Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional

Proiect
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 32 în total
Cuvinte : 10933
Mărime: 163.98KB (arhivat)
Publicat de: Aristide Vlad
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof Constantin Cristian
UNIVERSITATEA TRANSILVANIA BRASOV FACULTATEA DE ŞŢIINŢE ECONOMICE SPECIALIZAREA: SISTEME DE MARKETING

Cuprins

  1. Cap.1. Descrierea industriei mobilei.
  2. Cap.2. Prezentarea generală a firmei IKEA.
  3. 2.1. Scurt istoric.
  4. 2.2. Obiect de activitate.
  5. 2.3. Mixul de marketing.
  6. 2.4. Analiza SWOT.
  7. Cap. 3.Prezentarea generală a companiei MOBEXPERT.
  8. 3.1. Scurt istoric.
  9. 3.2. Obiect de activitate.
  10. 3.3. Prezentarea firmei.
  11. Cap. 4. Evoluţie şi dezvoltare în plan naţional şi internaţional.
  12. 4.1. Evoluţie IKEA.
  13. 4.2. Evoluţie MOBEXPERT.
  14. Cap. 5. Strategii de pătrundere pe pieţele internaţionale.
  15. 5.1. IKEA pe piaţa din Romînia.
  16. 5.2. MOBEXPERT pe piaţa din Grecia.
  17. Bibliografie

Extras din proiect

CAPITOLUL 1. DESCRIEREA INDUSTRIEI MOBILEI

Obiectele de mobilier au fost, sunt şi vor fi prezente mereu în viaţa omului. Ele scot în evidenţa relaţiile sociale, relaţiile economice, obiceiurile şi modul de viaţă al societăţii omenesţi dintr-o anumită perioadă.

Procesul de realizare a obiectelor de mobilier a fost strîns legat de arhitectura, în funcţie de aceasta obiectele de mobilier s-au şi dezvoltat.

Mediul în care omul traieşte şi îşi deşfăşoară activitatea este rezultatul acţiunii combinate a mai multor factori, dintre care obiectele de mobilier joaca un rol foarte important în crearea micromediului înconjurator, deoarece marea majoritate a timpului petrecut de oameni are loc în clădiri.

Drumul parcurs de evoluţia mobilei în decursul timpurilor este paralel cu cel al arhitecturii, amandouă fiind legate de apariţia de noi materiale, de progresul tehnic şi de nevoile oamenilor mereu în schimbare.

Producţia de mobilă s-a dezvoltat abia după cel de-al doilea razboi mondial, într-un ritm mai intens în toate ţările, fapt explicabil prin eforturile de refacere a zonelor afectate de război, dar şi prin creşterea nivelului de trai în ţările socialiste, nivel de trai ce s-a concreţizat şi într-o creştere demografică accentuată, ceea ce a condus şi la creşterea cererii şi bineînţeles a ofertei de mobilier.

Începînd din anul 2005 piaţa romanească a mobilei înregistrează o creştere treptată, sţimulată de sporirea numarului de construcţii şi de tendinta de reamenajare a locuinţelor vechi. Conform statisticilor efectuate la nivel european situaţia din Romania nu este una fericită (25 euro/cap locuitor, comparaţiv cu 201 euro/cap de locuitor pentru cetatenii UE), însa la nivel intern se realizează un salt apreciabil comparaţiv cu anii precedenţi - în 2003 consumul de mobilă pe cap de locuitor era de 14 euro.

În 2006 valoarea producţiei de mobilă a fost de 1,65 miliarde de euro, dintre care aproape un miliard se exportă, Romania afându-se încă printre ultimele locuri în topul consumatorilor de mobilă. Creşterea pieţei interne este stimulată, în continuare, de înflorirea construcţiilor (locuinte, birouri, hoteluri), de mărirea dimensiunilor locuinţelor noi şi de reamenajarea celor vechi, la care se adaugă sporirea substanţiala a importurilor. Importurile acopera 30% dîn piaţa interna de mobilă, evaluată la un miliard de euro, cele mai multe dintre acestea venînd din Italia (175 de milioane de euro, cca. o treime din valoarea totală a importurilor), din Polonia (20%) şi din Germania (10%).

După o perioadă extrem de bună pînă în anul 2005, susţinută de deprecierea leului în raport cu principalele valute de referintă, în care creşterile ajungeau şi la 40% anual, în ultimii ani livrarile externe ale producătorilor locali de mobilă au intrat pe o pantă mai puţin spectaculoasă.

Potrivit raportului emis de APMR, volumul exportului de mobilă din Romania înregistrat în 2007 se va situa în jurul valorii de 1,045 miliarde euro, iar importul va înregistra o valoare de peste 390 milioane euro, după centralizarea datelor oficiale. Aţingerea acestor date a fost încurajată de o serie de factori socio-economici, precum: dezvoltarea imobiliară, consolidarea clasei medii, schimbarea obiceiurilor de consum ale romanilor, exţinderea exporturilor, stimulată de noua deschidere spre piaţa europeană şi mărirea producţiei proprii. Consumul de mobilă pe cap de locuitor în anul 2007 este de 45,2 euro; mare parte din procent fiind asigurată din producţia de mobilă autohtonă. Însa intrarea pe piaţa a brandului IKEA (marţie 2007), care a anuntat vânzări de 40 milioane de euro pe piaţa romaneasca, a luat din cota de piaţa a liderilor tradiţionali, Mobexpert şi Elvila. Anul 2007 marcheză începutul unei perioade de segmentare pe piaţa de mobilă, locul marilor operatori care dominau piaţa cu magazine de ţip generalist, în anii precedenţi, fiind luat de primele reţele specializate. Principalele ţări spre care Romania exportă sunt Franţa, Germania, Italia, Anglia, Olanda şi SUA, iar primele trei ţări de unde importă Romania sunt Italia, Germania şi Polonia.

În 2008 pe piaţa îşi fac apariţia noi lanţuri internaţionale (precum: retailul austriac Kika), noi magazine de desfacere, iar concurenţa creşte vizibil. Se constată o concentrare a ofertei pe paliere de preţ şi pe categorii de mobilier, semn al maturizarii pietei românesţi de mobilier. România conţinuă să înregistreze creşteri în ceea ce priveşte aceasta piaţa, cu toate ca exporturile au scazut, din considerente de ordin valutar. Orientarea producatorilor catre piaţa internă este susţinută în conţinuare de boom-ul imobiliar, dar şi de o schimbare sensibilă a mentalitaţilor. Pe piaţa autohtonă a mobilei efectele crizei financiare nu au fost încă resimţite, în 2008 ritm de creştereesţimat fiind de 10-12%, însa este posibil ca anul viitor sa apara blocaje şi în acest sector.

În prezent, doar 5,6% din volumul total de articole sunt produse în Romania, acestea îndeplinind standardele de calitate şi design aplicabile tuturor furnizorilor gigantului retailer suedez. Preţul produselor de mobilier din Romania se va scumpi în medie cu 30% pînă în 2011, ca urmare a creşterii substanţiale pe care o vor înregistra în urmatorii ani costurile cu forta de muncă şi materiile prime, conform esţimarilor Mobexpert.

CAPITOLUL 2. PREZENTAREA GENERALĂ A FIRMEI IKEA

2.1. Scurt istoric

Kamprad s-a născut în sudul Suediei, în 1926, şi a crescut la ferma Elmtaryd, lîngă Agunnaryd - un mic sat. La o vârsta fragedă, a descoperit că poate să cumpere chibrituri în canţităţi mari de la Stockholm şi să le vânda la un preţ mic, dar cu profit bun. El a reinvesţit profiturile şi s-a exţins la comerţul cu peşte, seminţe, decoraţii de Crăciun, creioane şi pixuri. La vârsta de 17 ani, tatăl lui Kamprad i-a dat o recompensă frumoasă pentru reuşitele la şcoala. Pe ce a cheltuit-o? A fondat IKEA.

Preview document

Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 1
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 2
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 3
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 4
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 5
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 6
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 7
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 8
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 9
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 10
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 11
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 12
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 13
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 14
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 15
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 16
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 17
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 18
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 19
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 20
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 21
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 22
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 23
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 24
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 25
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 26
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 27
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 28
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 29
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 30
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 31
Analiza industriei mobilei la nivel național și internațional - Pagina 32

Conținut arhivă zip

  • Analiza Industriei Mobilei la Nivel National si International.doc

Alții au mai descărcat și

Promovarea și Distribuția Turismului prin Internet

CAPITOLUL I DESCRIEREA PIEŢEI TURISMULUI Factorii economici exteriori au făcut ca în ultimii zece ani piaţa românească a turismului să se...

Etape campanie promoțională - Ikea România

I. Prezentarea companiei IKEA ROMÂNIA MOTTO: "Affordable Solutions for Better Living" 1.1. IKEA în lume Compania IKEA este o companie privată cu...

Strategii de marketing pe piața unică europeană

Capitolul 1. DIMENSIUNILE PIEŢEI UNICE EUROPENE – PREZENT ŞI PERSPECTIVE Integrarea economică interstatală, care a debutat în perioada...

Ikea - strategia de piață

- MISIUNE IKEA Fabricarea de produse moderne si functionabile la cele mai mici preturi De cele mai multe ori, producatorii de mobila, realizeaza...

Tehnici promoționale - campanie publicitară șocantă IKEA

1. Emiţătorul mesajului. Analiza şi forma mesajului. Compania suedeză IKEA este cel mai mare retailer de mobilă la nivel mondial. Aceasta are 253...

Analiza mixului de marketing în cadrul companiei transnaționale Ikea

1. Scurta prezentare a companiei transnationale Pentru a putea vorbi de afacerea IKEA trebuie mai intai sa studiem modul in care acesta a luat...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Studiu de piață - piața mobilei pentru canapele

Facem parte din departamentul de marketing al firmei „Sofadesign”, cu sediul in Iasi. Dupa 10 ani de experienta in domeniul productiei de mobila,...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri - Mobilă Casă Prod SRL

1.0 Scurtă prezentare a afacerii Societatea comercială Mobilacasa PROD SRL, cu sediul în Suseni, str. Streh nr. 9 şi-a început activitatea în luna...

Practică de inițiere - fabricarea mobilei de birou și magazine

INTRODUCERE Actualitatea și importanța temei: Mobila este produsul care asigură cea mai bună valorificare lemnului deoarece contactul “om-produs”...

Siguranța utilizatorului - lemnul

FIŞA PRODUSULUI LEMNUL CAP.1 Scurtă prezentare a lemnului. Materii prime şi obţinerea lemnului. Lemnul reprezintă o una dintre cele mai...

Tratarea și valorificarea deșeurilor din industria de prelucrare a lemnului

Lemnul reprezintă o una dintre cele mai importante materii prime naturale de origineorganică pentru o serie de ramuri ale economiei naţionale cum...

Studiu de caz - SC Vectra International SRL

Vectra Internaţional: Un partener dinamic în orice situaţie După cum ştim deja, piaţa transporturilor, reprezintă spaţiul vital în care nevoia de...

Tehnici promoționale - analiza preliminară a produsului

Înfiinţată în anul 1998, Sortem S.R.L se bazează pe o calitate deosebită a produselor şi serviciilor sale fiind o companie recunoscută atât in...

Studiul mărfurilor - mărfuri nealimentare

CAPITOLUL 1. NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND STUDIUL MĂRFURILOR NEALIMENTARE 1.1 Generalităţi privind mărfurile nealimentare Comerţul cu mărfuri...

Ai nevoie de altceva?