Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2608
Mărime: 23.72KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Scurtu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ciocoiu Petrisor
Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti Master Modele de comunicare şi relaţii publice an 2

Extras din proiect

Contextul în care se produce evenimentul

Sâmbătă, 4 iulie 2009. Într-una dintre agenţiile orădene ale Băncii Transilvania, o fetiţă de 3 ani şi jumătate a murit, după ce o piesă de mobilier a căzut peste aceasta. S-a jucat, împreună cu sora de 8 ani, în preajma panoului-suport care s-a prăbuşit peste cea mică. Panoul avea dimensiuni de 1.80 m înălţime şi 80 cm lăţime. În momentul producerii accidentului, mama se afla la ghişeu, iar fetele se jucau lângă panoul cu pliante publicitare de lângă ghişeu. La sosirea serviciului de ambulanţă, fetiţa fusese scoasă de sub corpul de mobilier şi aşezată pe o masă. Copilul a fost transportat la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean în stare gravă, însă, după şase încercări de resuscitare, a decedat în jurul orei 14.00. "Fetiţa a fost internată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean cu traumatism cranio-cerebral, fractură de bază de craniu şi multiple fracturi de craniu, fiind resuscitată de vreo şase ori la UPU, apoi a fost dusă la computerul tomograf şi internată la Terapie Intensivă, unde a decedat, în jurul orei 14.00", a declarat Florian Bodog, directorul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.

Ştirea a fost preluată rapid de majoritatea presei naţionale, de la televiziuni până la presa scrisă. În aceeaşi zi, Banca Transilvania a emis un comunicat de presă în care scria "Astăzi, 4 iulie, în jurul orei 11:00, în incinta Sucursalei BT Oradea, o fetiţă în vârstă de 3 ani şi jumătate s-a accidentat în timp ce se juca nesupravegheată, căţărându-se pe un panou de afişaj, pe care l-a răsturnat peste ea (... ) Dorim să ne exprimăm regretul pentru această tragedie, reprezentanţii băncii sunt în permanentă legatură cu părinţii, asigurând – totodată - tot suportul autorităţilor care analizează acest incident."

Luni, 6 iulie 2009 Rezultatele autopsiei au arătat că fetiţa a murit ca urmare a unei fracturi de craniu. "Autopsia micuţei a fost efectuată în cursul zilei de duminică, iar cauza morţii a fost trauma cerebrală, a avut fractură de craniu. Practic, avea capul zdrobit”, a declarant dr. Gabriel Mihalache, şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor, în lunea ce a urmat accidentului.

Tot luni, directorul executiv al Băncii Transilvania, Lucia Pojoca, a declarat că în urma accidentului de sâmbătă, conducerea băncii doreşte să facă publice imaginile din timpul producerii incidentului, pentru a înlătura orice suspiciune asupra angajaţilor. "Va veni momentul în care banca va face publice imaginile, după o anumită evoluţie sau stare a anchetei, pentru a clarifica derularea evenimentului. Aşa mi s-ar părea corect. Totuşi, mă îndoiesc că CNA va permite televiziunilor să difuzeze filmuleţul deoarece este foarte şocant. Am văzut imaginile, pe care le-am pus şi la dispoziţia anchetatorilor şi sunt de-a dreptul stupefiante. În momentul acela, în bancă erau trei copii. În timp ce mama lor era la ghişeu, cele două surori s-au jucat prin bancă şi au fost mai neastâmpărate. Se agăţau de mai multe lucruşoare, iar micuţa a fost mai jucăuşă şi s-a întins să ia flyere dintr-un buzunăraş de plastic. A tras pur şi simplu panoul peste ea", a spus Lucia Pojoca.

Panoul care s-a prăbuşit peste copil este unul standard, fiind folosit acelaşi model în toate sediile băncii. Potrivit reprezentanţilor băncii, el a fost proiectat în aşa fel încât să nu necesite să fie suspendat, datorită picioarelor metalice solide. Niciodată nu s-a mai întâmplat ca un asemenea panou să cadă, spun ei.

Tot luni, presa relata şi mesajul Inspectoratul Teritorial de Stat în Construcţii "Am constatat că acest caz nu intră în atribuţiile noastre, deoarece panoul respectiv nu era ancorat în niciun fel de construcţie”, a declarat, luni, inginerul Adriana Lipoveanu.

Evoluţia problemei

Ca urmare a accidentului, Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a deschis un dosar pentru moarte suspectă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, procurorul Dorel Moţiu, a declarat că urmează să fie verificate o serie de aspecte şi expertize tehnice, în funcţie de aceasta putând exista conotaţii penale sau nu.

O altă echipă implicată în cercetatrea cauzelor morţii fetiţei este cea a Inspectoratului Teritorail de Stat în Construcţii, a cărui prim rol a fost acela de a vedea dacă se impune o anchetă proprie sau nu. "Din discuţiile cu directorul băncii, peste fetiţă a căzut un panou publicitar, care stătea pe picioarele lui, cu un cadru din inox, rezemat de podea, ca o piesă de mobilier distinctă .Nu era ancorat în niciun fel de construcţie. Noi considerăm că acesta nu ţine de construcţie, dar ne vom deplasa luni la sediu, pentru a vedea despre ce este vorba exact", a declarat inginerul Adriana Lipoveanu, directorul adjunct al ITSC Bihor.

Inspectoratul Teritorial de Muncă era responsabil de a decide aspecte care ţin de protecţia muncii şi a publicului ca frecventează banca.

Tipul de problemă care generează disfuncţia şi criza

Evenimentul nefericit a ridicat semne de întrebare cu privire la siguranţa copiilor în incinta agenţiilor Băncii, dar mai ales cu privire la cine este responsabil pentru siguranţa acestora în instituţiile publice. Întâmplarea a fost agravată de faptul că multe surse din presă au menţionat că petele de sânge de la locul accidentului au fost şterse de către angajaţii filialei. Motivaţia oferită de bancă a constant în faptul că ghişeele urmau să fie utilizate şi de către alţi clienţi ai băncii. Această criză nu a apărut ca urmare a unei acumulări de riscuri, ci, a fost, mai degrabă, una imprevizibilă.

Publicurile direct implicate în accident au fost toate personele aflate în acel moment în sediul băncii: angajaţii (atât specialiştii cât şi personalul responsabil cu administrarea şi curăţenia clădirii), mama şi sora fetei şi ceilalţi clienti ai băncii, aflaţi în acel moment în interiorul clădirii.

La nivelul mass-media, pe lângă declaraţiile TV ale directorului executiv al BT, banca a emis un comunicat de presă la ora 16.49, transmis prin e-mail cu subiectul Banca Transilvania – comunicat de presă / incident Scursala BT (v. anexa). Pentru cititorul care nu are alte informaţii cu privire la eveniment, comunicatul de presă este inconstant. În felul acesta, există riscul naşterii unui oarecare dubiu asupra celor întâmplate: Din comunicat reiese că o fetiţă care se juca nesupravegheata a suferit un accident în cadrul unei sucursale BT din Oradea. Termenii cu care se face trimitere la evenimentul dramatic din sucursală sunt, pe rând: incident (în subiect), apoi accident, iar în ultimul paragraf, evenimentul a evoluat brusc la gradul de “tragedie”.

Preview document

Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 1
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 2
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 3
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 4
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 5
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 6
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 7
Banca Transilvania - cazul fetiței care a murit într-o sucursală BT, după ce un panou publicitar a căzut peste ea - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Banca Transilvania - Cazul Fetitei care a Murit intr-o Sucursala BT, Dupa ce un Panou Publicitar a Cazut peste Ea.doc

Ai nevoie de altceva?