Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3332
Mărime: 93.05KB (arhivat)
Publicat de: Floarea Nicola
Puncte necesare: 8
Facultatea de Stiinte Economice
Universitatea din Pitesti, Pitesti

Cuprins

  1. Capitolul I. Caracterizarea pieței mărcilor McDonalds și KFC pe piața produsului de fast-food 3
  2. 1.1 Caracteristica general 3
  3. 1.2 Principalii concurenți 3
  4. 1.3 Analiza consumătorilor pentru cele 2 mărci 5
  5. 1.4 Poziția pe piață a celor 2 mărci 7
  6. Capitolul II. Analiza publicității pentru mărcile McDonalds și KFC 8
  7. 2.1 Demersurile comunicaționale ale mărcii McDonalds 8
  8. 2.2 Demersurile comunicaționale ale mărcii KFC 8
  9. Capitolul III. Asemănări și deosebiri privind comunicarea publicitară a mărcilor McDonalds și KFC 10
  10. Capitolul IV. Analiza bugetului de publicitate pentru cele 2 mărci 12
  11. Capitolul V. Concluzii 14
  12. Bibliografie 15

Extras din proiect

Capitolul I. Caracterizarea pieței mărcilor McDonalds și KFC pe piața produsului de fast-food

1.1 Caracteristica general

Românii duc o viață din ce în ce mai puțin sănătoasă, în timp ce profitul companiilor de tipfast food crește pe zi ce trece tocmai de pe urma obiceiurilor de consum ce nu țin neapărat cont deregulile corecte de nutriție. Grija pentru o nutriție echilibrată este mai vizibilă în orașele mici fațăde cele mari, unde tendințele către obiceiuri mai puțin sănătoase sunt mai clare: persoanele care locuiesc in orase mai mari nu respecta orele de mese, gatesc mai rar si consuma mai multe semipreparate.

Fast-food-ul, fenomen necunoscut la noi până în anii '90, a influențat puternicobiceiurile de consum ale românilor și a devenit o afacere foarte profitabilă pentru lanțurile derestaurante de profil. Pentru că fast food-ul reprezintă o masă rapidă, peste 70% dintre românii caretrăiesc la oraș obișnuiesc să meargă la fast-food, arată un studiu al companiei de cercetare IsraCenter. Toți cei chestionați spun că preferă masele rapide din lipsa de timp. Același studiu arată că un roman din trei consumă produse fast-food doar în weekend și unu din cinci, în timpul săptămânii, cât și în weekend, ceea ce este destul de îngrijorator.

În România piața globală a produselor fast food înregistrează anual o cifră de afaceri de 400 mil. USD cu un ritm anual de creștere de 5%.

Dacă pe plan mondial această piață poate fi caracterizată ca fiind saturată și în recesiune, în țara noastră produsele fast-food au o piață nesaturată, dinamică și în expansiune.

1.2 Principalii concurenți

În România nu există o estimare a valorii pietei de fast-food, dar principalii jucători din domeniu raportează cifre de afaceri de milioane de euro. Astfel, liderul pietei rămâne McDonalds cu o cifra de afaceri de 108 milioane de euro, în 2008, în timp ce KFC a înregistrat, în acelasi an, 40,5 milioane de euro.

McDonald’s își desfășoară activitatea pe piața internațională, având în vedere faptul faptul că în lume există restaurante de acest fel în 120 de țări. Pe piața românească McDonald’s a pătruns din anul 1995 și a deschis porțile a 46 de restaurante: 19 în București, 27 în alte orașe ale țării (Brașov, Pitești, Ploiești, Deva, Constanța, Baia Mare, etc.).

În România, McDonald’s acționează în cadrul unei piețe dinamice, ale cărei dimensiuni evoluează datorită tendințelor de creștere a cererii populației pentru produsele fast - food. În felul acesta, firma în cauză s-a lansat cu ușurință pe piața românească, ocupând poziția de lider pe piața produselor fast - food.

La nivel mondial, topul celor mai cunoscute si mai profitabile lanturi de fast-food arată cam asa:

- Pe primul loc se află compania Subway care este în continuă crestere în domeniu si care a bătut toti competitorii în ceea ce priveste vânzările. Este un lant de fast-food american ce vinde diferite tipuri de sandwich-uri. Pentru a satisfacerea maximă a nevoilor clientilor, Subway utilizează o gamă variată de pâine si de condimente. De asemenea, clientilor li se oferă posibilitatea să îsi modifice produsul după bunul plac. Tocmai din acest motiv majoritatea oamanilor aleg produsele Subway. În plus, compania este detinută de către Doctors Association Inc. Ceea ce le oferă clientilor siguranta unei mese igienice si plină de valori nutritionale. Detine 33679 filiale în 93 de tări.

- McDonald's se află pe locul 2 în topul preferintelor consumatorilor si, deci, a răspândirii. Un competitor de temut pentru Subway, acest lant de fast-food se adresează în special copiilor si tinerilor. Pentru a atrage un număr cât mai mare de consumatori din rândul copiilor, compania le oferă acestora diverse jucării surpriză. Ca produse principale sunt oferite: hamburger, chicken burger, chifle, milk shakes băuturi si deserturi. Mai nou, compania a adăugat în meniu si diverse tipuri de salată, precum si alte produse ce tin cont de cerintele nutritionale pentru o viată sănătoasă.

- Pizza Hut este a 3-a cel mai faimos lant de fast-food din lume. Acesta este principalul furnizor de pizza. De-a lungul anilor si-a îmbunătătit standardele prin oferirea unei game variate de pizza, noi arome, dar si o largă retea de distributie. În România nu are o acoperire geografică foarte vastă, el fiind prezent în Bucuresti, Iasi, Timisoara, Cuj si Constanta. De aici tragem concluzia ca nici cota de piată nu este foarte mare.

- Starbucks, aflat pe locul 4, obtine anual venituri importante din vânzari. Este cunoscut pentru cafeaua delicioasă, deserturi si băuturi. Niciun competitor nu se poate compara cu acesta în privinta cafelei. Este pur si simplu unică.

- Pe locul 5 în lume, însă pe locul 2 în România, KFC era renumit pentru aroma puiului preparat. Din păcate astăzi, competitorii au copiat acest lucru, acest lucru având repercursiuni negative asupra KFC. Pentru că ideea puiului fript le-a fost furată, au hotărât să cucerească piata cu diferite tipuri de burger, sandwich si salată. Restaurantele KFC sunt prezente în România din 1996, investitiile totale în extinderea retelei ridicându-se la opt milioane de euro până în anul 2008. KFC este adus în România în sistem de franciză de compania US Food Network, aflată în portofoliul grupului Altrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. În anul 2008, reteaua KFC detinea 30 de restaurante pe piata românească, în care lucrau peste 1.200 de angajati. În martie 2010, KFC avea deschise 38 de restaurante în România, dintre care 17 în Bucuresti, celelalte in Constanta, Timisoara, Oradea, Iasi, Brasov, Ramnicu-Valcea, Ploiesti, Pitesti, Cluj, Bacau, Targu Mures, Suceava, Craiova,Arad, Sibiu si unul in Republica Moldova. Cifra de afaceri înregistrată de KFC a crescut cu 49% în 2009.

Bibliografie

1. http://mcdonalds.ro/

2. http://www.kfc.ro/

3. https://www.statista.com/statistics/605993/kfc-ad-spend-usa/

4. https://www.statista.com/statistics/192159/us-ad-spending-of-mcdonalds/

Preview document

Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 1
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 2
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 3
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 4
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 5
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 6
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 7
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 8
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 9
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 10
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 11
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 12
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 13
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 14
Analiza comparativă a demersurilor publicitare McDonalds și KFC - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Analiza comparativa a demersurilor publicitare McDonalds si KFC.docx

Alții au mai descărcat și

Cercetări de Marketing

ARGUMENT Am ales tema „Cercetări de marketing” deoarece reprezintă un element important in caracterizarea gradului de dezvoltare a...

Lansarea unui nou produs pe piața din România - Șampon pentru bebeluși

Partea I: Piața 1. Introducere Facem parte din departamentul de marketing al firmei Picolino. Firma noastră decide să lanseze în România un nou...

Analiza pieței de înghețată

Capitolul I Produsul 1.1 Scurt istoric al înghețatei la nivel național și mondial Înghețata este un desert înghețat ce a fost creat în Imperiul...

Strategia de branding a Parisului

1. Scurtă prezentare Parisul este cel mai mare oraș al țării franceze cu o suprafață de 105 km2 și este în aceleași rând și capitala acestuia. Se...

Marketingul micilor afaceri - analiza comparativă Avon și Oriflame

AVON Istoria companiei Avon a început în anul 1880 când David McConnell, comis-voiajor,a început să își vândă cărțile împreună cu mici sticluțe de...

Tehnici de evidențiere a cheltuielilor și stabilirea prețurilor produselor hoteliere și de restaurație

Argument Redactarea acestei lucrări definește tehnica de evidențiere a cheltuielilor și stabilirea preturilor produselor hoteliere și de...

Analiza mixului de marketing Iacobs

1. Strategia de piață orientată spre consumator 1.1. Segmentare În perioada 1- 6 noiembrie 2003 s-a realizat un studiu de piață, pe un eșantion...

Aplicație tehnici promoționale Cricova

1. Stabilirea obiectivelor a) Obiective directe Creșterea numărului clienților cu 15% pîna la sfârșitul promoției. Mărirea consumului de vin de...

Ai nevoie de altceva?