sfârşitul secolului trecut, prin interpretarea analitică a fenomenelor de masă şi prin obţinerea unor concluzii inductive pe baza observaţiilor empirice.

H. G. Wells a analizat viitorul economico – financiar şi a precizat: „Într-o zi gândirea economico - financiară va fi la fel de necesară oricărui cetăţean, ca scrisul şi cititul”.

Astăzi, mai mult ca oricând, suntem asaltaţi de un volum mare de informaţii din toate domeniile.

În ziua de astăzi, este greu să ne imaginăm că există persoane care nu ştiu să numere, să măsoare, să compare, să urmărească evoluţia salariului lor sau care nu ştiu să citească şi să analizeze un clasament.

În desfăşurarea activităţilor economice care fac domeniul economiei este bine să se utilizeze metode economice şi matematice. Fenomenele care au loc în economie urmează anumite legi, mai mult sau mai puţin evidente, dar de un mare interes. Un rol important în economie îl are şi evoluţia fenomenelor.

I. Kant preciza: „Fiecare ştiinţă este numai atâta ştiinţă, câtă matematică conţine”.

În contextul teoriei sistemelor şi al teoriei informaţiei, analiza cantitativă, ca şi oricare altă metodă de calcul, poate fi definită ca un sistem de informaţii complex, dinamic cu legi proprii de funcţionare şi dezvoltare, creat pentru obţinerea de noi adevăruri şi aplicaţii.

Analiza cantitativă a activităţii de producţie şi desfacere a produselor la S.C PANIF PUCHENI S.R.L ne arată ce evoluţie au avut vânzările produselor de patiserie şi cofetărie în perioada 2001-2007, deoarece concurenţa în domeniul produselor de patiserie şi cofetărie a crescut vertiginos în ultimii ani.

Datorită ciclului foarte scurt de fabricaţie al acestor produse şi al cererii relativ stabile, întreprinzătorii au început să investească în domeniu, astfel că, în judeţul Prahova, concurenţa este acerbã.

De abia la sfârşitul anului trecut, Europa a început să ne bage în seamă cu adevărat. În industria alimentară, în ultimul an, am asistat la mai multe achiziţii, decât în ultimii ani la un loc. Viaţa furnizorilor din România va fi grea, datorită concurenţei acerbe.

Pe piaţa europeană a produselor de patiserie au intervenit puţine modificări. S-a observat o dezvoltare constantă a tendinţelor deja existente, în special a acelora care se concentrează asupra mâncării sănătoase.

Companiile din domeniul patiseriei care au succes, nu sunt companii mari, sunt cele care au investit în produse ce prezintă interes pentru cerinţele clienţilor. În cazul produselor de patiserie şi de cofetărie, consumatorul devine tot mai pretenţios şi mai critic.

S.C PANIF PUCHENI S.R.L doreşte să dobândească o reputaţie pe piaţa de fabricant şi distribuitor de produse de patiserie şi cofetărie. Pentru obţinerea obiectivelor este nevoie de dezvoltarea promptă a produselor, înţelegerea clară a tendinţelor şi nevoilor de pe piaţă.

CAPITOLUL I

MODALITĂŢI DE DETERMINARE A ANALIZEI CANTITATIVE A PRODUCŢIEI ŞI DESFACERII PRODUSELOR LA S.C PANIF PUCHENI S.R.L – NOŢIUNI TEORETICE

Analiza cantitativă a apărut din nevoia de a cunoaşte în expresie numerică trăsăturile esenţiale ale diferitelor fenomene şi procese ale activităţii umane şi de a fundamenta variantele de decizie în procesul conducerii.

Analiza cantitativă reprezintă cercetarea laturilor cantitative ale fenomenelor şi proceselor socio-economice de masă într-o unitate indisolubilă cu cele calitative, în condiţii concrete de timp, loc şi structură organizatorică, pe baza observării lor, a culegerii şi a prelucrării informaţiilor cantitative cu scopul de a formula şi de a explica regularităţile ce le guverneazã.

1.1 Legile economice

Cuvântul lege sugerează relaţia de cauzalitate care există între anumite fapte economice. „Legile sunt raporturile necesare care derivă din natura lucrurilor” De aici rezultă că legea are cel puţin următoarele trăsături: este o relaţie între fenomene, relaţia aceasta este necesară şi are un caracter constant, invariabil, permanent, deci are valabilitate generală.

Legile economice exprimă tendinţele mişcării vieţii economice, independente de voinţa şi conştiinţa oamenilor. Legea economică sugerează relaţia de cauzalitate care există între anumite fapte economice. Evoluţia legilor economice este generată de mişcarea fenomenelor din natură.

Legile economice acţionează prin intermediul oamenilor, iar aceştia sunt purtătorii unui sistem complex şi contradictoriu de interese. Legea economică constituie un mijloc de descriere cât mai exactă a realităţii economice şi o posibilitate de a prevede desfăşurarea în viitor a unor procese şi fenomene. Legile economice au un pronunţat caracter istoric. Acestea încep să acţioneze din momentul în care sunt create condiţiile materiale obiective necesare şi încetează să acţioneze atunci când aceste condiţii dispar. Orice lege economică reprezintă o unitate de determinări calitative şi cantitative. Orice lege economică se pretează şi la cuantificare şi la măsurare.

Folosirea metodelor cantitative în cunoaşterea legilor economice ne oferă o mai mare riguriozitate în formularea unor concluzii practice şi ne scuteşte de efectuarea unor experimente costisitoare şi dificil de realizat în timp. Legile economice izolate nu acţionează izolat una de alta, ci în conexiune, ca sistem. Orice sistem al legilor economice nu apare dintr-o dată în forma finală, el se constituie treptat şi funcţionează pe măsura dezvoltării economice.

Prin verigile şi conexiunile ce se ivesc, se declanşează raporturile cauză - efect: de la trebuinţe la interese, apoi stimulente şi metode de organizare. Drumul poate fi reconstituit şi invers. În acelaşi timp, dacă privim întregul sistem al legilor economice rezultă că există un mecanism general al acţiunii lor şi implicit al folosirii. La rândul său, diversitatea vieţii economice şi complexitatea sistemului legilor care o guvernează determină existenţa unor mecanisme obiective de acţiune proprii fiecărei legi.

1.2 Analiza legăturilor dintre variabilele cantitative

Variabila economico-socială este rezultatul acţiunii unei multitudini de factori. Fundamentarea unor decizii privind variabilele cantitative impun o abordare a acestora ca fenomene de tip complex ce se intercondiţionează. Statistica, prin procedee specifice caracterizează, din punct de vedere cantitativ, legăturile esenţiale ce se manifestă în cadrul fenomenelor de masă, manifestările cantitative ale legităţilor ce apar în interdependenţele economice.

Legăturile cantitative sunt relaţii prin care se realizează procesul de determinare, apariţie şi dezvoltare a fenomenelor de masă. Legăturile cantitative sunt specifice fenomenelor colective, sistemelor deschise, complexe.

Complexitatea fenomenelor economice şi sociale, caracterizarea lor cantitativă şi calitativă determină folosirea combinată a diferitelor ştiinţe în investigarea interdependenţelor relaţiilor de cauzalitate, care stau la baza apariţiei şi dezvoltării lor.

Legăturile cantitative se pot desfăşura sub două forme:

- model de corelaţie care ne arată cât de puternic sunt legate cele două variabile, cât de mult tind să se modifice împreună. Analiza corelaţiei este specifică variabilelor cantitative, numerice, măsurate pe scale de intervale şi pe rapoarte. Corelaţia presupune găsirea funcţiei analitice.

- model de regresie care examinează schimbările unei variabile ca o funcţie de schimbările altor variabile. Modelul de regresie permite previzionarea uneia dintre variabile pe baza informaţiilor despre alte variabile.

Preview document

Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 1
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 2
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 3
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 4
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 5
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 6
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 7
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 8
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 9
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 10
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 11
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 12
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 13
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 14
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 15
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 16
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 17
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 18
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 19
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 20
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 21
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 22
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 23
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 24
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 25
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 26
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 27
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 28
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 29
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 30
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 31
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 32
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 33
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 34
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 35
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 36
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 37
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 38
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 39
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 40
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 41
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 42
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 43
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 44
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 45
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 46
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 47
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 48
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 49
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 50
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 51
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 52
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 53
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 54
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 55
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 56
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 57
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 58
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 59
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 60
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 61
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 62
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 63
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 64
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 65
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 66
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 67
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 68
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 69
Analiza Cantitativă a Activității de Producție - Pagina 70

Conținut arhivă zip

  • Analiza Cantitativa a Activitatii de Productie.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul privind comportamentul consumatorilor de produse Coca-Cola

INTRODUCERE ÎN MERCEOLOGIA PRODUSELOR ALIMENTARE Merceologia este ştiinţa care studiază valorile de întrebuinţare ale mărfurilor. Această ştiinţă...

Analiza și previziunea vânzărilor la SC Vrancart SA

Capitolul I: CONSIDERATII TEORETICE PRIVIND PREVIZIUNILE ECONOMICE. 1.1. Stiinta previziunii economice Un atribut al managementului economic în...

Analiză Cantitativă și Prognoză de Marketing

Rezumat introductiv În vederea familiarizării cu utilizarea scalelor a fost elaborat acest proiect în care s-a derulat o cercetare în jurul a două...

Investigarea nevoilor clienților - metode analiză, planificare și implementare a activității de marketing

ARGUMENT Am ales tema INVESTIGAREA NEVOILOR CLIENTILOR-METODE,ANALIZA,PLANIFICARE SI IMPLEMENTARE A ACTIVITATII DE MARKETING deoarece productia de...

Monografie de piață - piața de încălțăminte în Marea Britanie

Proiect la cercetari de marketing Monografie de piata  Piata de incaltaminte in Marea Britanie 1.Despre incaltaminte Desene din pesteri din...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Diagnosticul corelației mediu intern - mediu extern și importanța acestuia în restructurarea activității SC Ira SA Câmpina

INTRODUCERE Dinamic şi imprevizibil, mediul înconjurǎtor al întreprinderii a cunoscut, cu precǎdere în ultimele douǎ decenii, mutaţii profunde,...

Analiza Datelor

I. Introducere Cunoasterea stiintifica din orice domeniu de activitate umana presupune, indiferent de natura si specificul obiectivelor concrete...

Relația cost-profit. metode și tehnici ale analizei economice financiare

CAPITOLUL Ι Consideraţiuni generale privind COSTURILE 1.1 Constituirea şi evoluţia studiului costurilor Problematica costurilor apare o datã...

Analiza factorială a cifrei de afaceri

INTRODUCERE Fiecare întreprindere, în conditiile tranzitiei tarii noastre la economia de piata, indiferent de forma de proprietate, obiect de...

Importanța eficienței activității în turism

INTRODUCERE Specificul activităţii turistice raportat de eficacitatea totală determinate de: sigura de aplicare a factorilor de producţie,...

Fundamentarea strategiei de dezvoltare a firmei SC Safir SRL

INTRODUCERE S.C. SAFIR S.R.L. - VASLUI functioneaza ca o ferma zootehnica, in ajutorul ei venind metodele moderne de management, care ii ajuta pe...

Analiza Factorială a Cifrei de Afaceri

Introducere Caracterizarea stării interne a viitorului firmei înseamnă relevarea performanţelor obţinute şi decelarea dificultăţilor existente...

Creșterea vacilor de lapte

CAPITOLUL I GENERALITĂŢI BOVINE Dintre animalele pe care omul le-a domesticit, după oi şi capre, vaca ocupă un loc privilegiat, nu numai pentru...

Ai nevoie de altceva?