Analiza Pietei Batoanelor de Ciocolata in Romania

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Pietei Batoanelor de Ciocolata in Romania.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1. CAPITOLUL I: Produsul
- Scurt istoric al produsului:
- Gama sortimentala existenta pe piata batoanelor de ciocolata
2. CAPITOLUL II: Analiza ofertei
- Principalii ofertanti
- Volumul productiei , vanzarilor , importurilor si exporturilor
- Evaluarea repartitie vanzarilor pe ofertanti; cote de piata
- Elementele care individualizeaza cele mai importante marci
3. CAPITOLUL III: Analiza cererii
- Unitatile de consum, cumparare, decizie
- Principalele segmente de piata
- Locul de cumparare si consum; cantitatea cumparata
- Capacitatea pietei
- Dezvoltarea pietei
4. CAPITOLUL IV: Distributie
- Tipurile de unitati prin care se vand batoanele de ciocolata
- Evaluarea modului de distributie
5. CAPITOLUL V : Pret
- Principalele segmente de pret
- Variatia pretului in ultimii 5 ani
6. CAPITOLUL VI : Promovarea produsului
- Modalitatile de promovare a produselor
- Promovarea vanzarilor
- Campanii publicitare
7. CAPITOLUL VII : Previziuni asupra pietei

Extras din document

CAPITOLUL I: Produsul

a) Scurt istoric al produsului:

Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice. Ciocolata este servită de obicei sub forma de tabletă, baton, praline, îngheţată sau alte produse de cofetărie.

Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.

Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenţie, deoarece nimeni nu ştia la ce folosesc.

În 1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.

Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvaluit Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franţa şi apoi din Marea Britanie.

Fructele de cacao serveau ca monedă de schimb, iar amanda (pulpa de cacao) se folosea pentru prepararea băuturii zeilor, "chocolaltl", ciocolata cu efecte stimulatorii pentru înlăturarea oboselii şi cu gust foarte plăcut. Arborele de cacao poate atinge 8 metri în 12 ani, înfloreşte în tot cursul anului, având aproape 100.000 flori în buchete, dar din care doar 0,2 % dau fructe.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.

La scurt timp, o nouă invenţie a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Ciocolata neagră se topeşte la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

Cand vine vorba de istoricul batonului de ciocolata, fiecare tinde sa aiba o versiune proprie:

Mars Incorporated vine cu versiunea conform careia americanul Frank Mars a creat primul Milky Way in 1920

Heidi e de parere ca batoanele de ciocolata au aparut in 1674 la magazinul londonez"Coffee Mill & Tabasco Roll"

Producatorul autohton Kandia - Excelent atesta intaia oara batonul de ciocolata in 1847 in Anglia, o data cu aparitia primului producator de ciocolata - Joseph Fry & Sons.

In 1900 Hershey sustine crearea primului baton de ciocolata cu lapte "Milk Chocolate Bar".

Primul baton romanesc a fost"Rom" si a aparut in 1964

b) Gama sortimentala existenta pe piata batoanelor de ciocolata:

Pentru a analiza gama sortimentala existenta pe piata batoanelor de ciocolata am hotarat sa analizam sortimentele pentru trei producatori principali de batoane de ciocolata, respectiv: Mars Romania, Kraft si Kandia-Excelent.

In continuare vom prezenta gama sortimentala de batoane de ciocolata pentru fiecare producator in parte:

Mars Romania produce:

- Mars Mars: caramel, biscuite, ciocolata cu lapte;

- Snickers - snikers: caramel, arahide, ciocolata cu lapte;

- Twix - biscuit, ciocolata cu lapte;

- Bounty - bounty: ciocolata cu lapte, cocos.

Kraft produce:

- Smash: arahide crocante, nougat moale si caramel abundent imbracate in ciocolata.

- Poiana: -cu rom

-Chokotoff: caramel, ciocolata cu lapte.

- Milka M-Joy: alune, ciocolata cu lapte;

- Toblerone: miere, nuga, alune, ciocolata cu lapte.

Kandia-Excelent produce:

- Rom : -ciocolata cu neagra, crema de rom ;

- Papi: -ciocolata cu lapte, crema (capsuni, lapte, fructe de padure)

CAPITOLUL II: Analiza ofertei

a) Principalii ofertanti:

Batoanele de ciocolata nu figureaza niciodata pe lista de cumparaturi, dar nu lipsesc din meniul copiilor si al tinerilor. Cumparatorul se hotaraste sa achizitioneze "ceva dulce" in momentul in care ajunge in magazin, tinerii, mai ales cei cu virste intre 16 si 24 ani, preferind de cele mai multe ori un baton de ciocolata. Acestea sunt numite de specialisti produse de impuls, intrucat consumatorul decide sa cumpere produsul la punctul de vinzare si sa-l consume, in general, in afara casei, pe drum, la scoala sau la birou.

Conform cotidianului de afaceri Bussines Standard , segmentul batoanelor de ciocolata, unde isi disputa primele pozitii companiile Mars, Nestle, Kraft, Ulker si Cadbury, este cel mai dinamic de pe piata locala de dulciuri, estimata anul trecut la 240 milioane de euro, cu cresteri de 69,4%, ca valoare fata de anul precedent, si de 71,3% ca volum, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Nielsen.

Principala caracteristica a pietei de batoane de ciocolata este reprezentata de numarul foarte mic de jucatori care conteaza cu adevarat, atat din perspectiva cotelor de piata, cat si din cea a cifrei de afaceri dezvoltate pe vanzarea acestor produse: Nestle, Masterfoods, Ferrero si Kandia- Excelent..

Cei cinci mari jucatori de pe piata autohtona a batoanelor de ciocolata sunt producatori : NESTLE, MARS ROMANIA, FERRERO, KRAFT si KANDIA-EXCELENT.

1. NESTLE:

Compania elveţiană Nestlé, liderul mondial al industriei alimentare, a fost fondată în anul 1866 de către Henri Nestlé şi este astăzi cea mai mare companie de produse alimentare din lume, cu aproximativ 253.000 angajaţi şi 511 unităţi operaţionale în aproape fiecare ţară a lumii.

Nestlé a pătruns pe piaţa românească în 1995, în momentul de faţă având peste 600 de angajaţi: 350 la fabrica din Timişoara şi 250 la sediul din Bucureşti.

Angajamentul Nestlé este de a asigura cea mai bună nutriţie posibilă pe parcursul întregii zile, pe parcursul întregii vieţi şi în întreaga lume, având la bază principiul

Slogan:"Good Food, Good Life".

2. MARS ROMANIA:

Masterfoods Romania (in prezent Mars Romania) a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 34 de milioane de euro, iar pentru 2007 planifica o crestere de 20% fata de anul precedent.

Mars, Incorporated este o companie cu sediul central in McLean, Virginia. La nivel mondial, vanzarile companiei depasesc 21 miliarde de dolari anual. Infiintata in 1911, compania fabrica si comercializeaza produse sub marci precum Milky Way, M&M’S, Snickers, Mars, Uncle Ben’s Rice, Pedigree si Whiskas. (S.I.)

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Batoanelor de Ciocolata in Romania.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT