Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua

Proiect
7.6/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 4788
Mărime: 104.04KB (arhivat)
Publicat de: Cecil Gavrilă
Puncte necesare: 11
proiectul a fost prezentat in cadrul disciplinei cercetari de marketing, facultatea ASE.

Cuprins

  1. Piata apei minerale in Romania
  2. Stabilirea scopului, obiectivelor, ipotezelor si a variabilelor cercetarii
  3. Definirea populatiei investigate si a unitatii de sondaj
  4. Proiectarea chestionarului
  5. Rezultatele cercetarii-Analiza si interpretarea datelor
  6. Concluzii

Extras din proiect

Capitolul 1

Scurta prezentare a pietei apelor minerale romanesti

Piata apei minerale din Romania este o piata pe care marcile traditionale predomina. Importurile sunt mici, producatorii autohtoni acoperind in cea mai mare parte cererea. Consumatorul roman de apa minerala este receptiv la nou, ca o consecinta observandu-se schimbarea obiceiurilor de consum ale unei parti din ce in ce mai mari a populatiei dinspre apa carbogazoasa inspre cea plata.

In contextul in care tot mai multi consumatori evita apa de la robinet,numarul celor care se indreapta spre folosirea curenta a apei minerale este in continuare in crestere.Datorita dinamicii accentuate si plajei mari de consumatori,aceasta piata detine un foarte mare potential si,in consecinta,prezinta o atentie sporita.

Piata romaneasca a apei minerala este relativ concentrata. Insa, potentialul de crestere, mai ales in conditiile unui consum/cap de locuitor mult mai mic decat cel al statelor europene,poate suscita interesul unor noi firme de a intra pe piata. Desi pare ca au garantia succesului, gratie cererii mari de pe piata, firmele noi se pot lovi de pretentiile ridicate ale consumatorilor de apa minerala.

Standardele de calitate sunt la nivel european,firmele facand eforturi de retehnologizare atat pentru atragerea,cat mai multor consumatori cat si in perspective integrarii europene,cu tot ceea ce decurge de aici in privinta competitiei.In aceste conditii,piata interna de apa minerala se identifica drept o piata in proces de schimbare,cu un foarte mare potential economic.

Conform informatiilor furnizate de catre Claudia Iacobuta,Product Manager Roua Muntilor(marca detinuta de Quadrant),avand ca sursa studiile Canadean,apa minerala detine aproape jumatate din totalul vanzarilor de bauturi nealcoolice.Consumul de apa minerala este in crestere,in special in ultimii 4 ani.In aceasta perioada,rata medie de crestere a pietei a fost de 10% pe an,spune Claudia Iacobuta.

Punctul de maximum al vanzarilor se situeaza,bineinteles,in anotimpul cald.

In contextul cresterii pietei,firmele au trecut la implementarea strategiilor de dezvoltare.Pentru a raspunde trendului ascendant al cererii la apa minerala s-au facut investitii masive.Un exemplu il constituie deschiderea fabricii de la Covasna,la inceputul lui 2004,unde se imbuteliaza marca premium Roua Muntilor.Pentru aceasta fabrica,Quadrant Amroq Beverages a investit 7 milioane de dolari.

De la infiintarea sa,in 1999,Apemin Tusnad a marit capacitatea de productie in fiecare an.In 2004 a achizitionat si a pus in functiune o linie de imbuteliere complet automata ajungand sa produca 60 milioane litri/an.

Pentru ca tehnologie mai buna inseamna viteza,calitate si,drept urmare,vanzari mai mari,firmele romanesti fac eforturi vizibile in aceasta directie.Astfel,in ceea ce priveste apa minerala imbuteliata la sticla, Perla Harghitei SA a realizat in 2004 schimbarea tehnologiei de imbuteliere,implementand cea mai moderna tehnologie germana din domeniu.

1.1 Un nou concept:Aqua Plus

In privinta apei minerale,un nou trend il reprezinta, pe piata din afara aqua plus(adica apa plus vitamine,minerale si energizanti). Pentru romani un asemenea produs este,cu siguranta, o noutate. In Europa,in general in tarile dezvoltate,acest concept incepe sa prinda cheag,pe rationamentul consumatorului de ce sa beau apa chioara,cand pot consuma ceva care imi adduce un plus de elemente utile organismului?,spune Madalin Simion,Brand Manager la Bibco SA.

Previziunile referitoare la aqua plus sunt optimiste.

Consumul de apa minerala din Romania este mai scazut decat in statele UE.Fata de celelalte state ale Europei de Est, stam relativ bine,plasandu-ne pe locul al patrulea,dupa Polonia,Ucraina si Turcia,tari cu populatie mai numeroasa decat Romania,precizeaza Madalin Simion

In ceea ce priveste tipul de apa minerala, Istvan Puskas,director adjunct commercial la Perla Harghitei SA,mentioneaza ca majoritatea consumatorilor de apa minerala din Romania prefera apele minerale carbogazoase,in detrimentul celei plate,contrar obiceiului din majoritatea tarilor UE;dar acest raport se reduce simtitor de la an la an.

Conform studiilor de piata realizate de compania de cercetari MEMRB, procentul apei carbogazoase in totalul cantitatii de apa minerala vanduta a scazut cu fiecare an in favoarea apei plate(de la 83,5% in 2003 la 74% in ianuarie-mai 2005).Desi trendul apei minerale carbogazoase este descrescator,ponderea acestui tip de apa este in continuare destul de ridicata.

Apele traditionale, pe langa faptul ca au o mineralizare medie si peste (total saruri dizolvate peste 1000 mg/l),au fost cunoscute de peste 50 de ani si consumate de populatia Romaniei si inainte de 1989,ceea ce a facut ca aceste generatii de consumatori san u fie foarte receptive la alte tipuri de ape minerale(de exemplu,ape cu mineralizare scazuta,ape plate sau ape minerale cu arome),explica Gyarfas Kurko,director general la Apemin Tusnad.

Studiile MEMRB releva ca apa minerala se vinde cel mai bine la PET.Se observa o crestere a segmentului de apa minerala la PET de 2 litri (care,de altfel,are si cel mai mare procent).Concomitent,apa minerala la PET de 1,5 litri si 2,5 litri pierde teren.La fel si cea ambalata in sticla returnabila de 1 litru.

Preview document

Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 1
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 2
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 3
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 4
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 5
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 6
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 7
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 8
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 9
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 10
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 11
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 12
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 13
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 14
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 15
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 16
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 17
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 18
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 19
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 20
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 21
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 22
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 23
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 24
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 25
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 26
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 27
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 28
Cercetarea comportamentului de achiziție și consum al apei minerale Roua - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Comportamentului de Achizitie si Consum al Apei Minerale Roua.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Marketing - Nokia

1. DEFINIREA PROBLEMEI DE CERCETAT Nokia este liderul mondial în productia de telefoane mobile si furnizarea de retele de telecomunicatii fixe si...

Piața apei minerale în România

Introducere Apa minerală este o apă care conține minerale sau alte substanțe dizolvate, care modifică gustul acesteia sau care îi conferă o...

Cercetare de Piață privind Produsele Lactate

Introducere Studiul continuu al pieţei sau marketing-ul a devenit, în ultimele decenii, preocuparea de căpetenie a oricărei firme care vrea să se...

Comportamentul de achiziție al întreprinderilor de pe piața organizațională

Caracterizarea organizatiei si a pietei pe care este prezenta 1) Prezentarea organizatiei SC TANEX SRL S.C. Tanex SRL este o societate...

Cercetare de marketing Poiana

CAPITOLUL I 1. Definirea problemei de cercetare 1.1. Stabilirea nevoii de cercetare Ciocolata reprezinta categoria în care intră tabletele,...

Proiect Marketing - Carrefour Colentina

1. DEFINIREA SCOPULUI GENERAL AL CERCETARII Scopul cercetarii este aflarea ponderii fecventarii magazinului Carrefour Colentina fata de celelalte...

Studiul pieței - apă minerală

a) Aria pietei Consumul de apa minerala a avut traditie in Romania inca dinainte de anul 1990, evolutia pietei fiind similara cu cea din alte...

Opinii, atitudini și comportamente ale brașovenilor cu privire la consumul de băuturi răcoritoare

Introducere , justificarea problemei Sucul Tymbark a fost lansat in urma cu un an , iar vanzarile la acest produs nu prea au avut success, dar nu...

Ai nevoie de altceva?