Cercetare de marketing

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 7 fișiere: doc
Pagini : 67 în total
Cuvinte : 25369
Mărime: 169.69KB (arhivat)
Publicat de: Maximilian Costea
Puncte necesare: 9

Cuprins

  1. 1. IMPORTANŢA PLANIFICĂRII ÎN MARKETING 5
  2. .
  3. 1.1. Mituri ale planificării în marketing 5
  4. 1.2. Probleme operaţionale rezultate ca urmare a abordării pe bază de prognoză şi buget 7
  5. 1.3.Metode de depăşire a problemelor operaţionale 8
  6. 2.CERCETĂRILE DE MARKETING 11
  7. 2.1. Definirea şi obiectivul cercetării de marketing 11
  8. 2.2. Procesul cercetării de marketing 12
  9. 2.2.1. Definirea problemei şi obiectivelor cercetării 14
  10. 2.2.2. Elaborarea planului cercetării 15
  11. 2.2.3. Determinarea nevoilor de informare 16
  12. 2.2.4. Culegerea informaţiilor secundare 16
  13. 2.2.5. Culegerea informaţiilor primare 17
  14. 2.2.6. Metode de cercetare 17
  15. 2.2.7. Metode de contact 20
  16. 2.2.8. Planul de eşantionare 22
  17. 2.2.9. Instrumente de cercetare 24
  18. 2.3. Prezentarea planului cercetării 25
  19. 2.4. Implementarea planului cercetării 26
  20. 2.5. Interpretarea şi raportarea rezultatelor 26
  21. 3. PLANIFICAREA STRATEGICĂ DE MARKETING 28
  22. 3.1. Definirea strategiei 28
  23. 3.2. Planificarea - imagine de ansamblu 29
  24. 3.3. Rolul marketingului în cadrul planificări strategice 30
  25. 3.4. Planul strategic 31
  26. 3.4.1. Misiunea 31
  27. 3.4.2. Analiza mediului extern 32
  28. 3.4.3. Analiza mediului intern 33
  29. 3.4.4. Formularea obiectivului 35
  30. 3.4.5. Formularea strategiei 36
  31. 3.4.6. Elaborarea programului 39
  32. 3.4.7. Implementarea planului 40
  33. 3.4.8. Reacţie şi control 41
  34. 4. PLANIFICAREA DE MARKETING 43
  35. 4.1. Definirea planificării de marketing 43.
  36. 4.2. Analiza oportunităţilor 43
  37. 4.3. Selecţia pieţei ţintă şi poziţionarea pe piaţă 44
  38. 4.4. Strategia şi planul de marketing 45
  39. 4.4.1. Strategia de marketing 45
  40. 4.4.2. Elaborarea programului de marketing 46
  41. 4.4.3. Elaborarea mixului de marketing 46
  42. 4.4.4. Planul de marketing 48
  43. 4.5. Organizarea, implementarea şi controlul activităţii de marketing 51
  44. 5. STUDIU DE CAZ LA S.C.”BELCAR” S.A. TIMIŞOARA 53
  45. 5.1.Date generale 53
  46. 5.2.Efectuarea unei cercetări de marketing 5.2.1. Definirea cadrului cercetării
  47. 5.2.2. Planul de eşantionare
  48. 5.2.3. Tratarea şi analiza datelor
  49. 5.3. Planul de marketing
  50. 6. CONCLUZII ŞI PROPUNERI
  51. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

În ciuda simplicităţii şi logicităţii aparente a procesului de planificare de marketing, acesta rămâne unul dintre cele mai greu de înţeles subiecte, atât pentru academicieni cât şi pentru practicanţi.

Ignoranţa generalizată în materie de planificare de marketing este devastatoare. Această concluzie se bazează pe un studiu de patru ani desfăşurat într-un domeniu ce studiază felul în care companiile exportatoare de bunuri industriale îşi aduc la bun sfărşit planificarea de marketing. Acest studiu a arătat că în timp ce toţi managerii sunt de acord că este logic să se găsească o cale raţională de stabilire a obiectivelor, să se aleagă unul sau mai multe dintre ele în funcţie de domeniul concret al firmei , pentru ca mai apoi să se programeze şi să se evalueze costurile operaţiunilor ce trebuie îndeplinite pentru a atinge obiectivele propuse, 90% din companii nu o fac. În schimb, ele încheie bugete şi prognoze.

Multe companii consideră că importanţa sistemelor de planificare nu este cu mult mai mare decât a prognozelor şi bugetelor.Acestea dau un impuls şi o direcţie modului de abordare a problemelor operaţionale curente ale afacerii, însă au mai degrabă tendinţa de a perpetua forma curentă a afacerii - aspect definit deseori în literatura de management ca "viziune de tunel".

Succesele de care s-au bucurat în trecut au fost adesea rezultatul unei vandabilităţi facile a produselor, iar în timpul perioadelor de înfloritoare prosperitate economică, companiile nu au avut altceva de făcut decât să-şi rezolve problemele operaţionale (în momentul în care acestea se manifestau). Planificarea atentă pentru activitatea viitoare nu părea necesară. Acum, însă, tot mai multe companii întâmpină dificultăţi tocmai din cauza acestei lipse de planificare şi au început să fie din ce în ce mai conştiente că supravieţuirea şi succesul viitor sunt condiţionate de planificarea făcută cu răbdare şi atenţie şi de pregătirea marketing-ului. Aceasta determină un angajament pentru viitor.

Faptul că pierderea multor posibilităţi de a promova pe noi pieţe se datorează lipsei de pregătire şi de idei asupra măsurilor ce trebuie luate, a devenit foarte cunoscut astăzi. De aceea, concluzia firească este că există o relaţie puternică între aceste două probleme şi sistemele cele mai răspândite folosite azi - ex. prognozele de vânzări şi sistemele bugetare.

Contribuţia marketingului în succesul afacerilor ce se ocupă cu activităţi de fabricare, distribuţie sau comerţ constă în faptul că se dedică analizelor amănunţite ale viitoarelor posibilităţi de a satisface necesităţile clientului şi unei maniere profesionale de abordare a vânzării pe segmente de piaţă bine definite, a acestor produse sau servicii ce vor aduce beneficiile aşteptate. Comparativ cu preţurile şi reducerile, ca de altfel şi cu reclama şi promovarea, care sunt importante. Se dovedeşte că legătura cu tehnologia, prin intermediul produsului, este extrem de importantă. Acest angajament şi aceste activităţi nu trebuie confundate cu bugetele şi prognozele.Procesul de planificare de marketing se ocupă cu stabilirea obiectivelor şi destinaţiei vânzărilor pentru viitorul îndepărtat în aşa fel încât să existe şanse de realizare a bugetelor de (venituri şi a prognozelor de vânzări. Şansele de reuşită depind, în plus, de calitatea serviciilor de natură intelectuală; de cât de potrivite sunt strategiile noastre; şi de cât de bine suntem conduşi.

Planificarea de marketing este o secvenţă logică a unei serii de activităţi ce conduc la stabilirea obiectivelor de marketing şi la formularea planurilor pentru îndeplinirea lor. Este un proces de management. Procesul este foarte simplu din punct de vedere conceptual. Planificarea de marketing cu ajutorul sistemului de planificare este, prin sine însăşi, ceva mai mult decât o metodă structurată de identificare a unei game de opţiuni, pentru companie, de explicare detaliată în scris, de formulare a obiectivelor de marketing care corespund obiectivelor generale ale companiei, de programare şi de evaluare a costurilor activităţilor specifice ce au cele mai mari şanse de a duce la realizarea obiectivelor. Locul central al teoriei planificării de marketing este ocupat de sistematizarea procesului, care este distinctivă pentru această teorie.

Faptul că multe companii cu o meticuloasă planificare de marketing o duc prost în timp ce altele, cu o politică confuză şi dezarticulată din punct de vedere al marketingului, o duc bine, a constituit mult timp o sursă de uluire. Dacă există o legătură reală între planificarea de marketing şi succesul comercial,atunci cum funcţionează această legătură?

Există, desigur, multe studii care identifică un număr de avantaje ce pot fi obţinute de pe urma planificării de marketing, dând,însă puţine explicaţii asupra succesului pe piaţă al acelor companii care nu se angajează în planificarea propriu zisă. Nu există prea multe cercetări nici în ceea ce priveşte împrejurările care au determinat eşecul pe piaţă al unor companii care deţin sisteme formale de planificare de marketing.

Este evident că teoriile simpliste nu răspund în mod adecvat unor probleme contextuale legate de planificarea de marketing, situaţie ce poate fi cauzată de faptul că doar puţine companii recurg la aceasta. De fapt, 90% din companiile cuprinse în studiu, după cum recunosc, nu realizează nimic care să se asemene cu un plan integrat, coordonat şi solid pentru activităţile lor de marketing. Printre acestea se numărau o mulţime de companii care aveau proceduri foarte formalizate pentru acest tip de planificare.Desigur, puţine dintre ele se puteau bucura de avantajele acestor proceduri, care ar putea fi rezumate după cum urmează:

o Coordonarea activităţilor diferitelor persoane ale căror acţiuni sunt, în timp, corelate;

o Identificarea evoluţiilor aşteptate;

o Pregătirea pentru întâmpinarea diferitelor schimbări, atunci când se produc;

o Minimizarea reacţiilor iraţionale la situaţiile neaşteptate;

o Îmbunătăţirea comunicării între conducătorii executivi;

o Minimizarea conflictelor dintre oameni, conflicte care ar duce la subordonarea scopurilor companiei în raport cu cele individuale.

De fapt, multe companii au multe însemne ale unor sisteme sofisticate de planificare de marketing, dar se confruntă cu tot atât de multe disfuncţionalităţi ca şi companiile care au doar sisteme de prognoză şi bugete.

1.2. Probleme operaţionale ce rezultă ca urmare a abordării pe bază de prognoză şi buget

Mai jos sunt redate problemele de operare cel mai frecvent menţionate, care rezultă din recurgerea la metodele tradiţionale de prognoze şi bugete pentru vânzări, în

Bibliografie

1. Mc Donald, Malcom, Marketing strategic, Editura Codecs, Bucureşti, 1998

2. Mc Donald, Malcom, Marketing Plans,

3. Florescu, C., Marketing, Editura Independenţa Economică, Brăila, 1997

4. Foltean, Florin, Cercetări de marketing, Editura Mirton, Timişoara, 2000

5. Kotler, Philip, Managementul Marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1997

6. Kotler, Ph., Armstrong, G., Saunders, J., Wong, V., Principiile Marketingului, Editura Teora, Bucureşti, 1998

Preview document

Cercetare de marketing - Pagina 1
Cercetare de marketing - Pagina 2
Cercetare de marketing - Pagina 3
Cercetare de marketing - Pagina 4
Cercetare de marketing - Pagina 5
Cercetare de marketing - Pagina 6
Cercetare de marketing - Pagina 7
Cercetare de marketing - Pagina 8
Cercetare de marketing - Pagina 9
Cercetare de marketing - Pagina 10
Cercetare de marketing - Pagina 11
Cercetare de marketing - Pagina 12
Cercetare de marketing - Pagina 13
Cercetare de marketing - Pagina 14
Cercetare de marketing - Pagina 15
Cercetare de marketing - Pagina 16
Cercetare de marketing - Pagina 17
Cercetare de marketing - Pagina 18
Cercetare de marketing - Pagina 19
Cercetare de marketing - Pagina 20
Cercetare de marketing - Pagina 21
Cercetare de marketing - Pagina 22
Cercetare de marketing - Pagina 23
Cercetare de marketing - Pagina 24
Cercetare de marketing - Pagina 25
Cercetare de marketing - Pagina 26
Cercetare de marketing - Pagina 27
Cercetare de marketing - Pagina 28
Cercetare de marketing - Pagina 29
Cercetare de marketing - Pagina 30
Cercetare de marketing - Pagina 31
Cercetare de marketing - Pagina 32
Cercetare de marketing - Pagina 33
Cercetare de marketing - Pagina 34
Cercetare de marketing - Pagina 35
Cercetare de marketing - Pagina 36
Cercetare de marketing - Pagina 37
Cercetare de marketing - Pagina 38
Cercetare de marketing - Pagina 39
Cercetare de marketing - Pagina 40
Cercetare de marketing - Pagina 41
Cercetare de marketing - Pagina 42
Cercetare de marketing - Pagina 43
Cercetare de marketing - Pagina 44
Cercetare de marketing - Pagina 45
Cercetare de marketing - Pagina 46
Cercetare de marketing - Pagina 47
Cercetare de marketing - Pagina 48
Cercetare de marketing - Pagina 49
Cercetare de marketing - Pagina 50
Cercetare de marketing - Pagina 51
Cercetare de marketing - Pagina 52
Cercetare de marketing - Pagina 53
Cercetare de marketing - Pagina 54
Cercetare de marketing - Pagina 55
Cercetare de marketing - Pagina 56
Cercetare de marketing - Pagina 57
Cercetare de marketing - Pagina 58
Cercetare de marketing - Pagina 59
Cercetare de marketing - Pagina 60
Cercetare de marketing - Pagina 61
Cercetare de marketing - Pagina 62
Cercetare de marketing - Pagina 63
Cercetare de marketing - Pagina 64
Cercetare de marketing - Pagina 65
Cercetare de marketing - Pagina 66
Cercetare de marketing - Pagina 67

Conținut arhivă zip

  • CAPITOLUL I.doc
  • CAPITOLUL II.doc
  • CAPITOLUL III.doc
  • CAPITOLUL IV.doc
  • carmen.pract.doc
  • CHESTIONAR.doc
  • CUPRINS carmen.doc

Alții au mai descărcat și

Piața Întreprinderii

1.1. CONŢINUTUL PIEŢEI ÎNTREPRINDERII Piaţa reprezintă mai multe întreprinderi, care îşi asigură vînzarea mărfurilor sau se asociază cu...

Cercetări de Marketing

Introducere Cea mai simplă modalitate de a defini marketingul este să ne gândim la acest cuvânt ca la o totalitate de cunoştinţe despre piaţă, cu...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Modelare și simulare cu aplicații în marketing

CAP. I Problematica modelarii si simularii proceselor economice Apropierea de adevaratele calitati si relatii structurale ale realitatii...

Cercetări de Marketing

CERCETARI DE MARKETING Curs 1 Bogdanel Dragut- Caiet Seminar; Ex: 30 grile din care 5 probleme Teme de studiat 1. Continutul si rolul...

Proiectarea și organizarea cercetărilor de marketing

Cuvânt înainte Una dintre cele mai importante caracteristici ale oricărei organizaţii se referă la numărul enorm al deciziilor cu care zilnic se...

Te-ar putea interesa și

Cercetare de Marketing Privind Perfecționarea Serviciilor de Transport Comercial în Economia Românească

Cuvânt înainte Economiile moderne funcţionează prin intermediul transporturilor. Transporturile participă alături de alte domenii de activitate la...

Conducerea și organizarea activității de cercetare de marketing - SC Petrom SA

INTRODUCERE În condiţiile socio – economice contemporane, orice întreprindere este preocupată de anticiparea evoluţiei vieţii sale şi a mediului...

Cercetare de Marketing Privind Calitatea Serviciilor Prestate în Cadrul Firmei

Introducere Mi-am ales această temă deoarece am dorit să cunosc mai bine firma la care lucrez, respectiv, S.C. Confiden Travel S.R.L., hotel...

Cercetarea Mediului de Marketing. Studiu de Caz - SC Reflon SRL

Introducere Indiferent de domeniul de activitate, piaţa reprezintă pentru o întreprindere elementul de referinţă pentru activităţile pe care le...

Metodele și tehnicile de cercetare în marketing

CAPITOLUL I: REPERE TEORETICE PRIVIND METODELE ȘI TEHNICILE DECERCETARE ÎN MARKETING 1.1. NOȚIUNEA ȘI FUNCȚIILE CERCETĂRII DE MARKETING...

Cercetare de Piață privind Produsele Lactate

Introducere Studiul continuu al pieţei sau marketing-ul a devenit, în ultimele decenii, preocuparea de căpetenie a oricărei firme care vrea să se...

Cercetare de marketing privind consumul de fast-food în rândul studenților din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza (UAIC) din Iași

1. Cercetări de marketing Creșterea rolului marketingului în activitatea economică a firmelor este posibilă numai prin buna fundamentare a...

Metode Utilizate în Cercetarea de Marketing

ARGUMENT Informaţiile reprezintă la ora actuală o marfă cu valoare foarte mare, mai mare chiar decât a unor resurse strategice (aur, uraniu etc.)...

Ai nevoie de altceva?