Analiza Pieței Iaurtului din România

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 5982
Mărime: 31.11KB (arhivat)
Publicat de: Geta Dan
Puncte necesare: 8
Academia de Studii Economice Facultatea de Comerţ

Cuprins

  1. 1. Produsul
  2. 1.1 Scurt istoric la nivel mondial şi naţional.3
  3. 1.2 Gama sortimentală existentă pe piaţa iaurturilor.3
  4. 2. Analiza ofertei
  5. 2.1 Principalii ofertanţi în România.3
  6. 2.2 Volumul producţiei, al vânzărilor, al exporturilor şi importurilor.5
  7. 3. Analiza cererii
  8. 3.1 Unitatea de consum, de cumpărare şi de decizie.6
  9. 3.2 Identificarea principalelor segmente de piaţa şi analiza acestora.7
  10. 3.3 Elemente de consum, respectiv de cumpărare.7
  11. 3.4 Capacitatea pieţei.8
  12. 4. Distribuţia
  13. 4.1 Tipuri de distribuţie.9
  14. 4.2 Modul de distribuţie pe diferite mărci.9
  15. 5. Preţul
  16. 5.1 Segmentele de preţ.11
  17. 6. Promovarea
  18. 6.1 Identificarea modalităţilor prin care se face promovarea.12
  19. Bibliografie.14

Extras din proiect

1.1 Scurt istoric la nivel mondial şi naţional

Cuvântul iaurt vine din limba turcă, cuvântul turc “youghurmak” având semnificaţia “a îngroşa”. Cuvântul iaurt sau yogurt este utilizat în mod curent, atât în America de Nord, cât şi in Europa, fiind versiunea modernă a laptelui prins de altădată. Iaurtul a apărut ca răspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele câteva ore care urmau mulsului. Astfel a început aventura descoperirii numeroaselor avantaje nutriţionale şi medicale pe care le deţine.

Coagularea laptelui a fost, desigur, descoperită absolut din întâmplare. În foarte multe ţări: Grecia, Turcia, Mongolia sau India, consumarea iaurtului face parte din tradiţie, dar începând cu anii '20 ai secolului al XX-lea, iaurtul se raspândeşte si în Europa Occidentală.

Chiar dacã legenda spune cã secretul preparării iaurtului a fost găsit întâmplător încă din Antichitate de către turci, cultura de iaurt a fost descoperită în anul 1908 de savantul rus Ilya Ilyich Mechnikov. În anul 1918 spaniolul Isaac Carasso, studiind lucrările lui Mechnikov, a început producerea industrialã a iaurtului în laboratorul sãu. Primele iaurturi se vindeau în oale de lut doar în farmacii si numai conform reţetelor. Spaniolul întreprinzãtor a numit iaurturile în cinstea feciorului sãu – Danone (diminutivul de la Daniel). Deoarece iaurturile s-au bucurat de o cerere înaltã, în caţiva ani capacitatea de producţie a iaurturilor în Spania a atins cota de o mie de oale pe an.

In America de Nord, deşi a cunoscut succesul mai tirziu, iaurtul este astăzi consumat în cantităţi importante. Europenii continuă totuşi sa rămână cei mai mari consumatori de iaurt, cantitatea consumată de ei fiind de aproximativ 12-20 de litri pe cap de locuitor pe an. Statisticile arată că, în România, consumul anual de iaurt este de numai 5 kg pe cap de locuitor, în timp ce, spre exemplu, în Bulgaria sunt consumate 14 kg, Ungaria 17 kg, Cehia 16 kg, iar în Franta 33 kg pe cap de locuitor pe an.

1.2 Gama sortimentală existentă pe piaţa iaurturilor

Gama sortimentală este una diversă şi cuprinde diverse tipuri de produse:

- iaurt cu fructe

- iaurt de băut

- iaurt natural

- iaurt cu fibre şi cereale

2. Analiza ofertei

2.1 Principalii ofertanţi în România

Principalii ofertanţi de pe piaţa iaurturilor din România sunt: Danone, Friesland Foods, Albalact, Tnuva, Muller.

Danone este cea mai mare companie producătoare de iaurturi din lume. Compania a ajuns în România în anul 1996, prin achiziţia activelor unei foste fabrici de lactate din Bucureşti. Din 1997 îşi incepe operaţiunile în România, prin distribuţia de produse importate din Polonia şi Ungaria. În anul 1999 Danone începe producţia de iaurt în România.

Compania deţine un portofoliu ce depăşeşte 60 de referinţe de produs, principalele mărci fiind: Activia, Danonino, Actimel, Nutriday, Frutmania, Cremoso, Danette, Casa Buna şi gama tradiţională: Danone Sana, Danone Smântână şi Danone Lapte Proaspăt.

In 2009, producatorii olandezi de lactate Friesland Foods şi Campina au fuzionat, noua companie formată numindu-se FrieslandCampina. In urma acestei fuziuni, FrieslandCampina va deveni cel de-al treilea cel mai mare producător de lactate la nivel mondial. Pe plan local, FrieslandCampina este reprezentată prin Friesland Foods România, liderul pieţei lactatelor din punct de vedere al cifrei de afaceri, în timp ce Campina produce şi comercializează prin intermediul unui parteneriat încheiat cu producătorul de lactate Covalact.

Mărcile prin care compania este prezentă în România sunt: Milli, Oke, Dots şi Completa. Pe lângă brandurile internaţionale deţinute de grup, filiala din România deţine şi brandurile Napolact şi Napoca.

Infiinţată în 1971 sub denumirea de Intreprinderea de Industrializare a Laptelui Alba, SC Albalact SA s-a privatizat in anul 1999 prin licitatie publica deschisa fiind privată apoi 100%.

In anul 2004, compania decide să intre pe segmentul laptelui UHT cu un produs adresat unui segment de consumatori ceva mai speciali - copiii si mamele. De altfel, lactatele pentru copii si familie era un segment foarte putin “exploatat”, cu o oferta destul de saraca. In decurs de doar un an de la lansarea brandului Fulga, ALBALACT SA iese din randul micilor producatori locali de lactate si ajunge în primii 5 jucatori de pe piata, crescand cu peste 30% consumul de lapte ambalat UHT din România.

In urma unei investitii in valoare de 2 mil. Euro in linii de ambalare Tetrapak, in 2006, lanseaza in luna martie gama de lactate proaspete (lapte pasteurizat, iaurt simplu si cu fructe, sana si lapte batut) sub brandul Zuzu, o nouă marcă de lactate produsă la standarde de calitate europene. Ambalajele Zuzu sunt o premieră pe piaţa românească, fiind fabricate cu cea mai modernă tehnologie de ambalare.

In aprilie 2007, Fulga face un pas important în extinderea gamei de produse prin lansarea iaurturilor proaspete. Iaurturile sunt produse după reţetele tradiţionale ale Albalact din culturi lactice selecţionate de cea mai bună calitate. Fiind realizate special pentru copii, cunoscuţi drept extrem de pretenţioşi atunci când este vorba despre alimentaţie, iaurturile Fulga sunt foarte gustoase, au consistenţă cremoasă şi bucăţi mari de fructe.

Tnuva este o companie producătoare de lactate care îşi propune să ofere fiecărei familii din România produse lactate de calitate pentru o viaţă mai bună. Tnuva, cel mai mare producător de lactate din Israel, aduce pe piaţa din România know-how-ul acumulat în 80 de ani de experienţă, aplicat la toate nivelurile, de la materia primă folosită, la producţie, distribuţie, vânzare sau marketing.

Tnuva România a fost fondată în anul 2003 de către Tnuva Israel – cea mai mare companie producătoare de lactate pe piaţa din Israel – în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

Investiţia din România este primul proiect de o asemenea amploare în afara Israelului. Fabrica de produse lactate Tnuva este prima iniţiativă a unei mari companii de realizare a unui proiect green field în industria de lactate.

Muller, al doilea producător de lactate la nivel european, a intrat, recent, pe piaţa din România prin intermediul brandului de iaurturi Froop, produs în Germania şi intenţionează să devină unul dintre primii trei jucatori de pe piaţa internă de profil, dominată, în prezent, de Danone, Tnuva, Friesland, Campina şi Albalact. Compania a intrat in Romania in urma cu un an, prin intermediul unui joint-venture realizat impreuna cu CBC Group, companie partenera si a producatorului de bere Carlsberg, in Romania si in Israel. In prezent, compania, care are pe plan local 80 de angajati, are un sediu in Bragadiru, langa Bucuresti si patru depozite in tara.

Produsele Froop prezente in Romania sunt importate de la cele patru fabrici ale companiei din Germania. In urmatorii ani, exista posibilitatea construirii unei fabrici in Romania achizitionarea unui producator local de lactate.

Preview document

Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 1
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 2
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 3
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 4
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 5
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 6
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 7
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 8
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 9
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 10
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 11
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 12
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 13
Analiza Pieței Iaurtului din România - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Iaurtului din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Marketingul Laptelui și Produselor Lactate în România

INTRODUCERE Laptele este primul aliment cu care omul vine în legǎturǎ din prima zi de viaţǎ. Este un aliment indinspensabil vieţii, valoros din...

Marketing agroalimentar - ciocolată

Istoria ciocolatei incepe o data cu descoperirea Americii. Cand Cristofor Columb s-a intors din a patra lui calatorie in Lumea Noua a adus regelui...

Analiza de Marketing a Produsului Smântână

1.Caracteristici generale ale pieţei 1.a) Scurt istoric al produsului Istoria laptelui și a produselor din lapte datează din timpuri îndepărtate...

Crearea unui Produs Nou - Bierrum

Analiza pieței produsului PRODUSUL Scurt istoric al produsului/serviciului la nivel mondial si național „Berea are aceiași vârstă ca si omul” ....

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Oferta și cererea în cadrul pieței agroalimentare

Oferta pe piaţă produselor de bază din agricultură este dispersată şi cantitativ neregulată. Volumul producţiei depinde pe de o parte de tehnica de...

Te-ar putea interesa și

Proiectarea produselor noi - înghețata cu iaurt și pere

1. DEFINIREA IDEII DE PRODUS NOU 1.1. Scurt istoric al firmei Secret Prod Activitatea firmei „Secret Prod” a început ca o afacere de familie...

Analiza pieței iaurtului

Introducere Marketingul constituie un mod de gandire si actiune in sfera pietei ce realizeaza o abordare sistemica a circuitului de activitati:...

Danone România

1. MOTIVAȚIE Conform studiului Euromonitor Internațional 2011, furnizat de Tetra Pack, românii ocupă penultimul loc în Europa la consumul de lapte...

Analiza Sistemului de Distribuție la Nivelul Firmei Danone

Capitolul 1. Caracterizarea firmei 1.1 Date de identificare S.C. Danone Producţie şi Distribuţie Produse Alimentare S.R.L. este o companie...

Proiectare de Produse Noi - Iaurt cu Struguri

Capitolul I Definirea tipului de produs Istoricul iaurtului Cuvantul “iaurt” vine din limba turca , cuvantul “youghurmak” avand semnificatia “a...

Studiu de Caz - Danone

1. Prezentarea companiei Danone România face parte din Grupul Danone (care deţine 100% din capitalul filialelei din România). În prezent, Grupul...

Analiza pieței iaurturilor

CAPITOLUL 1 1.Scurt istoric al iaurtului la nivel mondial si national Cuvantul “iaurt” vine din limba turca, cuvintul turc youghurmak avind...

Danone România

S.C Danone România S.R.L Cap. 1 Prezentarea si descrierea activitatii curente 1.1 Nume si localizare Danone este cea mai mare companie...

Ai nevoie de altceva?