Cafea - Studiu de Caz

Proiect
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 16 în total
Cuvinte : 6128
Mărime: 30.21KB (arhivat)
Publicat de: Timotei Groza
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. 1. Istoria cafelei
  2. 2. Analiza ofertei
  3. - Principalii ofertanti
  4. - Principalii producatori de cafea
  5. - Dimensiunile pietei
  6. - Principalii concurenti si pozitionarea lor pe piata
  7. - Tendintele pietei
  8. - Distributia vanzarilor pe ofertanti
  9. - Gruparea sotimentelor pe marci
  10. - Elementele individualizatorii ale fiecarei marci si publicul tinta
  11. • Tchibo
  12. • Jacobs
  13. • Elite
  14. • Nescafe
  15. • Amigo
  16. - Preturi practicate la nivelul pietei
  17. 3. Analiza cererii
  18. - Din punct de vedere al consumului
  19. - Frecventa consumului
  20. - Consumul de cafea diferentiat pe sexe.
  21. - In functie de varsta
  22. - Repartitia tipurilor de cafea in functie de mediul de rezidenta al consumatorilor
  23. - Analiza frecventei consumului de cafea in functie de tipurile de cafea
  24. - Obiceiuri de consum ale tipurilor de cafea
  25. - Taria cafelei
  26. - In functie de cantitatea de zahar preferata in cafea
  27. 4. Distributia cafelei
  28. 5. Promovarea produsului
  29. - Modalitati de promovare a produselor
  30. - Actiuni promotionale de-a lungul timpului pentru fiecare marca in parte
  31. 6. Previziuni asupra pietei

Extras din proiect

1 Istoria cafelei

Una dintre cele mai populare si mai consumate bauturi pe plan mondial este cafeaua. Istoria cafelei asociaza zorii acesteia cu o regiune de pe coastele Marii Rosii din Africa, de pe taramul Etiopiei de astazi.

Conform legendei cafeaua a fost descoperita din intamplare de un pastor de capre numit Khaldi care a observat ca dupa consumarea frunzelor si fructelor acestui arbust, caprele sale deveneau agitate, efectul prelungindu-se si in timpul noptii. Intrigat de descoperire, Khaldi testeaza insusi acest arbust, observand efectul sau stimulant si revigorant asupra organismului uman. Primii care au adoptat aceasta bautura au fost niste calugari africani care pentru a transporta boabele la manastirea lor le-au uscat. In urma refacerii fructelor acestia au obtinut un lichid pe care il beau in vederea diminuarii oboselii pe parcursul indelungatelor slujbe religioase.

Primele consemnari cu privire la aceasta bautura dateaza conform izvoarelor arabe, inca din anul 1000 i.Chr, insa aceste informatii nu elucideaza foarte mult misterul cu privire la prepararea cafelei la acea data timpurie, datele privind procesul prajirii si efectul cafelei in urma prajirii asupra simturilor fiind si ele foarte vagi. In acele timpuri cafeaua juca rolul atat de stimulent, dar si de medicament, renumitul tamaduitor Avicenna administrand-o ca leac impotriva a numeroase maladii.

Odata cu trecerea timpului etiopienii, in urma fermentarii in apa a boabelor uscate, obtineau un fel de vin din fructele de cafea.

Un alt loc in afara de tarmul vestic al Marii Rosii, unde cafeaua creste in mod natural este Peninsula Arabiei, unde cafeaua a fost preparata prima oara sub forma unei bauturi calde.

Prima ruta a cafelei a pornit de pe tarmul Marii Rosii cu destinatia Yemen. Aici incepand cu secolul al XV lea s-a realizat prima cultivare sistematica a acestei plante. Alte directii pe care cafeaua le-a urmat au fost: Egipt sau locatii din Orinetul Apropiat sau Mijlociu.

Pe toate aceste noi piete, cafeaua s-a bucurat de un mare succes, servitul cafelei numarandu-se printre activitatile zilnice in randul numerosilor sustinatori.

Realizand dimensiunile impresionanate ale cererii de cafea in Orientul Apropiat, comerciantii din Yemen au impus restrictii severe asupra tuturor transporturilor catre Alexandria si Constantinopol astfel incat planta sa nu paraseasca Yemen-ul.

Cu toate acestea in timpul pelerinajului de la Mecca, musulmanii au reusit sa obtina planta pentru a o transporta in tarile lor de origine. Astfel cultivarea cafelei se raspandeste si in India.

Patrunderea pe piata europeana s-a realizat prin intermediul comerciantilor venetieni, in anul 1615, bautura fiind comercializata de catre vanzatorii de limonada cu o alternativa la bauturile reci.

Prima cafenea din Europa a fost deschisa la Venetia in anul 1645, iar primul magazin de cafea tot la Venetia in anul 1683, celebrul Caffee Florian din piata San Marco fiind inaugurat in 1720. Desi se credea ca biserica catolica va fi destul de reticenta fata de aceasta noua bautura, papa a declarat-o bautura crestineasca. Calatorind prin Europa, comerciantii venetieni au raspandit obiceiului servitului de cafea in numeroase state, cafeaua beneficiind de o apreciere atat in randul burgheziei, dar si al nobilimii.

Pentru a raspunde la cererea ridicata a cafelei de pe piata europeana negustorii au vizat coloniile tropicale ale puterilor europene ca adevarate zone, ce puteau sustine o cultivare sistematica.

Astfel cafeaua ajunge pe la mijlocul secolului al XVII lea in coloniile olandeze din Indonezia, insulele Java, Sumatra, Sulawesi si Bali, dar si in insula Martinica, Caraibe, America Latina prin intermediul francezilor in 1714.

In secolul al XIX lea o boala rara a plantelor a afectat cea mai mare parte a plantatiilor de cafea din Asia de Sud-Est, titlul de lider mondial pe piata cafelei revenind Braziliei, ce inca isi mentine pozitia de leader.

Desi cafeaua isi are originile in Africa, cultivarea sa pe acest continent a debutat destul de recent, britanicii fiind cei care reintroduc cresterea cafelei in Africa, chiar dupa primul razboi mondial in zone in care existau conditii climatice si soluri benefice acestor recolte.

Datorita importantei economice a exporturilor de cafea, cei mai mari exportatori din America Latina au realizat o serie de aranjamente inaintea celui de-al doilea razboi mondial, astfel incat fiecarei tari sa ii revina un anumit procent de pe piata cafelei din SUA.

In 1940 a fost aranjata prima intelegere cu privire la alocarea caotelor de piata, ce a fost administrata de Boardul Cafelei Inter-american.

Ideea stabilirii cotelor pe piata exportului international de cafea a fost adoptata in anul 1962, cand intelegerea internationala a cafelei a fost negociata de catre ONU. Pe perioada de actiune a acestei intelegeri 41 de tari exportatoare si 25 de tari importatoare au semnat in vederea respectarii conditiilor acesteia. Renegocierea intelegerii s-a realizat in 1968, 1976 si 1983, natiunile membre nereusind sa atinga un nou consens pana la sfarsitul anului 1997.

Termenul de cafea se presupune ca ar proveni din Kaffa, provincia etiopiana de origine a cafelei, insa o alta perspectiva afirma ca aceasta ar deriva din Quahwec ce inseamna stimulent.

Pe piata din Romania cafeaua a aparut inca din zorii secolului al XX lea, printre principalele marci internationale existente inca de la inceputuri fiind Amigo.

De la inceputurile sale cafeaua a cunoscut o adevarata expansiune insa evolutia sa: atat cultivarea cat si exportul, a atins cote maxime incepand cu secolul al XIX lea pana in prezent.

Beneficiind de o retea de distributie ce reuneste toate statele lumii, cafeaua este unul dintre cele mai importante alimente la nivelul pietei mondiale, fiind foarte importanta atat pentru consumatori cat si pentru importatori.

La nivel mondial, cafeaua reprezinta impreuna cu uleiul, otetul si cerealele cele mai valoroase materii prime de export, situatia economica a unor tari care se axeaza in principal pe productia cafelei, depinzand astfel in totalitate de situatia exporturilor.

Londra si New York sunt doua dintre cele mai importante piete unde se stabileste pretul international al cafelei pentru cele mai importante specii: Arabica si Robusta.

Pretul cafelei ia nastere in urma interactiunii dintre cererea si oferta de pe piata cafelei si variaza odata cu factori ca: schimbariel climatice, miscarile politice si volumul productie.

Preview document

Cafea - Studiu de Caz - Pagina 1
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 2
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 3
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 4
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 5
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 6
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 7
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 8
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 9
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 10
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 11
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 12
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 13
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 14
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 15
Cafea - Studiu de Caz - Pagina 16

Conținut arhivă zip

  • Cafea - Studiu de Caz.doc
  • CUPRINS.doc

Alții au mai descărcat și

Producția de carne de pui - studiu de caz - SC Transavia SA

PRODUCTIA DE CARNE DE PUI LA NIVEL MONDIAL Valoarea nutritiv biologica a carnii de pasare este data atat de bogatia ei in proteine si respectiv in...

Evaluarea calității ceaiului

Merciologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor marfurilor, în strânsa legatura cu...

Analiza Produsului Cafea

Introducere ISTORIA CAFELEI ,,Cafeaua,băutura lucidităţii este cea mai buna hrana pentru minte,caci,spre deosebire de bauturile spirtoase...

Cercetare calitativă - motivația consumului de cafea

1. Cafea-istoric Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Analiză diagnostic a unei firme de construcții

INTRODUCERE Lucrarea prezintă principalele aspecte teoretice de fundamentare şi analiză a rentabilitaţii şi riscului întreprinderii.Pe baza...

Stiluri și tactici de negociere eficiente

INTRODUCERE Negocierea este o activitate des întâlnitã în practica socialã, astfel încât adesea se considerã cã negocierea reprezintã o...

Cercetare de Marketing - Cafeaua

INTRODUCERE Cafeaua este cea mai populară bîutură din lume după apă, cu peste 400 de miliarde de ceşti cosumate anual. Boaba de cafea provine...

Implementarea HACCP în sectorul de producție și procesare a cafelei - Studiu de caz Cafea

INTRODUCERE Istoria cafelei este la fel de bogată ca și însăși cafeaua, datând de mai mult de 1000 de ani. Originalitatea acesteia se află într-o...

Particularități ale Producției în Industria Cafelei

INTRODUCERE Managementul productiei si serviciilor studiaza functiile, procesele si relatiile manageriale exercitate in cadrul activitatilor de...

Promovarea unui Bar

ARGUMENT Lucrare de față tratează, “ Acțiuni de promovare a activității de servire într-un bar ”. Oferta de produse şi servicii din baruri este...

Adicțiile acceptate social

Introducere În lucrarea de faţă mi-am propus să surprind complexitatea conceptului de drog acceptat social. Deşi există substanţe a căror consum...

Servirea cafelei

ARGUMENT Am ales ca tema de studiu pentru lucrarea mea de atestat “Pregătirea și servirea cafelei” deoarece mi se pare o temă interesantă de...

Ai nevoie de altceva?