Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 3950
Mărime: 61.44KB (arhivat)
Publicat de: Panagachie Banu
Puncte necesare: 7
Academia de Studii Economice Facultatea de Contabilitate si Informatica de Gestiune

Cuprins

  1. 1. Scurt istoric al produsului la nivel mondial si national 3
  2. 2. Analiza ofertei de ice tea 4
  3. 2.1 Prezentarea principalilor ofertanti : Lipton Ice Tea si Nestea 4
  4. 2.2 Volumul vanzarilor de ice tea si repartitia vanzarilor pe ofertanti 5
  5. 2.3 Elemente care individualizeaza ice tea-urile 7
  6. 3. Analiza cererii de ice tea 7
  7. 3.1 Principalele segmente de piata consumatoare de ice tea 7
  8. 3.2 Locuri de cumparare si consum 7
  9. 3.3 Scurt raport al cercetarii calitative 8
  10. 4. Distributie 10
  11. 5. Promovarea ice tea-urilor 10
  12. 6. Previziuni asupra pietei de ice tea din Romania 11
  13. 7. Anexe 12
  14. 7.1 Gama sortimentala de ice tea pe piata internationala 12
  15. 7.1.1 Lipton Ice Tea 12
  16. 7.1.2 Nestea 14
  17. 7.2 Evolutia vanzarilor de ice tea pe ultimii ani 15
  18. 8. Bibliografie 16

Extras din proiect

1. Scurt istoric al produsului la nivel mondial si national

Richard Blechynden, proprietarul unei plantatii de ceai, a inventat ice tea la Expozitia Mondiala din St. Louis, in 1904. Din cauza caldurii toride, nimeni nu dorea sa guste din mostrele sale de ceai fierbinte. Ca urmare, a adaugat produsului un calup de gheata, si astfel a putut oferi consumatorilor primul ice tea, standul sau devenind atractia expozitiei.

Lipton

Thomas Lipton, intors in Marea Britanie cu banii si experienta acumulate in America, deschide primul sau magazin. In decurs de 11 ani el deschide 20 de magazine in Scotia de Vest si o fabrica pentru ambalarea produselor alimentare in Chicago. Mai tirziu, deschide citeva magazine in America.

Intr-una din calatoriile pe care le face in Australia, se opreste pe insula Ceylon unde Lipton cumpara 5 plantatii de ceai cu o suprafata totala de 5500 de acri.

Thomas Lipton a fost primul care a experimentat funicularele pentru transportarea cosurilor cu frunze de pe plantatii pana la locul de prelucrare. Cu timpul si-a facut o flota personala care la vremea aceea era capabila sa dezvolte o viteza destul de mare. Desi ceaiul devenea tot mai popular in Marea Britanie pentru multe familii britanice de rand era un bun inaccesibil. Ceaiul era considerat « un privilegiu al aristocratiei ». Lipton a calculat ca ar putea sa reduca pretul ceaiului la jumatate si sa perfectioneze sistemul de desfacere a ceaiului. Gratie lui, ceaiul a ajuns cu timpul o bautura accesibila tuturor.

In scopul de a-si promova produsele, Lipton a creat si un semn distinctiv pentru marca sa de ceai : o fata ducand un cos de cap, alaturi de fraza « De pe plantatiile de ceai direct in ceasca ». Un inceput de campanie publicitara care a continuat cu grupuri de oameni cu pancarte de reclama, travestiti in hindusi care colindau strazile oraselor din Marea Britanie. Actiunea a avut succes si ceaiul Lipton a patruns in cultura de masa: a devenit subiect de caricatura in rubricile din ziarele vremurilor de atunci.

Incepind cu anii ‘90 ai secolului XIX imperiul comercial Lipton era identificat cu ceaiul. Thomas Lipton, pe langa faptul ca si-a adus aportul in formarea unui « mod de viata autentic englezesc », a fost si primul care a introdus aceasta bautura in America de Nord. O mare admiratoare a ceaiului “Lipton” a devenit regina Victoria care i-a acordat lui Lipton titlul de « Sir ».

In tara noastra, mai precis in Moldova, “Lipton” e cunoscut ca marca de ceai de pe vremea magazinelor valutare si a cadourilor rare aduse de amici din calatoriile intreprinse dupa caderea “cortinei de fier”.

Unilever a introdus ceaiurile Lipton in Romania la sfarsitul anului 1998. In prezent, oferta acestei companii cuprinde doua tipuri de produse: ceaiurile plic (Lipton Yellow Label si Lipton Sun Tea) si ceaiurile reci (Lipton Ice-tea, de lamaie si de piersici).

Nestea

Un rezultat al unei aliante strategice este bautura racoritoare „Nestea“, rezultata din colaborarea Nestlé cu Coca-Cola. Parteneriatul a luat fiinta in 1991 si a fost redenumit in 2001, sub titulatura Beverage Partners Worldwide (BPW): „Acest parteneriat s-a facut la nivel international, prin asociere urmarindu-se o utilizare mai eficienta a resurselor celor doua corporatii, inclusiv resurse si extinderea portofoliului de bauturi racoritoare. BPW a castigat astfel experienta si resursele necesare celor doua mari companii asociate si a folosit inovatia ca strategie, pentru a conduce aceasta afacere de succes. BPW este o companie intreprinzatoare concentrata pe lansarea de produse, in special ready-to-drink (RTD) - cafea, ceai.

In 1956, ceaiul instant Nestea a fost lansat in SUA pentru a obtine ceai rece acasa. Primul Nestea din categoria ready-to-drink a fost lansat in 1980, tot in SUA.

Prin lansarea Nestea, Coca-Cola Romania si-a facut intrarea in 2004 intr-o noua categorie - ice tea, largind astfel oferta adresata consumatorilor romani. “Rezultatele sunt foarte bune, avand in vedere ca in scurt timp de la lansare, Nestea a intrat in topul preferintelor consumatorilor“, a declarat Nicoleta Enache, Brand Manager Non Carbonated Drinks Coca-Cola. (Romania Libera)

Nestea este imbuteliat pe piata locala in doua variante de aroma, piersica si lamaie si comercializat in ambalaje de 0,25 litri RGB si 0,5 litri PET. Un an mai tarziu, Nestea era disponibil si la cutie de un litru, Tetra Brik aseptic.

In acest an, gama s-a imbogatit cu un nou produs: Green Tea Citrus, o combinatie de extract natural de ceai verde si suc de fructe, disponibil in ambalaje de 0,25 litri, 0,5 litri si 1,5 litri.

Preview document

Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 1
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 2
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 3
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 4
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 5
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 6
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 7
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 8
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 9
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 10
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 11
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 12
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 13
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 14
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 15
Analiza Pieței de Ice Tea - Proiect Marketing - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei de Ice Tea - Proiect Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Politică de preț - studiu de caz la SC Agricola Internațional SA

Introducere Industria alimentară este o ramură importantă a economiei naţionale şi reprezintă 14% din producţia industrială totală a ţării. Ca şi...

Studiul unui produs - marketing ciocolată

Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a 4-a lui calatorie in Lumea Noua, a adus regelui...

Sampling Lipton Ice Tea

1. E greu să găseşti un colţişor al lumii, unde ceaiul nu ar fi solicitat. Această băutură ocupă al doilea loc după apă. Patria ceaiului este China...

Cercetare calitativă Lipton

Capitolul 1 Prezentarea mărcii "Tea can do that" Ne pricepem la ceai Sir Thomas Lipton, care s-a născut în 1850 în Scoţia la Glasgow, a...

Analiza pieței unui produs - piața detergenților de rufe

CAPITOLUL I. PRODUSUL 1.1. Scurt istoric al detergenţilor de rufe la nivel mondial şi naţional. În această lucrare ne-am propus să analizăm piaţa...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Comportamentul consumatorului - balsam de rufe

COMPORTAMENTULUI CONSUMATORULUI PENTRU GRUPA DE PRODUSE BALSAM DE RUFE 1.PREZENTAREA PRODUSULUI Avand in vedere concurenta tot mai puternica de...

Ai nevoie de altceva?