Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5631
Mărime: 31.21KB (arhivat)
Publicat de: Abel Jianu
Puncte necesare: 8
ANALIZA CONCURENŢEI PE PIAŢA LA SC “MARIO TRADING PREST” S.R.L.

Cuprins

  1. • Argument 1
  2. Capitolul I. Prezentarea generală a S.C „MARIO TRADING PREST ” S.R.L 4
  3. 1.1. Istoricul S.C „MARIO TRADING PREST ” S.R.L 4
  4. 1.2. Evoluţia economică S.C „MARIO TRADING PREST ” S.R.L 6
  5. Capitolul II. Studiu de caz privind analiza concurenţei pe piaţa S.C „MARIO TRADING PREST ” S.R.L 9
  6. 2.1. Importanţa realizării analizei concurenţiale pe piaţă 9
  7. 2.2. Modalităţi de realizare a analizei concurenţiale la S.C „MARIO TRADING PREST ” S.R.L 13
  8. • Concluzii 16
  9. • Bibliografie 18

Extras din proiect

Argument

Fiecare firmă „luptă” cu alte firme (concurente) care produc şi oferă produse ce satisfac nevoi asemănătoare. Concurenţii se pot grupa în concurenţi direcţi şi concurenţi indirecţi. Concurenţii direcţi mai sunt cunoscuţi drept „concurenţi la nivelul industriei” sau ai mediului concurenţial al unei firme.

Un aspect foarte important al analizei concurenţei la nivel de industrie îl reprezintă stabilirea pieţei geografice de referinţă. Delimitarea precisă a acesteia este utilă pentru a putea analiza concurenţii reali ai firmei, climatul şi tendinţele pe piaţa respectivă.

M. Porter a arătat că, în anumite industrii, concurenţa dintr-o ţară este strict dependentă de concurenţa din alte ţări importante. Astfel, pentru unele sectoare, concurenţa trebuie analizată la scară mondială, pentru că o poziţie forte într-o singură ţară nu poate fi păstrată pe termen lung. Unele tipuri de industrie, cum ar fi cea electronică, sunt numite industrii «globale» sau «mondializate»; piaţa de referinţă este lumea întreagă.

Pentru alte sectoare, cum ar fi industria de ambalaje, piaţa de referinţă o constituie ţara, respectiv regiunea. Competiţia dintr-o ţară este independentă de cea care se desfăşoară într-o altă ţară, iar avantajele competitive sunt puţin transferabile. Astfel, analiza industriei se poate face separat în fiecare ţară. Industria ambalajelor, de exemplu, va putea fi studiata pentru fiecare ţara în parte. Aceasta nu implică însă dezinteresul faţă de ceea ce se petrece în celelalte ţări (analiza putând fi extinsă şi la alte ţări importante); dar interferenţa sistemelor concurenţiale fiind slabă, analizele vor putea fi independente.

J.P. Laurencian propune unele criterii simple de identificare a pieţelor de referinţă “a priori”. Doi coeficienţi sunt utili pentru un prim diagnostic:

Alături de aceste raţii, pentru identificarea pieţei geografice pertinente, este necesară identificarea a doi sau trei concurenţi principali din fiecare ţară. Dacă se regăsesc, în mod sistematic, aceeaşi doi sau trei concurenţi în mai multe ţări, este mai prudent să se analizeze industria la scară mondială, chiar dacă raţiile prezentate sunt mai mici de 10%.

Am ales această temă, “Analiza concurenţei pe piaţă la S.C. “MARIO TRADING PREST” SRL” întucât consider că analiza concurenţei este foarte importantă pentru buna desfăşurare a activităţii unei entităţi economice, între aceasta şi societăţiile care produc şi oferă produse ce satisfac nevoi asemănătoare fiind o “luptă continuă” , de aceea este nevoie de o cercetare de piaţă ce are ca obiectiv pregătirea strategiei comerciale şi de marketing. Aşadar este esenţial ca societatea comercială pe care am ales-o pentru a îi prezenta activitatea, „ Mario Trading Prest” SRL să identifice competitorii şi să le cunoască punctele tari şi pe cele slabe pentru a-şi construi avantajul concurenţial şi a se diferenţia pe piată.

Pentru a-şi elabora eficient strategiile de marketing, firmele trebuie să afle cat mai multe informaţii despre concurentii lor. Managerii trebuie să adopte permanent propriile produse, preturi, canale de distribuţie şi promovare cu cele ale concurenţilor. În acest fel, firma poate descoperi zone de avantaj şi dezavantaj concurenţial. Ea se poate lansa în campanii de marketing eficiente împotriva concurenţilor proprii şi poate pregăti acţiuni defensive puternice pentru contracararea acţiunilor acestora.

Concurenţa desemnează relaţiile de competiţie, de rivalitate dintre agenţii economici in calitate de producători sau cumpărători, relaţii specifice economiei de piaţă. În condiţiile concurenţei creşte eficienţa economică a producătorului (maximizarea profitului) şi a consumatorului (maximizarea satisfacţiei). Ca orice competiţie, concurenţa se soldeaza cu învingători şi învinşi. Învingători sunt agenţii economici care produc bunuri la costuri joase, sau bunuri de calitate superioară. Capacitatea de a produce mai ieftin şi de a vinde mai ieftin pentru a învinge concurenţa stimulează inovaţia, conduce la realizarea de noi produse, la folosirea de noi tehnici de fabricaţie, la ridicarea nivelului general de calificare a personalului, la mai buna organizare a producţiei şi muncii. Aceste mijloace, utilizate la început de puţini agenţi, se extind treptat, datorită constrângerii materiale exercitate de preţul mai redus, sau de calitatea superioară a produselor asupra unităţilor rămase în urmă, care risca astfel să iasă chiar din piaţă. Astfel concurenţa transformă progresul într-o condiţie de existenţă.

Concurenţa realizează deasemeni o selecţie a producătorilor, având în vedere inegalitatea dintre întreprinderi în ceea ce priveste eficacitatea. Astfel agenţii economici slabi sunt eliminaţi. Ca urmare, resursele se vor concentra la dispoziţia unităţilor capabile să le gospodărească şi să le utilizeze raţional. Concurenţa tinde să aşeze în echilibru ramurile de producţie, cererea şi oferta, să transmită de la producatori la consumatori o parte din valoarea suplimentară creată prin creşterea productiviăţii muncii. Fară această transmitere care implică reducerea preţurilor nu s-ar putea vinde cantităţle tot mai mari de bunuri, iar producţia s-ar sufoca. Concurenţa asigură consumatorilor libertatea de a alege bunurile şi serviciile şi de a-şi satisface la un nivel superior nevoile.Aşadar este foarte important pentu SC MARIO TRADING PREST SRL să afle cât mai multe informaţii despre concurenţii lor deoarece prin intermediul acestor informaţii:

- se va poziţiona afacerea în “spaţiul” pieţei

- se vor putea dezvolta unele stategii pentru a deveni competitivi pe respectiva piaţă

- se va putea informa potenţialul investitor va dori să ştie cum stau lucrurile la acest capitol

Lucrarea de faţă este structurată într-un număr de două capitole, fiecare având titluri seminificative pentru conţinut; astfel în primul capitol intitulat “Prezentarea generală a societăţii S.C. “Mario Trading Prest” SRL este prezentat atât istoricul societăţii comerciale în cauză, cât şi evoluţia economică de-a lungul anilor a acestei entităţi economice. Cel de-al doilea capitol cuprinde un studiu de caz privind analiza concurenţei pe piaţa SC “Mario Trading Prest” SRL în cadrul căruia este evidenţiată importanţa analizei mediului concurenţial în cadrul activităţii societăţii comerciale SC”MARIO TRADING PREST”SRL şi modalităţiile de realizare a acestei analize concurenţiale pe piaţă.

Capitolul I. Prezentarea generală a S.C. „MARIO TRADING PREST ” S.R.L

1.1. Istoricul S.C. „MARIO TRADING PREST ” S.R.L

S.C. “Mario Trading Prest” SRL este o societate cu raspundere limitată înfiinţată în anul 1994, cu un capital social de 250.000 lei, ce are ca principal obiect de activitate comercializarea cu amănuntul şi producţia de mărfuri textile, încălţăminte, îmbrăcăminte, jucării și accesorii.

Obiectul de activitate al S.C. “Mario Trading Prest” SRL include şi:

- prestarea de servicii de transport cu mijloace proprii şi închiriate ;

- activitate de import-export, reprezentanţă comercială, intermediere pe bază de concesionare ;

- activitate de reclamă, licitaţii publicitare, organizare de expoziţii, relaţii publice ;

- activităţi cu caracter social pentru personalul propriu.

Preview document

Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 1
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 2
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 3
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 4
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 5
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 6
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 7
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 8
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 9
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 10
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 11
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 12
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 13
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 14
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 15
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 16
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 17
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 18
Analiza concurenței pe piață la SC Mario Trading Prest SRL - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Analiza Concurentei pe Piata la SC Mario Trading Prest SRL.doc
  • cuprins.doc

Alții au mai descărcat și

Strategii de fidelizare a clienților - studiu de caz Carrefour

I. Abordarea teoretică a temei 1. Conceptul de fidelizare a clienţilor 1.1. Orientarea spre client – premiza fidelizării clienţilor Marketingul...

Analiza pieței iaurtului

Introducere Marketingul constituie un mod de gandire si actiune in sfera pietei ce realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati:...

Conținutul și Rolul Politicii Promoționale

Capitolul I. Conţinutul şi rolul politicii promoţionale I.1. Conţinutul politicii promoţionale Politica de produs şi politica de preţ au ca...

Concurența

Introducere “Competiția conduce la continua perfecționare și eficientizare a producției. Ea determină producătorul să elimine risipa și să scadă...

Piața produsului Blend-a-Med

1.Piaţa de referinţă Piata pastelor de dinţi a avut un curs ascendent, stimulat atât de importuri, cât şi de apariţia producătorilor autohtoni...

Realizarea unei Oferte Competitive

REALIZAREA UNEI OFERTE COMPETITIVE În contextul creşterii interdependenţelor dintre componentele mediului extern, firma nu mai poate fi privită ca...

Anticiparea nevoilor clienților și adaptarea permanentă a ofertei la SC Henkel SRL

„Relațiile perfecte cu clienții” devine deja o frază ușor demodată și va avea în cele din urmă aceeași soartă ca și altele de același gen, cum ar...

Analiza Concurenței

Carti de referinta . Michael E. Porter - Competitive Strategy: Techniques For Analyzing Industries And Competitors, The Free Press, New York, 1980...

Ai nevoie de altceva?