Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic

Proiect
6/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 97 în total
Cuvinte : 33297
Mărime: 221.12KB (arhivat)
Publicat de: Nae Bucur
Puncte necesare: 10
Este in stare bruta primit de la Spiru Haret Galati si modificat putin de catre mine, contine informatii de teorie despre mediul de afaceri, consumator dar si despre firma. Inca nu a fost prezentat nicaieri.

Extras din proiect

Analiza mediului de afaceri

Firmele si alte organizatii comerciale au propria lor experienta in ceea ce priveste mediul de piata. Ca si oamenii, ele sunt creatiile mediului in care traiesc, participind chiar daca uneori fara voia lor, la procesele acestuia. Si ele isi petrec mult timp din viata incercind sa invete cum sa se adapteze la realitatile generate de mediu: complexitate, ostilitate, traume neprevazute, diverse oportunitati. Mediul de afaceri poate fi considerat ca o suma totala, intr-o permanenta schimbare, a afactorilor cu care firma trebuie sa supravietuiasca.

Supravietuirea si prosperitatea firmelor este conditionata de cerintele mediului, astfel, intr-un mediu in care schimbarile frecvenete si importante au devenit o regula generala, organizatiile trebuie sa prevada si sa faca fata modificarilor care le vor afecta pietele si pozitia proprie pe aceste piete.

Mediul de consta in fortele externe care, direct sau indirect, influenteaza obiectivele, planurile, procedurile, activitatile si rezultate firmelor.

Analiza mediului este de fapt studiul acestor forte, al relatiilor dintre ele precum si cel al efectului si potentialului lor efect asupra organizatiei.Scanarea mediului si previzionare amediului, cercetarea externa organizatiei, culegerea de date asupra concurentei, controlul mediului, redarea informatiilor strategice de marketing sunt forme de denumire ale aceleiasi activitati, aceea de analiza a mediului.

Analiza si previziuniule d emediu stau la baza planifcarii strategice, scanarea mediului presupunind activitati diverse, d ela studii la prognoze precis structurate, efectuate la intervale regulate asupra tendintelor, rezultatelor si evenimentelor care caracterizeaza mediul de afaceri, pina la informatiile discrete, obtinute in urma accesului in interiorul retelelor private, prin contact personal sau chiar spionaj.

Scanarea mediului nu se reduce numai la generarea unei baze de date actualizate in ceea ce priveste scena afacerilor, ci are deopotriva rolul de a alerta echipele manageriale asupra tendintelor manifestate de piata si, in general, in sfera economicului, prin transmiterea unor informatii si analize importante persoanelor esentiale care participa la procesul de decizie sau celor care il pot influenta. Totusi, constientizarea produsa de aceasta informare si transformarea ei in interes economic, iar in final in actiune, este un proces de tip politic, care poate goli de continut chiar si cele mai penetrante analize, mai ales atunci cind intersel personale sunt amenintate sau cind sustinerea manageriala lipseste.

Exista un consesn asupra faptului ca orientarea practica spre marketing este deseori inhibata de atitudinile echipei manageriale , atitudine concretizata prin rezistenta la schimbare, conservatorism, suspiciune si tergiversari ci nu de deficientele sistemelor, tehnologiilor, sau metodologiilor d emarketing(analiza mediului fiind una dintre acestea)

Sarcinile d eculegere, analiza si diseminare a informatiilor sunt deseori organizate in activitati distincte.

Analistul este celmai probabil un anagajat al firmei, din cadrul departamentului de marketing sau un consilier al managerului, o perosna care poate influenta deciziile dar nu le poate adopta. Rolul analistului nu este de ai se spori credibilitatea in ochii grupului de decizie. Memebrii grupului de decizie se grabesc sa interpreteze opiniile analistului prin prisma persoanala, eident cu exceptia cazului cind expertul are greutate si autoritate.

Dr in lipsa oricaror alte surse de informatii, sistematizate sau personale, specialistul in analize si prognozeramine, prin importanta informatiei pe care o genereaza intr-o pozitie de invidiat, datorita posibilitatii de a influenta opiniile personalului cu putere de decizie.

Pasionatii de istorie recunosc ca multe intrigi politice sangeroase au fost generate de statutul privilegiat al consilierilor sau sfetnicilor particulari.

Fata de aptitudinile tehnice necesare expertilor in scanarea mediului, abilitatea politica poate fi considerata decisiva pentru o echipa eficienta de analisti.

Atitudinile manageriale joaca un rol vita in crearea unui climat organizational care sa permita firmei nu numai sa creeze o asa numita ‘fereastra deschisa a intelegerii’ privind mediul de afaceri, prezent si d eperspectiva, ci chiar sa actioneze pe baza informatiilor ci chiar sa actioneze pe baza informatiilor astfel dobindite.

Cititorii care se asteapta ca scanarea mediului sa fie prezentata ca un adevarat panaceu al problemelor legate de intelegerea si adaptarea la mediul economic din ce in ce mai concurential si mai turbulent ai anilor ’90-2000, vor fi dezamagiti.

Care este rolul activitatii de scanare a mediului de afaceri?

Rezultatele activitatii de scanare a mediului depind in general de scopurile urmarite de firma prin respectiva analiza. Firmele mici au nevoie d eanaliza si de informatii actualizate privind tendintele economice locale cu potential de impact imediat asupra activitatii lor zilnice. Organizatiile de proportii au si elee acets interes, dar informatia trebuie sa fie diversificata si sa vizeze mai profund viitoarele orientari.

Scanarea mediului la nivel de corporatie trebuie sa asigure monitorizarea, interpretarea si prognozarea rezultatelor, a tendintelor si evenimentelor, deziderate care depasesc cu mult analizele d erutina asupra clientilor, pietei si concurentei.

In acest context, se asteapta ca scanarile de mediu sa poata oferi indicii generale dar penetrante, privind tenditele demografice ,sociale, culturale, politice, tehnologice si economice ale mediului de afaceri.

Persoanele cu putere de decizie si cele care le pot influenta vor fi astfel inarmate cu informatiile, analizele si prognozele necesare pentru trasarea strategiilor si a planurilor pe termen lung.

De asemenea, exista o baza pentru validarea ipotezelor de lucru utilizate la elaborarea strategiilor ca si pentru crearea unor noi ipoteze.

Un studiu empiric asupra activitatii de analiza a evidentiat ca exitsa 7tipuri de avantaje de pe urma activitatii de analiza a mediului:

1. O constientizare mai puternica din partea echipei manageriale privind modificarile survenite in mediul de afaceri.

2. Planificarea strategica si deciziimai eficiente.

3. Eficienta sporita in conducere.

4. Analize industriale si de piata mai bune.

5. Rezultate suprioare in activitatea externa

6. Alocarea mai eficienta a resurselor.

7. Planificarea mai eficienta a consumurilor

Definirea mediului de afaceri

S-a afirmat ca abilitatea de a controla pietele pe care firma opereaza curent deriva, cel putin partial, din cunoasterea, intr-o maniera cuprinzatoare sicerta, a clientilor, furnizorilor, concurentilor, intermediarilor si investitorilor. Principala sarcina a scanarii mediului este de adezvolta si actualiza in mod continuu baza de cunostinte la care departamentele d emarketing, cercetare si dezvoltare, aprovizionare, vanzari si financiar trebuie sa isi duca o contribtie majora. Pe termen lung asteptarile sunt mai mari.

Pe masura ce frma cauta sa se extinda si pe alte piete sau sa caute noi partenri de afaceri de afaceri in interiorul sau in exteriorul sferei de activitate, este necesara acumularea unor cunostinte despre respctivele medii de afaceri,noi si nefamiliare si depsre propriile lor influente tehnologice, economice, politice si sociale.

Analiza de mediu se va dovedi astfel extrem de necesara.

Preview document

Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 1
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 2
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 3
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 4
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 5
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 6
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 7
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 8
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 9
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 10
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 11
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 12
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 13
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 14
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 15
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 16
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 17
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 18
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 19
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 20
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 21
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 22
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 23
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 24
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 25
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 26
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 27
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 28
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 29
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 30
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 31
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 32
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 33
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 34
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 35
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 36
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 37
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 38
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 39
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 40
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 41
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 42
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 43
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 44
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 45
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 46
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 47
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 48
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 49
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 50
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 51
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 52
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 53
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 54
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 55
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 56
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 57
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 58
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 59
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 60
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 61
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 62
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 63
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 64
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 65
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 66
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 67
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 68
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 69
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 70
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 71
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 72
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 73
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 74
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 75
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 76
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 77
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 78
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 79
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 80
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 81
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 82
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 83
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 84
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 85
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 86
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 87
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 88
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 89
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 90
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 91
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 92
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 93
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 94
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 95
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 96
Analiza mediului, comportamentului consumatorului la firma Idol Nautic - Pagina 97

Conținut arhivă zip

  • Analiza Mediului, Comportamentului Consumatorului la Firma Idol Nautic.doc

Ai nevoie de altceva?