Analiza de Marketing a Spaniei

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5840
Mărime: 35.05KB (arhivat)
Publicat de: Ernest Maftei
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mihai Rosca
Analiza mediului de marketing a Spaniei in vederea lansarii vinurilor Murfatlar pe aceasta piata , a fost prezentat in cadrul masteratului de Marketing si comunicare in afaceri

Extras din proiect

Analiza mediului intern de marketing

Murfatlar este o companie producătoare de vin din România. În septembrie 2002 MURFATLAR a devenit prima societate viti - vinicolă din România certificată conform standardului de calitate ISO 9001:2000 pentru sistemul de management al calităţii şi pentru sistemul HACCP de asigurare a securităţii în domeniul alimentar.

Compania produce o gamă largă de vinuri, acoperind toate segmentele, de la vinuri albe la vinuri rosii si de la vinuri dulci la vinuri seci.

Murfatlar si-a bugetat, in anul 2009, investitii in valoare de 2,8 milioane euro, pentru plantarea a aproape 175 hectare de vita de vie.

Murfatlar este lider pe piata de vinuri, cu o cotă de 15% cantitativ si 22% valoric, altfel spus, una din 3 sticle de vin cumpărate în România este de Murfatlar.

În România, piaţa internă a vinurilor depăşeşte 450 milioane de euro, din care Murfatlar deţine 28% din cota valorică de piaţă şi 25% din cantitatea obţinută. În acest an, producătorii de vin consideră că producţia va înregistra o creştere medie de aproximativ 15%, la nivel naţional. Ca şi în alte ramuri ale agriculturii, viticultura se bucură de recolte bune, atât cantitativ, cât şi calitativ.

Analiza mediului extern de marketing

Analiza macromediului pentru piata Spaniei

Mediul natural

Regatul Spaniei este situat in sud-vestul Europei. Se invecineaza la nord cu Oceanul Atlantic, in partea de est si sud-est cu Marea Mediterana, iar in vest cu Portugalia si Oceanul Atlantic.

In teritoriul sau national sunt incluse si insulele Canare si Balneare precum si provinciile Melilla si Ceuta din nordul Africii. Capitala este Madrid - construita pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orasul a devenit capitala in 1561, in timpul domniei lui Philip al II-lea al Spaniei. Ca urmare Madrid a devenit un oras infloritor, iar astazi este rivalizat cultural doar de catre Barcelona. Suprafata Spaniei este de circa 504.782 km².

Teritoriul de bază al Spaniei este dominat de platouri înalte şi de lanţuri muntoase ca şi Pirineii şi Sierra Nevada. Din acesti munţi izvorăsc mai multe râuri importante, precum Tagus, Ebro, Duero, Guadiana şi Guadalquivir. De-a lungul coastelor se găsesc câmpii aluvionare, din care cea mai mare este Guadalquivir în Andaluzia. Spania se invecineaza la est cu Marea Mediterană (conţinând Insulele Baleare), la vest cu Oceanul Atlantic, unde se găsesc, pe coasta Africană, Insulele Canare.

În ceea ce priveşte clima, există şi în această privinţă o mare diversitate. Astfel, în nord, întâlnim un climat deosebit de plăcut în comparaţie cu cel din centrul sau sudul ţării, şi anume un climat temperat-oceanic, care favorizează o vegetaţie mult superioară celei din alte regiuni ale Spaniei, asemănătoare vegetaţiei existente în zonele noastre montane. Cu diferenţa ca noi, în regiunile montane, nu avem ieşire la mare(nordul Spaniei se bucura de o ieşire largă la Golful Biscaya). Intr-o trecere din regiunea centrala(regiunea Madridului, spre exemplu) spre cea nordică, este o diferenţa enormă: de aer, de vegetaţie, de temperatură, şi, ceea ce este mai şocant, de limbă. Efectiv treci intr-o altă lume, o lume în care spaniola s-ar putea să nu-ţi mai fie de nici un folos, dacă alegi să te indrepţi spre ţara Bascilor.

Mediul demografic

Viaţa socială în Spania e foarte importantă. Familia şi prietenii sunt foarte importante pentru majoritatea spaniolilor. În mod normal spaniolii se comportă şi vorbesc într-o manieră informală şi spontană în timpul interacţiunilor sociale şi contactul fizic este frecvent însoţit de săruturi şi îmbrăţişări, ceea ce ar putea lua prin surprindere pe cei ce vizitează Spania pentru prima dată. Deasemeni obişnuinţa spaniolilor de a-şi întrerupe interlocutorul nu este considerată o impoliteţe, ci o parte a comunicării spontane.

Ora normală pentru prânz este între 13,30 şi 15,30 iar cina între 21 şi 23. Este o obişnuinţă să cineze cu prietenii în oraş în special în wekend. Viaţa de noapte este legendară în Spania şi este una din cele mai mari atracţii. Barurile şi discotecile sunt deschise toată noaptea. Turismul este unul din cele mai dinamice sectoare ale economiei Spaniei.

Deşi au avut loc schimbări mari în ultima vreme, familia rămâne centrul relaţiilor sociale, dar şi relaţiile de prietenie sunt deasemeni importante.

Există o mare varietate de festivaluri populare, câteva renumite internaţional care sunt în mod normal legate de tradiţiile religioase.

O altă activitate populară sunt cumpărăturile. Orele de cumpărături sunt de regulă între 10 dimineaţa şi 8 seara, dar se prelungesc în shopping center până mai târziu.

Rata de natalitate în Spania este mai mică decât în restul Europei. Această rată creşte datorită afluxului de familii imigrante. O naştere este un eveniment de familie ce implică vizite, cadouri, etc Speranţa de viaţă este relativ ridicată: 77 ani la bărbaţi şi 83 la femei.

Populaţia se căsătoreşte din ce în ce mai târziu. Deşi majoritatea căsătoriilor au loc în biserică, din ce în ce mai multe cupluri se înregistrează doar la Starea Civilă. Cuplurile homosexuale se pot căsători şi adopta copii începând cu anul 2006. Rata divorţurilor este în creştere.

Structura populatiei pe varste si sexe

Capitala tarii este Madrid, avand o populatie de aproximativ 47 de milioane de locuitori, din care 5,7 sunt straini. Vârsta medie a populatei rezidente în Spania, în anul 2006, era de 40,2 ani, si anume: 38,9 ani pentru bărbati si 41,6 ani pentru femei. 14,3% din populatie are vârstă sub 15 ani, 69% între 15 si 64 de ani, în timp ce 16,7% din populatie are 65 ani si peste.

În total, în anul 2007, Spania avea un numar de 22.860.775 femei (50,58% din totalul populatiei) si 22.339.962 bărbati (49,42%). Numărul femeilor este mai mare decât cel al bărbatilor în toate comunitătile autonome, cu exceptia Insulelor Baleare, Canare, Murcia, Castilla la Mancha si orasele autonome Ceuta si Melilla.

Preview document

Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 1
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 2
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 3
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 4
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 5
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 6
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 7
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 8
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 9
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 10
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 11
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 12
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 13
Analiza de Marketing a Spaniei - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza de Marketing a Spaniei.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Analiza comparativă a comunicării de marketing pentru mărcile McDonald's și KFC

PARTEA I: Elemente definitorii ale pietei fast-food-ului 1. Caracterizare generala 1.1 Capacitatea pietei Fast-food-ul, fenomen necunoscut la...

Mixul de marketing

1. Introducere De-a lungul timpului, societatea s-a bucurat de diversele domenii din evoluţia culturală precum: pictura, grafica, sculptura,...

Pătrunderea pe Piețele Europene a Mezelurilor Cris-Tim

CAPITOLUL I Necesitatea pătrunderii pe piaţa europeană a mezelurilor Cris-Tim Apariţia în ultimul timp a unor noi tendinţe de evoluţie pe plan...

Analiza Micromediului și Macromediului Firmei Frigo

CAPITOLUL I PREZENTAREA FIRMEI In urma cu 20 ani se infiinteaza la Arad fabrica de aparate frigorifice FRIGO. In 1985 se produce primul frigider...

Stadiu Cunoașterii în Domeniul Agroturismului și a Marketingului

Introducere Satul românesc, ospitalitatea oamenilor, specificul românesc(arhitectură, bucătărie tradiţională, port popular, muzică, artizanat,...

Program de MK internațional - lansarea restaurantului La Mama pe piața Spaniei

1. Conditiile care determina adoptarea programului de marketing international 1.1 Motivele internationalizarii firmei Reteaua de restaurante La...

Plan de dezvoltare rurală a Județului Neamț

Plan de dezvoltare rurala a judetului Neamt Prezentarea generala a judetului Neamt Cadrul natural Învecinat cu judeţele Suceava la nord,...

Analiza Pieței Construcțiilor

Introducere Termenul de investiţie a început să fie utilizat în mod curent de populaţie. Dar prin folosirea în vorbirea uzuală a cuvântului...

Ai nevoie de altceva?