Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Marketing
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 9661
Mărime: 1018.03KB (arhivat)
Publicat de: Viorica Avram
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Chiriac Liliana

Cuprins

  1. Introducere 4
  2. Capitolul I Caracteristica generală a turismului și în special a turismului
  3. rural în R.Moldova
  4. 1.1.Conceptul de produs turistic 6
  5. 1.2. Conţinutul şi caracteristicile produsului turistic 8
  6. 1.3.Identificarea problemei de cercetat 9
  7. Capitolul II Studiul oportunităţilor de lansare a unei afaceri în domeniul
  8. tursimului rural pe teritoriul Republicii Moldova
  9. 2.1.Stabilirea obiectivelor și ipotezelor cercetării 11
  10. 2.2.Stabilirea colectivităţii cercetate 12
  11. 2.3.Stabilirea metodelor de colectare 13
  12. 2.4. Analiza datelor colectate 13
  13. 2.5.Analiza SWOT 23
  14. 2.6.Determinarea Mixului de Marketing
  15. 2.6.1.Politica de produs 24
  16. 2.6.2.Piața turismului rural 26
  17. 2.6.3.Politica de distribuție 27
  18. 2.6.4.Politica de preț 27
  19. 2.6.5.Politica de promovare 29
  20. Concluzii şi recomandări
  21. Bibliografie 31
  22. Anexe 32

Extras din proiect

Introducere

Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL MOLDOVENESC’’. Această ramură poate diversifica substanţial economia localităţilor rurale, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă. În prezent în Republica Moldova a scăzut substanţial fluxul turiştilor străini pînă la nivelul de 100-150 mii persoane anual. Însă destinaţiile rurale rămân unele dintre cele mai solicitate deoarece oferta de excursii ale agenţiilor de turism aproape în totalitate este orientată spre localităţile sătești atractive, fiind promovată în special turiştilor străini, un număr important de cazări este realizat în perioada estivală în mediul rural, în ultimii ani invenţiile sunt orientate spre ariile rurale.

Deşi dezvoltarea turismului rural este intens mediatizată, trebuie de remarcat că nu sunt nici pe departe valorificate eficient toate oportunităţile de care dispune Republica Moldova. Printre oportunităţile turismului rural în general se pot menționa existența unei structuri ale societăţii civile ( ANTREC MOLDOVA, ACSA, Agroinform ş.a) în teritoriu care promovează interesele gospodăriilor ţărăneşti, dispun de personal salarizat, oficii şi baza tehnică de informare, cca 80% din toate resursele turistice din republică sunt concentrate spre teritoriul localităţilor rurale, dar care nu sunt utilizate la justa lor valoare. Astfel este constituită o reţea la nivel naţional care poate facilita comunicarea între potenţialii antreprenori în turismul rural şi piaţă turistică, cadrul normativ-regulatoriu existent este suficient de permisiv: standarte clare pentru amenajarea unei pensiuni turistice, posibilitate de lansare în afacere prin patentă de antreprenor, regulamente clare de funcţionare a zonelor de protecţie a unor arii naturale protejate, în care sunt specificate modalităţile de antreprenoriat posibile, resurse umane suficiente şi capabile să gestioneze afaceri turistice prin antrenarea de către proprietarii afacerilor a managerilor.

Pentru pulsionarea acestui domeniu este necesar de valorificat la maximum resursele disponibile pentru atragerea şi deservirea unui număr tot mai mare de turişti din ţară şi de peste hotare. Actualitatea şi complexitatea problemei, metodele şi căile de creştere a eficienţei potenţialului ramurii turistice prin valorificarea înaltă a patrimoniului existent trebuie studiate în continuare. Toate aceste aspecte, situaţii şi probleme nesoluţionate analizate în complex au dictat alegerea temei. Realizarea cercetării date a avut ca scop identificarea posibilității de lansare a unei afaceri în domeniul turismului rural. Posibilitatea lansării unei afaceri trebuie analizată din toate aspectele posibile, luându-se în considerare atât avantajele de care ar beneficia firma nou lansată în domeniu, cît și riscurile la care s-ar expune.

În prezenta lucrare propunându-mi să studiez oportunitatea lansării unei afaceri în domeniul turismului rural, am utilizat analiza SWOT și culegerea datelor de la respondenți prin intermediul unui chestionar.

Structura proiectului de curs se prezintă astfel: I capitol- Caracteristica generală a turismului și în special a turismului rural în R.Moldova . În continuare în capitolul II - Studiul oportunităţilor de lansare a unei afaceri în domeniul tursimului rural pe teritoriul Republicii Moldova care reprezintă partea practică a lucrării.

Capitolul I Caracteristica generală a turismului și în special a turismului rural în R.Moldova

1.1.Conceptul de produs turistic

În general, în literatura de specialitate, produsul turistic este definit ca fiind o combinaţie de elemente tangibile şi intangibile, care are rolul de a satisface nevoile turistului pe parcursul întregului voiaj. Rolul primordial îl are cea de-a doua categorie, reprezentată de serviciile sau prestaţiile turistice prin intermediul cărora sunt valorificate componentele de tip tangibil, adică patrimoniul şi infrastructura turistică ale unei anumite zone.

Agenţiile de turism comercializează pachete de servicii turistice complementare (cazare, alimentaţie, transport, agrement, tratament, asigurare) oferite sub forma unor produse turistice distincte în măsură să atragă turiştii potenţiali. Prestaţiile turistice ce intră în structura unui produs turistic sunt furnizate de întreprinderi independente, diferite: structuri de primire cu funcţiune de cazare, unităţi de alimentaţie, societăţi de transport, unităţi de agrement, de tratament, firme care închiriază echipament turistic, muzee etc. Produsul turistic presupune şi prestarea unor servicii suplimentare cum ar fi: serviciile de asistenţă turistică (ghizi), de informare, de intermediere (rezervări de locuri în mijloace de transport, unităţi de cazare), alte servicii cu caracter special: de secretariat (pe timpul congreselor), de traduceri (pe timpul sejurului în străinătate), de supraveghere a copiilor etc. Rolul agenţiei de turism turoperatoare este de a gestiona şi coordona aceste servicii complementare într-o ofertă complexă şi completă, adaptată preferinţelor turiştilor.

Nivelul satisfacţiei obţinute de fiecare turist în urma consumului produsului turistic depinde de gradul lui de adecvate faţă de motivaţiile personale ale respectivului individ. Diversitatea preferinţelor şi motivaţiilor turiştilor determină ca şi cerinţele cu privire la structura unui produs turistic să difere de la o persoană la alta. Ansamblul de servicii turistice nuanţate până la individualizare, conform preferinţelor personale ale clienţilor este cunoscut în literatura de specialitate şi sub denumirea de produs turistic pe măsură.

Conceptul de „produs total” este utilizat de Ph. Kotler pentru a defini caracterul de sistem al produsului dispus pe trei niveluri: produsul miez, produsul tangibil şi produsul dezvoltat. Produsul-miez (central) reprezintă serviciul sau utilitatea esenţială concepută pentru a satisface nevoile identificate ale segmentului ţintă. Produsul tangibil (formal) este constituit din oferta specifică de vânzare care statuează ceea ce consumatorul va primi în schimbul banilor săi (sunt vizate nivelul calitativ, trăsăturile, stilul, numele de marcă al produsului). Produsul dezvoltat cuprinde toate elementele imateriale ce ţin de produsul respectiv, inclusiv serviciile oferite clientului înainte, în timpul şi după vânzare, care determină atractivitatea ofertei.

Dacă extindem această abordare la produsul turistic putem considera cazul concret al unui aranjament turistic care constă dintr-un week-end într-un hotel pentru un cuplu cu copii mici. Mai exact, oferta reprezintă două nopţi de cazare (inclusiv micul dejun) într-una din unităţile de cazare ale unui lanţ hotelier.

Produsul turistic miez vizează avantajele, satisfacţiile percepute de turist ca putând fi obţinute în urma consumului acestuia: relaxare, odihnă, divertisment şi împlinire de sine în mediul familiei.

Produsul turistic tangibil cuprinde elementele ofertei aşa cum sunt prezentate în cadrul broşurii: două nopţi cazare şi mic dejun într-un anumit hotel, o cameră având un standard definit exact (o anumită categorie de clasificare) cu baie, telefon etc.

Produsul turistic dezvoltat include toate elementele componente ale unei experienţe globale unice şi atractive, presupunând o serie de avantaje oferite turistului din momentul primului contact cu unitatea de cazare şi până la viitoarele vizite ale acestuia. În acest caz avem de-a face cu oportunităţile ofertanţilor de a-şi diferenţia propriile produse de cele ale concurenţilor. În exemplul nostru, turiştilor li se poate oferi la sosire o cutie cu bomboane sau bilete la un obiectiv turistic ori unitate de agrement din zonă. Aceste componente sunt tangibile, însă există şi elemente intangibile ale produsului turistic dezvoltat precum avantajele psihologice (de exemplu, evadarea din cotidian, apartenenţa la o elită), calitatea prestaţiilor turistice furnizate, ospitalitatea personalului hotelier, imaginea de care se bucură produsul respectiv în rândul consumatorilor.

Preview document

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 1
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 2
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 3
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 4
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 5
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 6
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 7
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 8
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 9
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 10
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 11
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 12
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 13
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 14
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 15
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 16
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 17
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 18
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 19
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 20
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 21
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 22
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 23
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 24
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 25
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 26
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 27
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 28
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 29
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 30
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 31
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 32
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 33
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 34
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 35
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 36
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 37
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 38
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 39
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 40
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 41
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 42
Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • ANEXE1.doc
  • Lansarea unei Afaceri in Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova.doc

Alții au mai descărcat și

Cercetări de marketing - piața turistică din România

Capitolul 1 Prezentarea pieţei, a firmei si a serviciului 1.1 Prezentarea pieţei turistice din România Turismul românesc încearcă să-şi...

Cercetare de marketing - piața turistică clujeană

Turismul reprezinta un ansamblu de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind spre destinatii situate in afara resedintei...

Analiza serviciilor fitness pe piața RM prin prisma clubului Energy Fitness

CAPITOLUL I: Directii de studiere a domeniului serviciilor fitness - Descrierea generala a industriei si a firmei selectate ca referinta pt...

Analiza componentelor principale

Analiza clusterelor a fost folosita în marketing pentru a servi unei varietati mari de scopuri, incluzând urmatoarele: • Segmentarea pietei. De...

Cercetare de Marketing

Acestă fază este un fel de “bucătărie internă” a cercetătorului. Cercetatorul, pe durata efectuării cercetării, trebuie să devină “specialist” în...

Te-ar putea interesa și

Lansarea unei Afaceri în Turismul Rural pe Teritoriul Republicii Moldova

INTRODUCERE Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Modalități de dezvoltare și promovare a turismului rural în nordul și sudul Republicii Moldova

INTRODUCERE Cu toate că Republica Moldova are o suprafață, mică ea dispune de un, potenţial turistic, măreț și–diversitate de rezervaţii...

Cercetări privind managementul resurselor agroturistice din Republica Moldova

INTRODUCERE Deşi nu are nici mare, nici deltă, nici munţi înalţi, Sora mai mică a României, Republica Moldova este un tărâm binecuvântat de...

Forme de Turism

INTRODUCERE Actualitatea temei. Turismul a devenit în zilele noastre o activitate la fel de importantă precum cea desfăşurată în alte...

Proiect de Marketing pentru Lansarea unei Afaceri în Domeniul Turismului Rural

INTRODUCERE Domeniul turismului rural este prioritar pentru dezvoltarea social-economică, fapt confirmat în SCERS şi programul naţional ‘’SATUL...

Ai nevoie de altceva?