Analiza pieței telefonului mobil

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5215
Mărime: 4.79MB (arhivat)
Publicat de: Marcel Prodan
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Gheorghiu

Cuprins

  1. 1. Caracteristicile generale ale pietei telefonului mobil 3
  2. 1.1 Scurt istoric 3
  3. 1.2 Prezentare generala a telefonului mobil 4
  4. 1.3 Utilizari ale telefonului mobil 5
  5. 2. Analiza ofertei 5
  6. 2.1 Identificarea principalelor companii ce activeaza pe piata telefonului mobil 5
  7. 2.2 Prezentarea punctelor forte si slabe ale companiilor ce activeaza pe piata telefonului mobil 6
  8. 2.2.1 Compania Samsung Electronics 6
  9. 2.2.2 Compania Apple Inc 6
  10. 2.2.3 Compania Huawei 7
  11. 2.2.4 Compania LG 7
  12. 2.2.5 Compania Lenovo 7
  13. 3. Analiza cererii 8
  14. 3.1 Identificarea principalelor segmente de piata deservite de companiile mai sus mentionate 8
  15. 3.2 Descrierea profilului fiecarui segment de piata identificat 8
  16. 4. Analiza pretului 9
  17. 5. Analiza distributiei 9
  18. 6. Analiza demersurilor comunicationale intreprinse de companiile ce activeaza pe piata telefonului mobil 10
  19. 6.1 Publicitate prin mass-media 10
  20. 6.2 Promovarea vanzarilor 11
  21. 6.3 Relatii publice 13
  22. 6.4 Marketing direct 15
  23. 6.5 Marketing online 16
  24. 7.Propuneri de imbunatatire a componentului mixului de marketing : 19
  25. 8.Bibliografie 20

Extras din proiect

1. Caracteristicile generale ale pietei telefonului mobil

1.1 Scurt istoric

Istoria telefonului mobil : de la caramizi la smartphone.

Telefonul mobil este cu siguranta pentru multi dintre noi obiectul fara care nu putem sa traim.

Primul telefon mobil ,a fost inventat de in anul 1973 , in Statele Unite ale Americii, de catre Martin Cooper unul dintre managerii firmei Motorola . Acest telefon nu era portabil deoarece era conectat la o baterie de dimensiuni mari , grea care facea posibila o convorbire de maxim 20 de minute.Pe 3 Aprilie 1973 acelas Martin Cooper realizeaza prima convorbire telefonica.

Urmatorul pas in evolutia tehnologiei de fabricare a telefonului mobil este reprezentat de aparitia modelului Dynatec 800x , care a fost de altfel primul telefon portabil.

Patru ani mai tarziu apare in Marea Britanie telefonul 8500X bucurandu-se de un real success in randul persoanelor instarite .

In 1992 Nokia lanseaza pe piata modelul Nokia 1101 , model ce a stat la baza stabilirii formei standard a telefoanelor marca Nokia .

Telefoanele devin tot mai usor de utilizat , de dimensiuni tot mai mici (greutatea standard fiind cuprinsa intre 100 si 200 gr) si mai eficiente din punctul de vedere al consumului de energie.

In anul 1993 este introdus serviciul SMS , acesta devenind in scurt timp forma de comunicare cea mai utilizata de tineri.

Trei ani mai tarziu (1996) , Motorola lanseaza pe piata telefonul de tip “scoica” , ce avea o grutate de 88 gr si o baterie ce rezista la o convorbire de 4 ore si 47 de ore in regim stand by.

Un an mai tarziu apar primele modele de telefoane cu clapeta , produse de Nokia , modelele NHE-6BM si NHE-6BX.

Primul telefon lansat pe piata ce detinea o baterie foarte rezistenata a fost modelul Nokia 6310.

In anul 1998 este produs telefonul inteligent , telefon ce a facut parte din celebra serie”Comunicator” , modelul Nokia 9000.

Anul 2000 este marcat de lansarea celui mai popular model de telefon mobil , modelul Nokia 3310. Tot in acest an apare primul telefon cu MP3 de la Samsung.

Anul 2002 , an de referinta in istoria telefoanelor mobile, vine odata cu lansarea primului telefon cu ecran color produs de Sonny Ericsson.

In 2004 Motorola produce primul telefon ultra-slim.

Un an mai tarziu apare primul HTC si celebra serie de telefoane Nokia NSeries.

Ultima inovatie in materie a fost adusa de catre Apple , care in 2007 lanseaza pe piata celebrul iPhone, dand astfel stratul unei competitii continue intre marii prucatori (Samsung , Apple si Nokia).

Dupa aceasta data telefoanele au inceput sa semene foarte mult intre ele.Concurenta pe piata telefoanelor mobile inteligente este foarte stransa dat fiind faptul ca tehnologiile in domeniu avanseaza intr-un ritm foarte alert .

Firmele producatoare de smartphon-uri trebuie sa fie in permanenta pregatite sa isi imbunatateasca performantele pentru a putea face fata concurentei acerbe.

Samsung Electronics , cea mai importanta producatoare de telefoane mobile din lume , a inregistrat un numar record de vanzari in primul trimestru al anului 2012 , 5,9 miliarde de dolari.

Lansarea pe piata a seriei Samsung Galaxy a propulsat compania in varful piramidei pe acest sector de piata reusind astfel sa detroneze gigantul Apple.

Un studio realizat de Forrester preconizeaza ca pana in anul 2017 industria telefoanelor mobile din Europa va creste de 11 ori , ajungandu-se astfel la o cifra de afaceri de 19,2 miliarde de euro.

1.2 Prezentare generala a telefonului mobil

Un telefon mobil sau telefon celular (întâlnit și sub formele substantivizate „un celular”, „un mobil”) este un dispozitiv electronic portabil care funcționează fără fir (prin radio) pe baza rețelei GSM și este folosit în general pentru comunicații personale la distanță mare. Telefoanele portabile care nu se bazează pe rețeaua GSM nu trebuie numite „mobile”, deși sunt deplasabile.

Miniaturizarea continuă a permis ca în zilele noastre în telefoanele mobile să se mai integreze o serie întreagă de funcțiuni suplimentare, ca de ex. dictafon, aparat de fotografiat și filmat, aparat de accesat Internetul șiwebul, GPS, radio și multe altele, astfel rezultând un nou gen de telefon mobil, foarte „inteligent”, numit smartphone.

Telefonul a devenit portabil la 20 februarie 1942, când americanul Donald M. Mitchell a cerut eliberarea unui brevet pentru telefonul său mobil, „Radio portabil pentru transmisie și recepție”. Dispozitivul transmitea folosind unde scurte, avea o rază de acțiune limitată și cântărea nu mai puțin de 2,5 kg. Au mai trecut 35 de ani până când telefoanele mobile au început să fie folosite pe scară largă, de oamenii obișnuiți. Inventatorul primului telefon mobil este considerat dr. Martin Cooper, fostul manager de sistem din cadrul companiei Motorola. Primul apel de pe un telefon mobil a fost făcut de Cooper la 3 aprilie 1973. Abia în 1983Motorola a prezentat primul telefon mobil comercial din lume, Dyna TAC 8000X.

Interiorul telefonului mobil Pe o scara "complexitate pe centimetru cub", telefoanele celulare sunt unele dintre cele mai complicate dispozitive, dintre cele pe care oamenii le folosesc zilnic. Daca dezmembrati un telefon mobil, veti descoperi ca acesta contine cateva parti de sine statatoare: - O placa cu circuite care contine "creierul" telefonului; - O antenna; - Un ecran cu cristale lichide (LCD) ; - O tastatura (nu foarte deosebita de cea care se gaseste pe telecomanda unui televizor) ; - Un microfon; - Un amplificator de sunet; - O baterie.

Placa cu circuite Placa cu circuite reprezinta "inima" sistemului. Procesoarele de conversiune analogic-in-digital si digital-in-analogic transforma semnalul audio emis din analogic in digital si semnalul primit din digital in analogic. Procesorul semnalului digital-digital signal processor (DSP) este un procesor modificat, proiectat sa efectueze calcule de manipulare a semnalului, la viteze inalte. Microprocesorul efectueaza toate sarcinile tastaturii si ecranului, se ocupa cu semnalizarea comenzilor catre statia de transmisie, coordonand de asemenea restul functiilor placii cu circuite. Memoria ROM si cea Flash permit stocarea sistemului de operare a telefonului si existenta unor functii modificabile, cum ar fi agenda telefonica. Frecventa radio (FR) si partea telefonului care priveste energia se ocupa de controlarea energiei si reincarcare, si de sutele de canale FM. In sfarsit, amplificatoarele FR se ocupa de semnalele care circula spre si din antena. Ecranul s-a marit considerabil, pe masura ce numarul functiilor telefoanelor mobile a devenit mai ridicat. Majoritatea telefoanelor mobile ofera agende telefonice incorporate, calculatoare si chiar jocuri.

De asemenea,in multe telefoane sunt incorporate anumite tipuri de PDA sau de web browser. Unele telefoane stocheaza anumite informatii, cum ar fi codurile SIM si MIN, in memoria interna Flash, in timp ce altele folosesc card-uri externe, similare cu card-urile SmartMedia. Telefoanele au amplificatoare de sunet si microfoane atat de mici incat este incredibil modul in care majoritatea lor reusesc sa reproduca sunetul. Amplificatorul de sunet este de marimea unei monede, iar microfonul nu este mai mare decat bateria de ceas. Este surprinzator ca un aparat avand atatea functii - care cu doar 30 de ani in urma ar fi ocupat un etaj intreg dintr-o cladire - acum incape intr-o carcasa care poate fi tinuta fara probleme in palma.

Bibliografie

1. http://www.samsung.com/ro/home

2. http://www.apple.com/ro/

3. http://www.huawei.com/en/

4. http://www.lg.com/ro

5. http://www.lenovo.com/ro/ro/

6. http://www.capital.ro

7. http://www.wall-street.ro

8. http://www.ziare.com

9. http://www.hotnews.ro

10. http://www.incont.ro

11. http://www.gsmland.ro

12. http://www.theverge.com

13. http://www.go4it.ro

Preview document

Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 1
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 2
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 3
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 4
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 5
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 6
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 7
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 8
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 9
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 10
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 11
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 12
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 13
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 14
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 15
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 16
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 17
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 18
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 19
Analiza pieței telefonului mobil - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Pietei Telefonului Mobil.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza pieței telefoanelor mobile

I. PRODUSUL 1.Scurt istoric: Telefonul mobil reprezinta un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicatii personale la...

Cercetare de marketing - Coca Cola Cherry

Coca Cola Cherry 1. Problema de decizie a. Contextul decizional În urma unei întrevederi cu managerul companiei Coca-Cola s-a discutat...

Analiza pieței țigărilor

1.1.Scurt istoric al tigarilor Tutunul este o planta ierbacee cu ciclu de viata anual, este originar din Mexic unde, în secolul al VI-lea era...

Elaborarea strategiei de piața a firmei Samsung Group

Samsung Group este o companie din Coreea de Sud, infiintata in 1938, avand ca obiect principal de activitate productia de produse electronice si IT...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Piața Cardurilor Bancare în România

Introducere În ultimul deceniu se afirmă tot mai puternic în economiile de piaţă avansate specializarea plăţi fără numerar. Progresul...

Concurența în Dreptul Comercial

Introducere Prezenta lucrare este consacrată unui fenomen creat de o entitate cu mari ambiţii evoluţioniste, fiind un concept care subzistă mai...

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE România a intrat de mai mult de un an de zile în criză economică şi financiară. Aceasta a afectat foarte multe domenii printre care şi...

Analiza Pieței Serviciilor de Telefonie Mobilă din România

ANALIZA PIEŢEI SERVICIILOR DE TELEFONIE MOBILĂ Scurt istoric al telefoniei mobile Primul sistem radio şi de telefonie disponibil comercializat...

Analiza pieței telefoanelor mobile

I. PRODUSUL 1.Scurt istoric: Telefonul mobil reprezinta un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicatii personale la...

Analiza Pieței Smartphone-urilor

1.Produsul Un smartphone este un telefon mobil multifuncţional, conectat la o reţea GSM. El dispune şi de o minitastatură, oferind...

Analiza pieței serviciilor GSM

I. Scurt istoric I.1. Scurt istoric în lume La începutul anilor 1980, sistemele analoge de telefonie mobilă experimentau o creştere rapidă în...

Analiza pieței serviciului de telefonie mobilă

Telefonia mobila in Romania 1. Telefonia mobila - scurt istoric si prezentarea gamei sortimentale Industria de telecomunicaţii este una dintre...

Ai nevoie de altceva?