Cercetări de marketing în managementul firmei

Proiect
10/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 50492
Mărime: 244.18KB (arhivat)
Publicat de: Valentin Maftei
Puncte necesare: 10

Extras din proiect

CONTINUTUL SI LOCUL CERCETÃRILOR DE MARKETING ÎN MANAGEMENTUL FIRMEI

Capitolul 1

CONTINUTUL CERCETÃRILOR DE MARKETING

Situând la baza oricãrei activitãti economice cerintele pietei, respectiv a nevoilor de consum a cãror satisfacere se urmãreste, marketingul este de neconceput fãrã investigarea acestora, fãrã existenta unui flux sistematic de informatii între componentele mediului în care firma activeazã si cele ale structurii organizatorice care au nevoie de astfel de informatii pentru desfãsurarea cu eficientã a activitãtii.

Constituind functia premisã a marketingului, investigarea mediului economico-social a cunoscut o dezvoltare deosebitã fiind consacratã în teoria si practica sa sub numele de cercetãri de marketing. Continutul acestora este definit de concept, functie si sfera (aria) de cuprindere.

1.1. Conceptul si utilitatea cercetãrilor de marketing

Mediul economic cuprinde numeroase firme , mari sau mici aflate în cãutarea succesului. La acesta din urmã contribuie mai multi factori : strategie competitivã, angajati implicati total în munca lor, sisteme informationale corespunzãtoare, implementare pe mãsurã. Ceea ce au comun toate aceste firme, este tocmai faptul cã întreaga lor activitate este orientatã cãtre client si desfãsoarã numeroase activitãti de marketing.

Personalul firmelor se dedicã cunoasterii, servirii si satisfacerii nevoilor consumatorilor de pe piete bine studiate. Fiecare angajat este motivat sã ofere clientilor bunuri si servicii de o calitate si o valoare superioarã.

Marketingul se poate întâlni nu numai la firmele mari din tãrile puternic dezvoltate economic ci, si în interiorul sectorului de afaceri, în marile sau micile organizatii din toate categoriile de state. În sectorul afacerilor,marketingul s-a rãspândit cel mai rapid printre firmele producãtoare de bunuri de consum preambalate , printre firmele producãtoare de bunuri de consum îndelungat si printre firmele producãtoare de echipamente industriale.

În ultimele decenii si firmele prestatoare de servicii de consum au adoptat practicile moderne de marketing. Iar cea mai recentã categorie de întreprinzãtori care si-a manifestat interesul pentru marketing este cea a liber-profesionistilor- avocati, contabili, medici, arhitecti, etc.- care au început sã-si promoveze serviciile si sã practice o politicã de pret agresivã.

În România, chiar si numai intuitiv, multe fime aplicã principii de marketing, folosesc tehnici specifice marketingului sau desfãsoarã activitãti de marketing.

În viziunea marketingului, firma trebuie sã -si orienteze atentia spre mediul extern, sã se înscrie în structurile mediului economico-social , sã-si sincronizeze activitatea cu dinamismul si directiile evolutiilor acestui mediu. În aceastã situatie, nevoia de informatii este din ce în ce mai acutã. Nu întâmplãtor, informatiile sunt astãzi considerate ca fiind o componentã a resurselor întreprinderii, alãturi de resursele umane, financiare si materiale ale acesteia.

Pentru a nu rãmâne un simplu deziderat, optica marketingului trebuie sã se concretizeze într-un ansamblu de activitãti practice care sã conducã, în final, la obtinerea unor produse si servicii corespunzãtoare cerintelor pietei, nevoilor de consum ale indivizilor. Punctul de plecare îl va constitui, în astfel de activitãti, cunoasterea cerintelor care urmeazã a fi satisfãcute , a dimensiunilor si structurii lor, a distributiei acestora în timp si spatiu. Acest proces , de investigare a cerintelor si de identificare a modalitãtilor de satisfacere a acestora este cunoscut sub denumirea de cercetãri de marketing.

Conceptul care stã la baza activitãtii de marketing este acela de nevoie umanã. O nevoie umanã este constientizarea unui sentiment de lipsã. Oamenii au multe nevoi: nevoi fizice, de bazã ( hranã, îmbrãcãminte,cãldurã), nevoi sociale, de apartenentã si afectiune, si nevoi personale, de cunoastere, si de autoexprimare. Ele nu sunt inventate de operatorii de marketing , ci sunt o componentã esentialã a persoanei umane. Când o nevoie nu este satisfãcutã , persoana respectivã va face unul din urmãtoarele douã lucruri: va cãuta un obiect care s-o satisfacã sau va încerca sã diminueze nevoia.

Dorintele reprezintã forma de manifestare a nevoilor umane pe mãsura modelãrii acestora de cãtre cultura si personalitatea individului. Ele nu pot fi desprinse de forma lucrurilor care vor satisface nevoile. Pe mãsurã ce societatea evolueazã, dorintele membrilor sãi cresc în complexitate si, treptat, oamenilor li se prezintã tot mai multe lucruri care le sporesc interesul si dorinta, iar producãtorii încearcã sã ofere produse si servicii tot mai performante. Oamenii au nevoi putine, dar dorinte practic, nelimitate. De aceea, ei doresc sã aleagã acele produse care sã le ofere satisfactia cea mai mare pentru banii cheltuiti. Atunci când sunt dublate de capacitatea de platã- adicã de puterea de cumpãrare- dorintele devin cereri. Consumatorii vãd produsele ca pe niste pachete de avantaje si le aleg pe cele care le oferã cel mai bun pachet pentru banii plãtiti. Potrivit dorintelor si resurselor proprii , oamenii aleg produsul în functie de avantajele oferite si, implicit, de satisfactia pe care le-o aduce.

Toate aceste aspecte reprezintã probleme esentiale pentru firme, ce trebuie cunoscute la momentul când interfereazã cu interesele firmei, dar si ca evolutie în viitor. Deci nevoia de informatii a întreprinderii este satisfãcutã corespunzãtor prin realizarea si valorificarea rezultatelor cercetãrilor de marketing.

Înscriindu-se în sfera activitãtilor specifice de marketing, cercetãrile de marketing pot fi considerate un adevãrat barometru pentru aprecierea gradului de încorporare a marketingului în viata întreprinderilor. De altfel,dupã cum s-a mai arãtat investigarea cerintelor pietei, a nevoilor de consum este înscrisã în fruntea listei cuprinzând functiile generale ale marketingului; iar cercetarea de marketing reprezintã forma concretã de realizare a acestei functii.

Cercetãrile de marketing sunt principalul tip de activitate prin care întreprinderea obtine date specifice nerepetitive necesare sistemului sãu informational de marketing. Pot fi identificate , astfel, cu ajutorul cercetãrilor de marketing , mijloace precise si operative de crestere a eficientei actiunilor de marketing în adaptarea bunurilor si serviciilor la nevoile si dorintele consumatorilor, în promovarea si organizarea distribuirii lor.

Cercetãrile de marketing asigurã legãtura întreprinderii cu piata si un feed-back continuu de informatii privind reactiile cererii fatã de eforturile întreprinderii de a satisface prin produsele si serviciile ei nevoile consumatorilor. cercetãrile de marketing se constituie astfel într-un sistem organizat de comunicatii de la piatã la vânzãtor si producãtor.

Cercetarea de marketing se implicã în procesul de fundamentare a deciziilor firmei. Indiferent de natura si obiectivele acestora, de anvergura si tipul resurselor ce le antreneazã - ele dobândesc un plus de realism în mãsura în care se sprijinã pe rezultatele unei cercetãri de marketing. Informatiile si concluziile oferite de cercetãrile de marketing sunt utile în toate fazele procesului decizional: începând cu evidentierea oportunitãtii si conditiilor adoptãrii deciziei, continuând cu identificarea si compararea alternativelor decizionale si încheind cu urmãrirea efectelor deciziei adoptate.

Cercetarea de marketing trebuie sã asigure managerului firmei o sumã de informatii, concluzii, propuneri care sã-i permitã acestuia fundamentarea strategiei firmei pe piatã, identificarea prioritãtilor, amenintãrilor dar si a oportunitãtilor oferite de conjunturã. Astfel creste capacitatea de adaptare a firmei la conditiile si evolutia mediului extern, ceea ce îi va asigura o pozitie stabilã si o eficientã ridicatã. Cheia succesului unei firmei se aflã si în abilitatea acesteia de a limita efectele unei conjuncturi nefavorabile a pietei sau în potentarea activitãtii când piata oferã conditii favorabile. Fãrã informatii rapide, complete si de actualitate toate aceste deziderate nu pot fi atinse.

Firma si mediul sãu extern reprezintã terenul larg asupra cãruia se pot desfãsura cercetãrile de marketing.

Obiectul investigatiei poate fi, deci, extrem de variat. Dar investigatia îsi dobândeste trãsãturile unei cercetãri de marketing nu atât prin natura domeniului sau fenomenului investigat , cât mai ales prin destinatia rezultatelor cercetãrii , respectiv , dacã acestea servesc unei actiuni ( decizii) de marketing.

Preview document

Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 1
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 2
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 3
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 4
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 5
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 6
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 7
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 8
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 9
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 10
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 11
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 12
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 13
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 14
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 15
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 16
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 17
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 18
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 19
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 20
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 21
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 22
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 23
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 24
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 25
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 26
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 27
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 28
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 29
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 30
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 31
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 32
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 33
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 34
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 35
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 36
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 37
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 38
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 39
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 40
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 41
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 42
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 43
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 44
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 45
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 46
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 47
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 48
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 49
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 50
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 51
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 52
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 53
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 54
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 55
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 56
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 57
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 58
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 59
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 60
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 61
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 62
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 63
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 64
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 65
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 66
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 67
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 68
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 69
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 70
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 71
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 72
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 73
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 74
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 75
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 76
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 77
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 78
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 79
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 80
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 81
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 82
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 83
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 84
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 85
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 86
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 87
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 88
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 89
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 90
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 91
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 92
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 93
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 94
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 95
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 96
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 97
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 98
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 99
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 100
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 101
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 102
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 103
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 104
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 105
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 106
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 107
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 108
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 109
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 110
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 111
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 112
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 113
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 114
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 115
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 116
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 117
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 118
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 119
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 120
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 121
Cercetări de marketing în managementul firmei - Pagina 122

Conținut arhivă zip

  • Cercetari de Marketing in Managementul Firmei.doc

Te-ar putea interesa și

Analiza sistemului de management pentru societatea comercială Elcom Internațional SA

A. Prezentarea generala a societatii comerciale : scurt istoric, obiect de activitate, capital social. Elcom International este o societate pe...

Cercetare de Piață privind Produsele Lactate

Introducere Studiul continuu al pieţei sau marketing-ul a devenit, în ultimele decenii, preocuparea de căpetenie a oricărei firme care vrea să se...

Managementul Firmei

Capitolul 1 Elemente teoretico-metodologice privind strategia firmei 1.1. CONCEPTUL DE STRATEGIE Organizatiile contemporane, indiferent de...

Managementul Firmei

De-a lungul timpului, strategia organizatiilor in general si firmelor in special, a fost abordata diferit datorita schimbarii conceptiilor....

Marketing - Uleiul pentru masaj

Capitolul1. Analiza pieței SC TIP SMART SRL Despre noi Echipa noastră reprezintă departamentul de marketing din cadrul societății comerciale...

Marketing-ul mărțișoarelor

1. Care sunt elementele specifice ale mediului de marketing? Firma ChocoMania, cunoscută prin calitatea superioară a produselor sale şi prin...

Sinteză cercetări de marketing

I. Cercetarea de marketing si aria sa 1. Definitia cercetarii de marketing Conform Comitetului de Definitii al Asociatiei Americane de...

Marketingul Competitiv în Sectorul Serviciilor

MARKETINGUL COMPETITIV IN SECTORUL SERVICIILOR CAP. I BUNURI MATERIALE SI SERVICII  analiza comparative Dupa cum se cunoaste, marketingul ca...

Ai nevoie de altceva?