Cercetare de marketing - detergenți

Proiect
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 75 în total
Cuvinte : 17283
Mărime: 177.63KB (arhivat)
Publicat de: Remus Iordache
Puncte necesare: 12
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marcel Pop
Facultatea de Stiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor “Babeş Bolyai” Cluj-Napoca

Cuprins

  1. Cuprinsul
  2. 2.Rezumatul
  3. 2.1. Obiectivul principal stabilit pentru marca de detergenti 3
  4. 2.2.Situatia pietei 4
  5. 2.3.Situatia concurentei 5
  6. 3.Introducerea
  7. 3.1. Stabilirea scopului, obiectivelor şi ipotezelor cercetării 6
  8. 3.1.2.Obiectivele centrale ale cercetării 6
  9. 3.1.3.Obiectivele secundare ale cercetării 7
  10. 3.2. Ipotezele cercetării 8
  11. 3.2.1 Ipotezele statistice 8
  12. 4.Metodologia
  13. 4.1. Natura cercetarii si metoda de obtinere a datelor primare 9
  14. 4.2. Elaborarea chestionarului 10
  15. 4.2.1. Ordinea de aranjare a intrebarilor 10
  16. 4.2.2. Tipuri de scale utilizate pentru fiecare intrebare 11
  17. 4.3. Marimea esantionului 11
  18. 4.4. Metoda de esantionare folosita 12
  19. 4.5. Datele de realizare a anchetei si numarul anchetatorilor 12
  20. 4.6. Faza de realizare a cercetarii 13
  21. 4.7. Tipul analizelor realizate 13
  22. 5.Analiza rezultatelor 13
  23. 6.Concluziile 50
  24. 7.Anexele 59
  25. 7.1.Regulamente 59
  26. 7.2. Produsele acoperite de definitia detergenţilor 59
  27. 7.3. Biodegradabilitatea surfactanţilor (folosiţi în detergenţi) 60
  28. 7.4. Exceptări pentru surfactanţii folosiţi ca substanţe active biocide 61
  29. 7.6. Ghid pentru producătorii care plasează detergenţi pe piaţă 61
  30. 7.7.Etichetarea ingredientelor. Ce modificări survin? 62
  31. 7.8. CARE INGREDIENTE TREBUIE ENUMERATE PE ETICHETĂ? 61
  32. 7.9.Ghid pentru etichetarea ingredientelor 63
  33. 7.10. Etichetarea informaţiilor de dozare pentru detergenţii pentru rufe 65
  34. 7.11.Ghid pentru imprimarea pe etichetă a dozării detergenţilor 65
  35. 7.12. Regulamentului referitor la Detergenţi pentru utilizarea în UE în
  36. conformitate cu cerinţele enunţate în Directiva CE 1999/476 din
  37. 10 Iunie 1999 66
  38. 7.13.Obligaţii referitoare la informare 67
  39. 7.14.Ghid pentru listele de ingrediente 68
  40. 7.15. Ghid pentru publicarea listei de ingrediente 69
  41. 7.16.Matricea de dozare 70
  42. 7.17. Exemple de diferenţiere a tipului de ţesătură 70
  43. 7.18.Exemplu de chestionar 71

Extras din proiect

CAPITOLUL 2. REZUMATUL

Obiectivul principal stabilit pentru marca de detergenti a fost de a deveni cea mai puternica marca din segmentul economic al produselor de spalat si curatat. Pentru indeplinirea acestui obiectiv a fost luata decizia de a acoperi intreaga gama de nevoi de spalare si curatare dintr-o gospodarie.Astfel dupa lansarea detergentilor (pentru spalare manuala si pentru spalare cu masina de spalat automata),a detergentului lichid pentru haine, a detergentului lichid pentru vase si a prafului de curatat a fost efectuat un studiu de piata pentru a identifica acele nevoi inca nesatisfacute de un produs sub marca de detergenti din gospodinele intervievate au indicat ca folosesc anumite marci de detergenti.

Studiind detergentii existenti pe piata romaneasca au fost desprinse doua concluzii: pe de o parte calitatea acestora este cu mult sub cea a unui alt produs de spalare si curatare (puterea de spalare a unui detergent este net superioara fata de cea a celui mai prost detergent de pe piata), iar pe de alta parte pretul detergentilor este sub cel al detergentilor din segmentul economic si din strainatatr.Tocmai acest pret mic, in conditiile degradarii nivelului de viata din Romania este factorul care mentine in viata o categorie de produse de o calitate mult inferioara altor agenti de spalare.

Un alt element de sustinere a existentei detergentilor este traditia folosirii acestui produs, adica obiceiul de consum din cadrul gospodariilor romanesti.

Tinand cont de toate acestea, Centrul de Cercetare si Dezvoltare din cadrul Henkel Central and Eastern Europe a fost insarcinat sa dezvolte un detergent de o calitate apropiata detergentilor din strainatate dar la un nivel inferior al costurilor pentru a putea concura preturile detergentilor de pe piata si totodata pentru a asigura un nivel calitativ superior, care sa se apropie de standardul impus de alti detergenti.

Presupunand ca noul produs va urma un ciclu de viata relativ comun, etapa de introducere a beneficiat de o strategie agresiva prin toate variabilele mixului de marketing pentru ca produsul sa avanseze rapid catre etapa de crestere.

Piata este destul de mare (vanzari estimate de circa 16.000.000 de cutii de detergenti), consumatorii nu stiu de existenta produsului, majoritatea cumparatorilor sunt sensibili la pret (datorita veniturilor mici), iar costurile de fabricatie scad pe masura cresterii volumului.

Patrunderea rapida pe piata se bazeaza nu numai pe pretul scazut si pe o promovare puternica, ci si pe folosirea canalelor de distributie existente, canale prin care se difuzeaza toate produsele detergenti.

SITUATIA PIETEI.

Detergentii se adreseaza consumatorilor in cautarea de produse pentru spalat/curatat haine sau rufe.Astfel, piata detergentilor detergentilor care cuprinde in consecinta detergenti pentru spalare la masina automata, detergenti pentru spalare la masina neautomata, detergenti pentru spalare manuala,detergenti pentru spalarea rufelor colorate, detergenti speciali pentru textile delicate si lana si nu in ultimul rand sapunuri de rufe.

Daca pentru detergentii pudra exista o mare varietate de marci, segmentul sapunuri de rufe este foarte slab reprezentat din acest punct de vedere, produsele existente pe piata fiind din categoria “no name” de multe ori de o calitate indoielnica. Totusi, conform unui studiu de piata, 60% din gospodinele romance folosesc detergentii pentru spalare.

Volumul total al vanzarilor de detergenti pentru rufe a fost evaluat in 2002 la aproximativ 67.000 de tone, iar valoarea vanzarilor a fost estimata la aproximativ 110 milioane USD.

Consumul de detergent, aproximat la 3 kg pe cap de locuitor este unul din cele mai scazute din Europa. Segmentand oferta,se remarca o pondere mare a marcilor din sectorul economic, care se adreseaza gospodariilor cu venituri mici, urmate de cele cu preturi medii. Aceste doua categorii insumeaza aproape 65% din piata detergentilor, in timp ce detergentii premium,adresati gospodariilor cu venituri mari inregistreaza performante inferioare (din punct de vedere al vanzarilor).

Ultimii ani s-au caracterizat printr-o aparitie in cascada a noi produse, fie prin penetrarea pietei de catre noi firme,fie prin introducerea unor marci noi pentru consumatorul roman dar cunoscute pe plan international, sau prin largirea gamelor existente pe piata.Acest ultim procedeu a fost predominant,marcile cunoscute consumatorilor romani fiind acoperind din ce in ce mai multe produse, din aceeasi familie, dar care se adreseaza unor segmente diferite din piata.

Punctele comune ale detergentilor sunt: calitate buna, sunt accesibile tuturor, se potrivesc perfect nevoilor consumatorului roman, ofera tot ce este necesar unei gospodarii pentru spalare sau curatare.

SITUATIA CONCURENTEI

Dezvoltandu-se de la an la an, piata romaneasca a detergentilor de rufe cunoaste in prezent o concurenta dura, suprematia pe piata fiind disputata de mai multe firme.

Calitatea detergentilor obtinut in mod profesionist este net superioara oricarui produs asemanator obtinut pe plan casnic din toate punctele de vedere, mai ales tinand cont ca este un produs chimic, pentru obtinerea caruia sunt necesare cunostinte de specialitate. Pretul de vanzare va fi apropiat,daca nu chiar mai mic decat totalitatea costurilor obtinerii unui asemenea produs la nivel micro. In concluzie, un detergent de marca se va adresa consumatorilor, aducand acestora un plus de satisfactie fata de vechile produse utilizate, totodata familiarizandu-i cu noile marci.

Dar, in categoria concurentilor directi, pe langa “producatorii” casnici de sapunuri de rufe, intra si firmele care produc si/sau comercializeaza detergenti de rufe. Aceste firme reprezinta de fapt principala amenintare fata de noul produs, fiind capabile sa contracareze sau chiar sa anuleze avantajele detergentilor fata de sapunurile de rufe.Concurentii potentiali ai detergentilor automati sunt detergentii pentru spalare manuala din segmentul “economic”, adica produsele cu preturi sub medie.

Avand forta necesara,numeroase firme (atat financiara, cat si logistica) pot incerca, prin ofensive sustinute, impunerea detergentilor economici in fata sapunului de rufe. De aceea este necesara urmarirea actiunilor celor doua companii pentru a putea contracara la timp orice amenintare.

Preview document

Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 1
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 2
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 3
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 4
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 5
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 6
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 7
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 8
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 9
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 10
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 11
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 12
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 13
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 14
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 15
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 16
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 17
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 18
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 19
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 20
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 21
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 22
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 23
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 24
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 25
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 26
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 27
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 28
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 29
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 30
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 31
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 32
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 33
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 34
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 35
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 36
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 37
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 38
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 39
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 40
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 41
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 42
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 43
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 44
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 45
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 46
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 47
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 48
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 49
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 50
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 51
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 52
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 53
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 54
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 55
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 56
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 57
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 58
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 59
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 60
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 61
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 62
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 63
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 64
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 65
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 66
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 67
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 68
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 69
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 70
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 71
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 72
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 73
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 74
Cercetare de marketing - detergenți - Pagina 75

Conținut arhivă zip

  • Cercetare de Marketing - Detergenti.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetare de marketing - Coca Cola Cherry

Capitolul 1 Prezentarea pietei, a firmei si a produsului 1.1 Coca Cola – prezentarea companiei 1.1.1 Profilul companiei Coca Cola Piata...

Cercetări de marketing - Dacia Logan

CAPITOLUL 1. PIATA AUTO DIN ROMÂNIA 1.1 Introducere Anul 2005 a fost al cincilea an consecutiv de crestere a pietei auto, începând cu 2001....

Cercetarea Imaginii Magazinului Adrian Comservice SRL

INTRODUCERE Cercetarea de marketing reprezintă o activitate formală prin care, cu ajutorul unor concepte, metode şi tehnici de investigare, în mod...

Cercetări de marketing - produsele fast-food

REZUMATUL Obiectivul principal al acestei cercetarii este de a studia atitudinea persoanelor din Cluj-Napoca fata de produsele fast-food, motivele...

Piața detergenților din România

Ipotezele studiului : . majoritatea persoanelor care utilizeaza detergent sunt de sex feminin ; . detergentii preferati sunt cei sub forma de...

Cercetări de marketing - telefonul mobil

Rezumat Cea mai populara marca este Nokia, care este detinuta de 37.3% din cei chestionati, urmatoarea este marca Siemens, detinuta de 14.9%,...

Piața Supermarketurilor din Timișoara

1. Consideratii generale despre supermarketuri 1.1 Piata nationala a supermarketurilor Marile spatii comerciale ne schimba stilul de viata...

Piața pastei de dinți

Piata pastei de dinti a ramas relativ constanta in ultimii ani, iar producatorii nu intrevad cresteri. Consumatorii raman in continuare influentati...

Te-ar putea interesa și

Campania de Promovare a Persil

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să analizeze conceptul strategic de publicitate şi promovare a companiei HENKEL şi în particular al...

Cercetarea preferințelor consumatorilor pentru cafea

INTRODUCERE Marketingul este acea functie a întreprinderii care identifica nevoile si dorintele clientilor, determina pietele care pot fi...

Reoganizarea unei firme de distribuție, implementând managementul pe produs - SC Lamina and Co SRL

CAPITOLUL I INTRODUCERE IN MARKETING 1.2. Evoluţia şi definirea marektingului Viaţa omului ca şi altor vieţuitoare, se bazează pe un schimb...

Managementul Proiectelor

1. PREZENTAREA GENERALA A PROIECTULUI 1.1 OBIECTUL PROIECTULUI(denumire ,prezentare) Obiectul proiectului consta in eleborarea unui plan de...

Plan de Afacere - SC Vopel SRL

PLAN DE AFACERE SECŢIE DE PRODUCŢIE AMBALAJE DIN MASE PLASTICE A. DATE DE IDENTIFICARE A ÎNTREPRINDERII 1. Numele complet al întreprinderii: SC...

Impactul Culturii Asupra Marketingului

CAPITOL 1.Cultura in marketing 1.1 INTRODUCERE.Definirea culturii Interdependenţa economică, accentuarea schimburilor comerciale internaţionale,...

Detergent de Vase Lichid

Analiza pietei detergentilor lichizi de vase Produsul pentru care am ales sa analizam piata este detergentul lichid de vase Fairy al companiei...

Proiect Cercetare de Marketing - Burete de Vase

Firma SC BUREX.SRL este o societate comercială cu capital privat, înfiinţată în 2005 având sediul central în România, în localitatea Iaşi, Str...

Ai nevoie de altceva?