Caracterizarea pieței ouălor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 4909
Mărime: 313.85KB (arhivat)
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. INTRODUCERE .p.2
  2. PIATA ACTUALA .p.3
  3. PIATA POTENTIALA .p.4
  4. CONSUMATORII .p.4
  5. INFLUENTATORII .p.5
  6. DISTRIBUITORII .p.9
  7. TENDINTE .p.10
  8. METODE DE PROMOVARE .p.11
  9. RECOMANDARI .p.11
  10. CARACTERIZAREA PIETEI OUALOR .p.13
  11. ANEXE .p.18
  12. BIBLIOGRAFIE .p.20

Extras din proiect

Dupa perioada de declin a consumului de oua, inregistrata intre anii 2000-2005, cand a scazut de la 275 la 250 de bucati pe cap de locuitor, a urmat in 2005 si 2006 o dublare a consumului de oua ambalate.

Virusul gripei aviare declansat in anul 2005 le-a dat batai de cap producatorilor si distribuitorilor, insa romanii si-au redobandit in cele din urma increderea in produsele avicole. Astfel, anul 2006, spune Gheorghe Antochi, presedintele Agricola Bacau, s-a incheiat cu o crestere a productiei de oua de 1,6%, adica de la 7,3 miliarde la 7,4 miliarde de bucati.

Nelipsite din nicio gospodarie, ouale ambalate detin suprematia in vanzari, spre deosebire de cele vrac. Explicatia? Cumparatorii au inceput sa-si puna tot mai multe intrebari despre provenienta oualor vandute de comerciantii ambulanti pe trotuarele din piete si, sfatuiti de autoritati, s-au indreptat catre ouale branduite. Mai mult chiar, cumparatorii sunt constienti de faptul ca acest aliment poate deveni periculos daca nu este depozitat la temperatura optima si daca este consumat dupa termenul de expirare.

Vanzarile mari de oua ambalate sunt sustinute de numarul important de producatori in sistem industrial. Putem vorbi astfel despre o piata puternic fragmentata, disputata intre un numar de 82 de jucatori care asigura un consum de 1,2 miliarde de oua pe an. " Opt dintre acestia realizeaza peste 40 de milioane de oua pe an, in timp ce micii producatori realizeaza aproximativ 35% din productia anuala de oua comercializate in magazine ", a declarat Gheorghe Antochi.

Pentru o imagine detaliata a segmentului, UCPR ofera si cateva date reprezentative in evolutia pietei in ultimul an, subliniind totodata diferenta majora (pret aproape dublu) intre pretul de vanzare la poarta statiei de sortare din societatile avicole si pretul de desfacere cu amanuntul in reteaua comerciala. Astfel, pretul oualor la producator a fost de 0,36 lei in luna decembrie 2007 si de 0,32 lei in luna ianuarie 2008, TVA inclus, preturi superioare cu 3% si respectiv 13% fata de aceleasi luni, cu un an in urma.

Piata actuala (reala)

"Evident, productia actuala de oua destinata pietei (cca. 125 milioane pe luna sau 4 milioane zilnic) nu poate asigura necesarul consumatorilor urbani de cca. 12 milioane, la care se adauga in anotimpul rece si unii consumatori rurali, lipsiti de un minim necesar de oua in aceasta perioada. De aceea, intrarea de oua din import este nu numai posibila, ci si necesara.

Companiile si-au reglat oferta in functie de cererea pietei. " In ultimii ani, Agricola Bacau si-a dimensionat cu grija productia de oua. Daca in anul 2004 produceam 91 de milioane de oua, in 2005 ne-am programat o productie de 90 de milioane de oua, in 2006, de 61 de milioane de oua, iar in 2007, de 51 de milioane de oua ", a adaugat Gheorghe Antochi. Motivele sunt urmatoarele: aparitia pe piata a unor produse similare la preturi mici in raport cu costurile normale de productie si reducerea riscului ca aceste produse sa fie stocate. In ultimele luni, Agricola Bacau a comercializat aproape patru milioane de oua ambalate in caserole de diverse tipuri si 24 de milioane de oua ambalate in cofraje infoliate.

Cu un numar de 82 de producatori de oua distribuiti pe intreaga harta a tarii, Romania isi asigura un consum de 1,2 miliarde de bucati pe an. Media pe locuitor este oricum mai mica decat cea din tarile Uniunuii Europene, spun specialistii.

Potrivit datelor UCPR, opt producatori realizeaza peste 40 de milioane de oua pe an, 14 producatori intre 10-40 de milioane de oua, iar 60 de producatori realizeaza mai putin de 10 milioane de oua pe an.

Clasificari de produs

Criteriu de clasificare Tipuri Dimensiuni

Amblaj caserole 6/10/12/15 ouå

cofraje infoliate 1x30 bucåti

5x30 bucåti

Dimensiune small(mic) < 50 g

mediu 54 -64 g

large(mare) 64 -74g

extralarge > 74 g

Culoare albe -

Preview document

Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 1
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 2
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 3
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 4
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 5
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 6
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 7
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 8
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 9
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 10
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 11
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 12
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 13
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 14
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 15
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 16
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 17
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 18
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 19
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 20
Caracterizarea pieței ouălor - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Caracterizarea Pietei Oualor.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Evoluții și caracteristici ale pieței în domeniul produselor din carne de pasăre și ouă de consum

Cap. 1 Piaţa şi caracteristicile acesteia din perspectiva marketingului 1.1 Accepţiunile pieţei În lucrarea „Marketing. Dicţionar explicativ”,...

Proiect de investiții Avicola București

1. Introducere Avicola București este o societate de tradiție in domeniul aviculturii fiind un producator de oua de consum obtinute exclusiv de la...

Ai nevoie de altceva?