Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4145
Mărime: 452.04KB (arhivat)
Publicat de: Aurel G.
Puncte necesare: 8
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. 1. Prezentarea companiei . 3
  2. 2. Obiect de activitate . 4
  3. 3. Principalii concurenți . 4
  4. 4. Avantajul concurențial ... 5
  5. 5. Prezentarea mixului de marketing .. 7
  6. 5.1 strategii de produs 7
  7. 5.2 strategii de preț . 8
  8. 5.3 strategii de distribuție ... 9
  9. 5.4 strategii de promovare .. 9
  10. 6. Personalul Companiei McDonald's 11
  11. 7. Concluzii și propuneri 12
  12. 8. Bibliografie ... 13

Extras din proiect

1. Prezentarea companiei

McDonald's Corporation (listată la Bursa de valori din New York sub codul MCD) este cel mai mare lanț de restaurante de tipul fast-food din lume, vânzând cu prioritate hamburgeri, pui, cartofi prăjiți, amestecuri de băuturi răcoritoare pe bază de lapte (așa numitele milkshake-uri) și băuturi carbo-gazoase. Mai recent, a început să ofere și salate, fructe, snack wraps și carrot sticks. McDonald's este și cel mai mare retailer global din domeniul serviciilor alimentare, cu peste 32.000 de restaurante în 117 țări. În anul 2011 compania a încasat 27 de miliarde de dolari.

Afacerea a început în 1940, cu un restaurant deschis de frații Dick și Mac Macdonald în San Bernardino, California. Introducerea "Sistemului de Servire Rapidă" în 1984 stabilea principiile restaurantelor fast food. Corporația prezentă își datează fondarea din timpul deschiderii restaurantului franciză de către Ray Kroc, din Des Plaines, Illinois din 15 aprilie 1955, acesta fiind al nouălea restaurant McDonald's. Kroc a cumpărat mai târziu drepturile legale ale fraților McDonald asupra companiei și a condus expansiunea sa în toată lumea.

Odată cu extinderea plină de succes a companiei McDonald's pe multe piețe internaționale, compania a devenit un simbol al globalizării și al răspândirii stilului de viață american. Proeminența sa în influențarea masivă a modului de a mânca al diferitelor categorii sociale, a creat de asemenea un frecvent subiect de dezbatere publică legat de obezitate, etică corporatistă și responsabilitatea față de consumator. A creat, ca un produs secundar și un jargon specific, așa cum ar fi expresia junk food în loc de fast food, adică mâncare gunoi în loc de mâncare rapidă.

Restaurantele McDonald's se găsesc în 120 de țări și teritorii din jurul lumii și servesc aproape 54 milioane de clienți în fiecare zi. Compania deasemeni operează branduri de restaurante, precum Piles Café și Boston Market și posedă o parte din Pret a Manger. Compania deținea și o parte majoritară din Chipotle Mexican Grill până când a renunțat oficial la drepturi în octombrie 2006. Până în Decembrie 2003, deținea deasemeni Donatos Pizza. Are ca subsidiar deasemeni Redboxul, care a început în 2003 ca o mașină automată, largă de 5.5 m, dar din 2005, s-a concentrat pe mașini de împrumutat DVD-uri .

2. Obiectul de activitate

Obiectul de activitate constă in prepararea si vanzarea la comanda, de mancaruri calde, inclusiv vanzarea de bauturi care insotesc masa, cu sau fara program distractiv. Aceste activitati se desfasoara prin: restaurante, restaurante cu autoservire, cafenele, restaurante si rulote fast-food, unitati de pregatire a hranei la pachet, standuri pentru vanzarea pestelui preparat si a cartofilor prajiti, tonete de inghetata, vagoane-restaurant.

Aceasta clasa exclude vanzarile prin intermediul masinilor sau automatelor.

Majoritatea restaurantelor independente McDonald's oferă servire direct in mașină(drive through) sau servire în restaurant(counter service) care au zonele de mese înăuntrul, și câteodata în afara restaurantului.

Zone predestinate copiilor. Unele restaurante McDonald's aflate în zone sub-urbane și în unele orașe oferă zone mari în care copii se pot juca numite "McDonald's PlayPlace" în caz că acestea se află înăuntrul restaurantului sau "Playland", în caz că acestea se află în afara restaurnatului. Primul PlayPlace cu un tub unde copii se pot juca, cu gropi cu mingi si cu tobogane a fost introdus în 1987 în SUA, iar modelul a fost replicat după aceea pe scară largă. Unele dintre spațiile PlayPlace au fost renovate în locuri "R Gym".

Modelul de afaceri al corporației McDonalds este diferit față de al celorlalte companii fast food. În afara cotelor de franciză, a alimentelor și o proporție din vânzări, McDonald's percepe și o chirie, parțial coordonată cu vânzările. Ca o condiție la contractul de franciză, corporația deține în mod legal lotul de teren pe care se află restaurantele. Modelul de afaceri din Marea Britanie este diferit, mai puțin de 30% din restaurante sunt în sistem de franciză, cea mai mare majoritate fiind deținute direct de către companie.

3. Principalii concurenți

McDonald's are o concurenta deloc neglijabila. In Romnia, Kentucky Fried Chicken (KFC) siBurger King sunt doi adversari pe masura McDonald's, ritmul de dezvoltare al acestora fiindunul agresiv, care acopera segmente de piata din ce in ce mai mari. La nivel global concurentii McDonald’s se impart inconcurenti directi si indirecti, pe diferite segmente. Principalii concurenti directi pe segmentul Hamburger sunt: Subway, Burger King, Hardee’s si Wendy’s, iar ce pe segmentul non-Hamburger sunt Pizza Hut, KFCsi Taco Bell. Un concurent direct considerat de McDonald’s este Starbucks. Pentru a concura cu Starbucks, McDonald’s aduce pe piata McBistro, o incursiune destul de agresiva in bauturi de cafea pe care le vinde la preturi maimici decat Starbucks. Desi a intrat pe piata romaneasca dupa McDonald's, KFC si-a propus sarecupereze acest dezavantaj, scopul sau declarat fiind deschiderea a cate 8 noi restaurante anualla nivel de tara.

Grupul american McDonald’s a fost detronat in 2010 de rivalul Subway, specializat ins andwichuri, din poziția de cel mai mare lanț mondial de restaurante. Subway este deținut și operat de Doctor Associates Inc. Subway. Este una dintre cele mai extinse francize din lume cu aproximativ 34,187 de restaurante in 97 de țări in martie 2011. Este cel mai mare single-brand al lanturilor de restaurante la nivel global și al doilea operator al celui mai mare restaurant la nivel global dupa Yum!Brands. Subway câștigă teren tocmai acolo unde McDonald’s pierde clienți: în

rândul consumatorilor urbani interesați de siluetă. În 2000, lanȚul de sandwichuri a demarat o campanie publicitară in centrul căreia a fost Jared Fogle, un student de 22 de ani care a deveni tcelebru dupa ce a slabit 111 kilograme mâncând la Subway.

În sens contrar, in 2003 cineastul Morgan Spurlock a realizat un documentar ‘Super Size Me’ in care arata efectele nocive ale meniurilor XL de la McDonald’s. Burger King este un lant de restaurante ce detine in lume al doilea loc in industria quick-service. La nivel internațional, Burger King are peste 11.700 derestaurante in Statele Unite ale Americii și în alte 74 de țări, aproape 90% din acestea fiindoperate în franciza. Lantul de restaurante numarul 2 in lume, Burger King, a incercat sa ofere onoua linie de salate si produse noi, inclusiv„ Chicken Whooper” pentru a creste vazarile si cotelede piata. Concurentul companiei McDonald’s a inceput sa fie mai productiv si sa creasca în vânzări după ce a trecut printr-un program de transformare, inclusiv bucătăria devenind mai spațioasă si câteva drive-through upgrades. Strategia Burger King estea ceea de a face modificari lunare în elementele din ofertă și meniu.

Bibliografie

https://www.academia.edu/7484442/219825347-Strategia-de-Marketing-La-MC-Donalds

2. Analele Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, Seria Economie, Nr. 4/2010

3. https://ro.wikipedia.org/wiki/McDonald%27s

4. http://mcdonalds.ro/ce-mancam/calitate-si-siguranta

Preview document

Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 1
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 2
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 3
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 4
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 5
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 6
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 7
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 8
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 9
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 10
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 11
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 12
Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Analiza mixului de marketing al companiei McDonald's.docx

Alții au mai descărcat și

Comportamentul consumatorului la punctul de lucru Kenvelo

INTRODUCERE Argument “Comportamentul consumatorului la punctul de lucru” este o temă pe care o găsesc deosebit de utilă atât pentru dezvoltarea...

Mixul de Marketing la Mcdonald's

INTRODUCERE Ultimele decenii ale acestui secol a impus un nou concept, marketing, folosit cu o mare frecvenţă atât în teorie cât şi în practica...

Metode și Tehnici de Promovare a Produselor

Introducere Actualitatea temei. Republica Moldova la începutul mileniului trei se distinge prin modificări calitative în toate ramurile economiei...

Studiu privind influența tehnicilor promoționale asupra vânzărilor Hipermarketului Kaufland

INTRODUCERE În această lucrare mi-am propus să evidenţiez importanţa pe care o au tehnicile promoţionale asupra comportamentului de cumpărare al...

Mixul de Marketing la SC Prodsafe SRL

INTRODUCERE Putem aprecia că marketingul este o filozofie de afaceri, care are în centrul clientul cu nevoile sale, pe care organizaţia le...

Strategii de marketing de succes la nivelul firmelor românești - SaladBox

1. Scurt istoric Salad Box a luat naștere dintr-o prietenie formată din Dan Isai, cel care a venit cu ideea și a acționat în a le oferi oamenilor...

Mixul de Marketing al unei Firme de Transport - Dacos

Generalitati Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 şi i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de...

Cereale Nestle

I. Prezentarea fimei 1. Denumire și scurt istoric Nestlé este o companie multinațională din industria alimentară și una dintre cele mai...

Te-ar putea interesa și

Lucrare licență - Publicitatea online

CAPITOLUL 1. PUBLICITATEA : SUFLETUL COMERTULUI 1.1. ISTORIA PUBLICITATII Publicitatea este, fara indoiala, aproape la fel de veche ca si...

Elaborarea strategiei de marketing a firmei York România

Climatul de afaceri in lumea contemporana se plaseaza sub semnul confruntarii unei multitudini de factori de influenta, a caror actiune devine tot...

Politica de promovare McDonald’s

INTRODUCERE Lumea este în mişcare continuă, mereu ocupată, fiind necesare lucruri ieşite din comun în materialele promoţionale pentru ca acestea...

Analiza comportamentului consumatorului

INTRODUCERE Lucrarea prezentă are ca scop principal pe de o parte identificarea gradului în care au fost primite produsele cu specific regional...

Mixul de Marketing al Mc Donald's România

1. Misiunea si viziunea McDonalds România Compania McDonalds ocupa în 2003, locul 8 în clasamentul mondial al marcilor realizat de Interbrand...

Analiza pieței produselor fast food din România

În România piaţa globală a produselor fast food înregistrează anual o cifră de afaceri de 400 mil. USD cu un ritm anual de creştere de 5%. Dacă pe...

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE Publicitatea ca şi componentă a mixului promoţional de marketing face obiectul acestei lucrări.”” Publicitatea este un câmp de...

Plan de Marketing McDonald's

CAPITOLUL I: INTRODUCERE Povestea a început cu adevărat în 1948, când doi fraţi Dic şi Mac McDonald au deschis un restaurant care avea la bază o...

Ai nevoie de altceva?