Analiza Pietii Tigarilor

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Pietii Tigarilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: philip alina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

Introducere
I. Analiza ofertei
II. Analiza cererii
II.1. Consumatorii din mediul urban
II.2. Segmente de consumatori
III. Preturi
IV. Distributia si promovarea produselor
IV.1. Forme de distributie
IV.2. Canale de distributie
IV.3. Rolul promovarii
V. Dinamica si dezvoltarea pietei

Extras din document

Introducere

Piata reprezinta sfera economica in care productia de bunuri si servicii apare sub forma de oferta de marfuri, iar nevoile solvabile de consum sub forma de cerere de marfuri. Piata este terenul valorificarii activitaii unui cerc larg si eterogen de intreprinderi, fiecare in parte urmarind ocuparea unei anumite pozitii in ansamblul pietei, care sa-i asigure realizarea eficienta a produselor oferite spre vanzare.

Piata mondiala a tigarilor este una extrem de extinsa, insumand un numar de peste un miliard de consumatori (fumatori adulti), adica 16.67% din populatia de pe glob si facilitand vanzarea-cumpararea a unui volum de aproximativ 6000 de miliarde de tigarete. Companiile de tigari inregistreaza anual profituri de miliarde de euro. Cele mai dezvoltate piete la nivel mondial sunt cele din SUA( piata din care se obtine 35% din profit), China si Japonia. Tigarile sunt supuse unei accize specifice in valoare de 65 de euro/ 1000 de tigarete.

Desi volumul de vanzari in cazul produselor din tutun este in scadere in unele tari din cauza interzicerii fumatului in locurile publice (ex: Italia), piata tigarilor ramane una extrem de profitabila cu cresteri in tari ca Romania, Rusia, Germania etc.

I. Analiza ofertei

Caderea regimului comunist in anul 1989 a facilitat intrarea pe piata din Romania a marilor companii multinationale producatoare de tigari. In ziua de astazi suprematia pe aceasta piata este disputata de jucatori cu renume mondial cum ar fi: British American Tobacco, Philip Morris, Japan Tobacco Inc. , Gallaher. Marcile autohtone de tigari ca Snagov sau Carpati nu au rezistat concurentei puternice si ocupa acum o cota redusa a pietei. In prezent pozitia de lider din domeniul tigarilor in Romania este compania British American Tobacco.

British American Tobacco (BAT) are o experienta in producerea si vanzarea de tigari de peste o suta de ani. Firma a luat nastere in anul 1902 printr-un acord intre The American Tobacco Company(SUA) si The Imperial Tobacco Company din Regatul Unit al Marii Britanii. De-a lungul timpului compania s-a dezvoltat ajungand in prezent la cifra de 90 000 de angajati, 81 de fabrici de tigari in 64 de tari (inclusiv in Romania  Ploiesti) si un volum de 835 de miliarde de tigari produse. Prezenti in peste 180 de piete, din care in mai mult de 50 detin suprematia, cei de la BAT se pot mandri cu un portofoliu ce cuprinde marci precum: Kent, Rothmans, Dunhill, Vogue, Lucky Strike, Pall Mall sau Viceroy. In anul 2004 au inregistrat un profit operational de ¤ 2,830 miliarde. Lider la productia si vanzarea de tigari BAT detine o cota de de piata de 36% in Romania in 2005.

Philip Morris (PMI), parte a grupului de companii Altria, este una din cele mai mari companii de tutun din lume. In prezent detine o cota de 14,5% din piata internationala a tigarilor si are peste 60.000 de angajati in intreaga lume. Marcile PMI sunt produse in peste 50 de fabrici in lume si sunt vandute in peste 160 de tari. Avand o pozitie bine consolidata in Statele Unite, Philip Morris Incorporated a decis sa isi promoveze produsele in toata lumea. In 1954 a infiintat Philip Morris (Australia) Ltd, iar peste un an a urmat Philip Morris Overseas - o divizie internationala care, in 1961, avea sa devina Philip Morris International. Inca de la infiintare, Philip Morris International a depus eforturi pentru a se afirma in diferite tari si teritorii din intreaga lume, inclusiv in America Centrala si de Sud, respectiv Japonia. Intre 1981 si 2004, volumul productiei a crescut de la 249 miliarde de tigari la 761 de miliarde. Venitul operational a crescut in mod proportional, atingand in 2004 nivelul de 6,6 miliarde de USD. Dupa 1990 pietele strict controlate din Europa de Est s-au deschis intreprinzatorilor, iar Philip Morris a achizitionat cote de proprietate determinante in numeroase fabrici din Lituania, Rusia si Polonia si a construit fabrici noi in orase precum Sankt Petersburg din Rusia si Almaty din Kazahstan. PMI joaca rolul de firma challenger in Romania, avand o cota de piata de 33.3%. Cele mai cunoscute marci ale PMI sunt: Marlboro, Parliament, Chesterfield, L&M, Next, Assos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietii Tigarilor.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCURESTI FACULTATEA DE CIG