Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9021
Mărime: 907.84KB (arhivat)
Publicat de: Arian Pop
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Nicolae Neacsu
UNIVERSITATEA CREŞTINĂ DIMITRIE CANTEMIR MASTER DE MANAGEMENT AL AFACERILOR ÎN TURISM

Cuprins

  1. Capitolul 1 – Introducere
  2. Prezentarea staţiunii Călimăneşti-Căciulata
  3. 1.1. Scurt istoric al staţiunii
  4. Capitolul 2 - Prezentarea ofertei turistice a staţiunii Calimăneşti
  5. 2.1. Resursele naturale, cultural-istorice-religioase
  6. 2.2. Resursele tehnico-economice şi umane
  7. Capitolul 3 - Baza tehnico-materială turistică
  8. 3.1. Structură şi dinamică
  9. Capitolul 4 - Aspecte privind cererea turistică din staţiunea Călimăneşti
  10. Capitolul 5 – Concluzii şi propuneri

Extras din proiect

Capitolul 1 INTRODUCERE

Turismul reprezintă, prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic al civilizaţiei actuale, intercorelat cu celelalte componente ale vieţii economice şi sociale, tinzând să ocupe o pondere tot mai mare în ansamblul economiei. Se poate sublinia faptul că dezvoltarea turismului, cu o remarcabilă rapiditate şi continuitate, constituie unul din principalele evenimente socio-economice ale secolului XX.

Volumul în continuă creştere şi importanţă tot mai mare acordată pe plan mondial activităţile de prestări servicii (în general) şi de prestări servicii turistice (în particular), justifică încadrarea acestora într-un sector distinct al economiei naţionale, cunoscut în literatura de specialitate sub denumirea generală de „sector terţiar”.

Esenţa sectorului terţiar rezidă în principal în prestarea unei game diverse de servicii, îndeplinind astfel o funcţie social-economică importantă: funcţia de verigă de legătură între ramurile economiei naţionale. Includerea turismului în sectorul terţiar se justifică şi prin aceea că toatea ctivităţile turistice sunt activităţi de prestaţii, atât în cazul serviciilor specifice, cât şi încazul serviciilor conexe de care beneficiază direct sau indirect, industria turistică. Datorită caracterului eterogen al acestor activităţi şi datorită interferenţelor serviciilor turistice cu alte activităţi ale sectorului terţiar, indicatorii economici folosiţi pentru măsurarea volumului activităţii turistice nu sunt în toate cazurile suficient de reprezentativi pentru a permite determinarea cu precizie a ponderii turismului în totalul efectelor economice ale sectorului terţiar.

Rolul turismului în economia unei ţări a crescut tot mai mult, impactul său asupra altor ramuri şi sectoare ale economiei, contribuţia sa la creearea PNB devenind tot mai evidentă. Turismul este şi un factor de diversificare a structurii sistemului economiei naţionale prin apariţia unor ramuri a căror activitate e legată de cea turistică prin lărgirea şi reorientarea producţiei unor ramuri consacrate. Turismul contribuie de asemenea la utilizarea mai bună a forţei de muncă. La 100 de noi locuri de muncă în turism se creează între 60-80 locuri de muncă în construcţii şi agricultură. Importanţa turismului decurge şi din faptul că, aceasta contribuie la atenuarea unor dezechilibre teritoriale, permiţând integrarea în circuitul mondial a unor zone mai sărace din punctul de vedere al resurselor pentru industrie, al resurselor umane, etc. În ce priveşte contribuţia turismului la protejarea mediului, specialiştii sunt unanimi în a aprecia că, prin amenajarea turistică se încearcă punerea în valoare a resurselor concomitent cu protejarea lor. Problemele se rezolvă prin amenajare turistică.

Turismul contribuie la ridicarea calităţii vieţii, permiţând o utilizare eficientă şi raţională a timpului liber, în acelaşi timp un mijloc de recreere, instruire, contribuind la refacerea capacităţii de muncă. Turismul contribuie şi la ridicarea nivelului de instruire şi civilizaţie a omului, asigură un plus de informare prin contracte cu alte civilizaţii, intensifică legăturile dintre populaţii. Nivelul de dezvoltare al turismul reprezintă un indice de calitate al progreselor înregistrate în comerţul mondial al progresului comerţului mondial. Rolul turismului se manifestă pe mai multe planuri şi anume: creşterea schimburilor internaţionale, diversificarea acestora, echilibrarea balanţei de plăţi. Turismul contribuie şi la diversificarea exporturilor. Pentru ţările receptoare deturişti, cheltuielile făcute cu nonrezidenţii echivalează cu un export de marfă: „exportintern de marfă”.

Turismul de tratament ocupă o poziţie deosebită in cadrul turismului intern şi internaţional, cura balneară având funcţii complexe putând fi adaptate la toate cerinţele stiinţei medicale datorităa faptului că prin terapia balneo-fizică se tratează aşa numitele “boli ale civilizaţiei”.

Este bine cunoscut că atât pe plan mondial cât si in ţara noastra, se înregistrează o creştere de viaţă, ceea ce presupune o solicitare a organismului, în special în mediul urban, conducând la apariţia a noi aspecte ale morbidităţii populaţiei.

În asemenea condiţii vacanţele de sănătate şi respectiv curele balneo-climaterice devin parte integrantă a sistemului de ocrotire a sanataţii, un instrument prin care se pot realiza obiective multiple şi complexe. Factorii terapeutici naturali sunt consideraţi in prezent, pe de o parte remedii cu o valoare deosebită, in unele staţiuni fiind indispesabil, de neînlocuit in realizarea unor efecte profilactice, terapeutice şi de recuperare, iar pe de alta parte, o alternativă a terapiei cu mijloace farmacologice, medicamentoase. În unele staţiuni, serviciile de cură şi tratament balneo-medical sunt considerate ca fiind servicii complementare, care se adaugă motivaţiei principale a turistului, dar în altele reprezintă profilul principal ce caracterizează activitatea turistică.

În aceasta lucrare s-a încercat o caracterizare şi o analiză a factorilor care stau la baza formării produsului turistic balnear, şi pe o descriere concretă a staţiunii balneo-turistice permanente Călimaneşti-Căciulata.

Prezentarea staţiunii Călimăneşti-Căciulata

Judeţul Vâlcea a fost cel mai puţin afectat de descreşterea activităţilor din turism. Tendinţele descrescătoare înregistrate în turism sunt atenuate de aşa numitul „turism social", care reprezintă fluxul de turişti care vizitează regiunea mulţumită subvenţiilor sociale de la bugetul statului. De fapt, cazarea în staţiunile balneoclimaterice este subvenţionată pentru persoane care suferă de anumite boli şi pentru bătrâni. Acest segment de turism este prin definiţie caracterizat prin cheltuieli reduse (în Vâlcea - 52% din totalul locurilor de cazare şi 70% din numărul vizitatorilor în localităţile balneoclimaterice).

Considerată perla staţiunilor de pe Valea Oltului, Călimăneşti - Căciulata este renumită pentru efectele terapeutice ale apelor sale minerale, pentru bioclimatul său şi pentru numeroasele puncte de atracţie turistică din zonă. Conform Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie - Ministerul Sănătăţii şi Familiei, staţiunea Călimăneşti - Căciulata se încadrează în categoria staţiunilor balneoclimaterice de interes general din România.

Bibliografie

www.Tourismguid.ro

www.Primariacalimanesti.ro

www.turistinfo.ro

www.valcea.insee.ro

www.cjvalcea.ro

www.inseee.ro

Preview document

Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 1
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 2
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 3
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 4
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 5
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 6
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 7
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 8
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 9
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 10
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 11
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 12
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 13
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 14
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 15
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 16
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 17
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 18
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 19
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 20
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 21
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 22
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 23
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 24
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 25
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 26
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 27
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 28
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 29
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 30
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 31
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 32
Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești Căciulata - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Dezvoltarea Turismului Balnear in Statiunea Calimanesti Caciulata.docx

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Propuneri de Dezvoltare a Activitatii Turistice din Calimanesti-Caciulata

Introducere Motto: “Turismul nu reprezinta doar o modalitate simpla pentru realizarea de activitati comerciale; el este, de asemenea, o...

Strategii de Dezvoltare a Stațiunilor Balneoclimaterice din Județul Vâlcea

INTRODUCERE România este o tara binecuvântata de Dumnezeu cu cele mai variate si pitoresti forme de relief: mare, fluviu, delta, munti, dealuri si...

Dezvoltarea turismului balnear în stațiunea Călimănești prin prisma SC Sind România SRL sucursala Căciulata

INTRODUCERE Turismul reprezintă, prin conţinutul şi rolul său, un fenomen caracteristic al civilizaţiei actuale, intercorelat cu celelalte...

Modalități de promovare a potențialului turistic din Județul Vâlcea - studiu de caz - Stațiunea Călimănești-Căciulata

INTRODUCERE Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Strategii de dezvoltare economică și turistică - stațiunea Călimănești-Căciulata

Introducere Cu toate că majoritatea specialiştilor consideră turismul un fenomen specific perioadei contemporane, acesta s-a conturat la sfârşitul...

Proiect de reamenajare în scopuri turistice a stațiunii

INTRODUCERE Inclus relativ recent printre necesitatile de consum ale omului modern, cuantificat ca indicator al calitatii vietii, turismul isi...

Amenajări teritoriale - Călimănești-Căciulata

Tematica proiectului: Organizarea si amenajarea turistica a spatiului geographic din localitatea Calimanesti, Judetul Valcea. I. Analiza...

Identificarea Resurselor Agroturistice din Localitatea Calimanești

Capitolul 1 1.1 Identificarea resurselor agroturistice din localitatea Calimaneşti Prezentarea localităţii: Istoric Despre această aşezare...

Ai nevoie de altceva?