Analiza mediului de Marketing Coca-Cola HBC Romania

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza mediului de Marketing Coca-Cola HBC Romania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Fuciu Mircea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Extras din document

MEDIUL INTERN AL FIRMEI COCA-COLA

A. SCURT ISTORIC AL COMPANIEI

Coca-Cola este o băutură răcoritoare, carbogazoasă, produsă de The Coca-Cola Company, cu sediul în Atlanta, Georgia.Este vândută în magazine, restaurante și aparate în peste 200 de țări. Este denumită simplu, Coke (o marcă a The Coca-Cola Company în Statele Unite ale Americii din 27 martie, 1944) sau (în Europa și America) cola sau popular Coca-Cola a fost inventată la sfârșitul secolului al XIX-lea (1886) de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Inițial a fost brevetată ca medicament.

A fost vândută inițial ca un medicament brevetat pentru cinci cenți. Pemberton a susținut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependența de morfină, depresia, neurastenia, durerile de cap și impotența.Mai târziu, licența a fost cumpărată de omul de afaceri, Asa Griggs Candler. Tacticile de marketing folosite de acesta au condus produsul spre dominarea pieței băuturilor răcoritoare în secolul al XX-lea.Aroma distinctivă de "cola" provine în principal din amestecul de zahăr, ulei de portocală, ulei de lămâie și vanilie, restul ingredientelor având doar contribuții minore. Firma producătoare, Coca-Cola Corporation, este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.

Compania produce concentrat, care este apoi vândut la diverși îmbuteliatori de Coca-Cola licențiați, din întreaga lume. Îmbuteliatorii, care dețin contracte teritoriale exclusive cu societatea, fabrică produsul finit în cutii și sticle, din concentrat în combinație cu apă filtrată și îndulcitori. Îmbuteliatorii apoi vând, distribuie și comercializează Coca Cola în cutii și sticle în magazinele de vânzare cu amănuntul și prin mașinile automate de vânzare. Coca-Cola Company vinde de asemenea concentrat pentru vânzări la dozator, către marile restaurante și distribuitorii de servicii alimentare.

Coca-Cola și-a început operațiuniile în România în anul 1991, detinând 3 fabrici de îmbuteliere, amplasate în Ploiești, Timișoara și Poiana Negrii având ca obiect de activitate îmbutelierea binecunoscutei băuturi răcoritoare Coca-Cola și a produselor cu marca THE COCA COLA COMPANY. Compania are o contribuție importantă la dezvoltarea economiei și a comunității locale, fiind cea mai mare companie din industria locală de bauturi.

Compania oferă pe piața românească un sortiment bogat de băuturi răcoritoare printer acestea numărându-se în primul rând Coca-Cola, Fanta, Sprite dar și băuturi necarbogazoase precum Cappy, Neastea, sau chiar și ape minerale naturale precum Dorna și Poiana Negri.

B. COMPANIA COCA-COLA ÎN ROMÂNIA

Statut juridic

Nume sau denumire: COCA-COLA HBC ROMANIA S.R.L.

Statut juridic: companie

Cod unic de inregistrare: 474152

Nr.inmatriculare: J40/12179/1991

Descriere Coca-Cola HBC Romania: compania este specializatăîn îmbutelierea și distribuția băuturilor răcoritoare din aceasta gamă.

Din anul 1991, de când și-a început activitatea în România, Coca-Cola a introdus pe piață majoritatea băuturilor răcoritoare cu recunoaștere internațională, dar a și creat, special pentru consumatorii romani, mărci dedicate conform preferintelor locale.

Variante disponibile in România:

- Coca-Cola Clasic

- Coca-Cola Cherry

- Coca-Cola Lime

- Coca-Cola Light

- Coca-Cola Zero

- Coca-Cola Vanillia.

Compania Coca Cola, împreună cu cei 300 de parteneri îmbuteliatori - inclusiv Coca Cola HBC - formează Sistemul Coca Cola. Sistemul generează valoare atât pentru clienți, cât și pentru consumatori, ceea ce-l face unic în mediul de afaceri. În România, Sistemul Coca Cola este format din Coca Cola România, filiala The Coca Cola Company, și Coca Cola HBC România (CCHBC). Întregul lanț de valoare generează pe plan local o valoare adaugată totală de 448 milioane de euro, cifra echivalentă cu 0,3% din PIB-ul României.

Resurse

Materiale- trei fabrici de îmbuteliere pe teritoriul țării, iar fiecare din cele trei dețin utilaje de înalta calitate.

Financiare- Coca-Cola are un capital social de 37.240 lei

Umane- aproximativ 2000 de angajați.

Structura organizatoricăși personalul Companiei Coca-Cola HBC România

Sistemul Coca Cola are peste 650.000 de angajați în intreaga lume reprezentând salarii în valoare de peste 7 miliarde dolari și circa 2000 de angajați în România.

Persoanele aflate în posturi de conducere în cadrul Companiei Coca-Cola sunt cetățeni români, care au ocupat funcții mai mici în cadrul Companiei, dar profesionalismul de care au dat dovadă i-a propulsat în funcții cu răspundere mai mare.

Managerii aflați în fruntea departamentelor: vânzări, producție, depozit, personal sunt de asemenea persoane care au avansat pe scara ierarhică datorită profesionalismului de care au dat dovadă.

Structura și organizarea firmei este foarte flexibilă, pentru a fi eficientăîn situații diferite. Fiecare manager iși pregătește și susține înlocuitorii. Cu cât structura devine mai complexă, iar personalul mai experimentat, tot mai multe decizii, ținand de activitățile zilnice, sunt luate la baza piramidei.

Compartimentul marketing al Companiei Coca-Cola București este direct subordonat diviziei marketing pentru România al The Coca-Cola Company.

Personalul departamentului de marketing are o medie de varstă de 26 ani.

Directorul de marketing coordonează activitatea întregului departament ținând legatura cu Coca-Cola Molino și celelalte fabrici. De asemenea, ține legatura cu toți furnizorii și clienții importanți.

Coordonatorul promoțiilor și activităților Trade urmărește parcurgerea tuturor pașilor în organizarea campaniilor promoționale, precum și de implementare a programelor:

- RSP (respectarea prețurilor recomandate)

- PBS (secții permanete de băuturi răcoritoare);

- VIP (clubul celor mai importanți clienți ai Companiei);

- Global Score (programul de monitorizare a execuției în piață)

Coordonatorul pentru evenimete speciale, sponsorizăriși sampling organizeazăși urmărește desfășurarea în bune condiții a evenimentelor speciale și sponsorizări efectuate de Coca-Cola, precum, și de acțiunile de sampling (oferirea gratuită a produselor Coca-Cola pentru a creșteîncrederea clienților în aceste produse). Are în subordine 3 merchandiseri.

Coordonatorul pentru mujloace fixe monitorizează distribuția mijloacelor fixe în piată: frigidere, lăzi, rafturi, semne luminoase, coordonând: 2 frigotehnisti care se ocupă de repararea echipamentelor frigorifice și a semnelor luminoase și distribuția echitabilă (în funcție de vânzări) a mijloacelor fixe.

Merchandiserii participă la toate acțiunile organizate ale departamentului marketing: sponsorizări, sampling-uri, pregătirea vizitelor, survey-uri (verificarea activității în piață).

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza mediului de Marketing Coca-Cola HBC Romania.docx

Bibliografie

Surse:
1. Manole, V., Stoian, M., Marketing, Ed. ASE, București, 2002
2. Nedelea, Al., Bazele marketingului, Ed. Sedcom Libris, Iași, 2009
https://www.mediafax.ro/social/
https://www.mediafax.ro/economic/
https://adevarul.ro/economie/
http://www.curs-valutar-info.ro/evolutie-euro.html
https://www.zf.ro/companii/retail-agrobusiness/
https://www.zf.ro/eveniment/
http://www.mfinante.gov.ro
http://www.insse.ro/cms/