Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 11421
Mărime: 4.84MB (arhivat)
Publicat de: Eugenia Kiss
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cecilia Popescu

Extras din proiect

Partea I: Elemente definitorii ale pietei mezelurilor

1. Caracterizare generala

1.1 Capacitatea pietei.

In cadrul acestei lucrari ne propunem sa realizam o analiza comparativa a pietei mezelurilor din Romania. In scopul acestui studiu piata a fost impartita in urmatoarele sectoare:

- Carnati

- Parizer

- Pate

- Salamuri

- Produse crud-uscate

- Produse semi-uscate

- Produse traditionale

- Specialitati de pui

- Specialitati de porc

- Gama sandwich

- Cremwursti

- Sunca

- Vegetale

Structura pietei preparatelor din carne este dinamica, aceasta modificandu-se în fiecare an, desi puterea de cumparare a consumatorilor este relativ scazuta.

Consumul de mezeluri din România este de aproximativ 10 kilograme cap de locuitor. Totusi, piata mezelurilor a crescut cu 30% în 2006 comparativ cu 2005, iar estimarile de crestere pentru acest an sunt de 20%, conform unui studiu Nielsen România. Piata salamurilor este dominata de afaceri de familie, singurele companii multinationale prezente fiind Tabco-Campofrio si Smithfield, care au cumparat fabrici, respectiv active, de la stat.

1.2 Structura pietei.

Consumul de mezeluri pe cap de locuitor este de 9-10 kilograme pe an, principalii competitori fiind Cris-Tim, Aldis Calarasi, Elit, Campofrio si Angst.

Potrivit Organizatiei pentru Agricultura si Alimentatie (FAO), consumul de carne de porc pe cap de locuitor estimat pentru 2006 ajunge la 43,2 kilograme pe an in UE 25, in timp ce pentru un grup de cinci tari, foste state comuniste, care include Romania, Bulgaria, Croatia, Bosnia si Iugoslavia, nivelul este de 33,1 kilograme pe cap de locuitor, fata de 18,1 kilograme in Rusia.

Consumatorii romani de mezeluri prefera categoric produsele vandute sub forma vrac. Specialitatile sunt cumparate destul de putin.

Majoritatea celor care cumpara preparate din carne opteaza pentru cele mai ieftine produse. Intrucat pretul ramine principalul criteriu de achizitie pentru majoritatea romanilor, firmele care vor sa se impuna pe piata trebuie sa produca in primul rand mezeluri ieftine.

Salamul reprezinta aproape 40% din totalul vanzarilor de mezeluri din ultimul an, carnatii peste 20%, iar parizerul peste 15%. Astfel, din cele peste 160.000 de tone de mezeluri consumate anual in Romania, trei sferturi sunt reprezentate de salam, parizer si carnati.

Aceste produse sunt cel mai vandute pentru ca preturile lor sunt adaptate la nivelul veniturilor din Romania. In acest fel, mai bine de trei sferturi dintre mezelurile cumparate de romani sunt din aceasta categorie.

Romanii cumpara salam si parizer pentru ca sunt mai ieftine si pot fi achizitionate la felie. Foarte multi dintre cei care mananca parizer nu cumpara o bucata mare, ci cateva feliute, cat pentru o masa sau doua. Astfel, aproape 90% dintre mezelurile vandute anual sunt ambalate la vrac. Potrivit studiului MEMRB, mai putin de 3% din vanzari sunt reprezentate de mezelurile vidate, iar produsele feliate vidate reprezinta doar 0,1% din total.

Consumatorii care au atins un nivel de viata ceva mai ridicat nu sunt nici ei uitati de procesatori. Numarul sortimentelor de mezeluri creste cu fiecare luna, iar specialitatile au reusit chiar sa mai ia putin din piata mezelurilor ieftine, dar cresterea vanzarilor este destul de mica.

Produsele economice, precum parizerul, care erau cele mai cautate, inregistreaza in ultima perioada o tendinta descendenta. In acelasi timp, vanzarile mezelurilor mai putin procesate au crescut simtitor. Astfel, anul trecut s-a putut observa o reorientare a consumatorilor catre produsele premium, dupa o perioada lunga in care cel mai bine vandute produse au fost cele din segmentul economic.

Prin produse premium intelegem produse crud-uscate, specialitati, produse cu condimente speciale. De asemenea, au inceput sa creasca vanzarile produselor preambalate in defavoarea celor vrac. Potrivit studiului MEMRB, volumul vanzarilor de mezeluri scumpe a crescut in ultimul an de la 12 la 16%.

Zilnic sunt vandute in Romania in jur de 300 de tone de carne preparata si mezeluri. Un roman mananca anual in jur de zece kilograme de mezeluri. Productia livrata anul trecut a atins valoarea de 500 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca romanul cheltuieste pe mezeluri cam doi euro pe luna, la care se adauga TVA si adaosul comercial.

1.3 Dinamica pietei mezelurilor.

Carnea procesata vanduta la vrac este preferata romanilor cand vine vorba despre mezeluri. Desi in scadere cu cateva puncte procentuale in 2006 fata de 2005, atat in volum, cat si in valoare, datele arata ca vracul detine suprematia in vanzari, spune cel mai recent studiu al companiei de cercetare de piata MEMRB Romania. Astfel, carnea procesata vrac inregistra in 2006 85,3% in volum, iar in valoare aceasta detinea 84,6%. Pe de alta parte, desi in usoara crestere, mezelurile in ambalaj vidat detin o pondere destul de mica atat volumic, cat si valoric, ajungand de la 2,1% in 2005 la 3,4% in volum, in 2006. La noi se consuma inca foarte multe produse neambalate spre deosebire de Europa, unde majoritatea produselor comercializate sunt preambalate. De asemenea, produsele feliate sunt in Romania inca la inceput de drum. Dintre toate tipurile de carne procesata, cele mai vandute raman salamurile. Acestea detin 36,5% (in volum) din totalul pietei. Urmatoarele in top sunt carnatii si cremwurstii, care se mentin in jurul ponderii de 20% din piata, volumic si valoric. Desi in usoara scadere volumica, de la 16% la 13,9% in 2006 fata de 2005, parizerul ramane in topul preferintelor consumatorilor romani, inaintea specialitatilor, a suncii sau a pateurilor, spune acelasi studiu. Totusi, categoria de carne procesata cu cea mai mare crestere este reprezentata de specialitati – pastrama, muschi tiganesc, lebar, kaizer, pasta de mici sau jambon. Acestea au inregistrat o crestere de aproximativ patru puncte procentuale in volum (de la 9,3% in 2005 la 12,9% in 2006) si in valoare (de la 11,7% la 15,1%).

Desi lactatele au crescut cel mai mult la vanzarile in volum, carnea procesata a fost de departe cea mai importanta categorie in termeni valorici in 2006 fata de 2005, afirma studiul anual asupra pietei bunurilor de larg consum, realizat de MEMRB Romania. Cota de piata a carnii procesate este de 35,7% in totalul pietei bunurilor de larg consum, iar vanzarile la acest produs au crescut cu 27,4% in 2006 fata de 2005, spune acelasi studiu. Piata totala a mezelurilor s-a ridicat in 2006 la aproximativ 200.000 de tone in volum si peste 800 de milioane de euro in valoare, cresterea anuala situandu-se in jurul valorii de 10%. Aceasta este o piata foarte fragmentata, in cadrul ei activand aproximativ 2.000 de producatori.

In prezent, normele UE nu permit Romaniei exportul produselor din carne in tarile membre, insa specialistii estimeaza ca restrictiile impuse ar putea fi ridicate pentru producatorii care fac dovada ca folosesc materie prima din UE sau care trateaza termic produsele la peste 70 de grade.

Preview document

Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 1
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 2
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 3
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 4
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 5
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 6
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 7
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 8
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 9
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 10
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 11
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 12
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 13
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 14
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 15
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 16
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 17
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 18
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 19
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 20
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 21
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 22
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 23
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 24
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 25
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 26
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 27
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 28
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 29
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 30
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 31
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 32
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 33
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 34
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 35
Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Analiza Comparativa a Marcilor Cris-Tim si Caroli pe Piata Mezelurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Logistica companiilor moderne - politica de distribuție a companiei Cris-Tim

INTRODUCERE Într-un mediu economic aflat într-o permanentă schimbare,agentii economici recurg din ce în ce mai mult la instrumentele şi tehnicile...

Cercetarea și analiza pieței țintă și a mediului concurențial la SC Spumotim SA

CAPITOLUL 1 PIAŢA – COMPONENTĂ A MEDIULUI FIRMEI 1.1. DEFINIREA PIEŢEI În cazul definirii unei pieţe ar trebui să cunoaştem ansamblul...

Mezeluri Cris-Tim

1. Analiza pietei CRIS-TIM este o afacere de familie administratã cu seriozitate si responsabilitate. În 1992 afacerea era reprezentatã doar de...

Analiză comparativă website-uri

ANALIZA COMPARATIVA WEBSITE-URI Studiu piata online servicii si produse de telefonie mobila 1. Justificarea alegerii domeniului Numarul...

Tehnici promoționale - campanie de marketing Salam Caro

Salam Caro 1. Analiza preliminară a produsului/brandului Caroli şi-a început activitatea în anul 1994 într-o fabrică de capacitate mică din...

Proiect - marketingul achizițiilor

Cap.1. Motivaţie alegere produs În primul semestru din acest an vânzările de mezeluri (salam, parizer, crenvurşti şi cârnaţi) au crescut cu 27% în...

Cris-Tim

Analiza pietei CRIS-TIM a aparut pe piata din România în 1992, fiind la început o simpla afacere de familie care se desfasura într-un chiosc...

Strategia de Marcă cris-tim

Cap. 1 Motivația alegerii firmei Am ales să realizez această analiză a strategiei de marcă la compania Cristim, deoarece aceasta este o companie...

Te-ar putea interesa și

Managementul schimbării organizaționale Caroli Foods Group

CAPITOLUL 1. Prezentarea companiei 1.1. Localizarea firmei si scurt istoric Date de identificare: -denumire: S.C. Caroli Foods Group -adresa:...

Analiza de marketing, Cris-Tim

1. PREZENTARE GENERALĂ Cris-Tim este o afacere construita de o familie adevarata, exemplara, in care iubirea, grija, responsabilitatea, daruirea...

Cris-Tim

Capitolul 1 - Prezentarea firmei Despre firmă: Cris-Tim este una dintre cele mai cunoscute companii din piaţa de mezeluri din România. Este o...

Comportamentul consumatorului pe segmentul mezeluri crud-uscate

Capitolul I CRIS-TIM. Prezentare firmă. Mezeluri crud-uscate comercializate. CRIS-TIM este o afacere de familie administrată cu seriozitate şi...

Strategia de Marcă cris-tim

Cap. 1 Motivația alegerii firmei Am ales să realizez această analiză a strategiei de marcă la compania Cristim, deoarece aceasta este o companie...

SC Carmolimp SRL

CAPITOLUL I Denumirea, localizarea S.C. CARMOLIMP S.R.L. este localizata in Ucea de Jos, str. Principala, nr. 1, judetul Brasov, cod unic de...

Prezentaterea Brandului Kosarom

1.1DESCRIEREA FIRMEI "FIECARE ZI ÎNCEPE ŞI SE TERMINĂ CU KOSAROM" "Grupul de firme Kosarom" este unul din liderii producerii şi procesării cărnii...

Studiu privind lansarea pe piața românească a cârnaților de pleșcoi

I) Prezentarea zonei Berca - Buzau 1) Areal geografic Asezata in partea centrala a judetului Buzau, la limita sudica a zonei subcarpatice, comuna...

Ai nevoie de altceva?