Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2334
Mărime: 17.26KB (arhivat)
Publicat de: Marin Iliescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dorina Tanasescu
Acest proiect a fost facut pentru cursul Marketingul serviciilor publice

Extras din proiect

Introducere

Am ales sa tratez aceasta tema, „Importanta armonizarii serviciilor publice cu exigentele europene”, deoarece este un subiect de actualitate, serviciile publice având un impact direct asupra vietii populatiei României si a standardelor de viata ale societatii în ansamblul ei.

Admiterea României în Uniunea Europeana impune solutionarea cât mai rapida prin proiecte pe termen scurt si mediu a problemei serviciilor publice din tara noastra, armonizarea cu normele celorlalte state membre si cu legislatia europeana în domeniu.

În materie de servicii publice, în Uniunea Europeana exista o problema care pune în discutie rolul fiecarui stat si finalitatea constructiei europene, si anume aceia de a armoniza serviciile publice nationale si locale cu ambitiile de realizare a unui spatiu economic comun.

Aceasta problema este de actualitate deoarece exista o contradictie aparenta între interesul colectiv al serviciului public din interiorul unui stat si deschiderea fata de concurenta europeana.

Constructia comunitara, prin esenta economica la originile sale, a avut ca obiectiv realizarea unui spatiu economic bazat pe patru libertati fundamentale: libertatea circulatiei marfurilor, a capitalurilor, a serviciilor si a persoanelor.

Acest proiect îsi propune sa stabileasca care a fost gradul de implementare a masurilor necesare pregatirii pietei serviciilor publice în perspectiva integrarii României în Uniunea Europeana si care sunt masurile ce trebuiesc luate pentru alinierea lor cu serviciile publice europene.

Comunitatea trebuie sa favorizeze punerea în aplicare a retelelor europene în domenii care fac obiectul serviciilor publice în cea mai mare parte a statelor si trebuie sa se tina cont de specificul national.

Institutiile europene arata un interes particular fata de problema serviciilor publice, iar România trebuie sa se alinieze politicii Uniunii Europene.

Capitolul 1

Importanta atingerii standardelor Uniunii Europene în sectorul serviciilor publice românesti

Serviciile publice – abordare teoretica

Serviciile publice sunt definite ca activitati utile, destinate satisfacerii unor nevoi sociale.

Prin urmare serviciul public este o activitate prestatoare în beneficiul unui consumator sau utilizator în acest sens vorbind despre: servicii de sanatate, servicii de educatie, servicii de furnizare a electricitatii, gazelor, apei etc.

Tot ca serviciu public este definit în sens de organizatie, organism social precum: administratie, institut, spital, scoala, societati, secretariat etc. (Tanasescu D., Note de curs, „Marketingul în serviciile publice”)

România este departe de a se integra în mod real în piata europeana a serviciilor publice desi este prima dintre tarile membre si cele candidate la UE care are începând cu noiem-brie 2003 o strategie nationala bazata pe principiile enuntate în Cartea Verde a Serviciilor Publice de Interes General din UE.

În cadrul UE, cu exceptia serviciilor publice de retea, exista puternice contradictii, bariere între legislatiile tarilor membre, care afecteaza serviciile ale caror prestatori doresc sa evolueze pe o piata integrata a serviciilor Hors Ligne în completarea pietelor serviciilor on-line.

În România liberalizarea pietei serviciilor publice este în plina desfasurare prin procesul de privatizare a activelor statului, în principal a utilitatilor publice din domeniul energiei, al furnizarii apei, al telecomunicatiilor.

Aceasta evolutie favorizeaza si o directionare catre piata româneasca a unor fluxuri de investitii straine directe mai ales în domeniul telefoniei fixe si a celei mobile. (Dorina Tanasescu, Note de curs, „Marketingul în serviciile publice”)

Comisia Europeana are elaborata o carta europeana a serviciilor publice axata pe trei puncte:

a) identificarea principiilor comune carora trebuie sa le raspunda serviciile publice în Europa pentru a satisface exigentele unei cetatenii europene reale;

Preview document

Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 1
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 2
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 3
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 4
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 5
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 6
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 7
Importanța Armonizării Serviciilor Publice cu Exigențele Europene - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Importanta Armonizarii Serviciilor Publice cu Exigentele Europene.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Dezvoltarea Funcției de Manager Public în UE - O Necesitate în Tranziția Către Noul Management Public

1. Motivarea temei – dezvoltarea funcţiei de manager public în UE – o necesitate în tranziţia către noul management public. Actualitatea şi...

Premisele Sistemului de Management Public Românesc

CAPITOLUL 1. PREMISELE SISTEMULUI DE MANAGEMENT PUBLIC ROMÂNESC 1.1.Noul management public Conceptul de management are semnificaţii multiple şi...

Contabilitatea la Primăria Denta

CONSIDERATII GENERALE PRIVIND REFORMA ÎN DOMENIUL ADMINISTRATIEI PUBLICE 1.1. ROLUL SI IMPORTANTA REFORMEI ÎN ADMINISTRATIA PUBLICA În vederea...

Modernizarea Serviciilor Publice în Context European

Admiterea României în Uniunea Europeana impune solutionarea cât mai rapida prin proiecte pe termen scurt si mediu a problemei serviciilor publice...

Ai nevoie de altceva?