Analiza si Previziunea Evolutiei Serviciilor de Turism in Romania in Perioada 2000-2007

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza si Previziunea Evolutiei Serviciilor de Turism in Romania in Perioada 2000-2007.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 32 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1. INTRODUCERE
2. ANALIZA EVOLUTIEI DE SERVICII DE TURISM IN PERIOADA 2000-2005 2-12
3.CORELATIA INTRE EVOLUTIA SERVICIILOR SI GRADUL DE DEZVOLTARE ECONOMICO-SOCIALA 13-17
4.ANALIZA COMPARATIVA A DEZVOLTARII SERVICIILOR IN
ROMANIA SI ALTE TARI 18-21
5. PREVIZIONAREA EVOLUTIEI SERVICIILOR DE TURISM PENTRU ANII 2005-2008

Extras din document

CAPITOL I

ANALIZA EVOLUTIEI DE SERVICII DE TURISM IN

ROMANIA IN PERIOADA 2000-2005

I. INTRODUCERE

Turismul reprezinta pentru Romania sectorul economic care dispune de un valoros potential de dezvoltare, neexploatat inca suficient si care poate deveni o sursa de atractie atat a investitorilor cat si a turistilor straini, insa acest lucru este ingreunat de concurenta puternica din partea tarilor invecinate (Ungaria, Bulgaria, Croatia) si de amploarea problemelor legate de competitivitatea turismului romanesc. Potrivit Strategiei de Dezvoltare din Planul National de Dezvoltare 2007-2013, marele avantaj al Romaniei pentru dezvoltarea turismului este oferit de prezenta resurselor naturale si culturale de o mare diversitate si armonios repartizate in teritoriu, care dau posibilitatea practicarii intregii game de forme de turism.

Pentru completarea ofertei turistice generale, slab diversificata in prezent, Romania dispune de numeroase resurse turistice de exploatat si valorificat, in vederea acoperirii intregului an calendaristic. Sunt de remarcat in acest sens cele 18 parcuri nationale si naturale, ariile protejate, rezervatia biosfera Delta Dunarii, bogatia si diversitatea patrimoniului cultural (manastiri, cetati, biserici, monumente), comunitatile umane care pastreaza valorile civilizatiei culturale rurale in viata de zi cu zi, oportunitatile de practicare a turismului de aventura, oferite de raurile nationale, a speo-turismului, turismului ecvestru, turismului de croaziera pe fluviul Dunarea, turismului uval, favorizat de faptul ca Romania este a cincea tara in ceea ce priveste viticultura, are oportunitati pentru practicarea cicloturismului, a mountain-bike, dar si a concursurilor out-of-road.

Toate acestea confera Romaniei potential pentru dezvoltarea produselor turistice complexe si cresterea numarului total de turisti. De asemenea, oportunitatile pentru atragerea turistilor straini, in special, sunt din ce in ce mai diverse: oferta statiunilor turistice balneare, diferite forme ale turismului de afaceri generate de congrese, simpozioane si expozitii, actiuni cu caracter diplomatic generate de aderarea Romaniei la NATO, intrarea Romaniei in UE, viata cultural-stiintifica, deschiderea de afaceri cu firme multinationale etc.

O problema de importanta nationala si locala cu care se confrunta Romania este reprezentata de gradul diferit de valorificare a potentialului turistic, avand in vedere rolul care trebuie acordat respectarii capacitatii de suport, dar si eliminarii disparitatilor economice regionale. In acest context, in timp ce zone precum Valea Prahovei, Brasov si imprejurimi, Constanta si litoralul Marii Negre au un turism de masa la limita superioara si peste a capacitatii de suport in sezonul de varf, in restul zonelor turistice circulatia turistilor este la jumatatea capacitatii de suport si chiar mai mica. Principalul motiv al acestei situatii il constituie un complex de conditii de exploatare neadecvate, respectiv accesibilitate dificila, servicii turistice si utilitati generale de calitate slaba, programe de agrement insuficiente, retele de structuri turistice de cazare, alimentatie si agrement neacoperitoare, forta de munca in structura ocupationala turistica neadecvata cererii pietei si insuficienta cantitativ.

In raport cu potentialul turistic, dar si comparativ cu statele vecine, ponderea turismului romanesc in PIB este mica, la fel si profitul obtinut de intreprinzatorii in turism. Aceasta se datoreaza in principal lipsei produselor turistice complexe, existentei capacitatilor turistice vechi si nemodernizate, privatizate in anii 2001-2002, si lipsei facilitatilor pentru realizarea de capacitati turistice complexe, modern echipate si dotate. La acestea se adauga si lipsa capacitatilor de cazare in zonele turistice care ofera oportunitati deosebite pentru practicarea turismului de nisa si a ecoturismului.

De asemenea, lipsesc total sau sunt insuficiente capacitatile turistice in vecinatatea parcurilor naturale, nationale sau ale altor arii protejate care sunt legiferate. Fara a avea o dezvoltare cantitativa si calitativa optima a structurilor turistice de cazare, de alimentatie si de agrement, resursele turistice naturale nu pot fi valorificate complex

In ceea ce priveste promovarea turistica, ca factor cheie pentru consolidarea locului pe piete si obtinerea succesului, Romania trebuie sa se alinieze tendintei internationale de crestere, din ce in ce mai mult, a rolului institutiei nationale de promovare a turismului in activitatea intensiva de promovare. Activitatea de promovare turistica interna este in prezent subdimensionata, cantitatea de materiale promotionale editate este insuficienta si nu acopera cererea. Situatia este determinata de lipsa unei retele nationale de centre judetene si birouri locale de promovare si informare turistica,

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza si Previziunea Evolutiei Serviciilor de Turism in Romania in Perioada 2000-2007.doc