Coca Cola

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8283
Mărime: 153.34KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Macovei
Puncte necesare: 6
Facultatea de Management

Extras din proiect

Scurt istoric Coca-Cola

Coca-Cola este o bautura racoritoare americana facute din frunze de coca decocainizate. Numele provine de la doua din ingredientele: frunzele de coca si boabele de cola. Aroma distinctiva de cola provine in principal din amestecul de zahar, ulei de portocala, ulei de lamaie si vanilie, restul ingredientelor avand doar contributii minore. Firma producatoare, Coca-Cola Co., este cel mai mare consumator de extract natural de vanilie din lume.

Succesul unora dintre cele mai puternice companii la nivel mondial se datoreaza in primul rand brandurilor puternice create de acestea. De fapt in acest moment, valoarea acestora este data de brandul in sine si nu de activele companiei. Probabil ca dintre toate brandurile existente, bautura racoritoare Coca-Cola este cel mai indicat in exemplificarea notiunii de "brand".

Prima reţetă Coca-Cola a fost inventată în 1885 în Columbus, Georgia, de către John Pemberton, iniţial ca un cocawine (un amestect între extractul de coca şi vin) numit Pemberton’s French Wine Coca.

Inspiraţia i-a venit de la succesul formidabil al cocawine-ului creat de europeanul Angelo Mariani, Vin Mariani. S-a vehiculat ideea că produsul creat de Pemberton ar fi avut culoarea verde, asemeni celorlalte cocawine-uri de pe piaţă. Nimic mai fals, culoarea maro închis ascundea cu mult mai bine impurităţile produse de siropul de caramel. Ceea ce a creat Pemberton era o băutură, fără alcool, dar conţinând cafeină şi cocaină (Stepan Company, firma care prepară acest ingredient pentru Coca-Cola, este unica autorizată de guvernul SUA să poată importa plante de coca n.r.).

Vă vine sau nu să credeţi, Coca- Cola a fost comercializată pe rafturile Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia, la 8 mai 1886. A fost vândută iniţial ca un medicament brevetat, la preţul de cinci cenţi. Pemberton a susţinut că băutura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dependenţa de morfină, dispepsia, neurastenia, durerile de cap şi impotenţa.

De altfel, Pemberton este și autorul primei reclame la Coca-Cola, pe care a publicat-o la 29 mai în acelaşi an, în “Atlanta Journal”. În primele opt luni doar nouă băuturi au fost vândute zilnic. Azi ni se pare aproape imposibil să nu asociem produsul Coca-Cola cu reclama sa. Pe lângă logo-ul caracteristic, Coca-Cola a avut parte de la început de persoane care au însufleţit brandul.

Prima, dintr-o lungă listă, este actriţa Hilda Clark, care apare chiar în prima reclamă (1886), dar şi în primul calendar Coca-Cola din 1900. Moş Crăciun, aşa cum îl ştim azi, un bătrân cu barba lungă şi îmbrăcat într-un costum roşu, este o invenţie a Coca-Cola din anii ’20 –’30 şi face parte din campaniile de marketing ale companiei. În 1928, la Olimpiada de la Amsterdam, Coca-Cola devine primul sponsor comercial din istoria acestei competiţii.

Dacă aveţi impresia că la începuturi exista o singură firmă care producea Coca-Cola, vă înşelaţi. În 1888 existau pe piaţă trei versiuni de Coca-Cola, fabricate de tot atâtea firme. Cea mai profitabilă era a lui Asa Griggs Candler, care a preluat compania lui Pemberton în 1887 şi a încorporat-o în 1888 în Coca-Cola Company.

Până prin 1910, Candler se vede nevoit să tot cumpere companii cu nume similar şi cu reţete aproximative pentru a asigura companiei sale drepturile exclusive asupra băuturii. Ceea ce a pierdut din vedere managerul american este îmbutelierea.

Dacă nu ştiaţi, la început, Coca-Cola se vindea la pahar, cum lesne se poate vedea şi în reclamele mai vechi. Coca-Cola a fost vândută în sticle pentru prima dată la 12 martie 1894, când Joseph A. Biedenharn din Vicksburg, Mississippi, proprietarul Biedenharn Candy Company, a îmbuteliat în premieră produsul finit. Sticla verde tip Hutchinson a companiei Biedenharn Candy a fost folosită pentru îmbutelierea Coca-Cola între anii 1894 şi 1900, de aici şi mitul culorii verzi a produsului.

La inventarea Coca Cola nimeni n-ar fi putut preconiza evolutia spectaculoasa a acesteia. La 11 decenii de la lansarea companiei, Coca Cola este cea mai cunoscuta marca de bauturi carbogazoase si cel mai valoros brand. Dincolo de gustul unic care a cucerit toate continentele, Coca Cola a atras datorita amestecului dintre clasic si modern. Nevoita sa tina pasul cu schimbarile vremii, imaginea Coca Cola s-a reinventat ori de cate ori a fost nevoie dar a ramas fidela mesajului si ideii transmise: Coca Cola uneste pe toti! Proiectul incearca sa surprinda evolutia companiei si factorii care au contribuit la acest lucru.

Compania Coca Cola isi gaseste inceputurile in anul 1886, ajungand repede producatorul celei mai bine vandute racoritoare din SUA, si apoi din lume, astazi existand pe piata in peste 200 de tari. Chiar daca la sfarsitul secolului XIX nu erau dezvoltate inca metodele de promovare asa cum le cunoastem azi, compania a inceput sa investeasca in promovare iar rezultatele nu au intarziat sa apara.

Brandul are aceeasi identitate azi ca si acum 100 de ani: cea mai racoritoare bautura din lume, prima care iti vine in minte cand nu stii ce sa comanzi daca ti-e sete. Aceasta o spune si sloganul utilizat: "The pause that refreshes". Promovarea lui in ziua de azi este destul de mica tinand cont de dimensiunea brandului, aparand doar la lansarea unor bauturi noi (de exemplu, Cola Zero) si in preajma sarbatorilor de Craciun. Coca-Cola este creditata cu inventia imaginii moderne a lui Mos Craciun care este vazut ca un batran purtand haine colorate in rosu si alb. Compania a inceput sa promoveze aceasta imagine inca din 1930.

Preview document

Coca Cola - Pagina 1
Coca Cola - Pagina 2
Coca Cola - Pagina 3
Coca Cola - Pagina 4
Coca Cola - Pagina 5
Coca Cola - Pagina 6
Coca Cola - Pagina 7
Coca Cola - Pagina 8
Coca Cola - Pagina 9
Coca Cola - Pagina 10
Coca Cola - Pagina 11
Coca Cola - Pagina 12
Coca Cola - Pagina 13
Coca Cola - Pagina 14
Coca Cola - Pagina 15
Coca Cola - Pagina 16
Coca Cola - Pagina 17
Coca Cola - Pagina 18
Coca Cola - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Coca Cola.docx

Te-ar putea interesa și

Politică de distribuție a Coca Cola HBC SRL

Coca Cola a reusit sa-si faca simtita prezenta pe piata internationala printr-o serie de promovari masive ale bauturilor racoritoare carbogazoase;...

Adaptarea societăților transnaționale la specificul cultural al mediului de afaceri din România

INTRODUCERE Asistăm, în ultima vreme, la o dezvoltare şi transformare fără precedent a lumii în care trăim. Aproape totul se schimbă, se...

Publicitatea Online

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze şi să compare mediul on-line şi mediul offline din puncte de vedere al avantajelor şi...

Politica promoțională a firmei Coca Cola

INTRODUCERE Această lucrare a fost realizată cu scopul de a analiza componenţa promoțională a mixului de marketing din cadrul companiei Coca-Cola....

Cercetare de marketing - Coca Cola Cherry

Capitolul 1 Prezentarea pietei, a firmei si a produsului 1.1 Coca Cola – prezentarea companiei 1.1.1 Profilul companiei Coca Cola Piata...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Aspecte ale publicitatii, ale comunicării și ale promovării în cadrul companiei Coca-Cola

ARGUMENT Coca-Cola este astăzi, indiscutabil, un adevărat mit al mărcilor, un simbol al mondializării și al societății de consum. Băutura și...

Linii de îmbuteliere Coca Cola

1.1. Coca-Cola, o marca americana, dar imbuteliata de greci Unul dintre cele mai valoroase branduri din lume, Coca-Cola, este prezent pe piata...

Ai nevoie de altceva?