Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing

Proiect
10/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 9071
Mărime: 266.33KB (arhivat)
Publicat de: Romi David
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. Introducere .. 1
  2. 2. Istoria într-o cesca de ceai .. sau de cafea .. 2
  3. 3. Meniul contine carti, muzica si teatru! .. 4
  4. Aspecte teoretice .. 19
  5. 4. Cafeneaua bancara .. 22
  6. 5. Referinte bibliografice .. 25

Extras din proiect

Tehnologia informatiilor si strategiile de marketing, deopotriva agresive si originale, schimba interfata sistemului bancar. Sucursalele bancare clasice cad în desuetudine atunci când clientii sunt invitati sa ia un credit la o cafea sau sa se autoserveasca cu produse financiare. Acesta este modul în care institutiile financiare ale prezentului înteleg sa vina în întâmpinarea nevoilor consumatorilor. Facându-le practic acestora un serviciu, prin inducerea iluziei ca un mediu strict profesional poate totodata sa genereze senzatia de comod si placut, revolutionarul concept pe care tot mai multe banci îl promoveaza în prezent serveste si scopurilor promotionale directe, de slefuire a strategiilor în ceea ce priveste contactul cu un potential client, prin oferirea unui pachet integrat de produse si servicii.

Prima cafenea bancara este veche de 200 de ani si a fost deschisa în 1815 în Warwick, Rhode Island. Astazi a devenit o atractie turistica a zonei si un concept care a facut înconjurul lumii.

Daca în urma cu câtiva ani serviciile bancare pentru persoanele fizice nu însemnau mai nimic, acum concurenta între banci, pentru atragerea de clienti, este foarte puternica. În lupta pentru cota de piata, strategia de vânzare a produselor bancare se axeaza din ce în ce mai mult pe îndepartarea clientilor de ghiseul clasic de sucursala, în favoarea comoditatii operatiunilor, a unui mediu prietenos si al autoservirii. În prezent, bancile îsi atrag clientii la o cafea, îi îndeamna sa-si alimenteze contul la coltul strazii sau îi suna acasa sa îi rasplateasca pentru fidelitate.

Vremea întâlnirilor de afaceri la costum si cravata si într-un birou cu o atmosfera neutra a apus de câtiva ani. Fie ca se discuta despre angajare sau despre contracte importante, din ce în ce mai multi oameni de afaceri aleg locuri cu un ambient relaxant pentru astfel de discutii. Si pentru ca lumea afacerilor este indispensabil legata de serviciile bancare, nu este de mirare ca acestea au dat tonul în privinta locatiilor neconventionale pentru întâlniri. Cine vrea sa fie în pas cu moda serveste cafeaua si self-banking-ul împreuna.

Astfel, plecând de la ideea ca afacerile cele mai bune se trateaza nu prin birouri, ci în medii mult mai placute, conceptul de cafenea bancara prolifereaza si în mediul de afaceri autohton. În Bucuresti, trei banci comerciale au amenajat spatii elegante în care, dupa sau înainte de a-ti bea cafeaua, poti beneficia de întreaga consultanta pentru a alege un produs bancar sau semna un contract de creditare: BRD, Banca Transilvania si BCR. Clientii cafenelelor pot citi presa economica, pot urmari în timp real cotatiile bursiere sau pot discuta afaceri la un espresso. Banca Transilvania a dezvoltat aceasta idee în Bucuresti si Constanta, BRD a deschis o cafenea bancara în Piata Dorobanti, iar BCR a debutat cu agentia si cafeneaua din Piata Romana.

Toate cafenelele bancare sunt astfel amenajate încât sa ofere toate serviciile specifice bancilor. Pe lânga tranzactiile bancare clasice, oamenii de afaceri si publicul larg pot beneficia de acces la Internet, servicii bancare automate, disponibile 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamâna. Practic, într-un cadru modern si elegant poti degusta o cafea sau chiar o masa rapida, fiind înconjurat de ecrane digitale care prezinta cursurile Bursei, transmisiuni în direct de la Bloomberg TV (cea mai celebra televiziune de profil din lume), cotidiene si reviste financiare.

Prima cafenea a deschis-o Banca Transilvania, care a lansat BT Café în iunie 2004. Pariul BT Café a fost capitalul de imagine. Atunci când Banca Transilvania a deschis cafeneaua ce îi poarta numele în Piata Dorobanti, întregul cartier s-a transformat rapid într-o zona de lux si într-un magnet pentru o noua clientela: cea de afaceri.

Din punct de vedere ambientalist cafenele BT Café pastreaza culorile consacrate ale marcii Banca Transilvania. Cremul si galbenul se regasesc în delicatetea scaunelor, ceaiul si cafeaua se îmbina armonios cu pufozitatea croissantelor si prajiturelelor proaspete al caror miros îmbie olfactiv trecatorul. Pentru ca însa experienta cafenelei sa fie completa si pentru ca toate simturile sa fie implicate, pragmatismul coordoneaza în diverse puncte ale cafenelei standuri cu ziare, brosuri explicative ale produselor bancare oferite, precum si ecrane bursiere sau media, care emana din doua puncte cheie ale cafenelei informatie, pentru a prinde vizitatorul într-un vârtej complex, de irealo-materialitate.

Deschiderea BT Café a creat o adevarata explozie în zona, constituind o rampa de lansare... S-au mai deschis si alte cafenele în cartier; alaturi de Nova Brasilia, Lavazza sau Segafredo au aparut si concepte hibride originale cum ar fi cafeneaua High Heels, care combina un magazin de pantofi cu servirea unui capuccino de 10 RON unei clientele familiare revistelor de lifestyle. Aici iti poti cumpara o pereche de pantofi, poti bea un capuccino de 10 lei si poti rasfoi o revista de lifestyle.

În plus, la doi ani de la lansare, Banca Transilvania a mai deschis o cafenea la Constanta. BT Café este conceputa a fi un mediu informal, dar si de relaxare, care sa reuneasca în primul rând oameni de afaceri. Robert C. Rekkers, Directorul General al Bancii Transilvania, a declarat ca "extinderea acestui proiect în Constanta este confirmarea faptului ca prima cafenea de afaceri din România, deschisa în Bucuresti, este un succes. BT Café a fost foarte bine primit în capitala, pâna acum trecându-i pragul peste 100.000 de clienti.” Acesta este unul dintre proiectele care dau BT statutul de banca inovativa, pentru care BT a primit anul trecut "Premiul pentru management" din partea revistei VIP. Constanta a fost aleasa pentru deschiderea unei cafenele similare celei din Bucuresti pentru ca acest oras se caracterizeaza, în primul rând, prin oamenii sai dinamici si extrovertiti, iar BT Café va fi pentru acestia un lifestyle. Bineînteles, Constanta are si alte avantaje evidente atât datorita situarii geografice, cât si a potentialului economic. “Suntem siguri ca deschiderea BT Café si în acest oras va aduce un plus de imagine pentru BT". Proiectul de la malul marii a însemnat o investitie de 300.000€. Planurile nu se opresc însa aici. În decurs de un an, urmeaza sa fie inaugurate mai multe cafenele BT în marile orase - Timisoara, Brasov si Cluj-Napoca. Câstigul de imagine justifica investitia, iar în ceea ce priveste strategia de patrundere si pozitionare alegerea nu putea sa fie mai inspirata. Prin dezvoltarea aceluiasi concept de spatiu întâlnit în capitala, mediului de afaceri constantean i se transmite ideea ca este la fel de important ca si public-tinta al bancii, creându-se astfel contextul propice dezvoltarii afacerii propuse în genere de cafenea.

Preview document

Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 1
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 2
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 3
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 4
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 5
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 6
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 7
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 8
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 9
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 10
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 11
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 12
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 13
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 14
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 15
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 16
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 17
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 18
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 19
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 20
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 21
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 22
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 23
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 24
Ceaiul, cafeaua și complexitatea senzorială în marketing - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Ceaiul, Cafeaua si Complexitatea Senzoriala in Marketing.doc

Ai nevoie de altceva?