Analiza Mezelurilor

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 5653
Mărime: 240.85KB (arhivat)
Publicat de: Irinel Tănase
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Asist. univ. drd. Andreea Mihaela Barbu
Documentul contine scurt istoric despre mezeluri, analiza ofertei a mai multor firme cunoscute de mezeluri, volumul productiei si a vanzarilor, analiza cererii, distributia,promovarea...A fost prezentat in cadrul facultatii de Contabilitate si Informatica de gestiune, ASE.

Extras din proiect

I. Produsul

1. Scurt istoric

Mezelurile au aparut din cele mai indepartate vremuri, cele mai vechi si raspandite preparate de acest fel din intreaga lume au fost salamul si carnaţii. La inceput metodele de preparare erau foarte simple, fara multe ingrediente adaugate sau condimente, alimentele erau in stare cat mai naturala.

Cu trecerea timpului, metodele de productie s-au diversificat, s-au modernizat; acum se produc la scara industriala, mult mai rapid si mai eficient, folosindu-se multe componente aditionale pentru gust, aroma si aspect.

Salamul

Salam este un mezel afumat, fermentat şi uscat. Istoric, salamul a fost popular printre ţăranii italieni, pentru că putea fi păstrat la temperatura camerei pentru perioade de până la un an, suplimentand o eventuala lipsa de carne proaspătă .

Cuvântul salam provine de la cuvântul Sale (sare), cu terminaţia-AME utilizata în limba italiană. In traditia italiana cuvântul salame a fost specializat pentru a indica doar cele mai populare feluri făcute din carne tocata, sărata şi carne condimentata puse în intestin de animal, cu o formă alungită şi subţire, apoi supuse unui proces de fermentare.

Un salam traditional poate contine urmatoarele tipuri de carne: porc, vita, vanat, pasare, cal, miel, capra. Alte componente pe care le poate include acest tip de mezel sunt: grasime tocata, vin, grau, amidon din porumb, sare, diverse ierburi si condimente.

Unele tipuri mai moderne pot contine niste ingrediente suplimentare care ajuta la procesul de fermentatie si le fac mai atragatoare, din punct de vedere al aspectului: lapte praf dietetic, dextroza, acid lactic, acid ascorbic, nitrit si nitrat de sodium.

Carnatii

Un cârnat este un preparat alimentar, de obicei, facut din carne tocata, grăsimi animale, sare şi condimente (cum ar fi ierburi), toate acestea ambalate într-o membrana .

Tradiţional, membranele sunt fabricate din intestine de animale (maţe de oaie sau vita), insa, in prezent, cele mai multe sunt sintetice (din colagen sau material textil). Carnatii pot fi conservati prin uscare în aer rece sau prin afumat.

Tradiţional, cei care preparau cârnaţii foloseau carne şi părţi de animale la fel de comestibile şi hrănitoare, dar nu deosebit de atractive - cum ar fi resturi, organe şi grăsime - într-o formă care permite conservarea: de obicei, sărate şi îndesate într-o membrana tubulară făcuta din intestin de animal curăţat, care să producă acele forme cilindrice caracteristice. Prin urmare, carnatii şi salamul sunt printre cele mai vechi preparate alimentare care pot fi gătite şi mâncate imediat sau uscate la diferite grade pentru pastrarea lor mai mult timp.

Sunca

Sunca este, in principal, coapsă de porc sau porc mistreţ, tăiata de la şold. Deşi acesta poate fi gătita şi servita proaspata, de cele mai multe ori, sunca este preparata folosind metode specifice. Aceasta poate fi de doua tipuri: uscata si umeda.

Sunca uscata a fost data printr-un amestec de sare şi o varietate de alte componente. Aceasta este urmată de o perioadă de uscare şi maturare. Şunca uscata poate necesita o perioadă de re-hidratare înainte de consum.

Sunca umeda a fost preparata cu o saramură, fie prin imersiune sau injectare. Aceasta saramura conţine de obicei sare, nitrat de sodiu, aromă de fum, precum şi alţi aditivi. Acest tip de sunca este ambalata si vanduta cu saramura cu care a fost tratata.

2. Gama sortimentala

Din categoria mezelurilor fac parte:

1. Salam

2. Carnati

3. Sunca

4. Cremvursti

5. Parizer

6. Specialitati: - kaizer;

- muschi;

- pastrama;

- bacon;

- jambon, etc

II. Analiza ofertei

Piata interna a mezelurilor valoreaza aproximativ 1 miliard de euro, cu un consum anual de 275.000 de tone, din care mai mult de jumatate reprezinta consum de produse ieftine, din gama salamurilor, parizerelor si carnatilor, insa in scadere. Deasemenea s-a inregistrat o crestere a consumului produselor din segmental premium, categoria specialitati. Principalii competitori sunt Cris-Tim, Aldis Calarasi, Campofrio, Caroli si Angst.

a. Prezentarea principalilor ofertanti

CRIS-TIM - Bucuresti

Cris-Tim este o afacere de familie care a inceput in 1992, cand era reprezentata doar de un chiosc alimentar. Grupul reprezinta astazi o forta, iar din cadrul grupului fac parte nu mai putin de 4 companii: Cristim 2 Prodcom, Recunostinta Prodcom Impex, Eco-Ferm si Sensconstruct.

Seriozitatea si responsabilitatea cu care a fost condusa afacerea a facut dintr-o simpla firma un brand recunoscut la nivel national, devenind în scurt timp lider de piata în domeniul preparatelor din carne.

Mezelurile Cris-Tim sunt produse in patru fabrici specializate, la Filipestii de Padure. In cele patru unitati de productie distincte se obtin specialitatile si suncile, produsele crud-uscate, pateurile si mezelurile fiert-afumate.

Grupul isi asigura materia prima aproape in totalitate din importuri, fermele proprii de porci si vaci acoperind 5% din necesarul pentru procesare.

Cris-Tim dispune de cele mai noi tehnologii din domeniu. In fabricile sale, liniile de productie sunt proiectate dupa cele mai noi standarde europene.

Distributia se realizeaza utilizand propriile masini astfel poate detine controlul riguros in respectarea conditiilor igienico sanitare de transport. Parcul auto este format din 400 de masini, care transporta mezelurile din fabrici in centre logistice si de aici in cele peste 6000 de magazine din Romania.

Preview document

Analiza Mezelurilor - Pagina 1
Analiza Mezelurilor - Pagina 2
Analiza Mezelurilor - Pagina 3
Analiza Mezelurilor - Pagina 4
Analiza Mezelurilor - Pagina 5
Analiza Mezelurilor - Pagina 6
Analiza Mezelurilor - Pagina 7
Analiza Mezelurilor - Pagina 8
Analiza Mezelurilor - Pagina 9
Analiza Mezelurilor - Pagina 10
Analiza Mezelurilor - Pagina 11
Analiza Mezelurilor - Pagina 12
Analiza Mezelurilor - Pagina 13
Analiza Mezelurilor - Pagina 14
Analiza Mezelurilor - Pagina 15
Analiza Mezelurilor - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Mezelurilor.doc

Alții au mai descărcat și

Piața mezelurilor în România

1.Mezelurile In acest capitol vor fi prezentate: scurt istoric al produselor;gama sortimentala existent pe piata. Un prim pas in abordarea...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea și Modernizarea unei Carmangerii

I Importanţa cărnii în alimentaţia omului: Statisticile arată că populaţia lumii este foarte interesată de carne ca aliment de bază, pentru...

Analiza comparativă a mărcilor Cris-Tim și Caroli pe piața mezelurilor

Partea I: Elemente definitorii ale pietei mezelurilor 1. Caracterizare generala 1.1 Capacitatea pietei. In cadrul acestei lucrari ne propunem sa...

Reproiectarea Sistemului Organizatoric SC Cris-Tim 2 Prodcom SRL

SISTEMUL ORGANIZATORIC – ELEMENTE TEORETICO-METODOLOGICE Unirea eforturilor pentru atingerea obiectivelor comune şi individuale reprezintă unul...

Piața mezelurilor în România

1.Mezelurile In acest capitol vor fi prezentate: scurt istoric al produselor;gama sortimentala existent pe piata. Un prim pas in abordarea...

Managementul procesării și eficiența economică la SC Cristim Prodcom SA

INTRODUCERE Managementul procesării şi conservării producţiei agricole s-a dezvoltat ca disciplină ştiinţifică relativ recentă, având în vedere că...

Analiza de marketing, Cris-Tim

1. PREZENTARE GENERALĂ Cris-Tim este o afacere construita de o familie adevarata, exemplara, in care iubirea, grija, responsabilitatea, daruirea...

Piața preparatelor din carne în România

INTRODUCERE Importanța creșterii suinelor Atât pe plan mondial, cât și în țara noastră au existat cereri mari pe piață privind acoperirea...

Proiect Economic SC Andavia SRL

Cap.1. SINTEZA STUDIULUI 1.1. ELEMENTE DE IDENTIFICARE Denumirea: S.C. ANDAVIA S.R.L. Oradea Sediul social: Oradea, Str. Sf Apostol Andrei, bl....

Ai nevoie de altceva?