Esenta Marketingului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Esenta Marketingului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Marketing

Cuprins

1.1 Contextul aparitiei si promovarii marketingului, concepte de marketing
1.2. Consumatorul
1.3. Functiile marketingului si rolul marketingului

Extras din document

1.1. Contextul aparitiei si promovarii marketingului, concepte de marketing.

În limbajul si, în general, in actiunile întreprinderilor si ale specialistilor implicati in relatiile de piata si-a facut tot mai amplu, mai ferma, simtita prezenta in secolul nostru – si cu deosebire in ultima sa jumatate – un nou termen cu o rezonanta si o atractie deosebita, cu tot mai adânci conotatii – marketingul. Interesul deosebit pe care l-a generat marketingul in lumea oamenilor de afaceri, din diferite domenii de activitati economice si, mai recent, chiar dincolo de granitele acesteia, a facut posibila, printre altele, dezvoltarea unor tot mai ample cercetari în domeniu si, pe aceasta baza, aparitia unei literaturi de specialitate tot mai bogate.

Când si in ce împrejurari a aparut marketingul ? De ce a fost necesara aparitia sa ? Carui fapt i se datoreaza interesul deosebit pe care l-a suscitat si il suscita el in continuare ? Ce semnifica de fapt marketingul ? Iata numai câteva dintre cele mai frecvente, mai interesante si mai profunde întrebari cu care se confrunta specialistii si toti cei interesati de marketing. Astfel ca, in contextul interesului crescând de care se bucura marketingul, al framântarilor generate de aparitia si de proliferarea sa in cadrul a tot mai multor întreprinderi, domenii de activitate si piete, precum si a unor economii de mare diversitate de tipuri se impun a fi prioritar facute o serie de clasificari legate atât de aparitia marketingului si, mai ales, de natura conceptuala, începând chiar cu semnificatia sa.

Deci, in privinta momentului aparitiei marketingului au existat si înca exista o serie de controverse, majoritatea specialistilor considera in prezent ca acesta este un produs al secolului nostru. Fata de acest punct de vedere unii autori situeaza aparitia in timp a marketingului cu multa vreme in urma. S-a ajuns astfel sa se sustina chiar ca marketingul semnifica « o activitate ce a fost practicata de la primele tranzactii comerciale » mergându-se pana la ideea ca istoria sa « poate fi aproape tot atât de lunga ca si istoria omului pe pamânt »

Cei ce situeaza aparitia marketingului intr-o perioada mult mai îndepartata sunt aceia care ii limiteaza in mod eronat acceptiunea doar la actiunile de vânzare si publicitate. Desi publicitatea si vânzarea se înscriu drept componente importante in cadrul a ceea ce semnifica in prezent marketingul, iar eforturi pe aceste doua planuri se depun de foarte multa vreme, semnificatia acestui concept este mult mai complexa, mai profunda, iar aparitia sa are la baza cu totul are resorturi. Chiar si activitatile mentionate – vânzarea si publicitatea -, ce intra in prezent sub incidenta marketingului, dobândeste in noul context semnificatii si modalitati de derulare mult mai profunde si mai complexe decât pana la aparitia acestei noi orientari.

In realitate, aparitia si promovarea marketingului a fost rezultatul actiunii unor factori favorizanti, mult mai apropriati in timp. Mai concret, ei au început sa actioneze intr-o perioada premergatoare secolului nostru si cu deosebire la începutul si in cursul acesteia. Astfel ca, marketingul are o istorie relativ scurta, el fiind o consecinta fireasca, obiectiv necesara, a modificarilor spectaculoase ale cadrului de desfasurare a relatiilor de schimb si cu deosebire ale amplificarii dificultatilor in care au început sa actioneze întreprinzatorii pentru realizarea ofertei lor, dificultati ce au condus la cresterea gradului de risc.

Unul dintre cei mai semnificativi factori favorizanti ai aparitiei si promovarii marketingului l-a constituit revolutia industriala, declansata odata cu propagarea masinismului, care a condus la înlocuirea muncii manuale, facând posibila renuntarea la vechiul sistem de productie – limitata, artizanala – si dezvoltarea rapida a productiei de masa, la preturi mult mai accesibile masei largi de consumatori.

Fisiere in arhiva (1):

  • Esenta Marketingului.DOC

Alte informatii

Contextul aparitiei si promovarii marketingului, concepte de marketing. Consumatorul. Functiile marketingului si rolul marketingului.