Analiza Pietei Ciocolatei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Analiza Pietei Ciocolatei.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

Produsul 1
Analiza Ofertei 2
Analiza Cererii 10
Distributia 16
Pretul 17
Promovarea ciocolatei 17
Previziuni asupra pietei de ciocolata 19
Bibliografie 20

Extras din document

Produsul

Etapa I

1.1 Scurt istoric

Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in paduriletropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

La origine, arborele de cacao era numit "arborele vieţii', sursă de beneficii, aliment şimedicament în acelaşi timp. Odată ce primii consumatori maiaşi au avut ideea de a deschidefructele acestui arbore, doar porţiunea albă ce înconjura boaba îi interesa ca aliment, aruncând boabele! Doar mai târziu au utilizat toate resursele acestui fruct.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pecare i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau simacinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cuapa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, deciocolata.

Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1870.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci candMexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foartescump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.

Până în 1870, consumul de ciocolată era nesemnificativ în mica Românie. Cafeaua erasingurul deliciu care mai îmbogăţea mesele, în afara şerbeturilor, sarailiilor sau altor „dulcegării“ orientale.

Începând din 1870, s-a introdus în ţară ciocolata şi cacaua, aduse mai ales din Elveţia şiFranţa. Anul 1891 a fost punctul de plecare al unei afaceri, care depăşea aşteptările uneicofetării cu laborator propriu, infiintandu-se prima fabrica de ciocolata din Bucuresti, ridicatade catre industriasul francez F. Bresson.

In procesul de realizare a ciocolatei este necesara respectarea cu strictete a unor pasi importanti, precum: recoltarea, fermentarea, uscarea, prajirea, macinarea, conjarea, temperarea,si in final, turnarea.

1.2 Gama sortimentala

In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produsdulce din lume.

Ingredientele ciocolatei par sa influenteze intr-o mare masura preferintele de consum,optiunile fiind mai numeroase, atat la nivel de brand, cat si la nivel de segment de piata: ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau amaruie, ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, capsuni, brandy, rom, cirese, piersici, visine).

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si altearome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb.Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutuluiredus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si altearome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb.Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutuluiredus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacaosi unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacaosi fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cateste mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii conferaun gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata deiubitorii de ciocolata.

Reportajele sau articolele cu privire la beneficile ciocolatei negre cu un continut ridicat decacao joaca un rol foarte important in alegerile clientilor.

Etapa II

Analiza Ofertei

1.3 Analiza ofertei la nivelul intregii piete

Ciocolata, categorie in care intra tabletele, batoanele, napolitanele invelite in ciocolata,figurinele si produsele de sezon, reprezinta unul dintre segmentele cele mai importante ale pietei de bunuri de larg consum.

In acest moment, exista aproximativ 70 de ofertanti care activeaza pe piata ciocolatei din Romania, cu 90 de branduri. Desi a avut parte de o crestere semnificativa în ultimii doi ani, piata româneasca a ciocolatei este impartita doar de patru mari jucatori, care domina pe fiecaredintre segmentele care o compun. În ciuda unor strategii distincte, acestia nu reusesc sa ofere suficienta diversitate unui public nu foarte cunoscator, dar care îsi redescopera treptat apetitul.

1.4 Principalii ofertanti

Cei patru mari jucatori de pe piata autohtona a ciocolatei sunt atat producatori autohtoni- Supreme Chocolat -, cat si internationali, Kraft Foods Romania, subsidiara locala aconcernului multinational Kraft, si Heidi Chocolats Suisse, membra a grupului elvetian Laderach Chocolatier Suisse, tintind doar segmentul premium.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Ciocolatei.doc

Bibliografie

Site-uri internet:
- http://www.ciocolaterie.blogspot.com
- http://www.descopera.ro
- http://www.news.softpedia.ro
- http://www.markmedia.ro
- http://www.supremegroup.ro
- http://www.efinanciar.ro
- http://www.heidi.ro
- http://www.kandia-excelent.ro
- http://www.milka.ro
- http://www.ktd.ro
- http://www.bvb.ro
- http://www.businessjet.ro
- http://www.corporatenews.ro/articol/FMCG/31510/Piata-ciocolatei-din-Romania-isi-va-reveni-din-2010.html
- http://www.ziare.com/articole/piata+ciocolata+kraft+romania
- http://www.shopmania.ro/magazin~online-dulciuri-si-ciocolata~cauta-ciocolata~_start-15.html
Reviste si articole din ziare:
- Adevarul
- Standard
- Capital
- Saptamana Financiara22