Comportamentul consumatorilor - teorie

Proiect
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 7817
Mărime: 36.55KB (arhivat)
Publicat de: Carol Marcu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Iosub Alina Sanda
In aceasta lucrare am analizat toti factorii care au influenta in procesul de cumparare. Si ce criterii au in vedere consumatorii atunci cand achizitioneaza un bun.

Cuprins

  1. Capitolul 1 - Introducere în studiul comportamentului consumatorilor 3
  2. Capitolul 2 - Factorii care influenţează comportamentul consumatorilor 7
  3. 2.1. Nevoile 7
  4. 2.2. Personalitatea 8
  5. 2.3. Factori psihologici 9
  6. 2.4. Influenţele culturii asupra comportamentului consumatorilor 12
  7. 2.5. Clasa socială 13
  8. 2.6. Grupuri de referinţă 13
  9. 2.7 Factorii demografici 15
  10. Capitolul 3- Procesul elaborării deciziei de cumpărare 16
  11. 3.1. Tipuri de comportament în elaborarea deciziilor de cumpărare 16
  12. 3.2. Etapele procesului decizional 18
  13. 3.2.1. Evaluarea alternativelor 20
  14. 3.2.2. Cumpărarea 21
  15. 3.2.3. Evaluarea post-cumparare 22

Extras din proiect

Capitolul 1 - Introducere în studiul comportamentului consumatorilor

Termenul de comportamentul consumatorului se referă la comportamentul pe care consumatorii îl manifestă în cercetarea pentru cumpărare, folosire, evaluare şi părăsire a produselor şi serviciilor de la care ei se aşteaptă să le satisfacă nevoile. Studiul comportamentului consumatorului este studiul modului în care indivizii iau decizii în legatură cu cheltuirea resurselor lor disponibile (timp, bani, efort) pentru bunuri de consum sau servicii. El include studiul referitor la CE cumpără ei, DE CE cumpără, CÂND cumpără, UNDE cumpără, CÂT DE DES cumpără, şi CÂT DE DES FOLOSESC un anumit produs sau serviciu.

Comportamentul consumatorului este o componentă a comportamentului economic al oamenilor, care, reprezintă o formă de manifestare a comportamentului uman.

Studierea comportamentului consumatorului a devenit o preocupare a specialiştilor în marketing ,întrucât ei pot afla cum îşi aleg cumpărătorii bunurile şi serviciile necesare satisfacerii multiplelor nevoi,care sunt stimulii, factorii care le influenţează alegerea.

Creşterea complexităţii vieţii economice ,a condus la necesitatea cunoaşterii mecanismului comportamentului economic uman,care devine tot mai amplu şi mai complicat, ceea ce impune studierea separată a celor două componente intrinseci:comportamentul omului în calitate de producător de bunuri şi servicii şi comportamentul lui de consumator.

Pentru societatea contemporană, în care progresul tehnico-ştiinţific tinde în multe domenii să înlocuiască producătorul om cu producătorul maşină, devine foarte importantă şi semnificativă studierea comportamentului de consum, cu atât mai mult cu cât resursele rare cu întrebuinţări alternative pe care societatea umană le are la dispoziţie impun producerea,numai a acelor bunuri şi servicii care satisfac nevoile în cantităţile necesare. De aceea,cunoaşterea şi explicarea comportamentului de consum şi cumpărare a devenit o necesitate stringentă,ignorarea modului de manifestare a acestuia ,producând grave dezechilibre.

Studiul comportamentului consumatorului s-a dezvoltat în strânsă legătură cu cercetările motivaţionale, menite să explice mecanismul deciziilor de cumpărare şi de consum. Iar dacă în timpul acestor cercetări accentul se punea pe motivaţie, ca rezultat al resurselor energetice intelectuale ale omului, treptat, ele s-au îndreptat spre cuprinderea componentelor cognitive ale comportamentului uman.

Cunoştinţele referitoare la comportamentul consumatorului asigură fundamentul strategiilor de marketing cu privire la poziţionarea produsului ,segmentarea pieţei,lansarea produselor noi, adoptarea unor decizii de marketing-mix asigurându-le o eficienţă sporită.

Comportamentul de cumpărare al consumatorului ,ca domeniu de cercetare a marketingului,se referă la comportamentul consumatorilor finali, care cumpără bunuri şi servicii pentru consum personal-persoane individuale şi gospodării-prin care îşi satisfac cerinţele curente sau îşi indică rolul în societate.

Studierea comportamentului consumatorului a devenit o preocupare a specialiştilor în marketing, întrucât ei pot afla cum îşi aleg cumpărătorii bunurile şi serviciile necesare satisfacerii multiplelor nevoi, care sunt stimulii, factorii care le influenţează alegerea.

La mijlocul anilor 60 studierea comportamentului consumatorului devine un domeniu distinct al marketingului, întrucât în acest moment adoptarea opţiunii de marketing impune înţelegerea mecanismului complex de transformare a nevoii în cerere de mărfuri şi servicii.

Creşterea complexităţii vieţii economice, a condus la necesitatea cunoaşterii mecanismului comportamentului economic uman, care devine tot mai amplu şi mai complicat, ceea ce impune studierea separată a celor două componente intrinseci: comportamentul omului în calitate de producător de bunuri şi servicii şi comportamentul lui de consumator.

De asemenea, în condiţiile diversificării considerabile a ofertei, consumatorilor li se deschid largi posibilităţi de alegere. Pe de altă parte, creşterea puterii de cumpărare, concomitent cu ridicarea nivelului de educaţie şi cultură, îi dă posibilitatea cumpărătorului să-şi satisfacă mai multe nevoi, mai sofisticate, de nivel calitativ mai ridicat, aspecte de care este absolut obligatoriu să ţină seama producătorul, pentru a putea veni în întâmpinarea dorinţelor consumatorului. In cazul în care producătorul nu desluşeşte aceste noi opţiuni ale clientului, acesta se va îndrepta către un alt producător.

În sens restrâns comportamentul consumatorului reflectă conduita oamenilor în cazul cumpărării şi/sau consumului de bunuri şi servicii,în sens larg el cuprinde întreaga conduită a utilizatorului final de bunuri.

Asociaţia Americană de Marketing defineşte comportamentul consumatorului ca “o interacţiune referitoare la impresie şi percepţie, conduită şi întâmplări naturale comune prin care fiinţele umane îşi dirijează schimbările survenite în propriile vieţi “.

Aspectele esenţiale, definitorii pentru comportamentul consumatorului:

- comportamentul consumatorului este un sistem complex de manifestări, atitudini, motivaţii, decizii;

- dezvoltarea individualităţii omului atât pe cale naturală, cât şi prin educaţie, se reflectă în comportarea lui prin preferinţe, antipatii, credinţe, atitudini şi valori, poziţie ocupată în societate, anturajul frecventat, etc. Astfel prin combinarea circumstanţelor individuale şi a psihologiei se vor influenţa deciziile de cumpărare ale fiecărui individ;

- comportamentul consumatorului este dinamic, atât datorită evoluţiei în timp a generaţiei de consumatori confruntaţi cu schimbările pe care ei le produc, cât şi datorită apariţiei de noi factori ce influenţează direct comportamentul acestora. Modificarea în timp, determină pe producători să monitorizeze permanent clienţii pentru a avea siguranţa unei percepţii reale, corecte.

Preview document

Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 1
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 2
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 3
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 4
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 5
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 6
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 7
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 8
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 9
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 10
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 11
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 12
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 13
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 14
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 15
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 16
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 17
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 18
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 19
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 20
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 21
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 22
Comportamentul consumatorilor - teorie - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorilor - Teorie.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Pieței Românești a Publicității

INTRODUCERE România a intrat de mai mult de un an de zile în criză economică şi financiară. Aceasta a afectat foarte multe domenii printre care şi...

Abordarea în optica de marketing a activității agenției de publicitate Graffiti - BBDO

INTRODUCERE MOTTO: “Am învăţat că este mult mai uşor şă scrii un discurs despre cum să faci publicitate bună, decât să scrii o reclamă bună”....

Cercetarea preferințelor consumatorilor pentru cafea

INTRODUCERE Marketingul este acea functie a întreprinderii care identifica nevoile si dorintele clientilor, determina pietele care pot fi...

Influențele culturale asupra comportamentului consumatorului de produse electrocasnice mici

INTRODUCERE Lucrarea de faţă îşi propune să analizeze comportamentul consumatorului în procesul decizional de cumpărare a produselor...

Comportamentul consumatorului

1. Introducere Conceptul modern de marketing porneste de la premisa că orice activitate economică trebuie îndreptată în direcţia satisfacerii...

Comportamentul consumatorului - Intel project

1. Scurta prezentare a firmei si produsului Proiectul de fata încearca sa realizeze comportamentul consumatorului în cazul achizitionarii unui...

Publicitate și reclamă

Marketingul este o ştiinţă tânără. A apărut la începutul secolului XX, deşi anumite tehnici de marketing se regăsesc în istoria omenirii (exemplu:...

Comportamentul consumatorului de turism

In capitolul al patrulea al acestei carti am vorbit deja despre o serie de factori comportamentali utilizati la segmentarea pietei. Capitolul de...

Te-ar putea interesa și

Studiul Comportamentului Consumatorului de Produse Heidi pe Piața Locală

Capitolul I Studiul comportamentului consumatorului 1. Comportamentul consumatorului Comportamentul de cumpărare al consumatorului, ca domeniu...

Cercetarea Influenței Umorului din Publicitate asupra Atitudinii Consumatorului

Introducere Observăm zi de zi cum tot mai multe reclame tv sau afişe publicitare încearcă să aducă pe fața consumatorului un zâmbet care mai...

Rolul consumului în mecanismul creșterii și dezvoltării economiei la ciocolata Heidi

INTRODUCERE Consum, consumator şi comportament al consumatorului, iată câţiva termeni utilizaţi extrem de frecvent atât de către specialiştii din...

Influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto

Introducere În această lucrare voi analiza influența brandului asupra comportamentului consumatorului din industria auto. Am ales să fac această...

Influențele psihologice asupra consumatorului

INTRODUCERE Mulţi oameni consideră că pentru a deschide o afacere şi a avea vânzări nu este nevoie decât să prezinţi poduse la raft şi să laşi uşa...

Studiul comportamentul consumatorului

INTRODUCERE Conceptul modern de marketing porneşte de la premisa că orice activitate economică trebuie îndreptată în direcţia satisfacerii...

Comportamentul consumatorului

Capitolul I. Aspecte teoretice privind comportamentul consumatorului I.1. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI Definite:...

Cercetarea stilului de viață și a tendințelor de consum ale consumatorilor

Introducere Comportamentul consumatorului reflectă conduita oamenilor în cazul cumpărării și / sau consumului de bunuri materiale și servicii. În...

Ai nevoie de altceva?