Cercetarea Sistemului Bancar

Proiect
10/10 (5 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 18011
Mărime: 752.76KB (arhivat)
Publicat de: George Deaconu
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. 1. Istoricul sistemului bancar din Romania pagina 1
  2. 1.1. O retrospectiva
  3. 2. Sistemul bancar din Romania 1999 – 2005 pagina 3
  4. 2.1. Raport Leu- Euro-Dolar pagina 5
  5. 2.2. Servicii bancare pagina 5
  6. 2.3. Ierahizarea bancilor in perioada 2000 – 2005 pagina 11
  7. 3. Factorii care isi vor pune amprenta asupra sistemului bancara pagina 18
  8. 4. Oferta de servicii pe piata bancara pagina 19
  9. 4.1. Clasamentul bancilor din Romania pagina 20
  10. 5. Cererea pe piata bancara pagina 22
  11. 6. Raport cerere oferta pe piata bancara pagina 24
  12. 7. Tendinte si previziune pe 2006 pagina 25
  13. 7.1. Concentrare pe marketing pagina 28
  14. 7.2. Tendinte pagina 28
  15. 8. Studiu de piata – dobanzi la credite de nevoi personale- 2005 pagina 30
  16. Bibliografie pagina 29

Extras din proiect

La aproape 15 ani de la evenimentele din 1990 sistemul bancar din Romania ramane ca si nivel de dezvoltare cu mult in urma sistemelor bancare din alte tari ale Europei Centrale si de Est. Depozitele bancare constituite in Romania inregistreaza o valoare in jurul a numai 20% din PIB, fata de valori de 40% in Polonia si in jur de 60% in tari precum Cehia sau Slovacia. Situatia este similara si la nivelul creditarii, valoarea creditelor neguvernamentale in Romania reprezentand in jur de 12% din PIB, fata de valori intre 30% si 35% in Polonia, Cehia si Slovacia, si valori apropiate de 100% in Uniunea Europeana.

PREZENTARE EMITENT

Sistemul bancar in Romania

1. Istoricul sistemului bancar din Romania

Sistemul bancar din Romania se afla intr-o continua evolutie si schimbare inca din primele sale momente pana la viitoarea integrare in Uniunea Europeana. Principalul obiectiv al sistemului bancar romanesc este de a crea un sistem modern corespunzator standardelor internationale, care sa contribuie in acelasi timp la dezvoltarea si stabilizarea economiei.

Luand in considerare modelul de organizare al unui sistem bancar, acesta este organizat pe doua nivele si anume : Banca Nationala a Romaniei si bancile comerciale .

Pe parcursul timpului sistemul bancar din Romania a suferit ca schimbari esentiale :

a) Banca Nationala a fost reorganizata si are ca principale functii : emisiunea monera, asigurarea stabilitatii monetare, administrarea rezervelor valutare ale tarii, urmarirea executarii balantei de plati externe, supravegherea activitatilor bancare. Pentru a asura activitatea acestei banci a fost creata Banca Comerciala Romana S.A. care a preluat atributiile comerciale ale Bancii Nationale. Aceasta din urma asigura legatura dintre dimensiunile creditului si volumul masei monetare in circulatie.

b) Au fost transformate conform Hotararii Guvernului in banci comerciale, cu stat propriu de organizare si functionare, Banca Romana de Comert Exterior, Banca Agricola, Banca de Investitii, acestea detinand capital de stat si autohton privat .

c) Au fost infiintate banci cu capital autohton si strain precum si sucursale ale unor banci straine. Acestea din urma aveau obligatia de a deschide conturi de corespondent la Banca Nationala a Romaniei si de a-si constitui rezerve minime potrivit reglementarilor date de BNR.

1.1 O retrospectiva

Primele dovezi ce atesta un sistem bancar in Romania intre anii 1786 – 1855 , reprezentand 55 de placi de piatra, gasite intr-o zona de mine aurifere. Aceste mine datau din perioada Daciei Traiane si contin detalii referitoare la contractul privind infiintarea unei institutii bancare .

In epoca moderna , primele incercari de creare a unei banci au avut loc la inceputul secolului al XIX-lea, inca din 1861 cand a fost ridicata problema crearii unei banci nationale de Ion C. Bratianu : " atat timp cat nu vom avea o banca nationala nu vor dispare crizele financiare din tara " . Un prim proiect de lege ce a fost publicat in Monitorul Oficial a fost in februarie 1861 pentru infiintarea unei banci de scont si circulatie, cu un capital de 12 milioane lei vechi dintre care 3 milioane subscris de stat si 9 de particulari. Proiectul nu a fost votat, deoarece, intre timp, Guvernul Manolachi Costachi a demisionat .

O etapa foarte importanta o reprezinta constituirea Casei de Depuneri si Consemnatiuni in anul 1864. Aceasta institutie , a avut un rol foarte important pana la crearea Bancii Nationale a Romaniei in 1880 , intrucat a fost principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite .

La 27 februarie 1880 , Guvernul I .C .Bratianu a depus in Camera proiectul unei banci nationale care trebuia sa ajute economia nationala mai mult ca oricare alta institutie, iar la 17 aprilie 1880 , proiectul a devenit legea prin care se consolidau normele de organizare a Bancii Nationale a Romaniei , care urma sa-si inceapa activitatea la 1 iulie 1880 . Sediul principal al bancii s-a stabilit la Bucuresti , iar sucursale si agentii in principalele au fost infiintate in principalele orase ale tarii si , in special , in fiecare capitala de judet .

Capitalul Bancii s-a stabilit la 30 milioane lei , din care 10 milioane lei sa se depuna de stat si 20 milioane lei de particulari . Principalele functii ale Bancii Nationale erau de a urmari in permanenta a mersului pietei , sa se adapteze la cerintele acesteia , sa asigure respectarea liniei generale de dezvoltare a economiei tarii , sa garanteze existenta disponibilitatilor de fonduri in lei si in moneda straina.

Banca Nationala a Romaniei este cea mai importanta banca infiintata in acea perioada , care , din punct de vedere organizatoric , a fost conceputa dupa modelul Bancii Nationale a Belgiei . Acesta a fost inceputul dezvoltarii unui sistem bancar nou si modern . Infiintarea B.N.R. a creat premisele pentru aparitia si altor banci si pentru dezvoltarea sistemului bancar romanesc .

La 1 ianuarie 1901 , Banca Nationala devine institutie cu caracter privat,statul iesind din asociatie . La sfarsitul secolului al XIX-lea a inceput sa se faca simtita o puternica centralizare a capitalului bancar in Romania . In aceasta perioada , unele case bancare sau asociatii bancare , aparute anterior , dar care in contextul nou nu dispuneau de suficient capital financiar , si-au schimbat statutul juridic sau au fost absorbite de altele .

In perioada primului razboi mondial s-a intensificat activitatea bancara in Romania ca rezultat al neutralitatii Romaniei . In aceasta perioada au aparut oportunitati noi de comert cu toate partile implicate in conflict . Nivelul ridicat al comertului a adus beneficii sistemului bancar .

Treptat , tarile din Europa au inceput sa-si refaca economia , fenomen resimtit si in Romania unde rezultatele s-au regasit si in sistemul bancar . Bancile au atras importante fonduri disponibile de pe piata si - prin intermediul creditelor acordate de Banca Nationala - au reusit sa ramburseze sumele in bani devalorizati .

Preview document

Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 1
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 2
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 3
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 4
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 5
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 6
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 7
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 8
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 9
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 10
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 11
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 12
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 13
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 14
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 15
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 16
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 17
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 18
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 19
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 20
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 21
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 22
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 23
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 24
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 25
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 26
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 27
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 28
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 29
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 30
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 31
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 32
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 33
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 34
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 35
Cercetarea Sistemului Bancar - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Cercetarea Sistemului Bancar.doc

Alții au mai descărcat și

Mixul de Marketing Jacobs Mild

1. OBIECTIVUL: Compania Kraft Foods Romania parte a retelei Kraft Foods International decide lansarea cafelei Jacobs Mild. Printre principalele...

Mixul de Marketing - Howard Johnson Grand Plaza

Introducere Acest proiect îsi propune sa analizeze programul de marketing al lansarii hotelului Howard Johnson Grand Plaza în Bucuresti....

Marketingul Serviciilor

Marketingul serviciilor Politica de produs 1.Continutul politicii de produs: fundamentarea pol.de prod. are la baza continutul procesului de...

Opiniile, atitudinile și comportamentul populației brașovene cu privire la consumul produselor naturiste

CAP I. Introducere Am ales sa realizez aceasta cercetare de marketing cu privire la produsele naturiste in scopul obtinerii a cat mai multe...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Cercetări de Marketing

CERCETARILE DE MARKETING Obiective: definirea cercetarii de marketing; ƒ cunoasterea domeniilor de aplicare ale cercetarilor de marketing;...

Marketing Bancar

1. Fundamentele teoretice ale marketingului bancar 1.1. Conceptul de marketing bancar Termenul de marketing este foarte utilizat si are...

Te-ar putea interesa și

Impactul monedei electronice asupra sistemului bancar din Republica Moldova

INTRODUCERE Procesul de dezvoltare economică și implimentare a noilor tehnologii în Republica Moldova este mereu în continuă creștere, sistemul...

Repere Teoretice Privind Resursele Bancare și Modalitățile de Atragere a Acestora

INTRODUCERE Actualitatea temei. Întreaga activitate a băncii comerciale gravitează în jurul ,,resurselor financiare”, generic denumite ,,bani”....

Relația motivare-performanță în cadrul sistemului bancar

Lista figurilor: Introducere Tema aleasã este denumitã : Relaţia motivare- performanţã în cadrul sistemului bancar. Este cunoscut faptul cã...

Relația dintre Motivația în Muncă și Cultura Organizațională

INTRODUCERE În ultimii ani, societatea românească trece printr-o perioadă caracterizată de o continuă schimbare socială: se schimbă normele...

Impactul Operațiunilor cu Valorile Mobiliare asupra Randamentului Financiar al Băncilor

INTRODUCERE Actualitatea temei de cercetare. Sistemul bancar – este una din cele mai importante structuri ale economiei de piaţă. Băncile,...

General și Particular în Aplicarea Marketingului Financiar Bancar

CAP.1 REFLEXIA IMAGINII UNEI BANCI DIN PUNCT DE VEDERE AL IMPACTULUI ASUPRA POPULATIEI 1.1.Importanta efectuarii unui studiu in randul populatiei...

Analiză Comparativă a Modalităților de Plată Utilizate în România în Cadrul Băncii Raiffeisen

Introducere Utilizarea modalităților de plată și de garantare în cadrul sistemului bancar presupune o temeinică cunoaștere a acestora, astfel...

Marketing Bancar

PARTEA I Marketingul bancar trebuie privit cu mult interes având în vedere evoluţia serviciilor de acest tip, care cunosc în România o evoluţie...

Ai nevoie de altceva?