Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 3667
Mărime: 178.39KB (arhivat)
Publicat de: Luminita C.
Puncte necesare: 8

Extras din proiect

Termeni folosiți in țara noastră pentru venitul obținut din muncă

Venitul obținut de persoanele care prestează o activitate de producție sau servicii poartă diferite denumiri, unele legate de scopul prestării, altele de domeniul în care se face prestarea, iar altele, de împrejurări istorice.

În România, există următoarele denumiri: salariu, retribuție, remunerație, leafă, simbrie, soldă, onorariu. Cea mai larg folosită este denumirea de salariu. Această denumire a fost precizată printr-o Hotărâre a Guvernului ca denumire oficială, care o înlocuiește pe cea de retribuție, folosită oficial înainte de Revoluția din decembrie 1989.

Cuvântul salariu este de origine latină. Salarium este suma ce se plătea fiecărui soldat roman pentru cumpărarea sării. Soldatul era un om dependent și i se acorda salarium în virtutea acestei dependențe. Un om liber nu primea salarium. Termenul s-a păstrat în timp și a căpătat sensul de venit al unui om care este dependent de altul, fie juridic, fie economic.

Salariul reprezintă suma plătită pentru a obține serviciul factorului muncă. Este adesea considerat ca totalitatea veniturilor obținute din muncă. Se extinde astfel conceptul, într-un mod mai puțin justificat, la veniturile din muncă ale micilor producători, ale liber profesioniștilor, etc., fără ca acestea să reprezinte de fapt salarii.

Salariu nominal definiție

Salariul nominal este suma de bani pe care o primește o anumită persoană (având calitatea de salariat sau asimilat acesteia) pentru munca prestată în temeiul unui contract de muncă sau a unei convenții similare.

Salariul nominal decurge din contractul de muncă care prevede tariful orar de salarizare, durata legală a muncii, indexarea la creșterea prețurilor de consum.

Salariul nominal și real

Din punctul de vedere al salariatului, suma de bani pe care o primește atunci când lucrează, constituie salariul nominal.

Cantitatea de bunuri și servicii, de orice fel, care poate fi cumpărată, la un moment dat, cu salariul nominal reprezintă salariul real.

Salariul real este determinat de mărimea salariului nominal, cu care este direct proporțional si de nivelul prețurilor cu care este invers proporțional.

In dinamică, modificarea salariului real este ilustrata de indicele salariului real:

unde:

SR1 = salariul real în perioada curentă;

SR0 = salariul real în perioada precedentă.

Pentru stimularea salariaților sau pentru realizarea de către unii dintre ei a unui venit minim, considerat rezonabil pe langă salariul individual s-au mai constituit salariul colectiv și salariul social.

Salariul colectiv este atribuit în suma globală tuturor salariaților unei firme ca participare la rezultatele sale (la beneficii).

Salariul social este o sumă pe care societatea, în ansamblul său o acordă pentru a spori veniturile unor categorii de salariați sau numai ale unor grupuri din cadrul acestora ce se confruntă cu dificultăți mari cum sunt accidente de muncă, șomaj, boli profesionale.etc.

Mărimea si dinamica salariului sunt influențate de numeroși alți factori mai des cu caracter indirect precum:

- gradul de organizare în sindicate și capacitatea sindicatelor de a obține câștig de cauză pentru revendicările salariaților.

- capacitatea salariaților de a se organiza și dialoga cu unitatea economică, organizațiile patronale și/sau cu organele specializate ale statului cu prilejul desfașurării acordurilor colective.

- migrația internațională a forței de muncă.

- legislația cu privire la mișcarea grevistă și revendicativă din fiecare țară.

Preview document

Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 1
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 2
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 3
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 4
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 5
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 6
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 7
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 8
Analiza evoluției salariului nominal în România în ultimii 5 ani - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Analiza evolutiei salariului nominal in Romania in ultimii 5 ani.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Studiu privind beneficiile angajaților la SC Alabastru Serv SRL Ploiești

INTRODUCERE Originea contabilităţii trebuie căutată în trecutul îndepărtat al omenirii, cele mai vechi însemnări contabile fiind descoperite la...

Șomajul analiză comparativă România și Spania 2010-2015

INTRODUCERE Potrivit datelor cuprinse in World Migration Report 2010, numarul total al migrantilor internationali la scara planetara este...

Prognoza unor indicatori ai nivelului de trai

CAPITOLUL I CONSIDERENTE TEORETICE PRIVIND NIVELUL DE TRAI SI CALITATEA VIETII 1.1. Caracterizarea generala a nivelului de trai si a calitatii...

Caracterizarea Procesului de Convergență Economică în Cazul României

INTRODUCERE Integrarea economică și monetară reprezintă o etapă cheie în integrarea economiilor europene. Aceasta implică coordonarea politicilor...

Costuri și Beneficii ale Intrării României Nepregătită în Zona Euro

Partea I - Argumentele CONTRA adoptării monedei unice europene în România 1. Criterii de convergenţă. Corelaţia ciclurilor de afaceri şi...

Recenzie creșterea economică și nivelul de trai

Primul capitol „Principalele probleme referitoare la măsurarea creşterii economice” structurat la rândul lui în 3 subcapitole: - Indicatori...

Ai nevoie de altceva?