Încălțămintea Sport

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Marketing
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 7961
Mărime: 1002.26KB (arhivat)
Publicat de: Stancu Covaci
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ioana Cecilia Popescu
Proiectul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Comert, an 2, la Tehnici promotionale(optional)

Extras din proiect

I Elementele definitorii ale pietei incaltamintei sport

1. Caracterizare generala

Incaltamintea, fie ea sport, eleganta, sau cazuala, a aparut datorita necesitatii oamenilor de a-si proteja talpile de factori care duc la deteriorarea sau ranirea acestora, conferindu-le un aspect nu tocmai placut. Odata cu trecerea timpului, omul a evoluat pe toate planurile, şi a inceput sa confectioneze incaltaminte mai rezistenta, pentru o mai buna protectie şi o folosire pe o perioada mai indelungata. Optand pentru pantofi comozi şi rezistenti, o buna solutie a reprezentat-o confectionarea incaltamintei din piele de animale, iar evolutia productiei nu se incheie aici. Romanii au simţit nevoia pro¬ducerii mai multor stiluri de încălţăminte. Pornind de la cel simplist, cu degetele descoperite şi continuând cu acela care acoperea talpa în întregime, pu¬tem spune că romanii au fost cei care au deschis apetitul spre diversele stiluri de încălţăminte şi realizarea altora noi.

Cu accentul pus pe calitatea şi valoarea materialelor din care a fost confecţionată, încălţămintea anului 2009 este promovata de marile branduri şi nu numai intr-o gama foarte variata, accesibila tuturor atat din punct de vedere al modelelor, şi calitatii, cat şi al preturilor.Comoditatea şi lejeritatea cu care se muleaza pe cerintele tuturor consumatorilor, siguranta şi protectia pe care le-o ofera “fanaticilor mersului pe jos”, sunt doar cateva din motivele care ne determina sa optam pentru acest tip de pantofi.

De altfel, tot mai des vedem pe podiumurile marilor designeri rochii elegante, asortate cu o pereche de tenisi cu sau fara toc, platforme sport-casual, sau pe covorul rosu la decernarea premiilor tot mai multe vedete care opteaza pentru incaltaminte comoda, sport, inlocuind astfel tocurile stralucitoare cu o pereche de Conversi sau Super-staruri, în ciuda hainelor rafinate şi pretentioase pe care le imbraca, stabilind astfel noi trenduri în lumea modei.

1.1 Capacitatea pietei

Pe o piata a articolelor sportive, estimata la 200 de milioane de euro, vanzarile se impart intre retele comerciale (hipermarketuri si cash & carry), magazine monobrand de profil (ca Lotto, Nike, Reebok, Adidas sau Puma) si cateva firme care reunesc mai multe branduri de profil (Intersport, Famous Brands).

Piata romaneasca de incaltaminte este estimata la aprox 1.2- 1.4 mil euro. Industria de incaltaminte din Romania exporta aproape tot ce produce.

Situatia producatorilor romani de incaltaminte se inscrie in trendul general: putini din cei circa 2.000 de producatori din sector s-au incumentat pana acum sa se „aventureze“ producand sub marca proprie pentru co-nationali, sugereaza indirect cifrele Ministerului Economiei si Comertului (MEC): in 2003, 97,3% din productia totala de incaltaminte romaneasca,evaluate valoric, era exportata. Fiscalitatea ridicata, concurenta neloiala (plata la negru a personalului, importuri masive de incaltaminte la valoare declarata in vama mult sub nivelul real a pretului produsului) sunt alte motive pentru care producatorii romani evita inca sa-si vanda productia „acasa“.

Producatorii romani de incaltaminte sunt concentrati aproape exclusiv pe exporturi, atrasi de avantajele de a produce in lohn: piata de desfacere si materiile prime asigurate, plata pe loc din partea clientilor, lipsa cheltuielilor de creatie si proiectare. Eliminarea taxelor vamale pentru UE la produsele de pielarie-incaltaminte din Romania a permis cresterea exporturilor si a importurilor din si in UE.

1.2 Structura pietei

Preferinţele românilor în ceea ce priveşte încălţămintea sport sunt înclinate suficient de mult spre zona fashion. Marea majoritate a lor achiziţionează şi privesc articolele sportive cu destinaţia de petrecere a timpului liber. Există însă şi o categorie ale cărei preferinţe ţin de destinaţia finală, în speţă sportul pentru care sunt achiziţionate, iar în acest caz importante devin caracteristicile de inovaţie ale produsului.

Pe piaţa echipamentelor sportive din România activează mărci cunoscute precum Adidas, Nike, Puma, Reebok sau Lotto. Sub aceste mărci se comercializează pe piaţa românească pantofi sport, echipamente pentru sportivi profesionişti, cât şi iîmbrăcăminte casual pentru segmentul tinerilor.

În ceea ce priveşte gama sortimentală, piaţa încălţămintei sportive este foarte variată, oferind o largă gamă de opţiuni. Printre acestea se regăsesc:

-pantofi casual-sport,

-office shoes

-încălţăminte sport de protecţie

-încălţăminte de sport

-pantofi sport de fotbal

-pantofi sport de rugby

-pantofi de ciclism

-pantofi de atletism

-ghete de lupte

-pantofi sport de box

-pantofi sport de dans

-încălţăminte sport de bărbaţi

-încălţăminte sport de femei

-încălţăminte sport de copii – industrie din ce în ce mai dezvoltată, încălţămintea de copii fiind printre cele mai variate atât pentru nou născuţi, cât şi pentru copilaşii cu vârste cuprinse între 1-3 ani, preşcolari, şcolari şi adolescenţi.

1.3 Dinamica pietei

Pantofii sport → “N-or fi ei eleganţi, dar sunt aşa de comozi... Şi având în vedere că există mii de modele şi culori, sigur există o pereche pentru orice gust. Pantofii sport au fost inventaţi în 1892, dar din 1970 au devenit un adevărat succes.” relatează studiul de caz al cercetătorilor britanici .

Istoria încălţămintei sport işi are originile în secolul 18. Astfel în anul 1891 James Naismith crează jocul denumit Basketball şi odată cu creerea acestuia se intra într-o noua perioadă şi anume aceea a înventării încălţămintei sport. Secolul 19 a consemnat introducerea adidaşilor de alergat cu cuie fabricaţi din piele. Nevoia pentru o viteza mai mare la jocurile moderne însemna necesitatea găsirii unei încalţări mai uşoare , mai rafinată şi cel mai important aspect cu o aderenţă ridicată. Adidaşii pentru competiţii erau confecţionati din piele care era prinsă strâns pe picior însă nu erau foarte folositori deoarece nu erau rezistenţi la apă.

Astfel se ajunge în 1832 la patentarea de către Webster a unui proces prin care acesta atrăgea cauciucul pe pantofi şi pe ghete. Pantofii cu cuie pentru alergat au fost concepuţi în 1852 iar în 1894 apar în catalogul companiei Spalding 3 tipuri de astfel de încălţari. Aceştia erau joşi ca şi talpă , fabricaţi din piele de cangur erau înalţi în partea gleznei şi aveau talpă cu 6 cuie , fiecare pereche costând 6 dolari. Preţul era unul foarte ridicat pentru acea vreme ţinând cont ca în acea perioada o familie de 4 persoane trăia cu 11 dolari o saptămână. Competiţiile sportive au fost cele care au favorizat expansiunea adidaşilor şi în trecut şi astăzi . În anii 1860 apare o încălţăminte sport formată din o talpă de cauciuc , o bucată de pânză fixate bine pe picior cu şireturi. Odată cu impactul important al bicicletelor în anii 1860 şi 1870 se crează adidaşi speciali pentru biciclişti fără călcâi foarte uşori care vor fi intens promovaţi în anii 1890 .

Astfel Joseph Foster crează prima companie care va comercializa încălţăminte sport în oraşul Bolton din Marea Britanie la sfarşitul secolului 19. Nepotul său va prelua firma în 1958 şi o va redenumi Reebok. Firma a fabricat încălţămintea purtată de către lordul Burghly la olimpiada din 1920.

În anul 1907 o companie crează un pantof sport format din piele şi cusută cu talpă . Acesta a fost momentul care a stat la baza apariţiei încălţămintei sport moderne. Primul adidas comercializat la o scară mai mare a fost introdus pe piaţa din Statele Unite de către firma Keds care a început comercializarea de adidaşi pentru tenis. În anul 1917 apare gheata de basket , un adidas cu partea din spate mult mai înaltă pentru a asigura glezna. Aceasta a fost introdusă de către firma Converse , iar acest adidas a fost denumit Converse All Star.

Preview document

Încălțămintea Sport - Pagina 1
Încălțămintea Sport - Pagina 2
Încălțămintea Sport - Pagina 3
Încălțămintea Sport - Pagina 4
Încălțămintea Sport - Pagina 5
Încălțămintea Sport - Pagina 6
Încălțămintea Sport - Pagina 7
Încălțămintea Sport - Pagina 8
Încălțămintea Sport - Pagina 9
Încălțămintea Sport - Pagina 10
Încălțămintea Sport - Pagina 11
Încălțămintea Sport - Pagina 12
Încălțămintea Sport - Pagina 13
Încălțămintea Sport - Pagina 14
Încălțămintea Sport - Pagina 15
Încălțămintea Sport - Pagina 16
Încălțămintea Sport - Pagina 17
Încălțămintea Sport - Pagina 18
Încălțămintea Sport - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Incaltamintea Sport.doc

Alții au mai descărcat și

Magazin Specializat Intersport

Capitolul I : Prezentarea generală a magazinului Istoric În 1968, 10 organizaţii naţionale de succes au congregat, având în minte un singur scop...

Analiza pieței telefoanelor mobile

I. PRODUSUL 1.Scurt istoric: Telefonul mobil reprezinta un dispozitiv electronic portabil folosit în general pentru comunicatii personale la...

Plan de Marketing

1. Sumar 1.1 Prezentarea generala a companiei - In ultimii ani, in Romania, s-a remarcat o crestere semnificativa a interesului manifestat de...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Te-ar putea interesa și

SC Almi Internațional pe piața încălțămintei - proiect licență

Introducere Încălţamintea este un produs de maximă necesitate pentru om, care a aparut din cele mai vechi timpuri. Cu mii de ani în urmă, oamenii...

Piața articolelor sportive în România - încălțăminte sport

Incaltamintea, fie ea sport, eleganta, sau casual, a aparut datorita necesitatii oamenilor de a-si proteja talpile de factorii care duc la...

Bază de date firma de încălțăminte SC Sport SRL

Proiectul conţine 6 pagini în Microsoft Excel printre care şi pagina de start, o pagina in Microsoft Acces şi una în HTML. Tema aleasă de mine...

Analiza Diagnostic la SC Technic Development SRL

REZUMAT Cuvinte cheie: analiză economică, diagnostic, bilanţ, întreprindere, potenţial Această lucrare are ca scop prezentarea analizei...

Falsificarea Produselor

Falsificarea este operatia de imitare, substituire, reconditionare, reconstituire, transformare, denaturare, alterare a caracteristicilor de...

Studiu privind poziția mărcii Adidas în raport cu competitorii sâi

INTRODUCERE Cu mii de ani în urma, oamenii au cautat fel de fel de soluții pentru a-și proteja picioarele de frig și umezeala. Astfel, au aparut...

Raport de cercetare IL PASSO

Rezumat Managerial În această cercetare au fost chestionate 120 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani pentru a li se putea afla...

Marelbo

Marelbo Cumpărătorul din ziua de azi are la dispoziţie o largă varietate de modele. Te-ai întrebat vreodată cine a purtat prima pereche de...

Ai nevoie de altceva?