Apicultura - o afacere de succes

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 3880
Mărime: 1.66MB (arhivat)
Publicat de: Ioan P.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioan Aurel Cherecheș
Facultatea de Mecanica
Universitatea Tehnica, Cluj-Napoca

Extras din proiect

1. Generalități

Încă din cele mai vechi timpuri omul s-a simțit atras de activități cu profit și care să provină din productie proprie .

Oamenii au început să domesticească albinele sălbatice în stupi artificiali făcuți din bușteni goi,cutii din lemn , vase ceramice ,coșuri de paie țesute.

Rezidurile din templul Soarelui ce datează din dinastia a 5-a (2422 î.Hr.)muncitorii sunt descrisi afumând albinele pentru adunarea fagurilor de miere .

Albinele sunt niște insecte mici, aparent neânsemnate dar care produc unul din cele mai gustoase, sănatoase și nealterabile alimente-mierea. Pe lânga miere ele produc o serie de alte produse apicole derivate cu o foarte mare importanță terapeutică ,comercială, cosmetică cum ar fi: lăptișorul de matcă, polenul, păstura și nu în ultimul rând ceara.

Într-adevăr apicultura poate fi un hobby deosebit dar în același rând poate fi si o afacere profitabilă. Există mii de apicultori care fac aceasta afacere ca pe un hobby dar sunt si alte persoane care dezvoltă aceasta in scop comercial. Conform estimărilor producția anuală de miere la nivel mondial depășește un milion de tone.

Creșterea albinelor este printre puținele afaceri profitabile din România care a trecut testul timpului . În anul 2009, producția de miere a României reprezintă 1,4% din totalul mondial și 8,5% din producția Europei ,ceea ce înseamna 62,6kg/1000 de locuitori față de media europeană de 30,7kg și 20,6kg media de pe Glob ,mulțumită climei și pădurilor de salcâm și de tei și numeroaselor suprafețe cultivate cu pomi fructiferi și floarea soarelui .

Stupii și albinele sunt foarte ieftine ,spațiul(curte, grădină, livada)ușor și ieftin de amenajat și producția de 25-33kg miere/familie ,albine/an fac din creșterea albinelor o activitate ce în unele cazuri poate fi profitabilă.

2. Proprietățiile mierii ca produs de bază al afacerii

Mierea este un lichid vascos pregatit din nectarul florilor. Nutritional vorbind, mierea contine aproximativ 75-80% zahar, iar restul este un amestec de apa si minerale cum ar fi, calciu, fosfor, magneziu, unii acizi si enzime. Impreuna cu mineralele, mierea ne energie, aproximativ 300 - 320 de calorii pentru 100 ml, iar o lingurita de miere are aproximativ 15-16 calorii.

Mierea are o densitate de aproximativ 1,36 kg per litru (36% mai densa decat apa) Mierea poate fi folosita ca antimicrobian, antioxidant si hidroscopic, care fac din miere un aliment popular, precum si un medicament:

1. Mierea este higrosopică Mierea are o natura hidrosopica, ceea ce inseamna, ca atunci cand este expusa la aer absoarbe umezeala in mod natural din aer. In tratarea ranilor deschise mierea este util folosita la prevenirea cicatricilor prin mentinerea pielii umeda, incurajeaza formarea tesuturilor noi, si permite indepartarea usoara a oricariu pansament lipit de rana. Mierea, de asemenea, este un ingredient ideal intr-o multime de produse cosmetice, deoarece ajuta la hidratarea pielii, o mentine proaspata si previne uscarea.

2. Mierea este anibacterian Cercetatorii au inceput sa se documenteze asupra proprietatilor vindecatoare ale mierii in prima jumatate a secolului 20. Dezvoltarea antibioticelor a dus la o decadere a folosirii ei, dar, recent, dezvoltarea rezistentei la antibiotice a dus la o renastere a interesului pentru proprietatile vindecatoare ale mierii. Agentul antibicrobian eficace din miere interzice dezvoltarea anumitor bacterii. Aceasta contine o enzima care produce peroxide de hidrogen, care este considerat a fi motivul principal pentru activitatea antimicrobiana a mierii. Ca atare, mierea este un tratament util pentru rani si arsuri, taieturi, escoriatii si opariri, ce pot fi acoperite cu miere pentru a preveni infectarea ranii si a grabi vindecarea. Mierea poate ajuta la tratarea acneei minore prin atacarea bacteriilor ce cauzeaza focarele, hidrateaza pielea ajutand la intinerire.

3. Mierea este o sursă de antioxidanți. Mierea conține proprietăți naturale antioxidante, care pot distruge agenții distructivi, care sunt legați de multe boli, cum ar fi cancerul. Studii, de asemenea, au constatat ca mierea inchisa la culoare pare sa posede mai multi antioxidanti decat cea deschisa la culoare. Pe langă antioxidanți mierea ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, oferind nutrient pentru cresterea țesuturilor noi. Ca atare, există un număr tot mai mare de producători de produse de protecție solară și produse de curățare facială pentru tratarea pielii deteriorate sau uscate, care au la bază în fabricarea lor mierea.

Preview document

Apicultura - o afacere de succes - Pagina 1
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 2
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 3
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 4
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 5
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 6
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 7
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 8
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 9
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 10
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 11
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 12
Apicultura - o afacere de succes - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Apicultura - o afacere de succes.docx

Alții au mai descărcat și

Plan de afaceri apicultură - SC Albina SRL

CAP I. PLAN DE AFACERI LA SC ALBINA SRL I. Prezentarea afacerii 1.1 Scurt istoric Beneficiarul proiectului, SC ALBINA SRL fiind administrata de...

Lansarea unui produs pe piața Irlandei - mierea de albine Roua Florilor

Capitolul I – Generalități 1.1.Prezentarea companiei Apidava Totul a început în anul 1992, ca o mică afacere de familie, cu doar 2 angajaţi şi cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Plan de afaceri apicultură

1.Descrierea afacerii In urma studiilor efectuate,am ajuns la concluzia ca infiintarea unei afaceri apicole are o reala sansa de reusita iar...

Studiu de Caz Privind un Credit pentru 300 de Stupi

Introducere Lucrarea ,,Studiu privind un credit pentru 300 de stupi’’, reprezintă o selecție de materiale de specialitate și articole, scrise de...

Schiță de strategie creatoare

PRODUSUL ( SERVICIUL) Anticipand puterea pe care accesul la comunicatiile de date le da lumii, Connex lanseaza Xnet, ca parte a solutiilor...

Proiect accesare fonduri europene - măsura 141 sprijin pentru fermele de semi-subzistență

Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semi – subzistenţă” se încadrează în Axa I – „Creşterea competitivităţii sectoarelor agricol şi...

Apicultura

Noile cerinte care sunt adresate apicultorilor romani sunt multe si complexe.Cine vrea astazi sa exporte un produs apicol trebuie sa acorde...

Ai nevoie de altceva?