Coca Cola - marketing

Proiect
9.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 89 în total
Cuvinte : 34592
Mărime: 393.15KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela B.
Puncte necesare: 11

Cuprins

  1. Istoria Coca-Cola de la 1886 pana in prezent 2
  2. In drum spre mileniul III 9
  3. Istoria sticlei 10
  4. Istoria Coca-Cola 11
  5. Informatii privind Orasul/Statul 14
  6. „Coke” inscriptionat pe sticla 15
  7. Procesul de fabricatie 17
  8. Promotii 19
  9. Te-a prins setea de film? Coca-Cola te premiaza 19
  10. Bucura-te de cadouri magice 23
  11. Coke Live Festival 2007 28
  12. Noua Fanta Pink Grapefruit iti aduce un strop de Thailanda 29
  13. Aduna-i pe toti in jurul mesei 31
  14. Sete de viata pe Valea Prahovei 33
  15. Alege stilul Coca-Cola light 38
  16. Sander Kleinenberg pe 6 octombrie in Piata Constitutiei 45
  17. Un premiu in fiecare sticla 46
  18. Sete Coca-Cola de viata 52
  19. Esti cautat pentru FIFA World Cup 53
  20. Vorbeste despre muzica 59
  21. Iarna asta e pe placul tau 60
  22. Toti pentru unul, cadouri pentru toti 63
  23. Coca-Cola light 68
  24. Traieste vara in alt ritm 74
  25. Coca-Cola Soundwave Collection 75
  26. Bibliografie 89

Extras din proiect

Istoria Coca-Cola de la 1886 pana in prezent

Coca-Cola este bautura racoritoare care este savurata de sute de milioane de ori pe zi de oameni de pe tot globul. Forma familiara a sticlei de Coca-Cola si sigla, care sunt marci inregistrate, sunt cele mai recunoscute simboluri comerciale din lume.

"Istoria Coca-Cola" este povestea produsului cu cel mai mare succes din istoria comertului si a oamenilor carora li se datoreaza atractia sa unica. Urmatoarele pagini prezinta numai cateva exemple dintre milioanele de reclame si obiecte, care au facut din Coca-Cola un simbol fara varsta al bauturilor racoritoare de calitate.

NASTEREA UNEI IDEI RACORITOARE

Produsul care a dat cel mai cunoscut gust s-a nascut in Atlanta, Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr. John Styth Pemberton, un farmacist local, a produs conform legendei siropul pentru Coca-Cola intr-un vas de arama pe un trepied, in curtea din spatele casei sale. A dus un borcan cu noul produs la farmacia Jacob’s de pe aceeasi strada, unde a fost testat, declarat excelent si pus in vanzare cu cinci centi paharul. In mod intentionat (sau in mod accidental, nu se cunoaste exact), noului sirop i-a fost adaugata apa carbonatata pentru a produce o bautura care a devenit dintr-o data Delicioasa si Racoritoare, o tema ce continua sa se auda astazi oriunde se savureaza Coca-Cola. Considerand ca "cei doi C vor arata bine in reclame" Frank Robinson, partenerul si contabilul doctorului Pemberton, a sugerat numele si a scris cu acest scris unic marca inregistrata "Coca-Cola", ce este acum renumita. Primul anunt publicitar pentru "Coca-Cola", a aparut curand in The Atlanta Journal. Acesta invita cetatenii insetati sa incerce ?noua si populara bautura carbonatata?. Pe copertinele magazinelor au aparut bannere pictate de mana cu sugestia ?Consumati?, ce era adaugata pentru a informa trecatorii ca noua bautura era racoritoare. In timpul primului an vanzarile au atins, in medie, cifra modesta de noua portii pe zi.

Dr. Pemberton nu si-a dat niciodata seama de potentialul bauturii pe care o crease. Treptat, a vandut parti ale afacerii sale diferitilor parteneri si chiar inainte de moartea sa, in 1888, si-a vandut actiunile ramase lui Asa G. Candler. Domnul Candler, un om de afaceri din Atlanta cu o mare intuitie in materie de afaceri, a continuat sa cumpere drepturi suplimentare si a obtinut controlul in totalitate al afacerii.

ERA CANDLER

La data de 1 mai 1889, Asa Candler a publicat o reclama de o pagina in The Atlanta Journal si si-a declarat firma sa (firma de vanzari en-gros si en-detail) ca "singura proprietara a Coca-Cola” Delicios. Racoritor. Antrenant. Tonic". Titlul exclusiv de proprietate, pe care domnul Candler l-a obtinut in 1891, a costat in total 2.300$.

Pana in anul 1892, flerul de comerciant al domnului Candler a impulsionat vanzarea de sirop Coca-Cola, facand-o sa sporeasca de aproape zece ori. Curand dupa aceasta si-a lichidat farmacia "Jacobs" si si-a indreptat intreaga atentie spre bauturi racoritoare. Impreuna cu fratele sau John S. Candler, cu Frank Robinson, fostul partener al lui John Pemberton, si cu alti doi asociati, domnul Candler a format in Georgia o corporatie cu numele de The Coca-Cola Company. Capitalul initial a fost de 100.000$.

Marca inregistrata "Coca-Cola", folosita pe piata din anul 1886, a fost inregistrata la Biroul de Inventii al Statelor Unite la data de 31 ianuarie 1893 (inregistrarea a fost reinoita periodic).

Crezand cu fermitate in publicitate, domnul Candler a dezvoltat eforturile depuse de doctorul Pemberton in domeniul marketing-ului, distribuind mii de cupoane pentru o sticla de Coca-Cola gratuita. A promovat continuu produsul, distribuind suveniruri, calendare, evantaie, ceasuri, urne si multe altele, toate cu marca inregistrata Coca-Cola.

Afacerea a continuat sa se dezvolte si in anul 1894 s-a deschis in Dallas (Texas), prima fabrica de producere a siropului din afara orasului Atlanta. Altele s-au deschis la Chicago (Illinois) si la Los Angeles (California), in anul urmator.

In 1895, la trei ani dupa infiintarea Companiei Coca-Cola, domnul Candler a anuntat in raportul sau anual catre actionari: "Coca-Cola se bea acum in fiecare stat si teritoriu din Statele Unite".

Pe masura ce a crescut cererea de Coca-Cola, The Coca-Cola Company, si-a dezvoltat rapid capacitatea de productie. O cladire noua, ridicata in 1898 pe Edgewood Avenue la College Street (care mai tarziu a devenit Coca-Cola Place), a fost primul sediu dedicat exclusiv productiei de sirop si conducerii afacerii. Domnul Candler a salutat noua structura cu trei etaje si a declarat-o ?suficienta pentru toate necesitatile noastre de acum incolo?. Ea a devenit insa neincapatoare dupa numai un deceniu.

INCEPE IMBUTELIEREA

In timp ce eforturile domnului Candler se indreptau spre impulsionarea vanzarilor la pahar, se dezvolta un nou concept care urma sa raspandeasca savurarea bauturii Coca-Cola in intreaga lume.

In 1894, in Vicksburg, Mississippi, Joseph A. Biedenharn a fost atat de impresionat de cererea crescanda pentru Coca-Cola pe care o vindea la pahar, incat a instalat o masinarie de imbuteliat in spatele magazinului sau si a inceput sa vanda navete de Coca-Cola plantatiilor si fabricilor de cherestea de-a lungul raului Mississippi. El a fost primul imbuteliator de Coca-Cola.

Imbutelierea pe scara larga a fost posibila in 1899, cand Benjamin F. Thomas si Joseph B. Whitehead din Chattanoga (Tennessee), au obtinut de la domnul Candler drepturile exclusive de a imbutelia si vinde Coca-Cola in Statele Unite. Cu contractul in mana s-au alaturat lui John T. Lupton, tot din Chattanoga, si au inceput sa dezvolte ceea ce acum a ajuns sa fie sistemul de imbuteliat Coca-Cola din intreaga lume.

Prima fabrica de imbuteliat dupa incheierea noului contract, a fost deschisa in Chattanoga in 1899 si a doua in Atlanta, in anul urmator. Realizand atunci ca nu puteau obtine suficient capital pentru a construi fabrici de imbuteliat in intreaga tara, domnii Thomas, Whitehead si Lupton au decis sa caute capital strain. Au semnat contracte cu persoane competente, pentru a realiza fabrici de imbuteliat Coca-Cola in anumite zone geografice.

In urmatorii 20 de ani, numarul de fabrici a crescut de la doua la peste 1000, 95 la suta dintre ele fiind in proprietatea localnicilor si cu angajati ai acestora. Odata cu dezvoltarea afacerii, realizarea unui echipament de imbuteliat de mare viteza si a unor mijloace de transport tot mai eficiente au permis imbuteliatorilor sa serveasca mai multi clienti, cu un numar mai mare de produse. Astazi sistemul de imbuteliere Coca-Cola constituie reteaua cea mai mare si mai raspandita de productie si distributie din lume.

Protejarea unui nume valoros

Imbuteliatorii de Coca-Cola de la inceputul acestui secol au avut partea lor de dificultati. Cele mai serioase dintre acestea au fost legate de protejarea produsului si a ambalajului de imitatori.

Reclama facuta din vreme a avertizat cu privire la pericolul popularitatii. ?Cereti originalul? si ?Nu acceptati surogate?, aminteau consumatorilor ca trebuie sa fie multumiti numai cu produsul original.

Lupta fara sfarsit impotriva substituirii a constituit forta principala ce s-a aflat in spatele evolutiei sticlei contur de Coca-Cola. Pana in 1915 s-au folosit o mare varietate de ambalaje dar, pe masura ce s-a intensificat competitia, au aparut tot mai multe imitatii.

Coca-Cola merita un ambalaj distinct si, in 1916, imbuteliatorii au aprobat sticla unica, specifica, proiectata de Root Glass Company of Terre Haute, Indiana.

Forma sticlei contur, ce ne este acum familiara, a fost inregistrata ca marca de catre Biroul de Inventii al Statelor Unite in 1977, o onoare ce se acorda numai unui numar restrans de ambalaje. Sticla s-a alaturat astfel marcilor inregistrate "Coca-Cola", inregistrata in 1893, si "Coke", inregistrata in 1945.

Preview document

Coca Cola - marketing - Pagina 1
Coca Cola - marketing - Pagina 2
Coca Cola - marketing - Pagina 3
Coca Cola - marketing - Pagina 4
Coca Cola - marketing - Pagina 5
Coca Cola - marketing - Pagina 6
Coca Cola - marketing - Pagina 7
Coca Cola - marketing - Pagina 8
Coca Cola - marketing - Pagina 9
Coca Cola - marketing - Pagina 10
Coca Cola - marketing - Pagina 11
Coca Cola - marketing - Pagina 12
Coca Cola - marketing - Pagina 13
Coca Cola - marketing - Pagina 14
Coca Cola - marketing - Pagina 15
Coca Cola - marketing - Pagina 16
Coca Cola - marketing - Pagina 17
Coca Cola - marketing - Pagina 18
Coca Cola - marketing - Pagina 19
Coca Cola - marketing - Pagina 20
Coca Cola - marketing - Pagina 21
Coca Cola - marketing - Pagina 22
Coca Cola - marketing - Pagina 23
Coca Cola - marketing - Pagina 24
Coca Cola - marketing - Pagina 25
Coca Cola - marketing - Pagina 26
Coca Cola - marketing - Pagina 27
Coca Cola - marketing - Pagina 28
Coca Cola - marketing - Pagina 29
Coca Cola - marketing - Pagina 30
Coca Cola - marketing - Pagina 31
Coca Cola - marketing - Pagina 32
Coca Cola - marketing - Pagina 33
Coca Cola - marketing - Pagina 34
Coca Cola - marketing - Pagina 35
Coca Cola - marketing - Pagina 36
Coca Cola - marketing - Pagina 37
Coca Cola - marketing - Pagina 38
Coca Cola - marketing - Pagina 39
Coca Cola - marketing - Pagina 40
Coca Cola - marketing - Pagina 41
Coca Cola - marketing - Pagina 42
Coca Cola - marketing - Pagina 43
Coca Cola - marketing - Pagina 44
Coca Cola - marketing - Pagina 45
Coca Cola - marketing - Pagina 46
Coca Cola - marketing - Pagina 47
Coca Cola - marketing - Pagina 48
Coca Cola - marketing - Pagina 49
Coca Cola - marketing - Pagina 50
Coca Cola - marketing - Pagina 51
Coca Cola - marketing - Pagina 52
Coca Cola - marketing - Pagina 53
Coca Cola - marketing - Pagina 54
Coca Cola - marketing - Pagina 55
Coca Cola - marketing - Pagina 56
Coca Cola - marketing - Pagina 57
Coca Cola - marketing - Pagina 58
Coca Cola - marketing - Pagina 59
Coca Cola - marketing - Pagina 60
Coca Cola - marketing - Pagina 61
Coca Cola - marketing - Pagina 62
Coca Cola - marketing - Pagina 63
Coca Cola - marketing - Pagina 64
Coca Cola - marketing - Pagina 65
Coca Cola - marketing - Pagina 66
Coca Cola - marketing - Pagina 67
Coca Cola - marketing - Pagina 68
Coca Cola - marketing - Pagina 69
Coca Cola - marketing - Pagina 70
Coca Cola - marketing - Pagina 71
Coca Cola - marketing - Pagina 72
Coca Cola - marketing - Pagina 73
Coca Cola - marketing - Pagina 74
Coca Cola - marketing - Pagina 75
Coca Cola - marketing - Pagina 76
Coca Cola - marketing - Pagina 77
Coca Cola - marketing - Pagina 78
Coca Cola - marketing - Pagina 79
Coca Cola - marketing - Pagina 80
Coca Cola - marketing - Pagina 81
Coca Cola - marketing - Pagina 82
Coca Cola - marketing - Pagina 83
Coca Cola - marketing - Pagina 84
Coca Cola - marketing - Pagina 85
Coca Cola - marketing - Pagina 86
Coca Cola - marketing - Pagina 87
Coca Cola - marketing - Pagina 88
Coca Cola - marketing - Pagina 89

Conținut arhivă zip

  • Coca Cola - Marketing.doc

Alții au mai descărcat și

Coca Cola Company

COCA-COLA 1. Prezentarea societatii Coca -Cola 1.1.Scurt istoric Coca-Cola Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a născut în...

Coca Cola

Introducere Coca cola a reuşit să-şi facă simţită prezenţa pe piaţa internaţională printr-o serie de promovări masive ale băuturilor răcoritoare...

Proiect marketing - Coca-Cola, mai mult decât o băutură

INTRODUCERE Cine şi-ar fi închipuit în 1886 ca o nouă băutură carbogazoasă de dozator va deveni, în cursul următoarelor 12 decenii, cea mai...

Mixul de Marketing Coca-Cola

1.DESCRIEREA PIETEI PRODUSULUI Produsul care a dat lumii gustul cel mai cunoscut s-a născut în Atlanta, statul Georgia, la data de 8 mai 1886. Dr....

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Evluarea eficienței comunicării de marketing a societății Coca - Cola HBC România

În cadrul acestei lucrări am evidențiat aspectele teoretice cu privire la comunicarea de marketing și metodele utilizate în procesul comunicării,...

Strategie de marketing online a organizației Coca-Cola

INTRODUCERE În contextul de actualitate internetul se află la bază oricărei activități indiferent de natura acesteia, profesională sau personală,...

Comunicarea de Marketing și Promovarea la Compania Coca-Cola

INTRODUCERE „Nevoia de comunicare reprezintă un element definitoriu pentru orice relaţie interumană. În prezent, multitudinea de canale şi de...

Strategii de marketing-vânzări în Cadrul Companiei Coca-Cola

INTRODUCERE În actualul peisaj economico-social din ţara noastră -marcat de instalarea treptată a mecanismului unei pieţe libere, de afirmare de...

Comunicarea Integrată de Marketing în Lansarea Produsului Coca-Cola Zer0

Introducere Comunicarea integrată de marketing este un concept care se necesita să apără în condiţiile în care există atâtea mărci care comunică...

Strategia de marketing la Coca Cola

1. CONCEPTUL DE MARKETING 1.1. Definiţia conceptului de marketing Apariţia marketingului şi larga lui promovare în activitatea practică trebuie...

Marketing mistakes - Coca Cola

HISTORICAL BACKGROUND OF COCA-COLA COCA-COLA was invented by a pharmacist, John Styth Pemberton, settled in Atlanta after the Civil War and...

Cercetare de marketing privind produsul Coca-Cola al societății comerciale HBC Coca-Cola România SRL

1. Prezentarea firmei S.C. Coca-Cola HBC România S.R.L. a. Denumire și scurt istoric Compania Coca-Cola HBC România, membră a Grupului Coca-Cola...

Ai nevoie de altceva?