Extras din document
Caracteristica generală
Fiind conceput ca un producator al vinurilor de
elita in baza tehnologiilor clasice europene, Combinatul „Cricova” a folosit ca fundal pentru ulterioara sa activitate conditiile prospere originale ale galeriilor sale, care se extind pe o lungime mai mare de 60 km - labirinturi cu o microclima unica.
Cercetare cantitativă pe bază de chestionar.
Prin această cercetare am urmărit să obţinem informaţii privind :
Scopul cecrcetării.
Principalul scop al acestei cercetări este de a cunoaşte mai detaliat preferinţele in rindul consumatorilor de vin imbuteliat si fidelitatea acestora fata de marca “Cricova” din Republica Moldova.
Eşantionul si colectarea datelor.
Eşantionul si caracteristicile sale au fost stabilite de către cercetator. Datele referitoare la consumatorii de vin au fost colectate prin metoda cantitativa, prin metoda interviurilor directe. Interviurile fiind realizate in baza chestionarelor elaborate din timp si bine structurate.
Intervievarea.
Datele au fost colectate cantitativ prin metoda interviurilor faţă în faţă, respondenţii fiind selectaţi conform condiţiilor pre-stabilite din eşantion, în funcţie de regiune, vîrstă şi sex. Respondentii au fost informaţi despre scopul proiectului şi modul în care datele colectate vor fi analizate. Interviurile au fost executate în limba materna a respondentului.
Chestionar pentru colectarea datelor cantitative.
1. Consumaţi în mod regulat (nu mai puţin de o dată în lună) vin îmbuteliat?
- Da - Nu
Rezulttele cercetării:
1.Frecvenţa de consum a vinului îmbuteliat. Respondenţii au fost întrebaţi dacă ei consumă vin îmbuteliat. Graficul de mai jos ilustrează faptul că mai mult de o jumătate dintre ei au declarat că consumă vin, aceasta denotă ideia că fiecare a doua persoană din întregul eşantion consumă vin îmbuteliat cu o frecvenţă mai mare decît o dată pe lună.
2. Cele mai vestite mărci şi cei mai cunoscuţi producători de vin autohtoni. Majoritatea persoanelor intervievate – 83%, au indicat Cricova ca primul producător de vin care le vine în minte în mod spontan. Mai puţin de jumătate de respondenţi(43%), au menţionat Mileştii Mici şi un sfert din respondenţi au menţionat Purcari. Printre alţi producători menţionaţi se număra şi Bostovan (12%). Numele altor producători nu au fost incluşi pe grafic, din motiv că ponderile acumulate de ei sunt nesemnificative.
3. Factorii ce influenţează deciziile de cumpărare a vinului îmbuteliat. Majoritatea respondenţilor doresc să rămînă fideli produselor Cricova. Un procent ridicat (71%) din numărul celor intervievaţi consideră că Combinatul de Vinuri “CRICOVA” S.A. oferă produse de calitate la preţuri accesibile, ambalate corespunzător.
4. Preferinţele consumatorilor referitoare la culoarea vinului. Respondenţii au fost întrebaţi despre culoarea vinului pe care îl preferă. Ei au putut să opteze pentru una dintre culorile propuse. Analizînd răspunsurile, s-a observat că vinurile roşii şi cele albe sunt în topul preferinţelor consumatorilor.
5.Tipurile de vin preferate. Fiecare respondent a avut posibilitatea de a alege tipul de vin pe care îl preferă. S-a precizat că vinurile seci sunt cele mai preferate (37%), urmate de cele demidulci(28%). Vinurile demiseci şi cele de desert sunt preferate într-o măsură mai mică, respectiv 19% şi 16%.
6. Preferinţele faţă de vinurile Cricova. Cel mai preferat vin din gama de produse oferită pe piaţă de către Combinatul de Vinuri “CRICOVA” este Cagor, pe care l-au menţionat jumătate din respondenţi (51%).Ceva mai puţin au menţionat Cabernet Savignion (40%), Chardonnay(39%)şi Muscat(33%). Printre alte vinuri preferate au fost menţionate: Aligote (19%), Merlot (17%), Sauvignon Blanc (17%) şi Pinot Gris (10%)
8. Frecventa consumului de vin.
Este relativ înaltă cu aproximativ 56% din respondenţi care beau vin cel puţin o dată în săptămînă, sau chiar mai des. Dar sunt respondenţi care beau o dată în zi sau chiar de cîteva ori pe zi (cca 15% din numărul total de băutori de vinuri – inclus în consumatorii săptămânali).
Rezultatele
Pentru analiza cantitativă au fost realizate 100 de interviuri. Care au fost efectuate în mun. Chişinău pe diferite sectoare (25-Centru, 25-Ciocana, 25-Botanica, 25-Buiucani).
Preferinţe de consum
Nu a fost menţionat vreun anume local ca preferinţă pentru consumul de vinuri. Totuşi, respondenţii mai tineri preferă să asocieze consumul de vin cu situaţiile de “a ieşi undeva”, în timp ce respondenţii mai în vârstă au menţionat în marea lor parte consumului vinului acasă şi în restaurante.
Conținut arhivă zip
- Cercetare de Marketing a Vinurilor Cricova.ppt