Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2789
Mărime: 25.13KB (arhivat)
Publicat de: Terezia B.
Puncte necesare: 6
Facultatea de Medicina
Universitatea Transilvania, Brasov

Extras din proiect

Comunitatea de rromi a orasului Cugir este destul de bine reprezentata (aproximativ 10% din populatia orasului). Pe langa importanta de ordin demografic, aceasta populatie ridica o serie de probleme sociale si de sanatate publica. In ultimii 15 ani, la nivel de comunitate locala s-au facut eforturi deosebite pentru a realiza incluziunea sociala a acestei comunitati. S-au desfasurat o serie de proiecte care au urmarit in special ocuparea in campul muncii a populatiei rrome de sex masculin.

Din pacate, mult mai putina atentie a fost acordata analizei si imbunatatirii starii de sanatate a acestei comunitati. In ultimul an s-a desfasurat un studiu sociologic care a urmarit aprecierea starii de sanatate a femeilor din comunitatea rroma din orasul Cugir si analiza perceptiei cu privire la starea lor de sanatate. Astfel, in urma analizei unui esantion de 350 de femei de etnie rroma cu varsta cuprinsa intre 18 si 55 de ani, 36 % dintre ele au apreciat ca au o stare de sanatate nu prea buna, 35% au apreciat starea lor de sanatate ca fiind una destul de buna, 14% deloc buna, foarte buna 14% iar aproximativ 1% dintre femeile rrome chestionate nu au raspuns la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste interesul acordat sanatatii personale, femeile rrome merg cel mai des la medicul de familie. Se pare ca la nivel de comunitate rroma locala, vizitele la medicul stomatolog sunt cele mai putin practicate. Un procent destul de ridicat de femei rrome (aproximativ 37%) au afirmat ca nu au fost niciodata pana acum la medicul stomatolog. Acest procent ridicat poate fi legat si de lipsa accesului la un astfel de serviciu medical, datorita limitarilor financiare.

In ceea ce priveste vizitele la medicul ginecolog, peste 26% dintre respondentele la interviu au afirmat ca ultima data au fost la un asemenea medic candva in ultimii 5 ani, majoritatea neputand preciza exact cand a fost facut consultul respectiv. Peste 11 % din aceste femei au declarat ca nu au fost la un asemenea medic niciodata. In acelasi timp, procentul celor care au vizitat ginecologul in ultima luna nu a depasit 7%.

Situatia starii de sanatate a femeilor din comunitatea rroma a orasului Cugir a fost discutata si cu reprezentantii spitalului din localitate, atat medici care isi desfasoara activitatea in ambulatoriile de specialitate, cat si medici care isi desfasoara activitatea in serviciul de garda al spitalului. Aceasta analiza a starii de sanatate a femeilor din comunitatea rroma a permis emiterea unor aprecieri cu privire la starea de sanatate a acestora. Astfel, femeile rrome au boli care tin de :

- Contextul social: nu au bani sa cumpere tratamentele necesare.

- Conditiile de locuit: nu au utilitati corespunzatoare.

- Conditiile ocupationale: munca fizica desfasurata de multe ori in conditii deosebit de precare.

- Alimentatie precara.

O analiza statistica a datelor medicale a femeilor rrome din comunitate a aratat ca cele mai frecvente probleme de sanatate ale acestora sunt urmatoarele:

-afectiuni ale organelor genitate: ovare, uter, probleme legate de sarcini nedorite, avorturi determinate de conditiile precare de trai, avorturi septice, pierderi de sarcina in luni mari , sarcini la varste foarte tinere (10-12 ani)

-afectiuni ale coloanei vertebrale (spondiloza, diverse discopatii, cifoze, scolioze, lordoze)

-probleme ale sistemului osos asociate cu deficiente ale consumului de calciu si vitamina D in copilarie

-afectiuni ale cailor respiratorii

-afectiuni mamare, atat benigne cat si maligne

-diverse afectiuni cutanate.

Comunitatea medicala locala apreciaza ca marea majoritate a acestor afectiuni este determinata de ingrijirea precara si de nivelul de trai scazut al populatiei rrome, lucru care se reflecta si in media de viata a populatiei rrome care este mai redusa decat media de varsta a etnicilor romani. Totusi, la nivel national, media de varsta a femeilor rrome este mai mare decat media de varsta a barbatilor rromi (70 de ani la femei fata de 65 la barbati).

Preview document

Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 1
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 2
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 3
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 4
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 5
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 6
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 7
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 8
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 9
Consultații ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rromă din orașul Cugir - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Consultatii ginecologice gratuite pentru femeile de etnie rroma din orasul Cugir.docx

Ai nevoie de altceva?