Comert Exterior

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Comert Exterior.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Bobalca

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Marketing, Comert

Cuprins

1. Import – export. Definitii
2. Caracteristicile exportului
3. Avantajele si dezavantajele exportului:
3.1. Avantaje
3.2. Dezavantaje
4. Exemple de firme

Extras din document

1.Import- export. Definitii

Exportul reprezinta modul cel mai simplu de patrundere pe pietele straine. EI presupune vanzarea pe pietele straine a unor produse realizate in tara. O firma are la dispozitie doua modalitati de realizare a activitatilor sale de export:

- vanzarea produselor printr-un intermediar din tara, modalitate numita export indirect;

- vanzarea produselor printr-un intermediar din strainatate, modalitate denumita export direct.

Definitia importului:

Operatiune comerciala de cumparare din strainatate a unor bunuri materiale si/sau servicii contra unei cantitati de moneda convenita, implicand trecerea de catre acestea a frontierei vamale a importatorului.

Importul poate fi:

- direct sau indirect;

- de bunuri materiale si/sau de servicii;

- propriu-zis sau de completare;

- temporar sau permanent;

- cu plata imediata sau cu plata amanata.

Definitia exportului:

Operatiune comerciala de vanzare a unor bunuri materiale si/sau servicii catre persoane fizice sau juridice dintr-o alta tara in schimbul unei sume dintr-o valuta convenita. Cuprinde exportul de marfuri (bunuri corporale, stabile) si exportul invizibil (de servicii).Exportul poate fi si de capital, reprezentand investitii directe si plasarea de titluri de valoare in alte tari.

Formele traditionale de comert exterior sunt:

a) importul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care se cumpara marfuri din alte tari si se aduc in tara pentru consumul productiv si neproductiv; intr-un sens mai larg, in cadrul importului se include si asa-numitul import invizibil, adica serviciile procurate de o anumita tara din alte tari in domeniile transporturilor, asigurarilor, creditului, turismului, licentelor etc.;

b) exportul de marfuri, care reprezinta totalitatea operatiunilor cu caracter comercial prin care o parte din marfurile produse sau prelucrate intr-o tara se vand in alte tari; intr-un sens mai larg, si exportul cuprinde asa-numitul export invizibil.

2. Caracteristicile exportului

Exportul presupune extinderea pietelor, impactul sau pozitiv caracterizandu-se prin:

- reducerea costurilor unitare in productia de masa, prin repartizarea cheltuielilor indirecte pe un numar mai mare de produse ;

- cresterea volumului vanzarilor ;

- prelungirea ciclului de viata al produselor pe alte piete unde se mentine cererea ;

- imbunatatirea calitatii produselor, prin impactul concurential international si prin nivelurile de acceptare pe diferite piete.

Exportul poate fi direct sau indirect.

a) Exportul indirect. Pentru micsorarea riscului actiunilor internationale, producatorul poate alege intermediari din tara sa, care isi asuma responsabilitatea comercializarii produselor in strainatate. In felul acesta, produsele sunt vandute indirect cumparatorului strain. Riscurile asociate cu procesul de export in sine si vanzarea produselor in strainatate este asumat de intermediari. Aceasta solutie poate fi adoptata atunci cand firma nu are experienta internationala, intermediarul fiind acela care cunoaste caracteristicile pietelor straine. 0 data vandut produsul intermediarului, firma pierde controlul distributiei acestuia si a serviciilor postvanzare. Datorita nivelului redus de implicare, exportul indirect este considerat adesea ca un mijloc de "testare" a apelor internationale.

b) Exportul direct. Atunci cand firma contacteaza intermediarii straini pentru a-si vinde produsele sale in strainatate sau infiinteaza filiale proprii de vanzari in alte tari, realizeaza un export direct. Prin urmare, firma vinde direct unui cumparator strain. Aceasta varianta presupune cunostinte speciale de derulare a operatiunilor de export si asigura un control mai mare al firmei asupra retelei de distributie. In situatia in care firma isi deschide o filiala proprie de vanzari in strainatate, ea isi asigura controlul deplin al activitatilor de vanzare in strainatate. Acest fapt este cu adevarat important atunci cand produsele firmei necesita activitati de marketing si vanzari speciale. In acest caz, firma transfera in strainatate nu numai produsul, ci si intregul sau program de marketing, ceea ce poate mari considerabil succesul produsului pe piata. Costurile deschiderii unei filiale de vanzari in strainatate sunt insa mult mai mari decat in cazul vanzarii prin intermediari. De aceea, trebuie evaluate cu multa grija cheltuielile necesare deschiderii unei astfel de filiale in strainatate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert Exterior.doc

Alte informatii

Import - export