Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1687
Mărime: 998.94KB (arhivat)
Publicat de: Andreea P.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Extras din proiect

1. DESCRIEREA GENERALĂ A MAGAZINULUI

Maya este un lanț de supermarketuri care a luat naștere acum 10 ani în județul Prahova și care are în prezent 18 magazine. Dintre acestea, 16 se află în orașele și localitățile din județul Prahova, iar 2 în județul Dâmbovița. Primul supermarket Maya a apărut în anul 2009 în Plopeni, oraș aflat la 15 km distanță de Ploiești, reședința județului și orașul cu cea mai mare putere de cumpărare a județului. Orașul Plopeni se întinde pe o suprafață de 4,73 km2 și are o populație de aproximativ 8.000 de locuitori, lucru ce oferă un avantaj supermarketului având foarte mulți potențiali cumpărători pe o rază de câțiva kilomeri.

2. ANALIZA MEDIULUI DE MARKETING

Magazinul Maya dispune de colaborări cu branduri recunoscute precum: Colgate-Palmolive, Henkel, Danone, Napolact, ZuZu, Fulga, Knor, Pepsi, Coca Cola, Redbull si multe altele. Pe lângă parteneriatele cu marii furnizori, Maya susține și producătorii locali, acest lucru ducând la sporirea încrederii clienților.

Pentru legume, furnizorul principal al supermarketului este un producător local din Boldești, Prahova, iar pentru carne proaspătă Maya are mai mulți parteneri. Unul dintre aceștia este Agrocom, producătorul produselor Tradiții Câmpenești. De asemenea, supermarketul colaborează și cu „Tata, Iulia și Oana”, un mic producător din Dâmbovița de

la care retailerul s-a aprovizionat mai întâi cu șorici. În momentul de față există opt sortimente expuse în vitrina de preparate din carne.

În ceea ce privește concurența la numai 250 m de Maya se află supermarketul LANI, iar la o distanță de 550 m supermarketul Profi. Bineînțeles, supermarketul are și câțiva competitori locali. Toate aceste lucruri îi fac pe clienți să fie foarte atenți la preț.

În ceea ce privește magazinul Lani, atât Maya cât și celelalte magazine ale orașului au avut de câștigat după ce în urma unei reclamații, imaginea acestuia a fost stricată. În urmă cu câteva luni, acesta a fost amendat deoarece s-a descoperit că vânduse atât produse expirate cât și produse ținute în condiții necorespunzătoare clienților. Astfel acesta a pierdut o mare parte din clienți, aceștia îndreptându-se către celelalte magazine.

Gama de produse a magazinului LANI comparativ cu ce a magazinului Maya este mai restrânsă, iar prețurile mai mari. Un alt plus al supermarketului Maya este promovarea, lucru pe care Lani nu pune foarte mult accent.

Competitorii locali nu reprezintă o amenințare atât de mare pentru Maya, datorită gamei restrânse de produse, prețurilor mai mari și lipsei promovării. Cel mai mare competitor al supermarketului este supermarketul Profi care oferă o gamă similară de produse la prețuri foarte apropiate. Avantajul este că cele două supermarketuri se află în părți opuse ale orașului ceea ce conduce la o separare a clientelei în funcție de zonă.

Din punct de vedere al prețului nu se poate afirma faptul că unul dintre magazine practică prețuri mai mici decât celălalt.

Bibliografie

1. https://mayasupermarket.ro/

2. https://www.magazinulprogresiv.ro/articole/ce-invatat-maya-din-extinderea-orasele-mari

3. Alte surse

Preview document

Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 1
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 2
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 3
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 4
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 5
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 6
Caracterizarea pieței locale - Maya Supermarket - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea pietei locale - Maya Supermarket.pdf

Ai nevoie de altceva?