Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5058
Mărime: 334.36KB (arhivat)
Publicat de: David Tamaș
Puncte necesare: 9

Extras din proiect

INTRODUCERE

Societatea noastră se află într-o permanentă schimbare, iar acelaşi lucru se întâmplă şi cu inovaţiile tehnice şi ştiintifice. Tehnologiile informaţionale moderne au influenţat într-un deceniu viaţa statelor industrializate într-o măsură în care automobilului i-au trebuit 50 de ani.

De exemplu, rata de penetrare a telefoniei mobile este extrem de mare în ultima perioadă, şi cunoaşte o acceleraţie puternică. Deja, în multe ţări din lume, rata de penetrare a telefoniei mobile a depăşit 100%, ceea ce înseamnă că pentru fiecare locuitor al ţării respective există cel puţin un telefon mobil folosit. Chiar dacă mai sunt persoane care nu folosesc telefonul mobil, există altele care folosesc 2-3 terminale mobile.

În mod cert, avantajele oferite de utilizarea telefonului mobil sunt incontestabile. Populaţia întregului Glob Pamântesc cunoaşte o nevoie acută de mobilitate şi comunicare, fără precedent. Această necesitate este amplificată şi de avansurile tehnologice, care permit depăşirea limitelor spaţiale.

De asemenea, calculatorul a influenţat o mare parte a vieţii noastre, manifestându-se în toate domeniile acesteia. Forma comunicaţiilor, ritmul de viaţă, munca şi chiar mediul înconjurător în care trăim au suferit, datorită acestei inovaţii, modificări esenţiale.

Azi nu se vorbeşte în zadar despre aşa-numita “societate informaţională”, şi aceasta este socotită o comunitate al cărei bun esenţial – informaţiile - s-au dezvoltat în mod continuu. Aceia care, în cadrul societăţii informaţionale, din diferite motive sunt rupţi de informaţii, se confruntă deja cu mari probleme, fiind în mod clar, dezavantajaţi.

Comunităţile online permit şi o adresare segmentată, dar şi una adaptată din punct de vedere comportamental. Comunităţi de zeci de mii de membrii au afinităţi remarcabile pe diverse domenii, legate de site-urile care gestionează aceste comunităţi.

Oriunde am locui putem deveni cibernauţi ai mediului online, fiecare, indiferent de statut, venit, naţionalitate, sex etc., având posibilitatea să-şi spună părerea. Accesul pe care ciberspaţiul îl oferă permite milioanelor de oameni să pună în comun informaţii, experimente şi activităţi, trecând de barierele legate de spaţiu, timp, rasă, limbă, cultură, în final creând „satul global” (global village) imaginat de Marshall McLuhan.

Aşadar, în cele ce urmează, voi încerca să prezint situaţia României în ceea ce priveşte consumul de telefonie mobilă şi internet.

1. COMPORTAMENTUL CONSUMATORULUI DE TELEFONIE MOBILĂ DIN ROMÂNIA

Piaţa telefoniei mobile s-a dezvoltat în ultimii ani atât la nivel mondial cât şi în România. Necesitatea unui telefon mobil s-a dovedit utilă atat în clasa oamenilor de afaceri, care au în permanenţă nevoie de o linie telefonică legată la Internet, cât şi persoanelor vârstnice şi mai nou a elevilor şi studenţilor care consideră că a avea un telefon mobil îi ajută să comunice mai uşor cu familia şi prietenii.

Pe piaţa din România acţionează în prezent 3 mari companii de telefonie mobilă: Orange (numit la început DIALOG), Vodafone (apărut pe piaţă sub numele de CONNEX - ulterior şi-a ales numele ce îl poartă şi azi) şi Cosmote (fiind ultimul apărut pe piaţa telefoniei mobile în ţara noastră).

Aceste companii incearcă prin fidelizare şi oferte promoţionale să obţină o cotă de piaţă cât mai ridicată, dar dintre acestea se ştie că principalele rivale sunt Orange si Vodafone, având vechime, experienţă şi un număr ridicat de abonaţi trataţi cu seriozitate.

Impactul extraordinar al telefoniei mobile digitale în România este mai mult decât un fenomen economico-financiar, este un fenomen social. Rata de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă în România a crescut la 135% anul trecut, faţă de 129% în anul anterior. "Piaţa telecomunicaţiilor a resimţit în totalitate impactul crizei economice. Veniturile din servicii de telefonie mobilă s-au prăbuşit cu 14% în 2009, în pofida unei creşteri continue a numărului de abonaţi. Rata de penetrare a serviciilor mobile a fost de 135% în 2009, în urcare cu şase puncte comparativ cu 2008, reflectând creşterea numărului de cartele SIM deţinute per abonat”, arată un raport al companiei France Telecom.

Această tendinţă accelerată arată nu numai că piaţa românească este promiţătoare în ceea ce priveşte telecomunicaţiile, dar şi că începe să se consolideze, maturizându-se şi îndeplinind condiţiile căutate atunci când se prospectează pentru a investi.

Preview document

Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 1
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 2
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 3
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 4
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 5
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 6
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 7
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 8
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 9
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 10
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 11
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 12
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 13
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 14
Comportamentul consumatorului de telefonie mobilă și internet în România și Africa - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Consumatorului de Telefonie Mobila si Internet in Romania si Africa.doc

Alții au mai descărcat și

Relația consumator-producător pe piața pe telefoane mobile

Istoria telefoanelor mobile Istoria telefonului mobil cuprinde evenimentele legate de apariţia primelor telefoane mobile, dezvoltarea şi evoluţia...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Internaționalizare Orange

CAPITOLUL 1 – Descrierea France Télécom 1.1 Istoric France Télécom este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din lume, având...

Ai nevoie de altceva?