Distribuția mărfurilor Elite

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 91 în total
Cuvinte : 28613
Mărime: 530.07KB (arhivat)
Publicat de: Georgian Lazăr
Puncte necesare: 11

Extras din proiect

INTRODUCERE

Economia de piaţă reprezintă acel tip de economie în care piaţa şi concurenţa hotărăsc ce bunuri şi ce servicii se produc, în care raportul dintre cerere şi ofertă determină principiile de prioritate în producerea bunurilor şi serviciilor în care în general piaţa joacă rolul decisiv în reglarea întregii activităţi economice din societate.

În acest spirit activitatea comercială desemnată, într-o economie de piaţă, prin „distribuţie şi vânzare”, constituie o verigă importantă în viaţa economică, pentru că ea leagă producţia cu consumul. Cu alte cuvinte, distribuţia leagă, în spaţiu şi în timp, producătorii şi consumatorii.

Obiectivul activităţii de distribuţie îl formează mărfurile, fluxul neîntrerupt al lor de la producător la consumator.

Motivul pentru care am ales această temă îl reprezintă complexitatea activităţii de distribuţie, dată de lanţul proceselor operative la care sunt supuse mărfurile în traseul lor spre consumator şi de analiza factorilor componenţi ai sistemului de distribuţie.

În lucrarea aleasă: „Managementul activităţii de distribuţie”, am abordat ca studiu de caz societatea comercială Elite România S.R.L., societate care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei şi comercializării produselor alimentare, în special a cafelei.

Lucrarea am structurat-o într-un număr de trei capitole, astfel:

În capitolul întâi intitulat „Conţinutul complex al distribuţiei” am abordat într-un sens general, privit din punct de vedere macroeconomic, definiţia distribuţiei, în sistemul de relaţii cu domeniile importante care structurează piaţa, funcţiile distribuţiei, prezentarea canalelor distribuţiei ca lanţ de verigi prin care mărfurile trec succesiv de la producător, până la consumatorul final.

În cel de-al doilea capitol, intitulat „Managementul distribuţiei”, sunt descrise opţiunile decizionale ale producătorului pentru introducerea sau nu a diferiţilor intermediari în circuitul de distribuţie, destinat menţinerii produselor în poziţie de ofertă pe piaţă. De asemenea am prezentat necesitatea îndeplinirii funcţiilor de planificare, organizare, conducere şi control, acestea reprezentând pârghia centrală a sistemului de distribuţie în vederea îndeplinirii obiectivelor strategice.

Cel de-al treilea capitol am transpus tema aleasă pe studiul de caz, societatea fiind Elite România. Acest capitol l-am structurat astfel : într-o primă etapă am realizat o prezentare generală a societăţii privind domeniul de activitate, structura organizatorică, analiza economică şi prezentarea pieţei cafelei în care activează societatea. În ce-a de-a doua etapă am abordat studiul de caz pe exemplul distribuţiei la Elite în zona de sud-est a României, prezentând particularităţile activităţii de distribuţie in judeţele Galaţi, Brăila, Tulcea şi Constanţa.

Ca perioadă de referinţă am analizat lunile: iunie, iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie 2006, în care am prezentat şi analizat activitatea de distribuţie prin prisma unor indicatori de distribuţie numerică, volume ale vânzărilor, creştere sortimentală, eficienţa rutelor, influenţa factorilor geografici şi a sezonalităţii, iar ca indicatori economici am analizat cifra de afaceri, profitul, cheltuieli, venituri, rezultatul exploatării, rezultatul financiar, impozitul pe profit şi rezultatul exerciţiului net.

În finalul lucrării în cadrul concluziilor am arătat tendinţele activităţii de distribuţie , dezvoltarea pe segmente de piaţă şi canale de distribuţie, a factorilor ce influenţează cifra de afaceri , scăderea costurilor şi creşterea profitului.

CAPITOLUL I

DISTRIBUŢIA MĂRFURILOR

I.1. CONŢINUTUL COMPLEX AL DISTRIBUŢIEI

Definirea conceptuală a distribuţiei trebuie făcută din două unghiuri de vedere: al economiei de ansamblu, pe de o parte, al întreprinderii pe de altă parte.

Într-un sens general, privit din punct de vedere macroeconomic, definiţia distribuţiei se bazează pe sistemul de relaţii intre cele trei domenii importante care structurează piaţa:

• Producţia, respectiv realizarea de bunuri;

• Consumul de bunuri pentru satisfacerea nemijlocita a nevoilor utilizatorului final;

• Distribuţia, respectiv transmiterea de bunuri, prin tranzacţii comerciale, de la producător la consumator.

În aceasta optică, noţiunea de distribuţie cuprinde toate activităţile care permit trecerea unor bunuri materiale si imateriale de la un agent economic producător, la alţi agenţi economici utilizatori sau la consumatorul final.

Această abordare conceptuală, care defineşte distribuţia în relaţii cu ansamblul economic in care se integrează, scoate in evidenţă rolul pe care distribuţia îl are si anume :

- de a regulariza mişcarea bunurilor si serviciilor între producţie şi consum, amortizând, atunci când apar, efectele negative ale fenomenelor conjuncturale ale pieţei;

- de a informa producătorul asupra nevoilor si dorinţelor clientelei;

- de a satisface clientela, furnizându-i un anumit număr de servicii, adăugând astfel valoare produselor distribuite.

Prin urmare, distribuţia mărfurilor reprezintă un dublu curent:

Figura 1.1 – Intercondiţionarea producţie - consum

• curentul 1 ( producător spre consumator) reprezintă serviciile prestate de distribuţie pentru a pune bunurile si serviciile la dispoziţia utilizatorului final;

• curentul 2 (consumatorul spre producător) este un curent psihologic care transmite dorinţele, nevoile consumatorului si, câteodată, insatisfacţiile acestuia.

Acest curent permite producătorului sa răspundă la următoarele întrebări: ce?( ce vrea clientul); cat? (in ce condiţii); cine? ( cine consumă produsele proprii); cum?( in ce maniera se vinde producţia proprie).

In sens particular, al exploatării economice la nivelul unei întreprinderi, procesul de distribuţie trebuie sa cuprindă activităţi speciale de marketing, legate de transferul bunurilor.

O definiţie satisfăcătoare a distribuţiei, din aceasta perspectiva, are la baza relaţia de intercondiţionalitate între cele patru componente ale marketingului-mix, element central a strategiei de marketing, care integrează ansamblul tehnicilor, metodelor si mijloacelor de care întreprinderea dispune pentru a influenta piaţa – ţintă.

Din marketingul-mix fac parte toate elementele susceptibile de a avea un impact asupra comportamentului comparatorului, acestea fiind grupate în patru categorii, care simbolic sunt denumite cei „4 P” : produsul, preţul său, aducerea produsului la locul potrivit (distribuţia) si promovarea produsului.

Mixul de marketing este tocmai amestecul şi dozajul în care aceste variabile sunt combinate şi armonizate într-un ansamblu unitar şi coerent, care provoacă maximum de impact pe piaţă.

O reprezentare a principalelor variabile de acţiune integrate in marketingul-mix, în structura celor „4 P”, este reprezentata astfel:

PREŢ

PRODUS

PROMOVARE DISTRIBUŢIE

Figura 1.2 - Conceptul “4 P” specific marketingului-mix

Identificarea şi definirea corectă a variabilelor de marketing este importantă pentru elaborarea planului de afaceri şi a programului de marketing.

Preview document

Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 1
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 2
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 3
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 4
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 5
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 6
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 7
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 8
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 9
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 10
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 11
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 12
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 13
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 14
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 15
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 16
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 17
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 18
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 19
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 20
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 21
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 22
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 23
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 24
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 25
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 26
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 27
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 28
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 29
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 30
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 31
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 32
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 33
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 34
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 35
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 36
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 37
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 38
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 39
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 40
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 41
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 42
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 43
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 44
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 45
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 46
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 47
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 48
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 49
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 50
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 51
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 52
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 53
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 54
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 55
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 56
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 57
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 58
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 59
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 60
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 61
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 62
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 63
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 64
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 65
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 66
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 67
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 68
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 69
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 70
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 71
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 72
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 73
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 74
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 75
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 76
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 77
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 78
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 79
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 80
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 81
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 82
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 83
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 84
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 85
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 86
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 87
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 88
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 89
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 90
Distribuția mărfurilor Elite - Pagina 91

Conținut arhivă zip

  • Distributia Marfurilor Elite.doc

Alții au mai descărcat și

Relația dintre logistică și marketing

1.Interfata dintre logistica si marketing La inceputul secolului, a fost o perioada cand functiunile grupate astazi sub denumirea de logistica...

Politica de Distribuție

Introducere Această lucrare a fost elaborată cu scopul de a-mi servi pentru susţinerea lucrării de licenţă, tema aleasă de mine este studierea...

Distribuția și logistica la Arabesque

1. Introducere Misiunea companiei ARABESQUE este aceea de a fi cel mai mare distribuitor de materiale de construcţii şi finisaje din România....

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

Distribuția la Viorica Cosmetic

INTRODUCERE Schimbările ce au loc în prezent în societatea noastră, determină agenţii economici să-şi schimbe viziunea asupra cumpărătorilor şi...

Dreptul internațional și instituții europene

Capitolul 1 Evoluţia procesului de integrare europeană 1.4. Accepţiuni 1.4.1. Idei şi curente integraţioniste Este un fapt de necontestat că...

Sisteme informațional economice

Analiza informaţional-decizională a departamentului Contabilitate din organizaţia S.C. ELIT SRL 1. CUNOASTEAREA MECANISMELUI ECONOMIC Studiul...

Analiza distribuție Nestle

Cap.1 Caracterizarea firmei 1.1 Date de identificare - Numele firmei: Nestlé România - Forma juridica: societate pe acţiuni - Sediul...

Ai nevoie de altceva?