Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 15063
Mărime: 890.39KB (arhivat)
Publicat de: Betina Maftei
Puncte necesare: 9
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI

Cuprins

  1. 1. Scurt istoric al telefoniei mobile
  2. Gama sortimentală existentă pe piaţă
  3. 2. Analiza ofertei
  4. Volumul vânzărilor
  5. Evaluarea repartiţiei vânzărilor pe ofertanţi şi a cotelor de piaţă
  6. Elemente care individualizează companiile de telefonie mobilă
  7. 3. Analiza Cererii
  8. Utilizatori servicii telefonie mobilă
  9. Segmente de piaţă
  10. Dezvoltarea pieţei
  11. 4. Distribuţie
  12. 5. Preţ
  13. 6. Promovarea
  14. 7. Previziuni
  15. 8. Bibliografie

Extras din proiect

ANALIZA PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILĂ

Scurt istoric al telefoniei mobile

Primul sistem radio şi de telefonie disponibil comercializat este cunoscut sub numele de serviciul de telefonie mobilă îmbunătăţit (IMTS) şi a fost pus în funcţiune în 1946. Sistemul era destul de nesofisticat, dar nu exista nici aparatură electronică solidă. Cu IMTS, un turn înalt de transmisie era înălţat aproape de centrul oraşului şi se transmiteau şi receptau mai multe canale alocate, de la antena din vârful turnului. Orice instalaţie cu o rază de acţiune putea încerca să prindă unul dintre aceste canale şi o transmisie completă. Din nefericire numărul canalelor disponile nu au putut satisface nevoile utilizatorilor, soluţia acestei probleme reprezentând-o celularul.

Dezvoltarea GSM-ului a început devreme în anii 80. A fost vazută apoi ca principalul reazem pentru planurile infrastructurii de comunicaţie mobilă din Europa pentru anii 90. Azi, GSM -ul şi versiunile sale DCS 1800 si PCS 1900 s-au răspandit mult dincolo de Europa de Vest cu reţele instalate în toate ţările.

Povestea începe în 1982 când Conferinţa Europeană a Poştei şi a Administraţiilor Telecomunicaţiilor (CEPT), fiind alcatuită apoi din administraţiile telecomunicaţiei a douazeci şi şase de naţiuni a luat două decizii foarte importante. Prima a fost să stabileascş o echipă cu numele "Grup Special Mobil" (de aici termenul "GSM", care există azi pentru Sistem Global pentru Comunicaţiile Mobile) pentru a dezvolta un set de standarde comune pentru o viitoare reţea celulară pan-Europeană. A doua a fost pentru a recomanda ca doua benzi de frecvenţe de 900 MHz sa fie puse deoparte pentru sistem. CEPT a luat aceste decizii într-o încercare de a rezolva problemele create de dezvoltarea necoordonată a sistemelor de comunicaţie mobilă naţională individuală folosind standarde incompatibile.

Principalele caracteristici ale GSM-ului urmau să fie capacitatea unui roaming internaţional, receptoare mici ieftine şi capacitatea de a administra volumele mari de utilizatori. GSM a fost preluat în 1989 de ETSI (Institutul European de Telecomunicaţii şi Standarde) şi ei au definitivat standardul GSM în 1990. Serviciul GSM a inceput în 1991. De asemenea acest an a fost redenumit în Sistem Global de Comunicatii Mobile (GSM).

Inventatorul primului terminal mobil modern este considerat dr. Martic Cooper, fost manager general al diviziei de sisteme de la Motorola. Cooper a iniţiat primul apel de pe un telefon celular portabil către rivalul sau, Joel Engel, şeful cercetării la laboratoarele Bell. Bell folosise pentru prima dată conceptul de comunicaţii celulare în 1947 în sistemele de comunicaţii implementate în maşinile de poliţie. În final, Motorola a fost prima firmă care a reuşit să incorporeze tehnologia celulară într-un dispozitiv portabil care putea fi utilizat în afara unui vehicul.

Istoria GSM în Romania porneşte din 1996. În urmă cu aproape paisprezece ani, mai exact la 21 iulie 1996, Ministerul Comunicaţiilor din acea perioadă a anunţat organizarea unei licitaţii publice în vederea acordării licenţelor de operare pentru primele doua reţele de telecomunicaţii mobile din sistemul GSM care urmau sa funcţioneze în România. Se poate spune că este începutul telefoniei mobile în ţara noastră, asta dacă nu punem la socoteală sistemul telefonic mobil NMT 450, stramoşul Zapp-ului de astăzi, existent în România încă din 1994 şi care acoperea numai teritoriul ţării. Introducerea în România a sistemului GSM se înscria în recomandările Uniunii Europene privind promovarea liberei concurenţe în domeniul telecomunicaţiilor mobile. Mai mult decât atât, sistemul GSM aducea pentru prima dată în România o ieftinire a costurilor, deoarece sistemul GSM este un sistem digital, ceea ce implică faptul că utilizarea acestuia şi oferta noilor terminale necesare era mult mai ieftină, pe termen lung, decât utilizarea oricărui alt sistem cunoscut în domeniul telefoniei mobile până la acea oră.

Tot atunci s-a vorbit pentru prima dată de existenţa sim-urilor, adică a cartelelor de identificare, pe suport de plastic, care conţineau toate datele relevante despre abonat. Clienţii erau informaţi că pot insera respectivele cartele în oricare dintre terminalele GSM autorizate. Acest lucru ajuta abonaţii la alegerea între mai multe terminale în cazul deplasărilor în diverse ţări.

Pentru ţara noastră, introducerea sistemului de telefonie mobilă GSM a însemnat atragerea unei investiţii de un miliard de dolari. Licenţa a fost oferită, conform legii, pe o perioadă de 10 ani. Caietul de sarcini pentru licitaţie a fost achiziţionat de mai mult de 40 de companii, dar şi de "câteva firme de telecomunicaţii din Occident", cum se lăudau guvernanţii din acea perioadă. Operatorii primelor două noi reţele de telefonie mobilă GSM trebuiau să acopere cel puţin 65% din teritoriul ţării şi nu în ultimul rând să dispună de suficientă forţă financiară pentru a suporta costurile proiectului. Deşi criteriile de selecţie au fost destul de clare şi dure, licitaţia a fost amânată cu peste un an, în principal din cauza lipsei de frecvenţe libere în banda de 900 MHz, folosită în comunicaţiile mobile de către Armată şi Guvern.

La 15 noiembrie 1996, Mobil Rom şi Mobifon câştigau licitaţia pentru acordarea licenţelor. Odată câştigate licenţele, operatorii au început bătălia pentru piaţă. Connex, în prezent Vodafone se mândreşte şi acum cu titlul de "primul operator de telefonie mobilă din lume care şi-a lansat serviciile la doar 135 de zile de la aprobarea licenţei". Acest record aducea prima reţea GSM din Romania la 15 aprilie 1997. Două luni mai târziu a apărut serviciul Dialog, al companiei Mobil Rom. Aceştia anunţau că, până în vara 1997, reţeaua de telefonie mobilă GSM va fi operabilă în opt mari oraşe din ţară, respectiv: Bucureşti, Braşov, Bacău, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi şi Timişoara. Deşi preţurile abonamentelor şi ale terminalelor nu erau tocmai mici, telefonia mobilă a înregistrat o creştere spectaculoasă.

Preview document

Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 1
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 2
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 3
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 4
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 5
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 6
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 7
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 8
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 9
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 10
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 11
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 12
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 13
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 14
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 15
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 16
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 17
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 18
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 19
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 20
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 21
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 22
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 23
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 24
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 25
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 26
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 27
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 28
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 29
Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Serviciilor de Telefonie Mobila din Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței - Vodafone

1.Prezentare generala 1.1 Scurt Istoric la nivel national La 1 iunie 2005, România a devenit parte a celei mai mari comunitati mobile din lume,...

Segmentarea Pieței

INTRODUCERE În zilele noastre, majoritatea companiilor au renunţat la marketingul de masă în favoarea segmentării pieţei şi alegerii unuia sau mai...

Piața Serviciilor de Telefonie Mobilă în România

1. Introducere În România îsi desfasoara activitatea mai multe companii de telefonie mobila: Vodafone, Orange, Cosmote si Zapp. Vodafone este al...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Piața Serviciilor din România

INTRODUCERE Domeniul de activitate aflat în plin proces de transformare şi modernizare, câmp de acţiune al unei semnificative părţi a populaţiei...

Cercetare pe piața telefoniilor mobile

Descrierea cercetarii 1.1. Stabilirea temei de cercetat Metodologia privind elaborarea unui studiu a unei cercetari de piata presupune un proces...

Campanie de comunicare anticriză privind imaginea și reputația Orange România

1. Introducere (context) Pretudindeni putem observa cum orice organizatie se confrunta zilnic cu noi provocari, trebuie sa faca fata unor probleme...

Analiza serviciului de telefonie mobilă

1. Prezentarea serviciului 1.1 Scurt istoric la nivel mondial În 1876 a avut loc prima transmisiune telefonică, a lui Graham Bell. În 1895...

Elaborarea Mixului de Marketing la Orange

Orange este brandul sub care France Telecom furnizeazã servicii de comunicatii mobile, Internet si televiziune. Grupul France Telecom este unul...

Rent a Car - Proiect la E-Marketing

Capitolul 1 : Descrierea Firmei Domeniu de activitate şi oferta Compania S.C. Car-To-Go S.R.L. oferă servicii de închiriere autoturisme, atât în...

Analiza pieței - Vodafone

1.Prezentare generala 1.1 Scurt Istoric la nivel national La 1 iunie 2005, România a devenit parte a celei mai mari comunitati mobile din lume,...

Analiza Pieței Produselor și Serviciilor de Cont Curent Destinate Persoanelor Fizice în România

Analiza pieţei produselor şi serviciilor de cont curent destinate persoanelor fizice în România 1. Noţiuni generale referitoare la contul curent...

Ai nevoie de altceva?