Analiza pieței ciocolatei

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 8424
Mărime: 204.66KB (arhivat)
Publicat de: Alex M.
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. Produsul 1
  2. Analiza Ofertei 2
  3. Analiza Cererii 10
  4. Distributia 16
  5. Pretul 17
  6. Promovarea ciocolatei 17
  7. Previziuni asupra pietei de ciocolata 19
  8. Bibliografie 20

Extras din proiect

Produsul

Etapa I

1.1 Scurt istoric

Arborele de cacao a fost descoperit in urma cu mai bine de 2000 de ani in paduriletropicale din continentul american. Pastaile acestui tip de arbore contin seminte ce sunt procesate pentru a obtine pudra de cacao. Aceasta este folosita in producerea ciocolatei.

La origine, arborele de cacao era numit "arborele vieţii', sursă de beneficii, aliment şimedicament în acelaşi timp. Odată ce primii consumatori maiaşi au avut ideea de a deschidefructele acestui arbore, doar porţiunea albă ce înconjura boaba îi interesa ca aliment, aruncând boabele! Doar mai târziu au utilizat toate resursele acestui fruct.

Istoria ciocolatei incepe inca din 250-900 I.H., cand maiasii utilizau arborii de cacao, pecare i-au adus din padurile tropicale, pentru a-i cultiva. Ei recoltau, fermentau, prajeau simacinau semintele de cacao pentru a le transforma intr-o pasta. Aceasta pasta era amestecata cuapa, ardei iuti si faina de porumb pentru a crea o bautura spumoasa si condimentata, deciocolata.

Prima masina de produs ciocolata este pusa in functiune in Barcelona in 1870.

Boabele de cacao au ajuns pentru prima data in Europa in anul 1521, atunci candMexicul a fost cucerit de catre spanioli. Deoarece a devenit, in timp, un produs de export foartescump, ciocolata a mai ramas inca 300 de ani de atunci bautura celor bogati.

Până în 1870, consumul de ciocolată era nesemnificativ în mica Românie. Cafeaua erasingurul deliciu care mai îmbogăţea mesele, în afara şerbeturilor, sarailiilor sau altor „dulcegării“ orientale.

Începând din 1870, s-a introdus în ţară ciocolata şi cacaua, aduse mai ales din Elveţia şiFranţa. Anul 1891 a fost punctul de plecare al unei afaceri, care depăşea aşteptările uneicofetării cu laborator propriu, infiintandu-se prima fabrica de ciocolata din Bucuresti, ridicatade catre industriasul francez F. Bresson.

In procesul de realizare a ciocolatei este necesara respectarea cu strictete a unor pasi importanti, precum: recoltarea, fermentarea, uscarea, prajirea, macinarea, conjarea, temperarea,si in final, turnarea.

1.2 Gama sortimentala

In prezent, ciocolata este produsa in milioane de forme si sortimente. Ceea ce a inceput prin a fi o bautura iute si amara folosita in procesiuni religioase a ajuns cel mai iubit produsdulce din lume.

Ingredientele ciocolatei par sa influenteze intr-o mare masura preferintele de consum,optiunile fiind mai numeroase, atat la nivel de brand, cat si la nivel de segment de piata: ciocolata alba, ciocolata cu lapte sau amaruie, ciocolata cu diferite ingrediente (alune, stafide, arahide) sau creme (cappuccino, caramel, iaurt, capsuni, brandy, rom, cirese, piersici, visine).

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si altearome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb.Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutuluiredus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata alba este ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si altearome. Nu contine alte ingrediente pe baza de cacao si de aceea are o culoare apropiata de alb.Anumite tari nu permit folosirea denumirii de ciocolata pentru acest tip datorita continutuluiredus de substanta uscata de cacao. Are o aroma usoara si placuta.

Ciocolata cu lapte contine intre 20 si 35% substanta uscata de cacao (masa de cacaosi unt de cacao) si peste 12% substanta uscata de lapte.

Ciocolata amaruie este o ciocolata dulce cu un continut ridicat de substanta de cacaosi fara sau maxim 10% coninut de lapte.

Ciocolata extra amaruie contine intre 55 si 85% substanta uscata de cacao. Cu cateste mai ridicat continutul de cacao, cu atat cantitatea de zahar este mai mica, ceea ce ii conferaun gust intens si foarte amarui. Este cea mai pura ciocolata si de aceea este tot mai preferata deiubitorii de ciocolata.

Reportajele sau articolele cu privire la beneficile ciocolatei negre cu un continut ridicat decacao joaca un rol foarte important in alegerile clientilor.

Etapa II

Analiza Ofertei

1.3 Analiza ofertei la nivelul intregii piete

Ciocolata, categorie in care intra tabletele, batoanele, napolitanele invelite in ciocolata,figurinele si produsele de sezon, reprezinta unul dintre segmentele cele mai importante ale pietei de bunuri de larg consum.

In acest moment, exista aproximativ 70 de ofertanti care activeaza pe piata ciocolatei din Romania, cu 90 de branduri. Desi a avut parte de o crestere semnificativa în ultimii doi ani, piata româneasca a ciocolatei este impartita doar de patru mari jucatori, care domina pe fiecaredintre segmentele care o compun. În ciuda unor strategii distincte, acestia nu reusesc sa ofere suficienta diversitate unui public nu foarte cunoscator, dar care îsi redescopera treptat apetitul.

1.4 Principalii ofertanti

Cei patru mari jucatori de pe piata autohtona a ciocolatei sunt atat producatori autohtoni- Supreme Chocolat -, cat si internationali, Kraft Foods Romania, subsidiara locala aconcernului multinational Kraft, si Heidi Chocolats Suisse, membra a grupului elvetian Laderach Chocolatier Suisse, tintind doar segmentul premium.

Bibliografie

Site-uri internet:

- http://www.ciocolaterie.blogspot.com

- http://www.descopera.ro

- http://www.news.softpedia.ro

- http://www.markmedia.ro

- http://www.supremegroup.ro

- http://www.efinanciar.ro

- http://www.heidi.ro

- http://www.kandia-excelent.ro

- http://www.milka.ro

- http://www.ktd.ro

- http://www.bvb.ro

- http://www.businessjet.ro

- http://www.corporatenews.ro/articol/FMCG/31510/Piata-ciocolatei-din-Romania-isi-va-reveni-din-2010.html

- http://www.ziare.com/articole/piata+ciocolata+kraft+romania

- http://www.shopmania.ro/magazin~online-dulciuri-si-ciocolata~cauta-ciocolata~_start-15.html

Reviste si articole din ziare:

- Adevarul

- Standard

- Capital

- Saptamana Financiara22

Preview document

Analiza pieței ciocolatei - Pagina 1
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 2
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 3
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 4
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 5
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 6
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 7
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 8
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 9
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 10
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 11
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 12
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 13
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 14
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 15
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 16
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 17
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 18
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 19
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 20
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 21
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 22
Analiza pieței ciocolatei - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Ciocolatei.doc

Alții au mai descărcat și

Logistica mărfurilor - SC Aquila Grup SRL

1.Caracterizarea firmei Date de identifcare ale firmei Nume firmă : AQUILA GRUP SRL Sediul : Judeţ Prahova Localiatate : Ploieşti Obiect de...

Studiu de piață privind consumul ciocolatei - studiu de caz - Ciocolata Milka

1.Ce este CIOCOLATA 1.1. Scurt istoric Ciocolata nu este doar un dulce delicios, preferat de milioane de copii si adulti. Inainte ca frumoasele...

Mâncarea pentru pisici - analiza pieței

Scurtă descriere a firmei Ȋnfiinţată în luna martie, anul 2007, cu sediul în oraşul Iaşi, firma noastră, Pet’s Paradise , specializată în...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiza pieței unui produs - piața ciocolatei

1. Descrierea produsului Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori lapte şi unele arome specifice....

Analiza pieței ciocolatei Milka

1.Istoria ciocolatei Cu aproximativ 1400 de ani inainte de aparitia tabletei mov Milka, bastinasii Americii se Sud descopereau arborele de cacao,...

Analiza pieței batoanelor de ciocolată în România

CAPITOLUL I: Produsul a) Scurt istoric al produsului: Ciocolata este un un produs alimentar obţinut dintr-un amestec de cacao, zahăr, uneori...

Analiza Pieței Ciocolatei

INTRODUCERE În accepţiunea generală, marketingul reprezintă "ştiinţa şi arta de a convinge clienţii sã cumpere".Marketingul – după cum spune...

Proiect la marketing - analiza pieței ciocolatei

1. Produsul 1.1. Scurt istoric Istoria ciocolatei începe cu două mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de...

Analiza pieței ciocolatei

1.PRODUSUL CIOCOLATA •Istoria ciocolatei Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest lucru se aplica si in cazul ciocolatei....

Analiza pieței ciocolatei

Analiza pietei ciocolatei 1)Scurt istoric al ciocolatei la nivel mondial si national Poti sa iubesti ceva fara sa stii exact ceea ce este. Acest...

Analiza pieței produselor din ciocolată

Despre ciocolata Istoria ciocolatei a inceput o data cu descoperirea Americii, Cristofor Columb fiind primul european care a descoperit boabele de...

Ai nevoie de altceva?