Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5579
Mărime: 1.02MB (arhivat)
Publicat de: Monica Costea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Anghel
Facultatea de Marketing
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Cuprins

  1. Partea I-a 3
  2. 1. Prezentarea organizației Betty Ice 3
  3. 2. Domeniul de activitate 4
  4. 3. Caracterizarea concurenților și a clienților 5
  5. 4. Analiza pieței 7
  6. Partea a II-a 7
  7. 1. Categorii de produse utilizate în procesul de preparare a înghețatei: 7
  8. 2. Structura centrului de achiziție 9
  9. 3. Stabilirea cantității, calității și a termenelor de livrare 10
  10. 4. Întocmirea specificațiilor produselor 10
  11. 5. Identificarea furnizorilor susceptibili de a răspunde nevoilor companiei Betty Ice 14

Extras din proiect

Partea I-a

1. Prezentarea organizației Betty Ice

Compania Betty Ice a fost înființată în anul 1994 de către Vasile Armenean. Inițial, numele companiei era Betty & Cris, denumirea fiind o combinație între numele primului copil (Betty, născută în perioada deschiderii companiei) și Cris, unul dintre partenerii pe care Armenean i-a copiat în business. În anul 1998, Armenean devine unic acționar, după ce acesta a răscumpărat celelalte acțiuni ale partenerilor. Succesul acționarului s-a intensificat când acesta a adus pentru prima data în România înghețata sandwich, preluată acum de majoritatea producătorilor locai. Ideea de success i-a venit în urma unei vizite în Italia, în cadrul unor negocieri cu partenerii de la care cumpăra echipamente frigorifice. Armenean s-a întâlnit cu un producător de biscuit pentru înghețată, cu care a încheiat ulterior un contract.

Betty Ice este unul dintre cei mai mari producători de înghețată din România. Compania deține o fabrică în Suceava și gelaterii în Oradea, Cluj, Sibiu și Brașov, iar pe timpul verii sunt deschise chioșcuri peste tot în țară. Fabrica produce zilnic aproximativ 60 de tone, deși aceasta a fost proiectată pentru o capacitate mult mai mare. Terenul din jurul fabricii permite lărgirea acesteia cu încă atât. În present, compania a fost cumpărată de către Unilever pentru suma de aproximativ 100 de milioane de euro.

În timpul sezonului, Betty Ice are peste 1.000 de angajați, iar în extrasezon, numărul acestora ajunge la 700. Mulți dintre angajații companiei au fost recrutați de pe băncile școlilor, fie acestea licee sau facultăți. Stilul de angajare a lui Armenean diferă de standard, acesta având în companie oameni angajați încă de la început, „...erau copii, cum eram și eu atunci, în 1994” a declarat Armenean într-un interviu oferit Business Magazine. Armenean a învățat din perioada petrecută în Austria că nu toți oamenii dau randament din prima zi și că trebuie să treacă un timp pentru a evolua, că și în cazul unei compani. În perioada vacanțelor de vară, printre sezonierii angajați se numără și copiii lui Armenean care muncesc pentru a primi bani de buzunar.

Utilajele de ultimă generație care produc cunoscuta înghețată Betty Ice, compania a reușit să fie inclusă în grupul celor mai moderne fabrici de înghețată din Europa. Cu ajutorul propriei flote comerciale, compania Betty Ice reușește să distribuie înghețată către gelateriile sale, dar și în toate orașele țării. Compania realizează aproximativ 7% din vânzările anuale la export, livrând înghețata pe cinci piețe. În plus, compania este cea mai profitabilă afacere în rândul businessurilor din industria de profil, având o marjă de 15% în 2016, potrivit calculelor ZF. Conform datelor de la Ministerul de Finanțe, profitul net al Betty Ice în 2016 s-a situat la 22,6 mil. lei (5 mil. euro). Anul trecut, Betty Ice a înregistrar o cifră de afaceri de 31 mil. euro și a înregistrar o cotă de piață de 16,5%.

Gelateriile din Oradea, Cluj, Sibiu și Brașov sunt așejate în centrele cunoscute ale orașelor și sunt echipate cu moderne elemente care conferă calitate și relaxare. Decorul modern este predominat de nuanțe de alb și negru, oferind sentimentul de clasic.

În gama înghețatelor Betty Ice intră diferite sortimente, dar și modele, existând de la torturi, până la înghețate pe băț. Produsele Betty Ice sunt următoarele: Betty Blue; Sorbetty; Lido; Bel’Canto; Armony; Balleto; Moana Lux; Squash; Cherry Crunch; Vafa Lux; Minuto; Destiny; Ice Tea; Verity; Quickly; Kizzu, multe dintre ele fiind Tort, Caserolă, Pahar, Cornet și Băț. Anumite produse din categoria Betty Ice se găsesc și în varianta „fără zahăr”.

Aromele Betty Ice comercializate de către cele peste 180 de chioșcuri și cele patru gelaterii din țară sunt: lămâie, căpșuni, mango, vanilie, cacao, pepene galben, vanilie cu nuci, lapte și miere cu nuci, fructe de pădure, strawberry cheesecake, cafea, ciocolată belgiană albă sau neagră, caramel, rom cu stafide, struguri, mentă cu ciocolată sau simlă, banane cu ciocolată sau simplă, fructul pasiunii, titamisu, tort cu mere, ciocolată cu nucă, fistic, frișcă cu căpșuni, pina colada, iaurt cu zmeură, bubble gum cu marshmallows, frișcă cu cireșe, trandafir, unt de arahide; aceste sortimente se găsesc atât fără zahăr, cât și vegetale.

2. Domeniul de activitate

Înainte de inventarea refrigerării, înghețata era un lux rezervat ocaziilor speciale. Prepararea ei era destul de laborioasă, se făcea manual într-un castron înconjurată de gheață și sare, iar temperatura ingredientelor era micșorată de acest amestec. Inventarea refrigerării industriale a permis nașterea industriei moderne de fabricare a înghețatei.

Ingredientele de bază în crearea înghețatei sunt laptele, zahărul, grăsimile și apa în proporție de 99,4%, restul fiind dat de stabilizatori, arome și coloranți naturali. Ingredientele sunt dozate cantitativ și amestecate în instalația de preparare. După etapa de preîncălzire începe procesul de omogenizare-pasteurizare. Omogenizarea se realizează prin presiunea exercitată de pistoanele omogenizatorului asupra mixului la o presiune de 180-240 bar, ducând în final la un amestec omogen. Pasteurizarea are loc în pasteurizatorul cu plăci, aparat ce se prezintă drept un fagure de miere, unde în câteva secunde are loc distrugerea bacteriilor patogene la o temperatură de 85 grade C, apoi mixul este răcit brusc la o temperatură de -6 grade C. Dacă răcirea nu se realizează până la această temperatură, mixul va deveni vâscos și înghețata nu se va topi lent la consumare.

Următorul proces este reprezentat de maturarea în vane speciale, unde amestecul este menținut la 4 grade C, timp de 24 de ore. După timpul de așteptare, mixul se aromează și este trimis la congelare, în aparate numite freezere. În această etapă, în cilindrul freezerului, mixul intră în stare lichidă, apoi îngheață pe pereții acestuia la impactul cu agentul de răcire. Amestecul este îndepărtat cu ajutorul unor cuțite speciale și, în același timp se realizează și înglobarea aerului. Cu alte cuvinte, mixul se transformă din stare lichidă în stare cremoasă, prinde formă și volum, având o temperatură medie de -7 grade C.

Dozarea înghețatei se realizează automat prin extrudare, atașându-se și bețișorul (în cazul înghețatei pe băț), este transportată în tunelul de călire pe un coveior unde este menținută aproximativ o oră la o temperatură de -40 grade C. Această operație asigură calitatea înghețatei și împiedică formarea acelor de gheață. După ieșirea din tunelul de călire, înghețata are -20 de grade (care este și temperatura de păstrare). Înghețata este introdusă într-o cuvă pentru a fi grazurată cu ciocolata belgiană care este topită și amestecată cu migdale.

Ambalarea se realizează automat prin termosudare, etapă în care se inscripționează și termenul de valabilitate.

Bibliografie

http://www.zf.ro/profesii/povestea-betty-ice-afacere-cladita-de-catre-antreprenorul-vasile-armenean-si-cumparata-de-unilever-16965897

http://www.businessmagazin.ro/lideri/povestea-lui-vasile-armenean-antreprenorul-care-si-a-vandut-imperiul-de-inghetata-catre-unilever-pentru-aproape-100-de-milioane-de-euro-16965598/?p=3

http://www.betty.ro/

http://www.zf.ro/companii/topul-producatorilor-romani-de-inghetata-12791788

https://updoc.tips/download/free-pdf-ebook-obtin-inghetatei

http://www.digienergy.ro/

http://www.economica.net/rcs-rds-factura-curent-digi-energy-enel-energie-oferta-pret-energie-rds_122828.html

https://playtech.ro/2018/rcs-rds-crestere-digi-energy-enel/

https://www.tinmar.ro/

https://b1.ro/stiri/economic/fabrica-de-zahar-ludus-din-judetul-mures-a-fost-preluata-de-al-patrulea-producator-de-zahar-la-nivel-mondial-40130.html

http://fabricadezaharbod.ro/

https://www.tradeindia.com/Seller-311754-KUNAL-INTERNATIONAL/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tehnofrig

http://www.capital.ro/vrei-sa-ti-schimbi-furnizorul-de-energie-topul-celor-mai-bune-oferte.html

Preview document

Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 1
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 2
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 3
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 4
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 5
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 6
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 7
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 8
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 9
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 10
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 11
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 12
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 13
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 14
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 15
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 16
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 17
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 18
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 19
Comportamentul de achiziție al întreprinderii Betty Ice pe piața organizațională - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul de achizitie al intreprinderii Betty Ice pe piata organizationala.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?