Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV

Proiect
7.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3427
Mărime: 36.87KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra R.
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pricopie Roxana
Facultatea de Marketing
Academia de Studii Economice, Bucuresti

Extras din proiect

Motivarea alegerii produsului

Popularitatea televizoarelor inteligente, cunoscute generic sub numele de Smart TV, a devenit din ce în ce mai mare şi în România. Chiar dacă această tehnologie este una relativ nouă, achiziţionarea unui televizor inteligent prezintă câteva avantaje pentru utilizatori, dar mai ales pentru cei pasionaţi de internet. Prin utilizarea unui dispozitiv cu o astfel de tehnologie, televizorul nu mai reprezintă o simplă “cutie” care îţi oferă acces la un anumit număr de canale TV care depind exclusiv de oferta operatorului tău de cablu, ci un terminal inteligent cu acces la o gamă semnificativ mai variată de servicii.

Nevoia la care răspunde produsul d.p.d.v. al consumatorului

Revoluţia pe micile ecrane a început cu ideea de Smart TV, adoptată de toţi marii producători. Televizorul inteligent iţi oferă aplicaţii şi conţinut. Toate acestea sunt împachetate într-un design cât mai slim şi transmise pe ecrane cu o calitate incredibila a imaginii.

Istoric/evoluția designului de produs

Dezvoltarea Smart TV-ului începe în anul 1994, în Franța, când pe data de 9 noiembrie, Bertrand Dominique și Gatto Jean Marie au patentat un sistem inteligent de televizor, conectat la sisteme de procesare a datelor prin tehnologiile unei rețele analogice și digitale. Dispozitivul era capabil de a descărca rutinele software necesare, după cerințele utilizatorului și procesarea nevoilor acestora.

Compania Samsung a fost cea care a lansat primul Smart TV în anul 2008, urmat de primul magazin virtual de aplicații pentru Smart TV. Au urmat companiile LG, Sony și Lenovo.

În anul 2015, jumătate dintre televizoarele digitale ce funcționează sunt inteligente, iar în 2016, 2/3 treimi au ajuns să fie Smart TV-uri.

În România, acest tip de televizoare se dezvoltă lent, piața televizoarelor inteligente este încă mică la noi, datorită în special prețului ridicat. Românii sunt familiarizați cu conceptul de Smart TV și îl asociază mai ales cu accesul la Internet și la aplicațiile televizorului.

Pe lângă funcțiile tradiționale ale televizorului, un SmartTV are instalate mai multe aplicații specifice:

- browser-ul pentru navigare pe site-uri web

- aplicații social-media precum Facebook, Twitter, Skype, YouTube, AccuWeather, Google Maps etc

- videoconferințe prin intermediul programului Skype

- acces la Internet TV, IPTV, radio pe internet

- servicii streaming de tip video-on-demand (VOD) și pay-per-view

- recunoaștere vocală

- conexiune WI-FI integrată

- conținut multimedia pe internet (video, fotografii), prin canalele TV prin cablu, satelit.

- I. CARACTERISTICI GENERALE ALE PIEȚEI ȘI ALE PRODUSULUI

1.1.Descrierea pieței căreia i se adresează produsul

Produsul este destinat în special persoanelor pasionate de tehnologie, deoarece înseamnă mult mai mult decât un banal televizor la care vedem 20, 50 sau 100 de canale. Acest gadget este, mai degrabă, un sistem de entartainment care vine cu foarte multe posibilităţi şi ne propune să ne transforme sufrageria într-un spaţiu mai plăcut.

1.2.Principalii actori de pe piață (companiile care comercializează produsul)

Nr.Crt.CompanieCotă de piațăCifră de afaceri (în anul 2015)

1Samsung Electronics România 34,7%3,3 mld. lei

2LG Electronics România16,7%1,6 mld. lei

3Sony7,9%8 mil. lei

4Panasonic

5Phillips

Sursă: wall-street.ro

Pe piața de Smart TV-uri din România, liderii vânzărilor dar şi ai feedback-ului pozitiv ar fi la acest moment sud coreenii de la Samsung. LG, Sony, Panasonic și Phillips se bat pentru pozițiile 2 şi 3 de pe podium.

1.3.Estimări privind potențialul de creștere al pieței produsului

Potrivit unui studiu realizat de Samsung la nivelul pieţei din România, pe un eşantion de 5.150 de persoane din mediul urban, cu vârste între 22 şi 55 de ani, românii sunt familiarizaţi cu conceptul de Smart TV şi îl asociază mai ales cu accesul la Internet şi la aplicaţii.

În urma studiului, 81.64% dintre respondenţi au declarat că sunt interesaţi să folosească Smart TV-ul în principal pentru a naviga pe Internet, 66,69% pentru video on demand, 58,4% pentru a avea acces la aplicaţii. În ceea ce priveşte utilizatorii de Smart TV, cea mai importantă funcţie este conectarea Smart TV-ului cu alte aparate din casă (50,4%).

Referitor la intenţia de cumpărare a unui Smart TV în urmatoarele 6 luni, aproximativ 40% dintre respondenţii care nu au încă Smart TV au declarat că doresc să achiziţioneze un astfel de televizor inteligent şi că sunt interesaţi de aplicaţiile şi de facilităţile pe care aceste produse le oferă.

Piaţa televizoarelor inteligente este încă mică la noi şi are în continuare potenţial de creştere de vreme ce 60-62% din cele 7,2 milioane de gospodării folosesc încă televizoare cu tub catodic. II. STUDIU DE CAZ: COMPANIA SAMSUNG

CARACTERISTICI SPECIFICE ALE PRODUSULUI

Televizor QLED Curbat Smart Samsung

2.1. Descriere generică a principalelor caracteristici ale produsului

Noua generaţie de televizoare Samsung e acoperită sub denumirea QLED şi a fost creată în jurul a trei idei: Q Picture, Q Smart şi Q Style. După cum le spune şi numele, fiecare dintre ele ar trebui să acopere o zonă precisă din nevoile oamenilor.

Prima e bazată pe tehnologia Quantum Dot şi, conform Samsung, datorită noilor particule metalice Quantum Dot, televizorul QLED poate reda cu acurateţe nuanţele şi un volum de culoare de 100%.

Când vine vorba de funcţionalităţi smart, nu mai e o surpriză: aplicaţii dedicate pentru conţinut de divertisment şi acces rapid la tot ceea ce conectezi la televizor. În plus, telecomanda Samsung One Remote poate controla acum mai multe dispozitive şi integrează comenzile vocale pentru căutări sau funcţii TV.

Bibliografie

1.Business Cover, 2017. Samsung a lansat televizoare cu tehnologia QLED [online] Disponibil pe: <http://www.businesscover.ro/samsung-a-lansat-televizoare-cu-tehnologia-qled/ > [Accesat la data de: 13.05.2017].

2.Dragomir, D. Samsung și LG domină vânzările de televizoare smart. ComputerBlog.ro, [blog] 23 februarie. Disponibil pe: <https://www.computerblog.ro/business/samsung-lg-vanzarile-televizoare-smart.html> [Accesat la data de 13.05.2017].

3.Cine a inventat?, 2014. Cine a inventat Smart TV-ul? [online] Disponibil pe:

< http://www.cineainventat.ro/smart-tv/> [Accesat la data de 13.05.2017].

4.Gadget-Talk, 2017. Pretul televizoarelor Samsung QLED 2017 in Romania [online] Disponibil pe: < http://www.gadget-talk.ro/2017/04/12/pretul-televizoarelor-samsung-qled-2017/ > [Accesat la data de 15.05.2017].

5.Wikipedia, 2017. SmartTV.[online] Disponibil pe: <https://ro.wikipedia.org/wiki/SmartTV> [Accesat la data de 15.05.2017].

Preview document

Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 1
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 2
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 3
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 4
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 5
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 6
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 7
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 8
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 9
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 10
Contribuția designului și esteticii în dezvoltarea pieței - Smart TV - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Contributia designului si esteticii in dezvoltarea pietei - Smart TV.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Ai nevoie de altceva?