Județul Brașov

Proiect
9.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 6436
Mărime: 1.70MB (arhivat)
Publicat de: Casian Ardelean
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gabriela Stanciulescu
Facultatea de comert, ase bucuresti.

Extras din proiect

Evolutia turismului brasovean: 2001 - 2003

Judetul Brasov este unul din judetele tarii cu un patrimoniu natural si istoric de invidiat, dar care nu este valorificat cum se cuvine. Brasovul este depozitar a nenumarate monumente ale naturii, între care "Poiana Narciselor" din vecinatatea municipiului Fagaras, Mlastinile Harman -Dealul Lempes, cu microclimat si flora de exceptie, Tigaile Ciucasului, Abruptul Bucsoiu sau Caldarea Malaiestilor din muntii Bucegi de o valoare peisagistica unica.

Exista doua parcuri nationale pe teritoriul sau - parcul national Piatra Craiului si o parte a parcului national Bucegi, exista 24 de rezervatii naturale.

Se poate spune ca prin elegantele hoteluri si baze turistice din Brasov, Poiana Brasov si Predeal, prin pitorescul gospodariilor taranesti din zonele Bran, Poiana Marului, Tara Bârsei, Tara Fagarasului si Vama Buzaului, judetul Brasov ofera "casa buna" oricui doreste sa vada, sa simta frumosul naturii si al oamenilor dintr-un areal turistic exceptional, recunoscut ca atare de toti cei ce i-au trecut pragul.

Judetul Brasov este încarcat de istorie. Urmele vietii omului pe aceste meleaguri dateaza înca din paleolitic si în continuare, pâna în epoca fierului care este bogat reprezentata. Asezarile dacice si ale populatiei daco- romane ale caror existenta este atestata prin descoperirile arheologice de la Brasov, Râsnov, Zarnesti, Feldioara, Teliu, Rupea - dovedesc ca si dupa retragerea stapânirii romane (271 e.n.) a existat o continuitate a populatiei autohtone, care s-a mentinut si în perioada de trecere la feudalism si în continuare pâna astazi.

Râsnovul dateaza din epoca romana existând vestigii ale trecutului la hotarul dintre orasul Râsnov si comuna Vulcan concretizate în urmele unui castru roman al legiunii a - XIII - a Gemina.

Fagarasul, ca tinut este cunoscut înca din anul 1222 sub denumirea de Tara Fagarasului identica cu Tara Românilor (terra Blachorum).

Din îndepartate vremuri si mai ales de la începutul secolului al XIV-lea, datorita pozitiei sale, Brasovul ajunsese un important centru mestesugaresc si comercial ce avea intense relatii economice cu Tara Româneasca si Moldova înca din timpul domnitorilor Vlaicu Voda si Mircea cel Batrân, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare.

Desi cea mai mare pondere în total a capacitatii de cazare turistica în functiune din tara de-a lungul celor 3 ani o detine judetul Constanta (20,3% în 2001, 21,9% in anul 2002), judetul Brasov este urmatorul judet cu o pondere a capacitatii de cazare în total de 7,1% anul 2001 si 6,5% în 2002. Avantajul sau este ca aceasta capacitate de cazare poate fi utilizata în toate anotimpurile.

Dar pentru a detalia gradul de folosire a capacitatii de cazare este necesar a cunoaste reteaua turistica a judetului Brasov de-a lungul celor 3 ani.

Este interesant de urmarit evolutia capacitatilor de cazare si a numarului de unitati turistice, pe tipuri de unitati, în vederea determinarii unei prognoze cât mai apropiate de realitate a evolutiei turismului brasovean.

Numarul de locuri a scazut în anul 2003 fata de anul 2001 cu 506, în timp ce numarul de unitati turistice cu o capacitate de cazare ce poate fi utilizata în toate anotimpurile a crescut cu 25 în aceasta perioada (7,4%).

Se poate observa ca în ultimii 3 ani, în judetul Brasov s-au pus în functiune 2 moteluri, 35 pensiuni, 7 pensiuni agroturistice, în schimb a scazut numarul de hoteluri cu 2, vile turistice cu 5, de cabane cu 8, bungalouri cu 3, campinguri cu 1.

Cel mai afectat a fost în anul 2003 turismul montan, numarul locurilor de cazare în hoteluri scazând cu 559, cel în cabane scazând cu 317, în vile cu 8 si sistemul taberelor, unde numarul locurilor de cazare a scazut cu 174 din anul 2001 pâna în anul 2003.

Explicatia acestui fenomen o reprezinta în principal calitatea serviciilor, dar si cuantumul tarifelor pentru serviciile oferite, servicii al caror tarif mediu a crescut în ultimii 3 ani .

Cresterea preturilor a fost în perioada 2001-2003 de 43,3% la cazarea a doua persoane în hotel de doua stele, de 42,4% la cazarea pentru o noapte a unei persoane în hotel de 2 stele si de 28,9% la cazarea în apartament.

Preview document

Județul Brașov - Pagina 1
Județul Brașov - Pagina 2
Județul Brașov - Pagina 3
Județul Brașov - Pagina 4
Județul Brașov - Pagina 5
Județul Brașov - Pagina 6
Județul Brașov - Pagina 7
Județul Brașov - Pagina 8
Județul Brașov - Pagina 9
Județul Brașov - Pagina 10
Județul Brașov - Pagina 11
Județul Brașov - Pagina 12
Județul Brașov - Pagina 13
Județul Brașov - Pagina 14
Județul Brașov - Pagina 15
Județul Brașov - Pagina 16
Județul Brașov - Pagina 17
Județul Brașov - Pagina 18
Județul Brașov - Pagina 19
Județul Brașov - Pagina 20
Județul Brașov - Pagina 21
Județul Brașov - Pagina 22
Județul Brașov - Pagina 23
Județul Brașov - Pagina 24
Județul Brașov - Pagina 25

Conținut arhivă zip

  • Bibliografie.doc
  • Judetul Brasov.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Campanie de Promovare a Vopselurilor în Mediul Rural

CAMPANIE DE PROMOVARE A VOPSELURILOR ÎN MEDIUL RURAL Locatie: comuna Lita, judetul Teleorman, comuna aferenta municipiului Turnu Magurele...

Te-ar putea interesa și

Județul Brașov

Cap. 1: ANALIZA OFERTEI TURISTICE A UNEI DESTINAȚII Destinația turistică: Județul Brașov 1.1. FACTORI NATURALI AI OFERTEI 1.1.1. Localizare și...

Organizarea și valorificarea spațiului turistic în județul Brașov

CAPITOLUL I CONSIDERATII GENERALE Localizare geografica Judetul Brasov, al carui resedinta administrativa poarta acelasi nume, se gaseste in zona...

Poziția Județului Brașov în cadrul regiunii centru

1.Descrierea judetului.Caracteristici Regiunea Centru este asezata in zona centrala a Romaniei, in interiorul marii curburi a Muntilor Carpati, pe...

Valorificarea potențialului turistic al Județului Brașov

Valorificarea potentialului turistic al judetului Brasov 1. Localizarea si caracterizarea judetului Brasov 1.1 Scurt istoric Cele mai...

Analiză din punct de vedere al resurselor turistice a județului Brașov

Judetul Brasov cu o populatie de peste 596 000 de locuitori, este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa (967m)....

Analiza potențialului turistic al județului Brașov

LOCALIZAREA ŞI CARACTERIZAREA JUDEŢULUI BRAŞOV Municipiul Braşov, resedinţa judeţului, se află în centrul ţării, în Depresiunea Braşovului, situat...

Analiza activității de turism din Județul Brașov

CAPITOLUL I : TURISMUL SI MARKETINGUL TURISTIC – ABORDARI TEORETICE 1.1 DEFINIREA NOŢIUNII DE TURISM Etimologic, cuvântul „turism” provine din...

Studiu Monografic al Comunei Lisa din Județul Brașov

Introducere Lucrarea de faţă îşi propune să realizeze un studiu monografic al comunei Lisa din judeţul Braşov, cu scopul înţelegerii cunoştinţelor...

Ai nevoie de altceva?